Kutak za korisne tekstove

Stranica 2 / 2. Previous  1, 2

Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 15.11.09 14:47

Prva pomoć kod nezgoda u dječjoj dobi


Autor:
Igor Bićanić, dr. med., voditelj programa prve pomoći Crvenog križa Zagreb
objavljeno u broju 45 (12/05)


"Ne diraj to, to je pec", "ne trči po stanu, past ćeš", "ne penji se na stol", "ne stavljaj figurice u usta", "ostavi bočicu, to nije za piće", samo su neka od najčešćih upozorenja koje roditelji izgovore u želji da zaštite svoje dijete od mogućih ozljeda, gušenja ili otrovanja. A upravo su padovi, gušenje stranim tijelom i otrovanja (lijekovima, raznim kemikalijama i alkoholom) najčešći uzrok nesreća kod djece u dojenačkoj i predškolskoj dobi.
Statistike pokazuju da u školskoj dobi djeca najviše stradaju u prometnim nezgodama, a padovi su drugi najčešći uzrok ozljeđivanja. Dijete je izloženo brojnim opasnostima od ozljeđivanja bez obzira na to gdje se nalazi. Na otvorenim, javnim prostorima djeca se najčešće ozlijede prilikom pada, a zatvoreni prostor, vlastiti dom, nosi drukčije opasnosti. Najopasnija prostorija u stanu za dijete je kuhinja, gdje se najčešće događaju opekline i posjekotine. Na odmoru, za ljetovanja, djeca su izložena opasnosti od utapanja te od ugriza i uboda kukaca i životinja. Upravo zbog velika broja potencijalno opasnih situacija u kojima djeca mogu naći, najveću ulogu u upoznavanju djece s tim opasnostima imaju roditelji. Uz to, važno je znati pružiti prvu pomoć ako se nesreća dogodi.

Gušenje stranim tijelom
Gušenje nastaje kao posljedica začepljenja dišnog puta, kod odraslih i veće djece naglo tijekom jela, a kod male djece tijekom igre. Osoba ne može disati, ne može govoriti i ne može kašljati. Pokušava udahnuti zrak, ali bez uspjeha. Usne i koža postaju plavkasti. Ako se ne pruži pomoć, osoba gubi svijest i za nekoliko minuta umire.

Slika 1

Heimlichov hvat je jednostavan postupak kojim se strano tijelo izbacuje iz dišnog puta. Pritiskom na gornji dio trbuha (ispod vrha prsne kosti) povećava se tlak u trbušnoj šupljini, s tim da istodobni porast tlaka u plućima izbacuje strano tijelo iz grkljana ili dušnika (slika 1).


Slika 2

Slika 3

Slika 4

To je prokušana metoda koja uspijeva u većini slučajeva, ali nije bezopasna. Naime, presnažan pritisak na trbuh može ozlijediti želudac, jetru ili slezenu. Zato snagu pritiska treba prilagoditi dobi i konstituciji osobe koja se guši. Heimlichov hvat provodi se samo kod osobe s naglim i potpunim začepljenjem dišnog puta koja ne može ni disati, ni govoriti, ni kašljati.

 • Heimlichov hvat kod osobe koja stoji ili sjedi (pri svijesti) - Stanite unesrećenome iza leđa i obuhvatite ga rukama. Stisnutu šaku prislonite na gornji dio trbuha, između pupka i vrha prsne kosti. Drugom šakom obuhvatite prvu. Brzo i snažno pritisnite trbuh prema unutra i gore
  (slika 2).
 • Heimlichov hvat kod osobe koja leži (bez svijesti) - Unesrećeni treba ležati na leđima. Dlanove položite na gornji dio trbuha, između pupka i vrha prsne kosti. Brzo i snažno pritisnite trbušnu stijenku prema dolje i naprijed (slika 3).
 • Heimlichov hvat kod djece od godine dana do osam godina - Postupak kod djeteta koje stoji ili sjedi je isti kao kod odraslih, a kod djeteta koje leži pritisak na trbuh izvodi se samo jednom rukom.
 • Postupak kod djece do godine dana - Ne provodi se Heimlichov hvat. Umjesto toga dijete treba položiti potrbuške na svoju podlakticu tako da glava leži na dlanu i usmjerena je prema dolje. Drugim dlanom udarite četiri puta između lopatica (slika 4).


Ostale situacije izravne ugroženosti života
Gušenje stranim tijelom samo je jedna od situacija u kojima je direktno ugrožen život djeteta, a zajedni-čka im je karakteristika da prijeti opasnost od prestanka disanja i prestanka rada srca. U takve situacije mogu se ubrojiti gubitak svijesti (ako dijete- leži na leđima, zbog popuštanja tonusa mišića dolazi do zapadanja jezika u ždrijelo, pri čemu se začepi dišni put - onemogućeno je disanje, a vrlo brzo nakon toga prestaje i rad srca), zatim utapanje, različita otrovanja (npr. ugljičnim monoksidom) i sl. Zbog toga je važno znati kako pomoći djetetu koje je prestalo disati i kojem ne radi srce.

Slika 5

Slika 6

Pružanje prve pomoći kod prestanka disanja i rada srca temelji se na postupku oživljavanja koji uključuje umjetno disanje i masažu srca. Prije svega važno je znati kako otvoriti dišni put te kako se utvrđuje diše li osoba i radi li joj srce.

 • Otvaranje dišnog puta - Osobu bez svijesti treba okrenuti na leđa i zabaciti joj glavu podižući bradu prstima jedne ruke, dok se drugom rukom pritišće čelo. Usta moraju biti otvorena (slika 5).
 • Provjera disanja - Da biste provjerili postoji li spontano disanje, približite svoj obraz ustima i nosu onesviještenoga, držeći mu glavu u zabačenom položaju kao što je prikazano (slika 6). Pokušajte osjetiti na svom licu zračnu struju (dah). Istodobno osluškujte zvukove disanja i promatrajte dišne pokrete na prsima i trbuhu onesviještenoga.
 • Provjera rada srca - Znakovi rada srca su: normalno disanje, kašljanje, spontani pokreti te puls nad vratnom, palčanom ili nadlaktičnom arterijom.


Specifičnosti postupka oživljavanja kod djece


Slika 7

Slika 8

Slika 9

Slika 10

Slika 11

Slika 12

Postupak kod djece do godine dana starosti

 • Dišni put se otvara podizanjem donje čeljusti i djelomičnim zabacivanjem glave (slika 7).
 • Zrak se upuhuje istodobno na usta i nos djeteta. Dovoljna je količina zraka koja stane u spasiočeva usta. Umjetno disanje provodi se brzinom od oko 20 upuhivanja u minuti (tri sekunde za svaki ciklus udisaj - izdisaj) (slika 8).
 • Da biste odredili mjesto pritiska za masažu srca, položite kažiprst na zamišljenu liniju koja spaja prsne bradavice (slika 9).
 • Jagodice srednjeg prsta i prstenjaka trebaju biti na sredini prsne kosti. Potom odmaknite kažiprst. Pritisak se izvodi jagodicama srednjeg prsta i prstenjaka. Prsnu kost treba udubiti za 1,5 - 2 cm. (slika 10).
 • Puls se opipava kažiprstom i srednjakom na sredini unutarnje strane nadlaktice gdje se nalazi nadlaktična arterija (slika 11).

Postupak kod djece od godine dana do osam godina

 • Umjetno disanje provodi se brzinom od oko 15 upuhivanja u minuti (četiri sekunde za svaki ciklus udisaj - izdisaj).
 • Srce se masira jednom rukom. Prsnu kost treba udubiti za 2,5 - 4 cm. Masaža se provodi brzinom od oko 100 pritisaka u minuti (slika 12).
 • Umjetno disanje i masaža srca kod djece do osam godina provodi se u ritmu 1:5 (1 upuhivanje zraka : 5 masaža srca), za razliku od postupka kod starije djece i odraslih gdje je omjer 2:15.

Za sve dodatne informacije svi zainteresirani mogu se javiti u Crveni križ Zagreb, Ilica 223, na telefon 01/3777 895 ili 3770 306, kontakt osoba je dr. Igor Bićanić, ili putem e-maila na adresu prvapomoc@crvenikriz-zg.hr.

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
avatar
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 29.01.10 15:02

Prva pomoć za bebe


Otežano disanje zbog pseudo krupa


Do tipičnog kašlja koji se javlja kod oboljelih od pseudo krupa, većinom dolazi noću. Raspoznat ćete ga tako što će dijete imati poteškoće prilikom disanja. Dijete ima kašalj sličan lavežu i čujno udiše zrak.
Dijete ima malu temperaturu i promuklo je


Djetetovi dišni putevi šire se u vlažnom i hladnom zraku: uzmite dijete, odnesite ga u kadu i odvrnite tuš. Možete ga odnijeti i na otvoren prozor ili ga smjestiti ispred otvorenog hladnjaka.
Mjere koje treba odmah poduzeti:

 • u djetetovoj spavaćoj sobi objesite mokre ručnike
 • pokušajte sačuvati mir. I umirite dijete
 • dajte djetetu nešto hladno za piće, ali nemojte mu dati ništa za jelo
 • ako se dijete ne može umiriti nazovite dežurnog liječnika ili ga odvedite u bolnicu

Otežano disanje zbog gutanja nekog stranog predmeta


Vaše dijete je nešto strpalo u usta, dio neke igračke, kovanicu ili čak komadić jabuke koji sada blokiraju dišne puteve. Dijete se bori za zrak, davi se i lice mu je poplavilo.
Mjere koje treba odmah poduzeti:

 • natjerajte dijete da snažno zakašlje
 • ako se predmet kašljem dovoljno visoko podigao, oprezno ga odstranite iz usta. Pazite pri tome da ga opet ne ugurate unutra
 • ako se predmet nije mogao izbaciti kašljem, uhvatite dijete za noge, visoko ga podignite, glavom prema dolje
 • lupajte mu po leđima i između lopatica
 • ako se predmet ne može odstraniti, pokušajte koliko je moguće više umiriti dijete da bi ono opet došlo do zraka i nazovite dežurnog liječnika
 • djeca automatski zauzimaju položaj u kojem im je najlakše disati, stoga ga vi ne mijenjajte

Pad


Gotovo nema djeteta koje barem jednom nije palo sa stola za previjanje, visokog stolca ili sofe. Baš kad dijete postane pokretnije i kada se želi penjati posvuda, dolazi do padova. Oni većinom prođu bez veće štete. Usprkos tome vaše dijete se treba pozorno motriti nakon pada.
Mjere koje treba odmah poduzeti:

 • ako dijete viče nakon pada, umirite ga i promatrajte kako će se nakon toga ponašati. Ako vam je nešto sumnjivo, nazovite dežurnog pedijatra i pitajte ga može li pregledati dijete
 • ako dijete ne plače nakon pada, ako se prepustilo ili ostavlja dojam ravnodušnosti ili pospanosti, odmah krenite u bolnicu. Dijete bi moglo imati potres mozga
 • dijete noću ne ostavljajte samo. Padovi na glavu mogu nekada prouzrokovati krvarenje mozga. Budite dijete svaka dva do tri sata i pogledajte reagira li kao inače i jesu li njegove zjenice jednake. Ako nisu, odmah alarmirajte dežurnog liječnika i dijete direktno odvedite u bolnicu

Opekline


Dijete sjedi za stolom i povlači stoljnjak. Odjednom se prevrće šalica sa vrućim čajem i vaše se dijete opeklo po ruci.
Mjere koje odmah treba odmah poduzeti:

 • pustite odmah mlaku vodu da nekoliko minuta teče po opečenom dijelu kože. Ako su opečeni trup ili noge, dijete stavite ispod tuša
 • nakon nekoliko minuta položite na kožu vlažan, čist ručnik i dijete odvedite u bolnicu

Trovanje


Mala djeca tijekom svojih istraživanja stana čestto nailaze na mnoge zanimljive stvari. Nažalost, te zanimljivosti često završavaju u ustima, čak i ako s radi o tabletama, opušcima cigareta ili nečemu sličnome. I šarene bočice sa sredstvima za čišćenje jako privlače djecu. Ako je dijete progutalo otrovnu tvar, oprez je nužan.
Mjere koje odmah treba poduzeti:

 • brižno obrišite djetetova usta i dobro ih isperite mlakom vodom
 • nazovite dežurnog liječnika ili hitnu medicinsku pomoć i objasnite što je dijete progutalo
 • ako je djetetu loše, ako ga oblijeva hladan znoj i ako djeluje apatično, nazovite dežurnog liječnika
 • ako dijete povraća, pokupite sadržaj koji je povratilo i pokažite ga liječnikuPiše:
Roditelji.hr

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
avatar
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by Lady mama on 01.02.10 2:34

jako poučno i korisno.. ne daj Bože da zatreba, no uvijek je dobro znati!
avatar
Lady mama
Srebrni član
Srebrni član

Gender : Female
Broj postova : 103
Age : 33
Lokacija : Zagreb
Zanimanje : ekonomist
Kako ste saznali za ovaj forum : surfajući netom
Država :
Bodovi aktivnosti : 121
Registration date : 19.10.2009

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 11.12.10 15:54

Djeca i streptokokne bolesti
Piše: Mirjana Žagar-Petrović, dr.med.

Opće je poznato da djeca koja pohađaju dječji vrtić češće obolijevaju od određenih zaraznih bolesti. Malo je roditelja koji se nisu susreli sa streptokoknom upalom grla ili šarlahom. Nekada je šarlah bila teška, pa i smrtonosna zarazna bolest često praćena teškim komplikacijama koje su bile uzrok doživotnog invaliditeta. Zahvaljujući antibioticima i unapređenjem opće životnog i higijenskog standarda, kao i zdravstvene zaštite ove su bolesti, premda i dalje ne rijetke među djecom postale blage i prolazne, a njihove komplikacije gotovo su potpuno iščezle.

Streptokokne bolesti su akutne zarazne bolesti uzrokovane bakterijom Streptoccocus pyogenes (piogeni streptokok) ili beta hemolitičkom streptokokom grupe A. Kao neposredna posljedica infekcije beta hemolitičkim streptokokom su:

 streptokokna upala nosa i ždrijela,
 streptokokna angina,
 šarlah,
 upala bronha i pluća,
 crveni vjetar (erizipel),
 gnojne infekcije kože (impetigo) i
 babinja groznica.Osim primarnih streptokoknih bolesti, kao komplikacija infekcije streptokokima mogu nastati upala sinusa, upala srednjeg uha, upala moždanih ovojnica, te ne gnojne komplikacije u vidu reumatske groznice (upala zglobova i srčanog mišića) i glomerulonefritisa (upalno oštećenje bubrega).

Koje su streptokokne bolesti najčešće?

Najčešći klinički oblik streptokokne infekcije je streptokokna angina (lakunarna ili gnojna angina). Nakon kratkotrajne inkubacije od 1-3 dana, bolest nastupa naglo s povišenom temperaturom, zimicom i tresavicom, te jakom grloboljom, glavoboljom i bolovima u zglobovima. Ne rijetko bolest počinje povraćanjem, osobito kod djece. Ždrijelo, resica i nepčani lukovi su žarko crveni i otečeni, tonzile su povećane i crvene sa gnojnim točkicama ili naslagama. Limfni čvorovi na vratu povećani su i bolni.

Šarlah (scarlatina) je najčešći u dječjoj dobi od 3.-15. godine života. Bolest počinje kao streptokokna angina, a nakon jedan do dva dana javlja se karakterističan osip. Na zacrvenjenoj koži nalazi se sitni, crvenkasti, točkasti osip. Koža pokrivena osipom suha je i hrapava. Osip je najizraženiji ispod pazuha, u donjim dijelovima trbuha i preponama. Na licu nema osipa. Obrazi su zažareni, a oko usta izraženo je bljedilo. U početku bolesti jezik je obložen i karakteristično za šarlah nakon nekoliko dana postaje crven poput maline. Osip traje 6-7 dana, nakon čega se javlja ljuštenje kože u obliku perutanja na vratu i trupu, dok se na dlanovima i stopalima koža ljušti u krpicama.
Šarlah izazivaju beta hemolitički streptokoki koji izlučuju eritrogeni toksin. Postoje tri imunološki različita tipa eritrogenog toksina (A, B i C). Zbog toga je ponovno obolijevanje od šarlaha rijetko, ali moguće. Procjenjuje se da u 5-10% slučajeva dolazi do ponovnog obolijevanja od šarlaha. Ponovno obolijevanje od šarlaha rezultat je ili infekcije streptokokom koji izlučuje drugi tip eritrogenog toksina prema kojem oboljela osoba nije imuna ili češće zbog rano primijenjene antibiotske terapije skraćuje se trajanje infekcije i time sprječava razvoj dugotrajne imunosti.

Streptokokna upala nosa i ždrijela je blaže streptokokno oboljenje. Očituje se povišenom temperaturom, grloboljom, "nosnim" govorom i crvenilom ždrijela. Kod dojenčadi i male djece infekcija streptokokima iz nosa i ždrijela često se proširi na srednje uho i mastoidni nastavak. Limfni čvorovi na vratu obično su povećani.

Erizipel (crveni vjetar) je streptokokna infekcija kože, gdje streptokok ulazi kroz male ili nevidljive ozljede na koži. Bolest počinje naglo, sa zimicom ili tresavicom, visokom temperaturom, glavoboljom i povraćanjem. Istovremeno se na koži javlja crvenilo i otok, koji se širi prema periferiji u obliku tračaka. Zahvaćena koža je jasno ograničena od zdrave kože. Bolest je češća u starijoj životnoj dobi, a najčešće je lokalizirana na potkoljenicama, naročito kod osoba s proširenim venama.

Impetigo je druga manifestacija streptokokne infekcije kože. Javlja se kod male djece, osobito u ne higijenskim sredinama. Na koži se stvaraju površinski mjehurići koji brzo pucaju i šire se u okolinu, te pokrivaju krastama žućkaste boje. Impetigo je vrlo zarazan za djecu i srećom kod nas danas vrlo rijedak.

Tko obolijeva od streptokoknih bolesti?

Kliničke manifestacije streptokokne infekcije različite su ovisno o dobi. Kod djece do tri godine starosti streptokokna infekcija ispoljava se u obliku blage upale nosa i ždrijela. U uzrastu od 3.-15. godine najčešća je gnojna angina i šarlah. Kod odraslih najčešća manifestacija streptokokne infekcije je angina, a iznad četrdesete godine života crveni vjetar.

Kada uzeti obrisak ždrijela?

Za potvrdu streptokokne infekcije koristi se mikrobiološki nalaz streptokoka u obrisku nazofarinksa i/ili ždrijela. Pozitivan nalaz kod jasne klinička slike potvrdit će dijagnozu streptokokne bolesti i najveću vrijednost ima u diferencijalnoj dijagnozi streptokokne i virusne angine. Kod teškog općeg stanja bolesnika nije uvijek nužno čekati mikrobiološki nalaz obriska ždrijela i antibiotsku terapiju treba započeti i prije dokaza bakterije u obrisku ždrijela. Budući da se mikrobiološki nalaz obriska grla i nazofarinksa čeka 2-3 dana, u praktičnoj primjeni sve su rašireniji brzi testovi za dokaz streptokoka kojim se rezultati dobivaju u roku 10-15 minuta. Specifičnost ovog testa je vrlo visoka, pozitivan nalaz streptokoka dovoljan je da se započne terapija antibioticima, ali zbog manje osjetljivosti ovog testa, negativan nalaz streptokoka u brzom testu potrebno je potvrditi kultivacijom kod male djece i adolescenata. Kod odraslih nije nužno raditi mikrobiološku kultivaciju obriska ždrijela iz razloga što je učestalost streptokoknih infekcija mala i mali je rizik za pojavu poststreptokoknih komplikacija.

Treba li tražiti asimptomatske kliconoše?

Kod nekih bolesnika piogeni streptokok prisutan je u obrisku ždrijela i nakon završetka antibiotske terapije. Ako nakon završetka antibiotske terapije osoba nema nikakve simptome nije potrebno rutinski ponavljati obrisak ždrijela.
Važno je istaknuti da se streptokok može naći i u brisu ždrijela zdravih osoba.Učestalost kliconoštva (zdravi kliconoša je osoba koja nosi bakteriju u nosu ili ždrijelu, ali nema nikakve simptome bolesti) može biti od 4-8%, osobito u gradskim sredinama, u hladnijim, zimskim mjesecima i u zatvorenim ili poluzatvorenim kolektivima (dječji domovi, vrtići, škole..) kada postotak kliconoštva može biti i do 20%. Većina bolesnika spontano se «obeskliči» kroz razdoblje od dva do tri tjedna.

Treba li kliconoše liječiti?

Često se postavlja pitanje terapije kliconoštva piogenog streptokoka. Prema novim dijagnostičkim i terapijskim smjernicama za grlobolju asimptomatsko kliconoštvo piogenog streptokoka nije indikacija za antibiotsku terapiju. Antibiotsku terapiju potrebno je provesti kod pacijenata koji u anamnezi imaju reumatsku groznicu, u slučaju epidemije reumatske groznice ili streptokoknog glomerulonefritisa, te u slučaju kada se među članovima obitelji često ponavljaju streptokokne infekcije. Česta je praksa kada oboli jedan član obitelji od streptokokne infekcije da se uzimanjem obriska ždrijela traži kliconoša među članovima obitelji. Prema novim smjernicama obriske ždrijela ne treba uzimati kontaktima bolesnika koji ima streptokoknu infekciju. Smatra se naime da kliconoše nisu pod pojačanim rizikom razvoja poststreptokoknih komplikacija, niti su značajni prenosioci bolesti u svoju okolinu, kao što su to bolesnici u akutnoj fazi streptokokne bolesti.

Liječenje streptokokne bolesti

Sve streptokokne bolesti u pravilu se uspješno liječe antibioticima. Lijek izbora za liječenje streptokoknih bolesti je penicilin. Liječenje streptokoknih bolesti potrebno je provesti tijekom 10 dana. Penicilin se može primjenjivati u obliku intramuskularnih injekcija ili kod lakših oblika bolesti kao perooralni lijek (tablete,sirup). U slučaju preosjetljivosti na penicilin, primjenjuju se makrolidi (azitromicin) tijekom 3 ili 5 dana, klaritromicin ili cefalosporinski antibiotici. Važno je istaknuti da terapiju antibioticima treba provesti do kraja - 10 dana (osim kod azitromicina). Ukoliko se liječenje ranije prekine, bakterije mogu i dalje biti prisutne u grlu, te se simptomi nakon nekog vremena mogu vratiti. Bolesnik je zarazan za svoju okolinu za vrijeme akutne faze bolesti, adekvatno liječenje penicilinom ili nekim drugim antibiotikom eliminira mogućnost prijenosa infekcije od bolesnika na druge u svojoj okolini. Smatra se da već nakon 48 sati od početka terapije bolesnik više nije zarazan.
Osim antibiotskog liječenja korisna je i simptomatska terapija. Za snižavanje temperature primjenjuju se paracetamol i nesteroidni protuupalni lijekovi (ibuprofen kod djece, acetilsalicilna kiselina kod odraslih). Za smanjenje grlobolje korisno je grgljanje slane vode, čaj od kadulje ili pastile koje sadrže lokalne anestetike.

Eradikacija asimptomatskog kliconoštva piogenog streptokoka

Kod čestih streptokoknih infekcija grla i kod asimptomatskog kliconoštva, ali samo u strogo indiciranim slučajevima (preboljela reumatska groznica, epidemija reumatske groznice ili streptokoknog glomerulonefritisa, često ponavljanje streptokoknih infekcija među članovima obitelji) potrebno je provesti antibiotsku terapiju. U ovim slučajevima lijek izbora je amoksicilin/klavulonska kiselina, klindamicin ili azitromicin u trajanju od 10 dana.

Kako se zaštiti od piogenog streptokoka?

Streptokokne bolesti vrlo su raširene po cijelom svijetu. Javljaju se tijekom cijele godine, kao pojedinačni slučajevi ili u obliku manjih ili većih epidemija. Nešto su češće u hladnijim mjesecima godine, osobito na prijelazu godišnjih doba, jesen/zima i zima/proljeće. Djeca obolijevaju češće nego odraslih, osobito školska djeca i djeca koja borave u dječjim vrtićima. Danas su srećom većina streptokoknih bolesti (osim invazivnih streptokoknih bolesti-nekrotizirajući fascitis i toksični šok sindrom) blage i ne ostavljaju nikakve posljedice. Pojava postreptokoknih komplikacija kao što su reumatska groznica i glomerulonefritis vrlo je rijetka.
Streptokokne bolesti prenose se kapljičnim putem neposrednim kontaktom s zaraženom osobom koja kašljanjem, kihanjem ili govorom izbacuje uzročnike bolesti u svoju okolinu. Bakterije mogu kratko vrijeme preživjeti i na predmetima, poput kvake na vratima i slavine u kupaonici, te se posrednim kontaktom zaraženim rukama mogu prenijeti na usta, oči ili nos.

◊ Oboljela osoba mora imati vlastiti pribor za jelo i piće koji se mora držati odvojeno od pribora ostalih ukućana
◊ Izbjegavajte dijeljenje hrane i pića – ovoj navici su posebno skloni «školarci» (na ovaj način se po školama često prenosi i infektivna mononukleoza)
◊ Kod kašljanja i kihanja usta pokrijete rukama (lijevom podlakticom)
◊ Često perite ruke, osobito nakon kašljanja, kihanja i brisanja nosa u papirnatu maramicu
◊ Tijekom zime kada je zbog grijanja zrak u prostorijama suh i topao, potrebno je često provjetravati prostorije i zrak ovlaživati
◊ Kretanje na svježem zraku, osim što umanjuje boravak u zatvorenim prostorijama, ubrzava disanje i omogućuje čišćenje dišnih putova, te potiče imunološki sustav
◊ Pet dana od uzimanja antibiotske terapije, promjenite zubnu četkicu (osobito djeci), eventualno zaostala bakterija na zubnoj četkici može ponovno izazvati infekciju
◊ Pravilna i uravnotežena prehrana, dovoljno sna i redovito vježbanje i boravak na svježem zraku pridonose poboljšanju opće otpornosti organizma.

Postupak kod pojave streptokoknih bolesti u dječjem vrtiću

Mala djeca, osobito ona koja pohađaju djećji vrtić mogu 6-7 puta godišnje oboljeti do upale grla. Najčešće su te upale grla uzrokovane virusima ( 85% slučajeva).
Ako vam dijete oboli od streptokokne bolesti obavijestite o tome zdravstvenu voditeljicu u vašem vrtiću. Streptokokne bolesti prijavljuje se nadležnoj higijensko-epidemiološkoj službi. Zdravstveni voditelji dječjih vrtića surađuju sa nadležnom epidemiološkom službom koja prati kretanje pobola od zaraznih bolesti. Kada se ispune određeni uvjeti (dovoljan broj oboljelih u kratkom vremenskom razdoblju) epidemiološka služba se poduzeti određene mjere ovisno o epidemiološkoj situaciji u navedenoj skupini i/ili dječjem vrtiću. Kada jedno dijete u grupi oboli od angine ili šarlaha nije potrebno svu djecu zaštićivati antibioticima, niti svoj djeci uzimati bris grla.

Pojedina djeca češće obolijevaju od upale grla, iz nekoliko razloga:
- najčešće su to djeca limfatičke konstitucije,
- preboljenje bolesti ne ostavlja trajni imunitet,
- najčešće su to virusne upale grla koje nije potrebno liječiti antibioticima i
- nedovoljno duga terapija (10 dana) kod streptokoknih bolesti.

Kod učestale pojave (5 ili više epizoda) grlobolje tijekom godine potrebno je konzultirati liječnika specijalista za uho,glo, nos radi eventualne tonzilektomije (odstranjenja krajnika).


_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
avatar
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

Stranica 2 / 2. Previous  1, 2

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.