Kutak za korisne tekstove

Stranica 3 / 3. Previous  1, 2, 3

Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 15.11.09 14:41

I multivitamini su dio prevencije


objavljeno u broju 35 (4/04)


U novije su vrijeme gotovo nepoznata specifična oboljenja (beri-beri, skorbut ili pelagra) vezana uz nedostatak vitamina (vitamin C, B1 i B2). Ipak, nedovoljan je unos nekih mikronutrijenata ponovno u središtu istraživanja. Činjenice osvjetljavaju manjak vitamina kao jedan od čimbenika rizika za razvoj nekih kroničnih oboljenja kao što su osteoporoza, oboljenja srčano-žilnog sustava, tumori...
Studija pod nazivom Retrospective cohort study pokazuje da niske koncentracije folne kiseline možemo izravno povezati s povećanim rizikom oboljenja srčano-žilnog sustava, a druga je studija pokazala da se pri režimu povećana unosa folata i vitamina B6 posljedično smanjio rizik istih oboljenja. Pokazalo se i da je skupina ljudi koja je uzimala multivitaminski dodatak prehrani s folnom kiselinom (napomena: tijekom 10-15 godina) manje obolijevala od raka debelog crijeva. Zanimljivo istraživanje provedena s vitaminom E govori o njegovu pozitivnom djelovanju u prevenciji oboljenja prostate u muškaraca, osobito pušača. Statistika govori da je učestalost oboljenja prostate u muškaraca starih 80 godina oko 90 posto.
I u starijoj životnoj dobi pokazalo se korisnim uzimati preparate koji sadrže kalcij i vitamin D jer povećavaju gustoću i kvalitetu kostiju, čime bitno poboljšavaju kvalitetu života. Neke su populacijske skupine posebno osjetljive na eventualni manjak zbog smanjena unosa. Primjerice, starije su osobe rizična skupina za manjak vitamina B12 i vitamina D, osobe koje konzumiraju alkohol pojačano gube vitamine B skupine, a one na bolničkom liječenju izložene su riziku manjka folata i vitamina topivih u vodi. I trudnoća povećava normalne potrebe za vitaminima i mineralima.
Stoga valja istaknuti da bi liječnici svakako trebali:

 • Uzimati u obzir naviku uzimanja vitaminskih dodataka kod svojih pacijenata.
 • Savjetovati pacijente, osobito u slučaju pojačanih potreba kao što su adolescencija, trudnoća, dojenje, starija životna dob.
 • Naglasiti potrebu pažljiva uzimanju navedenih preparata (dakle, prema uputama). Nikako nije uputno prekoračivati preporučenu količinu jer se mogu javiti ozbiljne posljedice (primjerice, vitamin A u trudnoći ili prekomjerno konzumiranje vitamina topivih u mastima bez obzira na životnu dob).

Mislite li i vi da se pravilno hranite? Jeste li sigurni? Činjenice govore da samo 20-30 posto populacije unosi optimalne količine vitamina i minerala. Savjet o pravilnu unosu mikronutrijenata najbolje je potražiti kod stručnjaka, liječnika ili ljekarnika, jer mikronutrijenti nisu i ne smiju biti samo pomodni hit! Znanost sve više potvrđuje njihova pojedinačna djelovanja, odnosno djelovanja u kombinaciji. U svakom slučaju, treba se pridržavati sigurnih i preporučenih količina jer su multivitaminski pripravci ozbiljan dodatak svakodnevnoj prehrani. Ako se pridržavamo preporučenih doza, možemo biti sigurni da će nam pažljivo odabran pripravak, koji sadrži uravnoteženu i na znanstvenoj osnovi utvrđenu količinu vitamina i minerala, pružiti ono najbolje za zaštitu zdravlja i očuvanja vitalnosti.

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
dany
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 15.11.09 14:43

Iščašenja, uganuća, prijelomi


objavljeno u broju 50 (10/06)IŠČAŠENJA


Shematski prikaz iščašenja - pomak zglobne glavice (1) iz zglobne čašice (2)
Iščašenje je ozljeda kod koje zglobna glavica izlazi iz zglobne čašice. Zglob je izobličen i bolan, a ekstremitet u neobičnom položaju. Svaki pokušaj kretnje nailazi na otpor i bol. Iščašenje se najčešće događa u ramenom zglobu.
Prije prijevoza do bolnice imobilizirajte zglob u položaju u kojem ste ga i zatekli. Ne pokušavajte sami namjestiti iščašene kosti.
Iščašenje patele - Patela ili iver je ovalna tetivna kost na prednjoj strani koljena. Daje koljenu njegov karakterističan oblik. Pri iščašenju, patela je pomaknuta u stranu (prema van). Koljeno je izobličeno, poluskvrčeno i bolno. Iščašenje patele možete ispraviti sami. Spasilac treba rukama ispružiti poluskvrčeno koljeno. Kad se koljeno ispruži, patela se sama vraća u prirodni položaj, na sredinu prednje strane koljena. Ako se ne vrati sama, lagano je potisnite prstima (koljeno mora biti ispruženo). Bitno je zapamtiti da se koljeno opruža "pasivno", tj. vanjskom silom. Ozlijeđena osoba ne može, niti treba pokušavati ispružiti koljeno "aktivno", tj. snagom mišića noge.
Habitualna iščašenja - Nestabilnost pojedinoga zgloba može dovesti do učestalih iščašenja koja se javljaju i pri manjim ozljedama ili određenim pokretima. To je posljedica nepotpunog cijeljenja zglobne čahure i ligamenata nakon prvog iščašenja, ili prirođene slabosti zglobnih sveza. Habitualna iščašenja najčešća su u ramenom zglobu i pateli. Popraćena su slabijim bolovima, a mogu biti i bezbolna. Neke osobe mogu i namjerno određenim pokretom ruke izazvati (bezbolno) iščašenje ramena, a zatim isto tako vratiti zglob u prirodni položaj.

UGANUĆA
Uganuće ili distorzija je ozljeda ligamenata i zglobne čahure nastala zbog naglog, prejakog pokreta u zglobu. Najčešće se događa u gležnju i vratnoj kralježnici.
Uganuće gležnja - Često se događa pri hodanju i trčanju po neravnom terenu. Javlja se oštra bol, a zatim i oteklina zgloba. Tegobe se mogu ublažiti hladnim oblogom ili ledom. Noga treba mirovati u povišenom položaju. U težim slučajevima potreban je liječnički pregled.
Distorzija vratne kralježnice - Događa se u prometnim nesrećama zbog naglog pomicanja glave pri sudaru (trzajna ozljeda vratne kralježnice). Očituje se kao bol u stražnjem dijelu vrata koja se javlja odmah nakon nesreće ili malo poslije. Bol se može širiti u potiljak, leđa i ruke, a pojačava se pokretima glave pa osoba drži vrat ukočenim. Potrebna je liječnička pomoć. Treba imati na umu da u sudaru mogu nastati i znatno teže ozljede vratne kralježnice s prijelomima vratnih kralježaka i mogućnošću oštećenja kralježnične moždine. Ovakve ozljede traže znatno složeniji pristup u pružanju prve pomoći.

PRIJELOMI


Pogrešan način izravnavanja deformiranog slomljenog uda

Ispravan način izravnavanja deformiranog slomljenog uda uzdužnim istezanjem
Koštani prijelom bez ozljede kože (rane) zovemo zatvorenim prijelomom. Ako na mjestu prijeloma postoji rana, to je otvoreni ili vanjski prijelom. Koštani ulomci mogu svojim oštrim rubovima ozlijediti krvne žile, živce i mišiće ili probiti kožu. To se može dogoditi u trenutku prijeloma ili naknadnim pomicanjem slomljenih kostiju.
Znakovi prijeloma ruke ili noge

 • bol
 • nemogućnost pokretanja ozlijeđenog uda
 • oteklina na mjestu prijeloma - nije uvijek prisutna
 • deformitet uda - nije uvijek prisutan; ako postoji, siguran je znak prijeloma

I sama sumnja na mogućnost prijeloma zahtijeva postupak kao da prijelom postoji.
Postupak

 • Ako je slomljeni ud deformiran, pokušajte ga izravnati uzdužnim istezanjem. Povlačite lagano dva susjedna zgloba u suprotnim smjerovima. Ovaj postupak ne smije biti nasilan i treba ga prekinuti ako naiđete na otpor ili jaču bol. Nepravilna manipulacija slomljenim udom može dovesti do oštećenja krvnih žila, živaca i ostalih tkiva ili pretvoriti zatvoreni prijelom u otvoreni.
 • Slomljena kost mora se imobilizirati prije prenošenja ili prijevoza ozljeđenika. Ako je hitna medicinska pomoć dostupna, najbolje je imobilizaciju i transport prepustiti stručnim osobama. Ozljeđenik mora mirovati do dolaska pomoći.
 • Kod otvorenih prijeloma pokrijte ranu sterilnom gazom. Na gazu stavite jastučić od pamuka (vate) ili vune i sve učvrstite zavojem. Ako slomljena kost viri iz rane, ne smije se istezanjem uda vraćati u prirodni položaj, nego se nakon previjanja rane imobilizira u zatečenom položaju.


U sljedećem broju: Imobilizacija i ozljede kralježnice

Izvor: http://www.hitna-pomoc-zg.hr

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
dany
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 15.11.09 14:43

Ugriz zmije


objavljeno u broju 48 (06/06)

I zmije traže svoje mjesto pod suncem, zato je dobro znati što nam je činiti ako nas ugrize

Vrijeme je intenzivnijeg boravka u prirodi, planinarenja, odlaska na more, a za uživanja u svim tim blagodatima ne smije se zanemariti oprez. Jedna od opasnosti koju treba imati na umu su zmije, koje također traže svoje mjesto pod suncem. Stoga donosimo savjete o tome kako što uspješnije realizirati naš suživot. A ako zmija ugrize, dobro je znati što nam je činiti.

Kod nas samo dvije otrovnice
Na našem području živi 14 vrsta zmija, od kojih su samo dvije otrovnice, poskok i riđovka. Iako je poskok nešto otrovniji od riđovke, obje zmije su manje otrovne od, primjerice, afričkih ili azijskih zmija otrovnica, pa je njihov ugriz rijetko kad smrtonosan.


Poskok (Vipera ammodytes)
Poskok (modras, kamenjarka, Vipera ammnodytes) je pepeljasato sive boje i naraste do jednog metra. Glava mu je srcolika, s karakterističnim roščićem na vrhu nosa. Uzduž hrpta nalazi se tamna vijugava linija koja ide od glave do vrha repa i karakteristična je za svaku viperu (tzv. Kainov znak). Sa strane su tamne mrlje. Poskok živi uglavnom u južnim, krševitim krajevima.


Riđovka (šarka, Vipera berus) je rasprostranjena u cijeloj Europi. Duga je oko 60 do 80 cm i također ima cik-cak liniju uzduž tijela. Postoje dvije vrste: Vipera berus bosniensis i Vipera pseudoaspis.


Riđovka (šarka; Vipera berus)
A kad zmija ugrize, najvažnije je utvrditi je li otrovna ili ne. Za razliku od neotrovnih, otrovne zmije imaju trokutastu glavu, uske eliptične oči i udubljenje između očiju i nosnica. U postupcima samopomoći sugerira se da se ne kreće u lov na zmiju zbog rizika ponovnog ugriza. Ako je zmija ubijena, poželjno je donijeti je u bolnicu radi točne identifikacije, što bitno utječe na terapijski postupak. Na mjestu ugriza obično se vide dvije ubodne ranice od zmijskih zuba međusobno udaljene šest do osam milimetara, iako može biti i samo jedna ranica ili čak samo ogrebotina. Nalaz ranice ne znači da je otrov sigurno ubrizgan u tijelo. Prema podacima, čak 22 posto dokazanih ugriza nema znakova otrovanja.

Reakcije nakon ugriza
Na mjestu ugriza sljedeća dva sata javljaju se bol i otok. Kod težih otrovanja bol nastupa brzo i neobično je oštra - otok se također brzo širi i može biti praćen jakim potkožnim krvarenjima. Na koži se, uz crvenilo, mogu javiti mjehuri s krvavim sadržajem. Neposredno nakon ugriza u gotovo polovice ugriženih javljaju se opći simptomi poput vrtoglavice, mučnine i povraćanja, osjećaja opće slabosti te otok regionalnih limfnih čvorova (u preponi kod ugriza u nogu ili u pazuhu kod ugriza u ruku). Blijeda i hladna koža, orošena znojem, uz ubrzan rad srca i pad krvnog tlaka znakovi su šoka, koji se uglavnom razvija postupno i glavni je uzrok smrti.

Kako postupiti

 • Ako zmija nije otrovnica... U tom slučaju ranu treba obilno isprati vodom, namazati antibiotskom mašću i zamotati zavojem. Zatim provjeriti kad je osoba zadnji put cijepljena protiv tetanusa i, ako je prošlo više od pet godina, potrebno je docjepljivanje.
 • Ako se sumnja na otrovnicu... Kod sumnje na zmiju otrovnicu ugrižena osoba mora strogo mirovati, tj. treba izbjegavati i najmanji pokret, a ruku ili nogu na kojoj je ugrizna ranica imobilizirati. Oko pet do deset centimetara iznad mjesta ugriza ugriženi ekstremitet treba podvezati srednje jakim stiskom kako bi se zaustavila venska i limfna cirkulacija, a radi usporavanja širenja otrova u organizmu. Važno je da se ne podveže prečvrsto kako se ne bi zaustavila arterijska cirkulacija. Nužan je hitan prijevoz ugrižene osobe u bolnicu. U načelu se hospitalizira svaki slučaj ugriza zmije, ne razmišljajući suviše je li otrovna ili neotrovna.

U literaturi se može naići na različite, pa i proturječne upute o postupcima nakon zmijskog ugriza, koje laike, a nerijetko i medicinske stručnjake, mogu dovesti u nedoumicu. Danas je općeprihvaćeni stav da se ranica NE zarezuje, otrov se NE isisava, a led se ne stavlja na mjesto ugriza!!!
Antidot za zmijski ugriz (antiviperinum) potječe iz konjskog seruma, a sadrži protutijela koja je konj proizveo nakon što mu je ubrizgan zmijski otrov. Antiviperinum se daje isključivo u bolničkim uvjetima intravenski, i to samo kad je strogo indiciran, s obzirom na to da antiserum može izazvati ozbiljne, pa čak i po život opasne reakcije.

Prevencija zmijskog ugriza
Neke ugrize, poput onih kad osoba slučajno stane na zmiju, gotovo je nemoguće spriječiti. Međutim, postoje mjere predostrožnosti koje mogu znatno umanjiti mogućnost da vas zmija ugrize:

 • Pustite zmiju na miru. Mnogi ljudi bili su ugriženi pri pokušaju da zmiju ubiju ili joj se što više približe.
 • Izbjegavajte visoku travu ako nemate prikladnu obuću (debele kožne čizme), te se krećite već postojećim stazama.
 • Ruke i noge ne stavljajte na mjesta koja nisu pregledna (primjerice, zavlačiti ruku u grm ili iza nekog kamena). Ne podižite kamenje ili komade drva ako niste na dovoljnoj udaljenosti od potencijalnog napada zmije.
 • Posebno budite oprezni i pripravni penjete li se po stijenama.

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
dany
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 15.11.09 14:44

Pesticidi - kako izbjeći trovanje


Autor:
prof. dr. sc. Franjo Plavšić
objavljeno u broju 47 (04/06)


Izvor: www.hzt.hr

Znate li što su pesticidi i gdje se sve primjenjuju
Pesticid je bilo koja tvar ili mješavina tvari namijenjena sprječavanju, uništavanju ili suzbijanju štetnika, uključujući prenosioce ljudskih ili životinjskih bolesti, biljke ili životinje koje uzrokuju štetu tijekom proizvodnje, prerade, pohranjivanja, transporta ili trgovine hranom, poljoprivrednim proizvodima, drvom i drvnim proizvodima, kao i stočnom hranom ili koji se, pak, daju životinjama u svrhu kontrole kukaca, paučnjaka ili drugih štetnika u/na njihovu tijelu. Pojam uključuje tvari koje se koriste u regulaciji rasta biljaka, defolijante, desikante, ili tvari za redukciju broja plodova ili sprječavanje preranog otpadanja ploda, ali tvari koje se primjenjuju na usjevima prije ili poslije žetve ne bi li zaštitile proizvod od propadanja tijekom skladištenja i prijevoza.
Pesticidi se koriste u:

 • poljoprivredi (ponajviše)
  - za tretiranje tla (nematocidi)
  - za suzbijanje štetnika na biljkama (insekticidi, akaricidi, fungicidi)
  - za suzbijanje korova (herbicidi)
  - za zaštitu hrane u skladištima (rodenticidi, fumiganti)
 • javnom zdravstvu
 • veterinarskoj praksi
 • šumarstvu
 • drvnoj industriji
 • brodogradnji
 • kućanstvu.

Upravo kategoriji za kućnu upotrebu valja posvetiti posebnu pozornost, jer su široko dostupni i njima mogu rukovati svi odrasli i bez osobne zaštitne opreme. Moramo biti svjesni da su svi pesticidi otrovi, pa je za rukovanje njima, uza sav oprez, prijeko potrebno znanje. Gotovo sva otrovanja u poljoprivredi posljedica su nepravilna rukovanja pesticidima, tj. nepridržavanja mjera sigurnosti i osobne higijene.

Što znate o trovanju pesticidima u Hrvatskoj?

 • Znate li da se u Hrvatskoj svake godine zbog akutnog trovanja pesticidima hospitalizira stotinjak ljudi?
 • Znate li da se muškarci truju češće nego žene?
 • Znate li da se najčešće truju djeca do četiri godine?
 • Znate li da je najviše trovanja upravo u poljoprivrednim županijama: Bjelovarsko-bilogorskoj, Koprivničko-križevačkoj i Virovitičko-podravskoj?
 • Znate li da se zbog akutnog trovanja pesticidima umire?


Savjeti da se izbjegne trovanje pesticidima 1. Pročitajte ili se raspitajte o pesticidu prije nego što ga kupite.
 2. Nemojte nikad kupovati pesticide od švercera i ne kupujte proizvode bez naljepnice i upute na hrvatskom jeziku (važno je pri primjeni sredstava i u slučaju da se dogodi nesreća).
 3. Prije nego što idete u polje raditi s pesticidima, pozorno pročitajte upute vezane uz jedinično pakiranje i napravite plan rada.
 4. Nemojte dopustiti da sredstvo koje primjenjujete dospije na susjedovo imanje, a ako i dospije, o tome ga morate obavijestiti (otrovi se najčešće prenose na susjedovo imanje ako ih primjenjujete prskanjem za vjetrovita vremena).
 5. Nemojte nikad ići sami obavljati poslove s pesticidima. Neka u blizini bude netko tko vam može pomoći ili dovesti pomoć.
 6. Na mjestu gdje obavljate posao obvezno se pridržavajte sljedećeg:
  - Ponesite veću količinu čiste vode, možda će vam trebati za ispiranje kože ili očiju nakon što vam je prsnula otopina pesticida u oči ili ste se polili. Neka to bude barem 100 l vode u nekoj bačvi ili u plastičnim spremnicima. Jako dobar izbor je plastična vreća s pipcem, kakvu koriste ljudi u kampovima. Vodu držite na čistom i ne dopustite da se onečisti zbog vašeg posla.
  - Ponesite sa sobom propisana sredstva osobne zaštite. Izaberite prikladna i jednostavna sredstva, koja vas mogu zaštititi u većini slučajeva. Ako u uputi ne piše ništa posebno, onda će biti dovoljne gumene čizme, plastične rukavice, radna kuta, lagana kabanica i naočale ili štitnik za lice, ovisno s kojim sredstvom i na koji način radite (npr. prskanje).
  - Nemojte škrtariti na sredstvima zaštite. Plastične rukavice doista nisu skupe i trebali biste ponijeti nekoliko pari sa sobom. Kod svakog prekida rada bacite rukavice u vreću za smeće i dobro operite ruke, lice i ostale dijelove koji su bili otkriveni.
  - Nemojte ni mokriti prije negoli oprerete ruke, a da se o jedenju, pijenju ili pušenju i ne govori. I ne samo to! Kad idete jesti ili piti, skinite sa sebe svu zaštitnu opremu da njome ne onečistite jelo i piće.
  - Nakon završetka posla pospremite ostatke pesticida i zatim čistom vodom isperite čizme, naočale, kabanicu, tj. zaštitnu opremu, a dijelove koji više nisu za upotrebu (npr. rukavice, maske za jednokratnu upotrebu) spremite u vreću koju ćete poslije baciti u smeće.
  - Operite sve izložene dijelove tijela, prije svega ruke i lice. Ako je otrov dospio na druge dijelove tijela, operite ih već na njivi, a nakon povratka s polja kod kuće se obvezno istuširajte mlakom vodom i odjeću koju ste imali na sebi perite odvojeno.
  - Rad s pesticidima je opasan, osobito ako se ne pridržavamo mjera osobne zaštite te se, rukujući njima, možemo i otrovati. Zapamtite znakove (simptome) otrovanja napisane na uputama. Ako primjetite takve znakove, nemojte oklijevati. Prekinite posao, jer vaše je zdravlje važnije od prinosa na imanju. Hitno obavite nužno pranje onečišćenih dijelova tijela ili zatražite nečiju pomoć. Presvucite se i potražite pomoć liječnika, noseći sa sobom uputu priloženu uz jedinično pakiranje otrova ili spremnik pesticida.
 7. Ne ulazite u tretirano područje bez zaštitne opreme, niti to smijete dopustiti drugima. U uputi za jedinično pakiranje piše koliko dugo nakon tretiranja nitko ne smije ulaziti u onečišćeno područje.
 8. Nemojte prodavati tretirane proizvode (npr. povrće i voće) prije nego što je prošla karenca (označava broj dana koji mora proteći od posljednje primjene nekog pesticida do berbe i tog se roka treba strogo pridržavati). Ako prodajete ili dajete nekome onečišćene proizvode, onda ste trovač, a možda čak i potencijalni ubojica.
 9. Ne odbacujte praznu ambalažu u okoliš, jer time činite višestruku štetu okolišu i ljudima.

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
dany
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 15.11.09 14:45

Vitalni znakovi - što je normalno, što nije


Autor:
Goran Stokić, medicinski tehničar
objavljeno u broju 53 (04/07)


Vitalni znakovi važni su za procjenu općeg stanja pacijenta. U sljedećim tablicama prikazane su normalne vrijednosti s obzirom na dob pacijenta i mogući uzrok.
Prosječna frekvencija bila

DobFrekvencija bila
odrasli60 do 100 / min.
djeca70 do 140 / min.
djeca 1. - 3. godine života90 do 150 / min.
dojenčad 100 do 160 / min.
Vitalni znakovi - pedijatrija
DobDisanjeBiloSistolički krvni tlak
novorođenčad: 0 - 1. mj.40 do 60 / min.120 do 160 / min. 50 do 170 mm Hg
dojenčad: 1.mj. - 1. god.30 do 60 / min.100 do 160 / min.70 do 95 mm Hg
djeca: 1. do 3. god.24 do 40 / min.90 do 150 / min.80 do 100 mm Hg
predškolska dob: 3. - 6. god.22 do 34 / min.80 do 140 / min.80 do 100 mm Hg
školska dob: 6. do 12. god.18 do 30 / min.70 do 120 / min.80 do 110 mm Hg
adolescenti: 12. do 18. god.12 do 16 / min.60 do 100 / min.90 do 110 mm Hg

Normalni sistolički krvni tlak
Dob Vrijednost
odrasla muška osobadodaj 100 na pacijentovu dob do vrijednosti od 150 mm Hg
odrasla ženska osobadodaj 90 na pacijentovu dob do vrijednosti od 150 mm Hg
djecadodaj 70 dvostrukoj dobi pacijenta
Zjenice
Izgled Mogući uzrok
okrugle / jednakenormalni status
fiksirane, bez reakcije na svjetlodepresija moždane funkcije: ozljeda glave, moždani udar
potpuno proširene, fiksiraneintrakranijalno krvarenje
proširenje na jako svjetlo, sužavanje na slabo svjetlodepresija moždane funkcije
sužene lijekovi (opijati)
spora reakcijadepresija moždane funkcije
nejednake veličinedepresija moždane funkcije
Kvaliteta disanja
Kvaliteta disanjaOpis Mogući uzrok
normalno disanje nije ni površno ni duboko, normalni pokreti prsnoga koša bez upotrebe pomoćne muskulature
površno jedva primjetni pokreti prsnog i trbušnog zida, pojačan napor pri disanju, stenjanje i stridor, upotreba pomoćne muskulatureupala pluća, ozljede prsnoga koša, iscrpljenost, oštećenje mozga, otrovanja lijekovima, alkoholom i opijatima
otežano- "hvatanje zraka"
- širenje nosnica
- uvlačenje intrakostalne i supraklavikularne muskulature
popuštanje srca, depresija centralnog nervnog sustava, bolesti - miastenia gravis, multipla skleroza
pooštreno pojačani šumovi disanjabronhitis, djelomična opstrukcija dišnog puta, upala pluća

Procjena boje kože
Boja Mogući uzrok
ružičastanormalna boja kože
sivo-blijedahipovolemija, hipoksija
sivo-plava (cijanotična)- nedostatna izmjena plinova
- niska koncentracija kisika u krvi
crvena - visoki krvni tlak
- otrovanje ugljičnim monoksidom
- izrazito visoka tjelesna temperatura
- toplinski udar
- opekline od sunca
- alergijska reakcija
žuta bolest ili poremećaj funkcije jetre
Temperatura i procjena vlažnosti kože
Temperatura / vlažnostMogući uzrok
topla normalni status
vruča - izrazito visoka tjelesna temperatura
- hipertermija
- opekline od sunca
- pojačana tjelesna aktivnost / znojenje
hladna - rana faza šoka
- pothlađivanje
ledenakasna faza šoka
- hipotermija
- ozebline
ljepljiva, vlažna ili mokrašok

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
dany
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 15.11.09 14:49

Najčešći prijelomi


Autor:
mr. sc. Ante Muljačić, dr. med., spec. traumatolog
objavljeno u broju 40 (2/05)


Pošto vam se dogodi prijelom, važno je znati kako sami sebi možete pomoći i kako ne napraviti više štete nego koristi


GORNJI EKSTREMITETI

Prijelom ključne kosti
Pad na ispruženu ruku najčešći je uzrok prijeloma ključne kosti, obično na mjestu srednje trećine kosti. Podjednako je čest kod djece, mladih i odraslih.
Karakteristični su simptomi oteklina, podljev krvi i bol na mjestu prijeloma. Neposredno nakon pada kretnje u ramenom zglobu bitno su ograničene, a na mjestu prijeloma vidljiv je podljev krvi.
ŠTO UČINITI? - Nakon pada na ispruženu ruku i pojave spomenutih vanjskih obilježja prijeloma, najprije treba sam sebi pružiti prvu pomoć. Najučinkovitiji način samopomoći je uzeti ručnik, manji stolnjak ili veći rubac i u obliku trougle marame zamotati ga oko vrata i ozlijeđene ruke, tako da je lakat savinut pod kutem od 90 stupnjeva. Tako sprječavate daljnje pomicanje ruke u ramenu i indirektno smanjujete osjet boli. Imobilizirani trebate otići u nadležnu kliničku ustanovu kako bi se učinila detaljna dijagnostika i donijela odluka o konzervativnom, odnosno operacijskom liječenju. Posebice je važno napomenuti da se takvi prijelomi najčešće mogu konzervativno liječiti

Prijelom nadlaktične kosti u ramenom zglobu
Padom na šaku ili lakat ili direktnim padom na rame često nastaje prijelom glavice nadlaktične kosti u ramenu. Neposredno nakon pada osjeća se jaka bol u ramenu, a kretnje u ramenom zglobu bitno su ograničene. Petnaestak minuta nakon pada vidljiva je vanjska oteklina na ramenu s podljevom krvi.
ŠTO UČINITI? - Neposredno nakon pada možete i sami vidjeti je li ozlijeđena neurološka struktura i to tako da sami ispitate mogućnost normalna micanja prstiju ruke, tj. možete li saviti prste ruke u šaku, odnosno ispružiti prste samostalno bez pomoći druge ruke. Ako je tako, možete si bez žurbe sami pružiti prvu pomoć. Kao i kod ključne kosti, dovoljno je privremeno imobilizirati ozlijeđeno rame na način opisan kod prijeloma ključne kosti, što odmah smanjuje osjet boli. Nakon ispravno provedene privremene imobilizacije trebate otići u nadležnu ustanovu radi daljnje dijagnostike i postavljanja točne dijagnoze. Većina prijeloma može se liječiti konzervativno, čak i ako je riječ o težim prijelomima ove lokalizacije kod starijih ljudi.

Prijelom zgloba lakta
Prijelomi stražnjeg nastavka lakatne kosti - Najčešće nastaju izravnim padom na lakat. Karakterističan je trenutačni podljev krvi u predjelu lakta sa stražnje strane, s izraženom jakom boli i nemogućnošću savijanja, odnosno ispružanja ruke.
ŠTO UČINITI? - I ovom je prilikom bitno odmah pomoći sam sebi tako da s trouglom maramom imobilizirate lakat pod kutem od 90 stupnjeva i smanjite osjet boli. Nakon toga trebate otići u nadležnu bolničku ustanovu radi daljnje dijagnostike. Za razliku od gore navedenih, liječenje ove vrste prijeloma isključivo je operativno.
Prijelomi glavice palčane kosti u lakatnom zglobu - Najčešće nastaju padom na lakat ili na ispruženu ruku. Karakteristika je ovog tipa prijeloma izražena bol u lakatnom zglobu s nemogućnošću savijanja i ispružanja podlaktice u laktu, kao i nemogućnošću okretanja podlaktice kako u vanjskom, tako u unutarnjem smjeru. Nije karakteristično stvaranje većih podljeva krvi.
ŠTO UČINITI? - Sami si možete pomoći tako da imobilizirate lakat savijen pod kutem od 90 stupnjeva u trougloj marami. Nakon imobilizacije trebate otići u nadležnu ustanovu radi daljnje dijagnostike. Najčešći oblik liječenja je konzervativan, dok je operativno rjeđe potrebno.

Prijelom palčane kosti na tipičnome mjestu
Prijelom palčane kosti na tipičnome mjestu najčešći je prijelom gornjeg ekstremiteta. To znači da se od ukupnog broja prijeloma ruke gotovo polovica odnosi na prijelom ove lokalizacije. Najčešće nastaje zbog pada na ruku. Karakteristična je izražena bol u predjelu ručnog zgloba s izljevom krvi i oteklinom, kao i nemogućnost savijanja ručnog zgloba neposredno nakon nezgode.
ŠTO UČINITI? - Radi pružanja samopomoći, neposredno nakon pada trebate šaku s podlakticom položiti na komad daske, kuhače ili drugoga ravnoga i čvrstog predmeta te uz pomoć rupca ili prvog zavoja zamotati ruku oko čvrste podloge. Nakon toga odmah potražite nadležnu bolničku ustanovu radi daljnje dijagnostike. Ovi se prijelomi u najvećem broju slučajeva liječe konzervativno - nakon dobre repozicije (namještanja) koja se obavlja u lokalnoj anesteziji, slijedi imobilizacija prijeloma u podlaktičnoj longeti.

DONJI EKSTREMITETI

Prijelom zgloba kuka
Ovaj tip prijeloma najčešći je u starijoj životnoj dobi, a nastaje zbog pada na ravnoj podlozi. Neposredno nakon pada karakteristična je izražena bol u kuku s nemogućnošću izvođenja pokreta. Ozlijeđeni ne može hodati na ozlijeđenoj nozi. Kararakterističan položaj ozlijeđene noge je vanjska rotacija stopala i vidno skraćenje bolesne u odnosu na zdravu noge.
ŠTO UČINITI? - Treba smjesta nazvati hitnu pomoć i ozlijeđenog transportirati u nadležnu ustanovu u ležećem položaju na nosilima. Ni u kojem slučaju nemojte pokušavati hodati na ozlijeđenom ekstremitetu. Za liječenje ovog tipa prijeloma apsolutno je indiciran operativni zahvat koji treba obaviti neposredno, odnosno što prije nakon prijeloma.

Prijelom nožnog zgloba
Pad na ravnoj podlozi najčešće je povezan s uganućem, odnosno prijelomom u predjelu nožnog zgloba, koji je podjednako podložan ozljedama u svim dobnim skupinama. Karakteristični su oteklina s podljevom krvi, bolnost i nemogućnost savijanja zgloba nakon ozljeđivanja.
ŠTO UČINITI? - Prilikom pružanja prve pomoći nije uputan daljnji pokušaj hodanja na ozlijeđenoj nozi, nego prije svega imobilizacija zgloba uz pomoć čvrstog predmeta i priručnog zavoja, odnosno rupca, ručnika i sl., nakon čega trebate osobnim automobilom ili vozilom hitne pomoći otići u nadležnu ustanovu radi daljnje dijagnostike. Ako je riječ o uganuću, terapija izbora je imobilizacija u potkoljeničnoj longeti tijekom sedam do deset dana. Ako je, pak, posrijedi prijelom s pomakom, tada je operacijsko liječenje najbolja metoda za ponovni povratak u normalnu funkciju.

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
dany
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 15.11.09 15:12

Kako izbjeći mineralni manjak?


objavljeno u broju 34 (2/04)


Prilagođeno prema: Selbstmedikation, Deutcher Apotheker Verlag, Stuttgart 2001.
Prikriveni manjak minerala - Iz preventivnih razloga treba obratiti pažnju na dovoljnu opskrbu organizma mineralima i elementima u tragovima. Prikriveni manjak minerala može nastati zbog smanjena unosa ili povećanih potreba.
Unatoč uglavnom dobrim prehrambenim mogućnostima, može doći do smanjena unosa kalcija i željeza kod žena te joda u područjima s nedostatkom toga minerala (planine). Uzrok može biti neodgovarajuća prehrana ili smetnje probavnog sustava, ali i povećana potreba za njima u slučaju opterećenja organizma (bolest, trudnoća, dojenje, sportske aktivnosti, kontakt s otrovnim tvarima kao što su alkohol i nikotin). Latentno pomanjkanje dovodi do naknadno vidljivih teškoća. Da bi se to izbjeglo, preporučuje se profilaktička primjena sljedećih minerala:
Kalcij - Za profilaksu osteoporoze - Manjak nastaje zbog nepravilne prehrane, povećanih potreba u trudnoći i razdoblju dojenja, smanjenja funkcije nadbubrežne žlijezde, pomanjakanja vitamina D i prehrane bogate fosfatima. Simptomi su povećana nadraženost živčanog sustava, grčevi u mišićima, smanjen osjet, a kronično pomanjkanje dovodi do promjene mijene tvari u kostima i osteoporoze. Sprječava popratne bolesti koje se mogu pojaviti već u mladoj dobi (izgradnja kostiju traje do 30. godine).
Magnezij - Kod grčeva u mišićima - Do manjka dolazi kod kroničnih bolesti probavnog sustava, alkoholizma i uzimanja lijekova za izlučivanje vode (diuretici). Simptomi su povećana nadraženost živčanog sustava, grčevi u mišićima i listovima, lupanje srca (tahikardija).
Željezo - Za krvnu sliku i protiv ispadanja kose - Manjak se pojavljuje kod gubitka krvi (npr. kod menstruacije, krvarenja iz želuca i crijeva) te smanjena unosa željeza u organizam. Simptomi su loša krvna slika i anemija zbog pomanjkanja željeza. Tijekom korištenja preparata željeza mogu se javiti smetnje u probavnom sustavu, pa se preporučuje uzimanje tijekom obroka uz dodatne manje količine C vitamina koji pospješuje resorpciju (iskorištavanje) željeza (npr. s čašom soka naranče). Na iskorištavanje željeza u organizmu negativan utjecaj ima istodobno uzimanje lijekova za smanjenje želučane kiseline (atacidi) i antibiotika (tetraciklini).
Kalij - Kod jakih proljeva i uporabe laksativa - Do pomanjkanja može doći zbog prekomjerna izlučivanja hormona aldosterona, kod Cushing sindroma, liječenja diureticima (preparati tiazida) te kronične uporabe laksativa. Simptomi su slabost mišića, smetnje u probavnom sustavu, smetnje u funkciji bubrega, EKG promjene. Akutne smetnje metabolizma kalija i popratne pojave zahtijevaju liječničku intervenciju.
Jod - Za sprječavanje nastanka gušavosti - Manjak joda čest je problem u područjima gdje pitka voda ne sadrži dovoljnu količinu toga minerala. Simptomi su smetnje rasta, zaostalost u duševnom razvoju, usporavanje metabolizma i gušavost. Žene koje planiraju trudnoću ili su trudne trebaju paziti na unos joda jer manjak može prouzročiti zastoj u razvoju ploda.
Cink - Kod infekcija i oslabljena imuniteta - Manjak cinka vidljiv je tijekom rasta, kod bolesti bubrega, crijeva, šećerne bolesti i alkoholizma. Snižena koncentracija dokazana je i kod infektivnih bolesti. Lokalno cink ima antivirusno djelovanje na sluznice, jača obrambene snage organizma, skraćuje vrijeme bolesti, prehlade i podržava liječenje akni.
Fluor - Pomanjkanje se javlja uglavnom zbog nepravilne prehrane. Simptomi su povećana sklonost karijesu. Tijekom razvoja zubi, a i kasnije preporučljiva je uporaba pasti za zube koje sadrže fluor.

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
dany
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 15.11.09 15:13

Ako gubite više od 100 vlasi dnevno...


objavljeno u broju 33 (12/03)


Prilagođeno prema: Selbstmedikation, Deutcher Apotheker Verlag, Stuttgart 2001
Estetski dojam koji ostavlja kosa od velike je važnosti kako u emocionalnom tako i u socijalnom razvoju i prilagodbi pojedinca u svakoj životnoj dobi. Vlasište čovjeka sadrži oko 100.000 vlasi, a dnevno se zamijeni (ispadne ili se obnovi) do 100 vlasi. Ukoliko dođe do pojačanog ispadanja ili nedovoljne obnove vlasi, rezultat je prorjeđenje kose ili ćelavost.
Difuzni gubitak kose (alopecia diffusa) - istanjivanje kose na području cijelog vlasišta:

 • fiziološki uzroci - nakon trudnoće, u klimakteriju, starosti, nakon infekcija, kod mehaničkog opterećenja i neprikladnog održavanja i njege kose
 • metabolički uzroci - pomanjkanje hranjivih tvari, prije svega bjelančevina ili željeza, nekih drugih osnovnih bolesti, stresa, gubitka krvi, zračenja, lijekova i simptomatski kod bolesti kože.

Androgenetski gubitak kose (alopecia androgenetica) - ograničeni gubitak kose na centralnom dijelu vlasišta ili području čela:

 • uzrok - nasljedno uzrokovana preosjetljivost korijena kose na muške (androgene) spolne hormone
 • liječenje - nakon što liječnik postavi dijagnozu, slijedi obrada osnovne bolesti npr. smetnji u funkciji štitnjače, jetrenih bolesti, infekcije, šećerne bolesti, bolesti hipofize, smetnji cirkulacije.

Alopecia areata - poremećaj kod kojeg dolazi do ispadanje kose u krugovima:

 • uzroci - nepoznati.


Što je moguće poduzeti

 • Ukloniti mogući uzrok bolesti.
 • U slučajevima dokazanog pomanjkanja, uzimati preparate željeza i cinka.
 • Koristiti dodatne količine B vitamina i aminokiselina za pospješenje rasta kose i nadopunu nedostatne prehrane.
 • Kod lakšeg oblika androgene alopecije liječnik može propisati 17-alfa-estradiol. Preporučljiva je primjena u žena kao intenzivno sredstvo za suzbijanje muških (androgenih) spolnih hormona. Proizvodi s ovim hormonom ne smiju se primjenjivati u osoba mlađih od 18 godina te u trudnoći i razdoblju dojenja. Maksimalno dopušteno vrijeme korištenja je godina dana.
 • Koristiti preparate protiv ispadanja kose.


Nadopuna prehrane

 • Preparati željeza - primjenjuju se kod dokazanog pomanjkanja željeza tijekom najmanje 3 mjeseca.
 • Preparati cinka - primjenjuju se kod dokazanog pomanjkanja cinka tijekom najmanje 6 mjeseci.
 • B vitamini i aminokiseline - primjenjuju se kao potpora rasta kose kod pomanjkanja hranjivih tvari u organizmu. Sudjeluju u sintezi tvari potrebnih za stvaranje i rast kose. Ovo djelovanje nije u potpunosti dokazano.


Dodatne preporuke

 • Preporuča se primjena blagih šampona, izbjegavanje vrućeg zraka iz sušila za kosu, a osobito kemijska obrada kose kod frizera (kovrčanje, bojenje i dr.).
 • Izbjegavati ili smanjiti jako zatezanje korijena kose (kopče, repovi, uvijači).
 • Preporučljiva je prehrana namirnicama bogatim bjelančevinama i vitaminima.
 • Kod jake psihičke opterećenosti obratiti pozornost na ispravnu njegu kose, izbjegavati sve što nepovoljno djeluje na kosu, a po potrebi koristiti umetke ili periku.

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
dany
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 15.11.09 15:15

Proljev


objavljeno u broju 31 (8/03)

Izvor: Selbstmedikation, Deutcher Apotheker Verlag Stuttgart 2001

Akutni proljev: pražnjenje mekane, kašaste stolice 2-3 puta dnevno; traje oko 7-10 dana. Obratiti se liječniku u sljedećim slučajevima:

 • Krvava stolica, temperatura viša od 39ˇC, grčeviti bolovi u trbuhu. Promjenjive stolice između proljeva i začepljenja. Uzimanje antibiotika, smetnje u funkciji jetre; veliki gubitak vode i gubitak težine u djece mlađe od 2 godine.

Akutni gastroenteritis: upala sluznica želuca i crijeva, najčešće zbog infekcije onečišćenim živežnim namirnicama, odnosno djelovanja bakterijskih toksina. Očituje se naglom pojavom mučnine i povraćanja, nakon čega slijedi proljev, često kombiniran s lakšim grčevima u trbuhu. Uglavnom se sam po sebi smiruje nakon nekoliko dana.
Preporuča se:

 • oralna rehidracija - nadoknada tekućine i elektrolita na usta (preparati s kombinacijom glukoze, kalija i natrija); nekoliko puta dnevno, zavisno o težini proljeva; smanjuje naknadnu pojavu slabosti organizma
 • smirivanje pokretljivosti crijeva - loperamid (Napomena: Zaustavlja proljev paralizom pokretljivosti crijeva. Ako se stanje ne poboljša nakon 24 sata treba potražiti pomoć liječnika. Loperamid proizvodi ne smiju se primijeniti za samoliječenje djece mlađe od 12 godina, u razdoblju dojenja kao niti kod zapletaja crijeva ili sumnje na isti).
 • smanjivanje sekrecije - tanini (oblažu površinu sluznice i ublažavaju sekreciju)
 • vezanje tekuće stolice pomoću adsorbensa - aktivni ugljen, liofilizati kvasca.

Subkronični ili kronični recidivirajući proljevi: traju duže od jednog tjedna s povremenim vraćanjem proljeva. Moguće nastaju zbog uzimanja laksativa i magnezija pa treba prestati s uzimanjem i obratiti se liječniku kako bi se otkrio pravi uzrok.
Proljev uzrokovan putovanjem: liječenje - kao kod akutnog gastroenteritisa; profilaksa - liofilizati kvasca.
Proljev uzrokovan stresom: preporuča se uporaba biljnih sedativa i oralna rehidracija.

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
dany
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 15.11.09 15:20

Posebni proizvodi za vašu putnu ljekarnu


objavljeno u broju 30 (6/03)

Ljeto je vrijeme uživanja na godišnjem odmoru. Međutim male ozlijede i neoprezno ponašanje mogu vam stvoriti nepotrebne probleme. Ukoliko ste opremljeni odgovarajućim priptravcima za samopomoć i samozaštitu, moći ćete brzo reagirati i izbjeći naknadne teg


Prije flastera - dezinfekcija rane

Octeinsept je gotova antiseptička otopina za dezinfekciju svih vrsta rana (ogrebotine, posjekotine, opekotine blažeg stupnja), koja ima širok spektar djelovanja na bakterije, gljivice i neke vrste virusa. Bezbolno dezinficira ranu, što je djeci najvažnije, a primjena je jednostavna u svakom trenutku - otopinu izravno raspršite po rani, a zatim je zaštitite flasterom.Crvenilo i suhoća očiju
Refresh Contacts su kapi za ovlaživanje očiju koje predstavljaju tzv. umjetne suze. Tijekom putovanja i na odmoru, nadraženost očiju mogu izazvati klimatizacijski sustavi (u automobilu, hotelu ili sl.) i pelud različitih vegetacija. Iste kapi koriste se i za vlaženje tijekom nošenja svih vrsta leća.Bolovi u mišićima i zglobovima

Deep Relief
Gel s dvostrukim djelovanjem, za ublažavanje bolova koštano-mišićnog tkiva: mentol hladi bolno područje i brzo uklanja bol, a ibuprofen osigurava dugotrajno djelovanje i ublažavanje boli. Uživajte bez boli u šetnjama, izletima, planinarenju, kupanju...

Deep Heat
Brza i učinkovita pomoć kod bolova u mišićima i ukočenosti mišića, za zagrijavanje mišića prije sportskih aktivnosti u svrhu smanjenja rizika od sportskih ozljeda. Dubinski zagrijava bolno mjesto, poboljšava cirkulaciju i opskrbu mišića kisikom te smiruje i uklanja bol.Ubodi insekata
Pellit je sprej protiv uboda insekata s dugotrajnim djelovanjem od 12 sati. Namjenjen je za vanjsku uporabu kao sredstvo zaštite od komaraca, krpelja, osa, muha i svrabaca.
Može se koristiti u djece starije od godinu dana i odraslih osoba.

Nadražena i osjetljiva koža
Vrijeme velikih vručina vrijeme je i različitih kožnih reakcija uzrokovanih pojačanim znojenjem. Tome su posebno sklone bebe i mala djeca. Za ublažavanje crvenila, nadraženosti i osipa na koži izazvanih djelovanjem sunca i visokih temperatura, jednostavno osvježite kožu Avene termalnom vodom u spreju. Prirodna termalna voda Avene djeluje osvježavajuće, umirujuće i protuiritacijski - kod sunčanih opeklina, pelenskog osipa, ekcema ili jednostavno kada vam je potrebno osvježenje.Problemi s probavom
Opstipacija (zatvor) je problem s kojim se trećina pučanstva povremeno ili stalno susreće. Putovanje i promjena prehrambenih navika vrlo su čest uzrok navedenog problema. Bekunis je prirodni biljni laksativ, učinkovit i jednostavan za primjenu na putovanju - Bekunis instant čaj koji se priprema s toplom ili hladnom vodom i Bekunis dražeje. Vrijeme djelovanja oba pripravka je 8-12 sati, dakle preko noći.Zaštita tijekom i nakon sunčanja
Odgovarajuća zaštita na suncu uvijet je ugodnog i zdravog odmora. Paleta dermatokozmetičke linije Avene, koja je ujedno i novost u njezi kože osigurava sigurnu i potpunu zaštitu na suncu: isti stupanj zaštite od UVA i UVB zraka. Paleta Avene namijenjena je zaštiti posebno osjetljive kože (bebe, djeca, osjetljiva koža sklona alergijama) s visokim stupnjem zaštite. Nakon sunčanja upotrijebite Regenerativni hidratantni losion s Avene termalnom vodom kako bi kožu umirili i vratili joj izgubljnu vlagu.

Nadoknada vitamina i minerala
Uz sunce, more i odmor skloni smo zaboraviti na osnovne potrebe našeg organizma. Premda se osjećamo zdravi, čili i puni energije, naše tijelo i dalje traži i treba vitamine i minerale. Stoga u ljetnoj priručnoj ambulanti ne treba zaboraviti uključiti i kvalitetan vitaminsko-mineralan pripravak, kako bi nadoknadili gubitak koji se javlja znojenjem, ali i reduciranijom prehranom zbog toplijih vremenskih prilika. Sve od A do Željeza, za cijelu obitelj, naći ćete u Centum vitaminsko-mineralnom preparatu.

Hermes
A za osvježavajući vitaminsko-mineralni napitak, odaberite Hermes Miltivit uz okus naranče.

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
dany
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 15.11.09 15:21

Pravilna uporaba lijekova: sredstva protiv kašlja i vitamin C


Autor:
Mirna Radošević, mr. pharm.
objavljeno u broju 35 (4/04)


Dragi čitatelji, u ovom ćemo broju govoriti o mogućim interakcijama koje mogu nastupiti u slučaju često korištenih sredstava protiv kašlja i vitamina C. Iako smo ušli u novo i drago nam godišnje doba, proljeće, na prelascima iz jednog razdoblja u drugo česte su prehlade i upale grla, obično praćene kašljem. I opće stanje može nam biti poremećeno pa je dobro nešto naučiti o pravilnoj primjeni vitamina C.

Acetilcistein
Acetilcistein jedan je od sekretolitika prve linije. Djeluje tako što razrjeđuje gustu i ljepljivu bronhijalnu sluz te posljedično olakšava iskašljavanje.
Interakcije s hranom - Nisu poznate niti opisane u literaturi.
Savjeti - Preporučuje se nakon jela uz minimalno pola čaše vode. Dodatan unos tekućine omogućuje učinkovitije razrjeđenje sekreta. Da bi razrjeđenje bilo optimalo, potrebno je u organizam unijeti do dvije litre tekućine na dan. Terapija acetilcisteinom ne bi smjela trajati dulje od deset dana.

Ambroksol i bromheskin
Danas se ambroksol i njegov metabolit bromheksin mnogo upotrebljavaju radi olakšanja iskašljavanja. Djeluju na smanjenje gustoće bronhijalnog sekreta i tako utječu na lakše izbacivanje sluzi koja se pojačano nakuplja kod upale dišnih puteva.
Interakcije s hranom - Nisu poznate ni opisane u literaturi.
Savjeti - Proizvodi produljenog djelovanja (tzv. retard oblici) trebaju se uzimati navečer nakon obroka, a ostali oblici nakon obroka prema uputi koja je priložena uz lijek. Kako bi se postiglo optimalno iskašljavanje, trebalo bi dnevno uzeti do dvije litre tekućine.

Antitusici
Dekstrometorfan, dihidrokodein, pentoksiverin... koriste se za smirivanje podražaja na kašalj. Sredstva protiv kašlja djeluju centralno tako da blokiraju centar za kašalj. Uzimaju li se u manjim dozama, kašalj se smiruje, a u većim se dozama potpuno blokira refleks kašlja.
Interakcije s hranom - Nisu poznate. Navedene supstancije mogu pojačati djelovanje alkohola.
Savjet - Preporučuju se noću. Prilikom primjene antitusika nikako se ne smije konzumirati alkohol. Moraju se kombinirati s dovoljim količinama tekućine. Terapija, osobito bez nadzora liječnika u slučaju samoliječenja, mora biti ograničena na najviše pet do sedam dana.

Askorbinska kiselina (vitamin C)
Vitamin C danas se primjenjuje naveliko. Njegova je osnovna uloga sprječavanje pojave skorbuta koji nastaje kao posljedica manjka vitamina C u organizmu. Dnevna je potreba za vitaminom C kod odrasle osobe oko 100 mg.
Mišljenja o uzimanju vitamina C u svrhu zaštite od viroza i jačanja imuniteta općenito vrlo su oprečna. Unatoč tome, iznimno se mnogo upotrebljava radi zaštite od bolesti i u stanjima pojačane potrebe za vitaminima kao što su trudnoća, dojenje, starija životna dob, oporavak nakon bolesti, pojačan tjelesni napor... U svrhu prevencije koriste se doze od 50 do 200 mg, a u terapijske svrhe od 400 do 1000 mg vitamina C.
Interakcije s hranom - Nisu poznate. Međutim, dugotrajno uzimanje visokih doza može oštetiti bubrege. Dobro je znati da se velike doze prirodnog vitamina C nalaze u rajčicama, citrusima i krumpiru, a male količine u mlijeku.
Savjeti - Tablete vitamina C preporučuju se uzimati neovisno o obroku, ali uz puno tekućine. Šumeće tablete trebaju se zbog mogućnosti oksidacije popiti odmah nakon pripreme (otapanja), a retard oblici produljenog djelovanja uzimaju se cijeli (bez žvakanja i s dovoljno tekućine).

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
dany
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 15.11.09 15:22

Pravilna uporaba lijekova: kalcij, magnezij i željezo


Autor:
Mirna Radošević, mr. pharm.
objavljeno u broju 34 (2/04)


Dragi čitatelji, donosimo vam kratak, ali koristan prikaz mogućih interakcija u slučaju često korištenih minerala kalcija, magnezija i željeza.

Kalcij
Kalcij je našem organizmu nužan za izgradnju kostiju i zuba, zgrušavanje krvi, prijenos živčanih impulsa te kontrakciju mišića. Kalcij-acetat preporučuje se osobama koje su na dijalizi i pate od kroničnih bubrežnih oštećenja. Kalcij-karbonat i kalcij-citrat uzimaju se zbog manjka kalcija u organizmu i kao suportivna terapija u profilaksi osteoporoze. U visokim dozama kalcij se također preporučuje za terapiju i zaštitu od alergija.
Interakcije s hranom - Kalcij se razgrađuje i resorbira u probavnom sustavu. Ako hrana i piće sadrže puno fosfata, primjerice Coca-Cola, mogućnost resorpcije se smanjuje jer fosfati na sebe vežu kalcij.
Savjeti - Kalcij-acetat uzimati neposredno prije ili uz obrok s malo tekućine, i to raspodijeljeno u dozama tijekom dana. Kalcij-citrat preporučuje se uzeti natašte s puno tekućine. Osobe koje pate ili su sklone stvaranju kamenca u mokraćnim putevima svakako trebaju paziti na to da tijekom terapije unose dovoljno tekućine u organizam.

Željezo
Kako je željezo nužno za izgradnju crvenih krvnih zrnaca, a naš organizam ne može ga sintetizirati te se jedino može unijeti hranom, u slučajevima nedostatka željeza, odnosno slabokrvnosti, koriste se preparati koji sadrže soli željeza.
Interakcije s hranom - Željezo se resorbira po potrebi. Biljna hrana, sastojci kave i crnog čaja, mlijeko, oksalati i fosfati mogu znatno utjecati na iskoristivost željeza u organizmu. Razlog je tomu što dolazi do stvaranja teško topljivih kompleksa i spojeva. Ioni aluminija, magnezija i kalcija mogu dovesti i do otežane resorpcije. Zbog toga je najbolje željezo uzimati natašte. Međutim, zbog teške podnošljivosti i posljedično želučanih tegoba, preporučuje se uglavnom uz obrok.
Savjeti - Željezo-aspartat uzimati s dovoljno tekućine neposredno prije ili uz obrok te svakako izbjegavati kavu ili crni čaj. Kapi željezo-klorida pomiješati s voćnim sokom i uzeti uz hranu ili neposredno nakon jela. Obojenje zuba može se izbjeći ako se naknadno uzme puno tekućine ili ako se zubi temeljito čiste. Željezo-fumarat uzimati s obrocima, a željezo-sulfat pola sata prije ili uz obrok.

Magnezij
Magnezij je potreban za pravilan rad mišića i živaca, regulaciju probave te održavanje zdravih kostiju. Preparati magnezija koriste se uglavnom kod grčeva u mišićima, pojačanih psihofizičkih napora, migrene te srčanih tegoba.
Interakcije s hranom - Proteini, masna hrana, uzimanje pića bogatih fosfatima, pojačana konzumacija soli i alkohola te dijete mogu dovesti do manjka magnezija zbog poremećaja u njegovoj iskoristivosti u organizmu.
Savjeti - Spojevi magnezija trebali bi se uzimati jedan do pola sata prije obroka. Jedino se magnezij-orotat preporučuje uz obrok. Visoke doze često izazivaju proljev. Preporučena je dnevna doza 250-350 mg, a kod nekih osoba proljev se može javiti već nakon 350-500 mg na dan.

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
dany
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 15.11.09 15:24

Mango


Autor:
dr. sc. Stribor Marković, fitoaromaterapeut, član Centra Cedrus
objavljeno u broju 62 (10/08)


Osim što je dobrodošao dodatak prehrani, koristi se i u prirodnoj kozmetici s eteričnim i drugim biljnim uljima

U rubrici Biljna ljekarna počeli smo pisati o sve ukusnijim temama, stoga je logičan i vrlo egzotičan slijed da nakon citrusa upoznamo i vrlo neobičnu biljku - mango (Mangifera indica L. Anacardiaceae).
Mango samoniklo raste u Indiji i jugoistočnoj Aziji kao lijepo drvo široke i impresivne krošnje, visoko čak do 40 metara. Uzgaja se već tisućama godina, a vrlo rano ljudi su ga proširili u istočnu Aziju, Afriku i Južnu Ameriku. Mladi listovi budu karakteristične narančaste boje, a tek kad potpuno izrastu poprime "duboku" zelenu boju. Cvjetovi su mali i relativno neugledni, veličine tek nekoliko centimetara, no oni ionako nisu u žiži interesa. Njegov plod je vjerojatno najpoznatije tropsko voće na planetu, a godišnje ga se proizvede više od 20 milijuna tona. Pa, odakle takva popularnost mangu?

Riznica vitamina


Zreli plod manga, koji ovisno o kultivaru može biti različitih boja, od potpuno žute do ljubičaste, obično bude veličine kruške. Meso ploda iznimno je ukusno, slatkog i aromatičnog okusa. Ako se plod bere nezreo, može se koristiti i u slanim jelima jer je mnogo manje sladak i daje jelima ugodnu egzotičnu aromu. No, zreo plod se znatno više koristi. Od njega se uglavnom proizvode
takozvani egzotični sokovi i deserti. Sadrži obilje vitamina A, E i C, vitamine B skupine (pogotovo B6 vitamin) i, zanimljivo, vitamin K koji sudjeluje u procesima zgrušavanja krvi. Od minerala, bogat je kalijem i bakrom. No, ono što ga čini pogotovo zanimljivim je sadržaj sve popularnijih spojeva, polifenola i karotenoida, koji dodatno pridonose njegovoj ljekovitosti. Kora ploda manga izrazito je bogata prehrambenim vlaknima koji stimuliraju probavu i održavaju zdravlje crijeva. Kao i avokado, plod sadrži i masnoće bogate esencijalnim masnim kiselinama poput linolne kiseline.
Zbog svih navedenih razloga, mango je dobrodošao dodatak prehrani u svakom godišnjem dobu, ali je, na žalost, kod nas još uvijek nedovoljno korišteno voće. Postoje i brojne znanstvene studije o ljekovitosti karakterističnih spojeva koji se nalaze u plodu manga, no niti jedna nije pokazala kako bi mango mogao biti lijek. On je tek zdrav dodatak prehrani.

Primjena u kozmetici
Plod manga sadrži u sebi košticu iz koje se dobiva kod nas slabo poznati mango maslac. Koštice se razbijaju, a iz sjemenke se hladnim prešanjem dobiva gotovo bijeli maslac nenametljiva mirisa i ugodna osjećaja na koži.
Kemijski sastav nije spektakularan. Uglavnom sadrži oleinsku kiselinu i zasićene masne kiseline, no izrazito je jak u zaštiti kože od isušivanja i čini je vrlo glatkom. Za razliku od kod nas poznatog shea maslaca, mango maslac gotovo nikad ne stvara "zrna", odnosno tvrđe nakupine masnoće maslaca koji smanjuju atraktivnost kozmetičkog pripravka. Zbog toga završava u prirodnoj kozmetici, u smjesi s eteričnim uljima i drugim biljnim uljima, u proizvodima kao što su balzami za usne, pakunzi za kosu, maslac za tijelo i raznim vrstama krema. Zajedno s hladno prešanim kakao maslacem daje prekrasnu, "čokoladnu" smjesu za masažu tijela. Na žalost, u Hrvatskoj rijetko koriste ovakve prirodne smjese za čokoladne masaže, već uglavnom koriste razne druge manje prirodne pripravke.
Stoga, evo recepture za egzotičnu, prirodnu masažu:

 • 80 g maslaca manga, hladno prešanog
 • 80 g maslaca kakaa, hladno prešanog i smeđe boje
 • 40 g maslaca kokosa, hladno prešanog i sačuvanog mirisa kokosa
 • 1 žličica kakao praha.

Oprezno otopite maslace u posudici uronjenoj u vruću vodu (oko 700 C) dok ne postanu gusti. Dodajte kakao prah i umiješajte. Po želji dodajte prirodne ekstrakte (nikako umjetne) manga, kokosa ili kakaa, kako biste naglasili notu koju želite. Izlijte na tijelo dok je toplo, ali ne vruće!
Maslac se koristi i za proizvodnju luksuznih i skupih, ručno izrađenih sapuna jer daje sapune dobre konzistencije i pjenjenja. Ugodan i egzotičan miris manga može se i ekstrahirati (iscrpsti) te koristiti kao prirodan miris u kremama i sredstvima za osobnu higijenu. To je mnogo bolja varijanta od sintetskih i štetnih mirisa.
Kad se usitni u kašu, meso ploda manga može služiti i kao dobra maska za lice, vrlo hranjiva i ugodna za kožu. Bogatstvo karotenoida i vitamina regenerira kožu i kosu. Gotovo da i ne postoji jednostavnija kozmetika od manga kao čistog voća, što su iskoristili i neki proizvođači kozmetike, pa u razna sredstva za osobnu higijenu dodaju ekstrakte manga.

Potencijalni lijek
Ekstrakti raznih dijelova manga (od ploda do kore drveta) katkad završavaju u dodacima prehrani. Obilje "antioksidansa", u biti mahom protuupalnih tvari, djeluje povoljno u prehrani ljudi s problemima krvožilnog sustava. Zbog prisustva vlakana, koristan je i kod ljudi s usporenom probavom. Ispitivanja protutumorskog djelovanja kemijskih spojeva iz manga za sada ne mogu opravdati upotrebu manga i njegovih ekstrakata kod takvih bolesti.


Za suhu i oštećenu kosu
Mango (Mangifera indica L.), sveto drvo Hindusa, kultivirano je u Indiji prije 4000 godina. Koštica ploda manga bogata je esencijalnim masnim kiselinama koje se dobivaju ekstrakcijom mango maslaca.
Laboratoriji Klorane izabrali su mango maslac zbog visokog sadržaja hranjivih masnih kiselina koje hrane kosu i obnavljaju hidrolipidni sloj koji je štiti od isušivanja.


Klorane hranjivi šampon s dodatkom mango maslaca - Bogat kremasti šampon koji hrani kosu, zaglađuje kutikulu vlasi i obnavlja hidrolipidni sloj koji štiti kosu od isušivanja. Nakon pranja, kosa je sjajna, glatka i lako se češlja.
Klorane zaštitni hranjivi regenerator s dodatkom mango maslaca - Kremasti fluid koji se koristi bez ispiranja, a namijenjen je svakodnevnoj njezi suhe i dehidrirane kose. Nakon nanošenja stvara zaštitni sloj na kosi koji štiti od vanjskih utjecaja. Hrani i obnavlja kosu i oštećene vrhove. Nanosi se na suhu ili vlažnu kosu.

Klorane hranjiva i regenerativna maska s dodatkom mango maslaca - Bogata je kremasta maska namijenjena intenzivnoj njezi vrlo suhe i oštećene kose. U samo nekoliko minuta dubinski hrani i regenerira kosu ostavljajući je sjajnom i mekom.

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
dany
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 15.11.09 15:26

Mango


Autor:
dr. sc. Stribor Marković, fitoaromaterapeut, član Centra Cedrus
objavljeno u broju 62 (10/08)


Osim što je dobrodošao dodatak prehrani, koristi se i u prirodnoj kozmetici s eteričnim i drugim biljnim uljima

U rubrici Biljna ljekarna počeli smo pisati o sve ukusnijim temama, stoga je logičan i vrlo egzotičan slijed da nakon citrusa upoznamo i vrlo neobičnu biljku - mango (Mangifera indica L. Anacardiaceae).
Mango samoniklo raste u Indiji i jugoistočnoj Aziji kao lijepo drvo široke i impresivne krošnje, visoko čak do 40 metara. Uzgaja se već tisućama godina, a vrlo rano ljudi su ga proširili u istočnu Aziju, Afriku i Južnu Ameriku. Mladi listovi budu karakteristične narančaste boje, a tek kad potpuno izrastu poprime "duboku" zelenu boju. Cvjetovi su mali i relativno neugledni, veličine tek nekoliko centimetara, no oni ionako nisu u žiži interesa. Njegov plod je vjerojatno najpoznatije tropsko voće na planetu, a godišnje ga se proizvede više od 20 milijuna tona. Pa, odakle takva popularnost mangu?

Riznica vitamina


Zreli plod manga, koji ovisno o kultivaru može biti različitih boja, od potpuno žute do ljubičaste, obično bude veličine kruške. Meso ploda iznimno je ukusno, slatkog i aromatičnog okusa. Ako se plod bere nezreo, može se koristiti i u slanim jelima jer je mnogo manje sladak i daje jelima ugodnu egzotičnu aromu. No, zreo plod se znatno više koristi. Od njega se uglavnom proizvode
takozvani egzotični sokovi i deserti. Sadrži obilje vitamina A, E i C, vitamine B skupine (pogotovo B6 vitamin) i, zanimljivo, vitamin K koji sudjeluje u procesima zgrušavanja krvi. Od minerala, bogat je kalijem i bakrom. No, ono što ga čini pogotovo zanimljivim je sadržaj sve popularnijih spojeva, polifenola i karotenoida, koji dodatno pridonose njegovoj ljekovitosti. Kora ploda manga izrazito je bogata prehrambenim vlaknima koji stimuliraju probavu i održavaju zdravlje crijeva. Kao i avokado, plod sadrži i masnoće bogate esencijalnim masnim kiselinama poput linolne kiseline.
Zbog svih navedenih razloga, mango je dobrodošao dodatak prehrani u svakom godišnjem dobu, ali je, na žalost, kod nas još uvijek nedovoljno korišteno voće. Postoje i brojne znanstvene studije o ljekovitosti karakterističnih spojeva koji se nalaze u plodu manga, no niti jedna nije pokazala kako bi mango mogao biti lijek. On je tek zdrav dodatak prehrani.

Primjena u kozmetici
Plod manga sadrži u sebi košticu iz koje se dobiva kod nas slabo poznati mango maslac. Koštice se razbijaju, a iz sjemenke se hladnim prešanjem dobiva gotovo bijeli maslac nenametljiva mirisa i ugodna osjećaja na koži.
Kemijski sastav nije spektakularan. Uglavnom sadrži oleinsku kiselinu i zasićene masne kiseline, no izrazito je jak u zaštiti kože od isušivanja i čini je vrlo glatkom. Za razliku od kod nas poznatog shea maslaca, mango maslac gotovo nikad ne stvara "zrna", odnosno tvrđe nakupine masnoće maslaca koji smanjuju atraktivnost kozmetičkog pripravka. Zbog toga završava u prirodnoj kozmetici, u smjesi s eteričnim uljima i drugim biljnim uljima, u proizvodima kao što su balzami za usne, pakunzi za kosu, maslac za tijelo i raznim vrstama krema. Zajedno s hladno prešanim kakao maslacem daje prekrasnu, "čokoladnu" smjesu za masažu tijela. Na žalost, u Hrvatskoj rijetko koriste ovakve prirodne smjese za čokoladne masaže, već uglavnom koriste razne druge manje prirodne pripravke.
Stoga, evo recepture za egzotičnu, prirodnu masažu:

 • 80 g maslaca manga, hladno prešanog
 • 80 g maslaca kakaa, hladno prešanog i smeđe boje
 • 40 g maslaca kokosa, hladno prešanog i sačuvanog mirisa kokosa
 • 1 žličica kakao praha.

Oprezno otopite maslace u posudici uronjenoj u vruću vodu (oko 700 C) dok ne postanu gusti. Dodajte kakao prah i umiješajte. Po želji dodajte prirodne ekstrakte (nikako umjetne) manga, kokosa ili kakaa, kako biste naglasili notu koju želite. Izlijte na tijelo dok je toplo, ali ne vruće!
Maslac se koristi i za proizvodnju luksuznih i skupih, ručno izrađenih sapuna jer daje sapune dobre konzistencije i pjenjenja. Ugodan i egzotičan miris manga može se i ekstrahirati (iscrpsti) te koristiti kao prirodan miris u kremama i sredstvima za osobnu higijenu. To je mnogo bolja varijanta od sintetskih i štetnih mirisa.
Kad se usitni u kašu, meso ploda manga može služiti i kao dobra maska za lice, vrlo hranjiva i ugodna za kožu. Bogatstvo karotenoida i vitamina regenerira kožu i kosu. Gotovo da i ne postoji jednostavnija kozmetika od manga kao čistog voća, što su iskoristili i neki proizvođači kozmetike, pa u razna sredstva za osobnu higijenu dodaju ekstrakte manga.

Potencijalni lijek
Ekstrakti raznih dijelova manga (od ploda do kore drveta) katkad završavaju u dodacima prehrani. Obilje "antioksidansa", u biti mahom protuupalnih tvari, djeluje povoljno u prehrani ljudi s problemima krvožilnog sustava. Zbog prisustva vlakana, koristan je i kod ljudi s usporenom probavom. Ispitivanja protutumorskog djelovanja kemijskih spojeva iz manga za sada ne mogu opravdati upotrebu manga i njegovih ekstrakata kod takvih bolesti.


Za suhu i oštećenu kosu
Mango (Mangifera indica L.), sveto drvo Hindusa, kultivirano je u Indiji prije 4000 godina. Koštica ploda manga bogata je esencijalnim masnim kiselinama koje se dobivaju ekstrakcijom mango maslaca.
Laboratoriji Klorane izabrali su mango maslac zbog visokog sadržaja hranjivih masnih kiselina koje hrane kosu i obnavljaju hidrolipidni sloj koji je štiti od isušivanja.


Klorane hranjivi šampon s dodatkom mango maslaca - Bogat kremasti šampon koji hrani kosu, zaglađuje kutikulu vlasi i obnavlja hidrolipidni sloj koji štiti kosu od isušivanja. Nakon pranja, kosa je sjajna, glatka i lako se češlja.
Klorane zaštitni hranjivi regenerator s dodatkom mango maslaca - Kremasti fluid koji se koristi bez ispiranja, a namijenjen je svakodnevnoj njezi suhe i dehidrirane kose. Nakon nanošenja stvara zaštitni sloj na kosi koji štiti od vanjskih utjecaja. Hrani i obnavlja kosu i oštećene vrhove. Nanosi se na suhu ili vlažnu kosu.

Klorane hranjiva i regenerativna maska s dodatkom mango maslaca - Bogata je kremasta maska namijenjena intenzivnoj njezi vrlo suhe i oštećene kose. U samo nekoliko minuta dubinski hrani i regenerira kosu ostavljajući je sjajnom i mekom.

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
dany
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 15.11.09 15:28

Citrusi - slatka slagalica zdravlja


Autor:
dr. sc. Stribor Marković, fitoaromaterapeut, član Centra Cedrus
objavljeno u broju 61 (08/08)


Kad je brodski liječnik Richard Woodal prvi put uspješno izliječio skorbut limunom, citrusi su postali zvijezde u usponu
Stranica: [1] 2 »

Pišući za Vaše zdravlje, još nikad nisam imao "slađu" zadaću doli pisati o citrusu, svestranom i svima poznatom rodu agruma. Stoga će i ovaj članak imati drukčiju i slobodniju formu od prijašnjih, kako ne bih strogim kemijskim, terapijskim i farmakološkim podjelama pokvario dojam ovoga lijepoga biljnoga roda.

Povijest citrusa
Ljudi su vrste roda citrus počeli kultivirati prije najmanje 4000 godina, uglavnom zbog iste namjene kao i danas: sočne, kiselo-slatke pulpe ploda koja krijepi i daje snagu. Premda danas u rod citrus ulaze mnoge vrste, povjesničari i biolozi uspjeli su identificirati kako su najstariji citrusi roditelji svih drugih uzgojenih vrsta Citrus medica (citronovac) i Citrus reticulata (mandarina) te još dvije manje poznate vrste. Križanjem navedenih vrsta nastale su sve druge, danas popularne vrste, poput naranče, tangerine, bergamota, grejpa, limuna, kumkvata.
Svi citrusi potječu iz Azije, a uzgojem su ih ljudi proširili najprije na područje Bliskog istoka i Mediterana, pa zapise o njima nalazimo na grčkim i rimskim freskama, jednako kao i u prvim japanskim pjesmama. Kad je brodski liječnik Richard Woodal prvi put uspješno izliječio skorbut limunom, citrusi su postali zvijezde u usponu, premda prate ljude od začetaka civilizacije.
Razlog planetarne popularnosti su dvije grupe proizvoda koji se dobivaju iz citrusa: pulpa ploda zbog sočnog sadržaja koji služi u proizvodnji pića i hrane te eterična ulja.

Pulpa ploda
Vjerojatno je izlišno trošiti riječi na poznate sokove koji nas prate na policama trgovina. Osim u sokovima, pulpa se nalazi u marmeladama i drugim proizvodima, poput "Jaffa" keksa, koji su dobili naziv po izraelskom kultivaru slatke naranče. No, pulpa budi i druge interese proizvođača, pa se tako ekstrakti pulpe mogu naći i u kozmetičkim proizvodima. Sok vrsta citrus nije tek puka otopina šećera i kiseline. U njima se nalaze velike količine vitamina (poput vitamina C i provitamina A) i minerala. Povrh tih prehrambenih spojeva, sok sadrži i vrlo kompleksnu smjesu flavonoida i kumarina. Činjenica da ti spojevi poboljšavaju opće stanje organizma nagnao je industriju da čak osmisli dodatke prehrani koji sadrže bioflavonoide citrusa. Premda ih ne treba shvatiti kao lijek, oni na dulje staze, baš kao i pravilna prehrana, mogu pomoći prije svega kod krvožilnih bolesti.
Da sokovi citrusa nisu samo šećerna vodica, pokazalo se i u vrlo neugodnom srazu lijekova i soka grejpa. Smrtni slučaj mladića koji je popio bezazleni lijek protiv alergije i potom naiskap popio veću količinu soka grejpa, izazvao je zanimanje medicine, tako da su uskoro bili objavljeni brojni primjeri interakcija lijekova sa sokom grejpa. Ovaj, sada već klasični primjer da spojevi iz soka mijenjaju djelovanje lijekova i mogu im pojačati nuspojave, doveli su do ozbiljnijeg promatranja utjecaja hrane na lijekove te potaknule farmaceutsku industriju da pronađe lijekove uz koje se neće događati tako tragični problemi. Citrusi - hvala vam. Bez vas bismo znali puno manje o ponašanjima lijekova u organizmu.

Eterična ulja
Gledali na njih samo kao na mirise, ili ih koristili kao lijekove, ne može se reći da rod citrus nije produktivan, jer daje čak tri glavne grupe eteričnih ulja.

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
dany
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 15.11.09 15:29

Nar


Autor:
dr. sc. Stribor Marković, fitoaromaterapeut, član Centra Cedrus
objavljeno u broju 60 (06/08)


Tanin iz nara koristi se u sredstvima za osobnu higijenu, prije svega šamponima za bolje fiksiranje boje na kosi


Botanički podaci i povijest
Susretnete li u našem primorju nar (Punica granatum L.), to malo stablo ili grm, vjerojatno nećete biti svjesni bogate povijesti koja je prožela ovu biljku, baš kao i cijenjeni sok skriven u prepoznatljivim velikim plodovima. Biljka je samonikla u Iranu, a područje njezina rasta rasprostire se sve do sjevera Indije. Ljudi su je proširili po Mediteranu, današnjoj Armeniji, Turskoj i Kavkazu, a u doba kolonijalizma počela se uzgajati po svim kontinentima. Spominje se u Bibliji, vezana je uz tragičan grčki mit o Perzefoni, a ukorijenjena je i u pričama mnogih drugih naroda starog svijeta. Nađena je čak u egipatskim grobnicama. U hrvatskom jeziku nazivaju ga i šipak ili mogranj.
Biljka voli suhu i toplu klimu. Unutar ploda tvrde kore (usplođa) kriju se sjemenke okružene sočnim mesom karakteristične crvene do crveno-ljubičaste boje, slatko-kiselo-trpkog okusa koji osvježava i gasi žeđ. Upravo je to glavni razlog njezine planetarne popularnosti.
Premda poznata prije svega zbog svoje prehrambene vrijednosti, u tradicionalnoj medicini korišteni su različiti dijelovi biljke, od kore, korijena, listova, cvjetova, usplođa ploda i samih sjemenki. Od početka 21. stoljeća postoji gotovo nevjerojatna eksplozija znanstvenih radova, pa čak i kliničkih ispitivanja koji govore o utjecaju pripravaka dobivenih iz nabrojenih dijelova. Postoji i tvrtka koja temelji svoj istraživački rad na ljekovitom djelovanju nara.

Kemijski sastav - djelovanje - kontraindikacije
Sok - Primjena soka sočnog mesa oko sjemenke danas se eksplozivno širi u tzv. funkcionalnim sokovima. Boja soka potječe od antocijana, spojeva kojima je dokazan antioksidativni i imunomodulatorni učinak. Svježe iscijeđeni sok iznimno je bogat vitaminom C te pantotenskom kiselinom. Premda sam za sebe sok nije lijek, dokazano je njegovo povoljno djelovanje na aterosklerozu, pa se preporučuje svim ljudima koji imaju neravnotežu lipida kolesterola u krvi. Zanimljiva je činjenica da neki spojevi iz soka potencijalno mogu pomoći kod tumorskih bolesti, a svježi sok iz ploda sprječava nastajanje zubnog plaka, što može biti korisna informacija robinzonskim turistima.
Doza soka nije ograničena jer nisu opisane nuspojave. Ipak, valja paziti da u proizvodnom procesu nije došlo do prijenosa većih količina tanina u sok koji može opteretiti probavni sustav. To se prepoznaje po jako trpkom (stežućem) okusu.
Ulje sjemenki nara - Ovo ulje u našim je krajevima, nažalost, malo poznato. Sjemenke ga sadrže u količini od 20 posto. U kemijskom sastavu ističe se vrlo rijetka masna, punicična kiselina, koju ne nalazimo gotovo ni u jednom komercijalno dostupnom biljnom ulju. Punicična kiselina je tzv. konjugirana masna kiselina kojoj je dokazano iznimno protuupalno i antitumorsko djelovanje, jer smanjuje stvaranje proupalnih prostagladnina. Jedini sličan komercijalno razvikan spoj je konjugirana linolna kiselina (CLA). Ulje sadrži i visoku dozu srodnika vitamina E (-tokoferol), te složeni lipid cerebrozid, inače potreban živčanim stanicama.
Ulje sjemenki nara korisno je kao dodatak prehrani u slučaju različitih upalnih bolesti, problema s neravnotežom lipida u krvi te kod hormon-ovisnih tumora (poput tumora dojke). Postoje i skromni izvještaji o povoljnom djelovanju kod menopauzalnih tegoba. No, ipak je poznatije u kozmetici, i to vrlo skupoj i luksuznoj, s obzirom na to da je cijena ulja nara vrlo visoka. Djeluje povoljno na zacjeljivanje rana, na pomlađivanje kože i u tretmanima protiv bora. Kao ulje za njegu kože obično se miješa s drugim baznim uljima kako bi mu se ubrzala apsorpcija kroz kožu i poboljšala tekstura i osjećaj na koži (skin-feeling).
Jednostavna receptura za ulje protiv bora na bazi nara glasi:

 • 15 mL ulja nara (Punica granatum)
 • 15 mL ulja badema (Prunus amygdalus) ili ulja argana (Argania spinosa)
 • 8 kapi eteričnog ulja bušina (Cistus ladanifer)
 • 10 kapi eteričnog ulja arapskog tamjanovca (Boswelia carteri)

Primjenjuje se jednom do dva puta dnevno na čistu kožu.
Doza ulja za lokalnu upotrebu nije ograničena, a oralnim putem ograničena je na nekoliko grama na dan. Visoka cijena zasigurno će spriječiti moguće pretjerivanje u dozi.
Pripravci drugih dijelova biljke (korijen, kora debla, cvijet, usplođe ploda) - Uglavnom sadrže tanine kao aktivne spojeve. Bez obzira na brojne eksperimentalne farmakološke podatke o djelovanju na tumore i upalu, ne preporučuje se uzimanje ovakvih pripravaka bez nadzora stručne osobe, jer sadržaj tanina može djelovati štetno na organizam.
U tradicionalnoj medicini koristili su se usplođe ploda i kora debla zbog sadržaja tanina, i to za liječenje proljeva i manjih ozljeda kože, te za grgljanje kod infekcija usta i grla. Takva uporaba zadržala se dugo u Dalmaciji i na jugu Hrvatske. Danas je zaboravljena, jer se u tu svrhu koriste sigurnije biljke, kao što su infuzi (čajevi) lista maline i kupine koji također sadrže tanine.
Zanimljivo je da se tanin koristi i u kozmetičke svrhe, u sredstvima za osobnu higijenu, prije svega šamponima za bolje fiksiranje boje na kosi. Čak i u takvim sredstvima treba dobro poznavati dozu, jer u suprotnom mogu djelovati neugodno stežući kožu.
Doza usplođa ploda kod proljeva iznosi jednu do dvije čajne žličice, od kojih se spravlja dekokt kuhanjem u 2 dcl vode tijekom deset minuta. No, postoje sigurnije biljke za tu svrhu, pogotovo za djecu, poput listova maline i kupine od kojih se spravlja čaj (infuz).

Klorane za obojenu kosu


Klorane šampon za obojenu kosu s ekstraktom nara - Pogodan je za pranje svih tipova obojene kose, bez obzira na metodu bojenja. Obogaćen zaštitnim, obnavljajućim i hranjivim sastojcima, pomaže očuvanju prirodne ljepote kose. Ekstrakt nara učvršćuje boju kose, a nježna osnova za pranje štiti od prebrzog ispiranja boje. Boja je dvostruko postojanija nakon primjene Klorane šampona za obojenu kosu s ekstraktom nara.
Klorane balzam za obojenu kosu s ekstraktom nara - Štiti kosu i produljuje postojanost boje. Zahvaljujući lipo-obnavljajućem kompleksu, ovaj balzam hrani i obnavlja kosu. Nakon nanošenja kosu ostavlja mekom i sjajnom.
Klorane sprej za obojenu kosu s ekstraktom nara - Originalna, dvokomponentna formula koja produljuje postojanost boje, regenerira, čini kosu glatkom i štiti je od djelovanja ultraljubičastih zraka. Nanosi se na suhu ili vlažnu kosu, bez ispiranja. Idealan je za zaštitu obojene kose od djelovanja sunčevih zraka u ljetnim mjesecima.

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
dany
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 15.11.09 15:30

Zob


Autor:
dr. sc. Stribor Marković, fitoaromaterapeut, član Centra Cedrus
objavljeno u broju 63 (12/08)


U današnje vrijeme, kad sve više razmišljamo o zdravoj prehrani, primjena ove drevne žitarice doživjela je renesansu

U posljednjih desetak godina vrlo je malo žitarica dobilo toliko publiciteta poput zobi (Avena sativa L.). U doba kad ljudi sve više pozornosti pridaju zdravoj prehrani i razmišljaju o prirodnijim obrocima bogatima vlaknima, primjena ove drevne žitarice doživjela je renesansu. Kao i sve žitarice, zob pripada evolucijski mladoj obitelji trava (Poaceae) koju su ljudi davno počeli iskorištavati za hranu. Već jedno stoljeće prije Krista postojalo je nekoliko kultivara zobi koji su se uspješno sadili i u hladnijim krajevima sjeverne Europe.
U fitoterapiji se koriste dva dijela biljke: sjemenka i zelen (nadzemni dio).

Sjeme zobi
Sjeme zobi sadrži mnogo škroba i beta-glukane, zbog čega je pobudilo zanimanje kao funkcionalna hrana, toliko stoljeća nakon što je bila obična hrana.
Zobena mlijeka i vrhnja danas nisu rijetkost na policama trgovina, a kao njihova prednost ističe se upravo prisutnost beta-glukana koji pospješuju probavu i mogu djelovati blagotvorno na imunološki sustav.
Čaj (dekokt) i tinktura sjemena zobi - Koristili su se nekoć za poboljšanje rada štitnjače, u slučaju hipotireoze, no danas je ta upotreba zaboravljena. Dekokt se spravlja kuhanjem dviju jušnih žlica integralnih sjemenki zobi u 3 do 4 dcl vode tijekom 15 minuta. Koristi se uglavnom za poboljšanje probave, zbog prisutnosti vlakana koji potiču rad crijeva.
Malo je poznato da su zobene pahuljice, toliko cijenjen dio jutarnjeg obroka, dobar lijek za kožu. Štoviše, zob je jedna od rijetkih biljaka koja se zadržala u službenim medicinskim vodičima za liječnike kao pomoć kod atopijskog dermatitisa, suhe kože, psorijaze i različitih drugih tegoba. Premda zob nije definitivan lijek niti za jednu od nabrojenih bolesti, ona svojim sluzima djeluje emolijentno (omekšava i štiti kožu) i blago protuupalno. Priprava je jednostavna: žlica ili dvije zobene kaše, zamotana u gazi, kratko se namoči u malo vode. Potom se tekućina iscijedi iz pahuljica direktno na kožu.
Znajući to povoljno djelovanje, logično je da je razvijen cijeli niz kozmetičkih preparata na bazi zobi, od sredstava za osobnu higijenu do skupih krema. Razni proizvođači imaju i svoje preferencije vezane uz kultivare zobi, načine izolacije ljekovitog materijala, te konačnu formulaciju proizvoda. No, većina sadrži škrob i glukane. Zbog različitih kozmetičkih linija, zob je postala kultna biljka za njegu kože atopičara (atopijski dermatitis). Možemo se sporiti o stvarnom kliničkom uspjehu takvih proizvoda, no barem je sigurno kako su upravo kozmetički pripravci od zobi najpogodniji za njegu kože koja slabo tolerira ikakvu kozmetiku.

Zelen zobi
Zelen (nadzemni dio) zobi prilično je nepoznata biljka, no tradicionalna fitoterapija poznaje njezine brojne upotrebe. Kao i kod sjemenki, zelen zobi sadrži beta-glukane, flavonoide, saponozide, minerale i silicijeve spojeve. Zanimljivo, zob sadrži i veliku količinu željeza, mangana i cinka, pa je na neki način možemo smatrati i riznicom oligoelemenata, usporedimo li je sa sadržajem minerala drugih žitarica.
Infuz zobi - Koristio se kao blagi sedativ, premda je posve nepoznata grupa spojeva koja bi iskazivala taj učinak. Možda je blagotvorni učinak i na probavu znao odigrati ulogu "smirenja" i lakšeg sna.
Zelen zobi relativno je dobar diuretik i urikozurik (tvar koja pospješuje lučenje mokraćne kiseline), pa se koristila u čajnim smjesama protiv gihta.
Infuz za oralnu primjenu spravlja se od jedne jušne žlice slame zobi koja se prelije s 2 do 3 dcl kipuće vode i ostavi stajati 10 do 15 minuta. Pije se dva do tri puta dnevno.
U nas je najpoznatija upotreba slame zobi u dermatologiji. Jaki infuz slame zobi koristi se kod raznih kožnih tegoba, od atopijskog dermatitisa do seboroičnog dermatitisa. Premda nije službeno odobrena za tu namjenu, tradicionalna narodna upotreba mnogo je puta potvrdila tu namjenu s uspjehom. Za bebe se spravljaju kupke u koje se doda infuz zeleni zobi.
Kupke od zobi stoljećima su bile i lijek protiv reumatoidnog artritisa, hepatitisa i raznih drugih tegoba, no do današnjeg dana održala se samo primjena kupki kod dermatoloških tegoba.
Infuz za vanjsku primjenu spravlja se od dvije jušne žlice slame zobi koja se prelije s 1,5 do 2 dcl kipuće vode i ostavi stajati 10 do 15 minuta. Dodaje se u kupke ili se koristi kao tonik za oboljele dijelove kože. Infuz se spravlja uvijek svjež!
Zob je biljka sigurna za upotrebu i nisu poznate kontraindikacije i mjere opreza. I sjemenke zobi i zelen zobi smiju se koristiti s lijekovima, što je čini izvrsnom biljkom za samoliječenje.

Njega i zaštita osjetljive kose i vlasišta


Zob (Avena sativa L.) je žitarica koja raste u područjima s umjerenom klimom, a uzgaja se u Europi i Sjevernoj Americi. Vrlo je bogata aktivnim tvarima, posebno mineralnim solima, elementima u tragovima, polisaharidima, trigliceridima i aminokiselinama, koji omekšavaju, štite i uravnotežuju kosu i vlasište. Ekstrakt zobi dobiva se iz cijeloga zobenog zrna.
Klorane šampon za često pranje s ekstraktom zobi - omekšava kosu i štiti osjetljivo vlasište. Zbog izrazito nježne osnove za pranje može se koristiti svakodnevno i pogodan je za cijelu obitelj. Zahvaljujući blagotvornom djelovanju ekstrakta zobi, omogućuje ponovno uspostavljanje ravnoteže vlasišta. Nakon pranja, kosa se lako raščešljava i oblikuje u frizuru. Potpuno je siguran i za najosjetljiviju kosu.
Klorane balzam za često pranje s ekstraktom zobi - dodatno omekšava kosu, olakšava raščešljavanje i smanjuje statički elektricitet, ostavljajući kosu sjajnom i nježnog mirisa. U kombinaciji sa šamponom, povećava se zaštitno djelovanje ekstrakta zobi na osjetljivo vlasište.
Klorane šampon za suho pranje s ekstraktom zobi - sadrži posebno usitnjene škrobne sastojke iz ekstrakta zobi. Njegova patentom zaštićena formula sadrži prirodne apsorbirajuće mikrokuglice, prave lovce na sebum i nečistoće. Ovaj šampon vrlo je jednostavan za primjenu i posebno je prikladan u trenucima žurbe, kad moramo ležati, ili smo na putu. Vrlo je blag i može se često koristiti. Za samo dvije minute vaša kosa je čista, elastična i lako se češlja.

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
dany
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 15.11.09 15:33

Čičak


Autor:
dr. sc. Stribor Marković, fitoaromaterapeut, član Centra Cedrus
objavljeno u broju 55 (08/07)


Za razliku od tradicionalne primjene, moderna fitoterapija prije svega naglašava upotrebu kod kožnih tegoba


Botanički podaci


Čičak (Arctium lappa L., A. majus Bernh., Asteraceae) je dvogodišnja biljka visoka do 150 cm. Korijen je velik, sočan, razgranjen i do 60 cm dug. Listovi su vrlo veliki, s peteljkama, srcasti ili jajasti, s donje strane sivo-bijeli i pustenasto dlakavi, narovašeno-nazubljenih rubova. Prema vrhu stabljike listovi se smanjuju. Cvjetne glavice združene su u rahli grozdasti ili metličasti cvat, a nalaze se na kratkim stapkama. Vanjski ovojni listovi cvjetne glavice na vrhu nose kukice (takva glavica rasprostranjuje se kao cjelina i obično se naziva "čičak"). U sredini glavice nalaze se purpurno-ljubičasti cjevasti cvjetovi. Samonikao je u Europi, a unesen je u Aziju i Sjevernu Ameriku.

Dijelovi biljke koji se koriste
Već i u tradicionalnoj (narodnoj) fitoterapiji preferira se upotreba korijena, po mogućnosti svježeg. Korijen je velik, duboko prodire u tlo, pa je stoga njegovo sakupljanje u samoniklim staništima naporan posao. Na tržištu se nađu i listovi čička, no preporučuje se isključivo upotreba korijena i pripravaka korijena.

Kemijski sastav
Korijen čička sadrži velike količine (preko 50 posto) složenog šećera inulina, fenolskih spojeva i skupinu nezasićenih sumpornih spojeva (poliena i poliina) poput arktinona, arktinola i lapafena. Listovi, pak, sadrže gorke laktone poput arktiopikrina.

Indikacije


Čičak droga
Službena upotreba korijena čička kao lijeka nije usklađena među državama. Francuska je uvrstila korijen čička u posljednju farmakopeju (zbir ljekovitih supstancija i biljaka), no komisija E njemačke vlade te europska agencija ESCOP smatraju kako se biljka koristi na temelju tradicionalne upotrebe, a ne provjerenih kliničkih ispitivanja.
Bez obzira na neslaganja u vrednovanju ljekovitog djelovanja biljke, svi se općenito slažu kako je upotreba opravdana, prije svega kod kožnih tegoba i bolesti različitih uzroka. Nezasićeni sumporni spojevi pokazuju dobro djelovanje protiv gram pozitivnih bakterija, stoga se pripravci korijena koriste kod infekcija kože izazvanih streptokokima i stafilokokima, poput impetiga i folikulitisa. No, pripravci korijena koriste se i kod drugih upalnih bolesti kože, kao što su akne, psorijaza i seboreja.
Biljka se tradicionalno koristila i kod tegoba probavnog sustava, reumatoidnog artritisa, kao diuretik te za "čišćenje krvi", no moderna fitoterapija prije svega naglašava upotrebu kod kožnih tegoba.

Način primjene i doze
Tradicionalna fitoterapija naziva čičak "čistačem kože", pa bi svi kojima je stalo do skupe kozmetike trebali smatrati čičak nekom vrstom „kozmetike koja se koristi iznutra”. Da bi se ispoljilo djelovanje čička, potrebna je dulja kura koja traje 3 - 4 tjedna, a katkad se ponavlja nakon 7 - 10 dana stanke. Jedna od karakterističnih pojava je privremeno pogoršanje simptoma bolesti. To pogoršanje je kratkotrajno i ne zahtijeva prekid terapije. Puno djelovanje na kožne tegobe uoči se upravo na samom kraju kura.
Dekokt (vodena iscrpina) - Dekokt se spravlja desetominutnim kuhanjem 5 - 7 g korijena u 350 mL vode. Pije se tri puta na dan, pola sata prije obroka. Može se koristiti lokalno u obliku obloga za tretiranje akni i furunkula, jednom ili dva puta dnevno, ali uvijek kombinirano s oralnom primjenom (na usta).
Tinktura - Tinkture se spravljaju od 25-postotnog etanola, s jednim dijelom biljnog materijala na pet dijelova otapala. Upotreba tinkture spretnija je od upotrebe dekokta, a koristi se doza od jedne čajne žličice u pola čaše vode, pola sata prije jela tri puta dnevno.
SIPF ekstrakt (integralna suspenzija ljekovitog bilja) - Idealan je za upotrebu jer je količina farmakološki aktivnih tvari najveća upravo u svježoj, nesušenoj biljci. Uzima se u istoj dozi kao i tinktura.
Suhi standardizirani ekstrakti - Rijetko se koriste u obliku kapsula. Standardiziraju se na sadržaj inulina (20 - 30 posto).

Druge biljke i dodaci prehrani koji se koriste zajedno s čičkom
Tretmani kožnih bolesti različitih uzroka imaju vrlo slične temelje. Osim već opisanih kura s pripravcima korijena čička, također se koriste:
Hladno prešano, nerafinirano ulje boražine (Borago officinalis) ili noćurka (Oenothera biennis) - ova ulja, bogata nezasićenom masnom kiselinom koja se naziva ß-linolenska kiselina, favoriziraju u organizmu stvaranje protuupalnih prostaglandina. Upravo su ta dva ulja klinički provjerena kod bolesti kao što je psorijaza. Za razliku od čička koji se koristi 3 - 4 tjedna, ova ulja uzimaju se nekoliko mjeseci u dozi od pola čajne žličice nakon jela, tri puta dnevno cink kao oligoelement i inaktivirani pivski kvasac kao prirodni izvor B skupine vitamina - koriste se nekoliko mjeseci
Prirodna, svježe izrađena kozmetika - izvrsno se nadopunjuje s čičkom, no za različite tegobe koriste se i različita eterična i bazna ulja (regulacija lučenja sebuma, protuupalno djelovanje...), stoga treba zatražiti savjet fitoaromaterapeuta.

Kontraindikacije i nuspojave
Čičak je biljka sigurna za upotrebu. U slučaju žučnih kamenaca treba upitati fitoaromaterapeuta za način primjene jer će biti potrebno korigirati dozu. Izbjegava se kod alergije na biljke iz obitelji Asteraceae.

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
dany
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 15.11.09 15:34

Maslačak


Autor:
dr. sc. Stribor Marković, fitoaromaterapeut, član Centra Cedrus
objavljeno u broju 47 (04/06)


Botanički podaci
Maslačak, Taraxacum officinale G.H. Weber ex Wiggers, trajna je zeljasta biljka sa snažnim vretenastim korijenom i listovima združenim u prizemnu rozetu. Listovi su suličasti, perasto urezani do duboko razdijeljeni. Stabljiku bez listova nazivamo batvo i ona na vrhu nosi zlatnožuti cvat građen od velikog broja jezičastih cvjetova. Svaka "latica" zapravo je jedan takav cvijet. Plodići na vrhu nose čuperak dlaka koji sliči na padobran i omogućuje lako rasprostranjivanje vjetrom.


Maslačak - Taraxacum officinale
Dijelovi biljke koji se koriste
Prema europskoj regulativi, ljekoviti su i korijen (taraxaci radix) i list (taraxaci folium). U modernoj fitoterapiji preferira se upotreba korijena, no učinkovitost se postiže i s listovima i s korijenom.

Kemijski sastav (aktivne tvari)
LIST
Sadrži seskviterpenske laktone, derivate taraksične kiseline, triterpene, sterole, flavonoide poput apigenina i luteolina, derivate cimetne kiseline. Ističe se iznimno visok sadržaj kalija u listovima (do 4,5% u osušenom listu).
KORIJEN
Također sadrži seskviterpenske laktone, sterole poput taraksosterola, derivate kavene kiseline i kalij. U jesen, kad se bere, korijen sadrži visoke doze inulina (40 posto), koji dobro djeluje na probavu jer potiče kretnje (peristaltiku) crijeva. U proljeće, kad se korijen ne bere, sadržaj inulina je samo dva posto.
Indikacije (kad i u kojim bolestima i tegobama se koristi maslačak):
LIST
List maslačka je dobar diuretik, pa ga ESCOP (Europski znanstveni komitet za fitoterapiju) preporučuje kod potrebe za pojačanim mokrenjem, primjerice kod čestih infekcija mokraćnog sustava, visokoga krvnog tlaka.
KORIJEN
Korijen maslačka izvanredan je koleretik jer potiče stvaranje i lučenje žuči. Potiče apetit, stoga ga ESCOP preporučuje kod probavnih tegoba, nedovoljna lučenja žuči i manjka apetita. U modernoj fitoterapiji korijen maslačka koristi se kod drenaže (čišćenja) jetre i žuči, kod tegoba kao što su alergije, kožne tegobe, pretilost (debljina) i celulit. Djelovanje kod celulita opravdano je prije svega zbog zanimljive kombinacije djelovanja i na jetru i na bubrege, jer je korijen maslačka također blagi diuretik. Uz takve tegobe, maslačak je dodatna terapija kod povišenog kolesterola, gdje se koristi zajedno s drugim biljkama, prije svega listom artičoke (Cynara scolimus) i sjemenkama piskavice (Trigonella foenum graecum). U fitoterapiji, korijen maslačka je dodatna terapija, zajedno s korijenom čička (Arctium lappa), kod svih kožnih tegoba (akni, psorijaze, ekcema...).


Maslačak - droga
Tradicionalna upotreba maslačka
Maslačak je tradicionalna biljka naših krajeva koja se preporučivala kod niza bolesti, od visokoga krvnog tlaka, "trovanja krvi", reumatoidnog artritisa, plućnih tegoba, žutice, bolesti bubrega te kožnih tegoba. Čini se da su "naši stari" dobro uvidjeli njegovo općenito dobro djelovanje na organe za izlučivanje, jetru, žuč i bubrege, stoga je djelovanje na te sustave posljedično olakšavalo tegobe zbog drugih bolesti. Zanimljivi su narodni recepti u kojima bi se svjež korijen potapao u vino ili rakiju, što govori da su ljudi prepoznavali da je maslačak ljekovitiji kad je svjež.
Način primjene i doze:
LIST
Infuz se priprema tako da se 4 - 10 grama suhog lista prelije sa 250 mL kipuće vode, ostavi stajati 10 minuta i procijedi. Ta količina priprema se tri puta na dan i pije između obroka.
Tinktura koju kupujete mora biti spravljena od jednog dijela suhe biljke na pet dijelova 25-postotnog etanola. Pije se u dozi od 2-5 mL u čaši mlake vode tri puta na dan.
Svjež sok, ako je dostupan, pije se u dozi od 5 do 10 mL dva puta na dan.
KORIJEN
Dekokt se spravlja tako da se 3 - 5 grama korijena stavi u mlaku vodu, grije i kuha 10 minuta. Makne se s vatre, procijedi i pije dva do tri puta na dan, pola sata prije jela.
Tinktura mora biti spravljena od jednog dijela suhe biljke na pet dijelova 25-postotnog etanola. Pije se u dozi od 5 do 10 mL u pola čaše mlake vode tri puta na dan.
SIPF (integralna suspenzija ljekovitog bilja) najdjelotvorniji je poznati pripravak korijena maslačka jer je spravljena od svježeg, nesušenog korijena, sa zadržanim visokim sadržajem kalija i osjetljivih glikozida. Pije se u dozi od 5 mL dva do tri puta na dan u pola čaše mlake vode pola sata prije obroka. Upravo je SIPF najdjelotvorniji u kurama mršavljenja i tretmanu celulita.
Kontraindikacije
Ni list, ni korijen ne smiju se piti kod opstrukcije (začepljenja) žučnih vodova. Oprez je potreban kod žučnih kamenaca, jer koleretično djelovanje maslačka može pokrenuti "uspavane" žučne kamence. Ako pijete lijekove kardiotonične glikozide (digitalis), savjetujte se s fitoterapeutom - farmaceutom ili liječnikom. Kod nasljednih sindroma povišenog bilirubina (Gilbertov, Crigler-Najjarov, Dubin Johnsonov sindrom) treba biti oprezan i koristiti dvostruko manju dozu od preporučene. U slučaju boli, mučnine i drugih simptoma, treba prestati piti pripravke maslačka. Maslačak trebaju izbjegavati osobe alergične na cijelu obitelj Asteraceae, kojoj maslačak i pripada.

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
dany
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 15.11.09 15:36

Divlji kesten


Autor:
dr. sc. Stribor Marković, fitoaromaterapeut, član Centra Cedrus
objavljeno u broju 54 (06/07)


U službenoj kliničkoj fitoterapiji odobren je za liječenje kronične venske insuficijencije i tegoba s proširenim venama


Botanički podaci
Kesten (Aesculus hyppocastanum L., Hyppocastanaceae) je listopadno stablo guste okruglaste krošnje, visoko do 30 metara. Listovi su dlanasto sastavljeni od pet do sedam suličastih, pilastih, kratko ušiljenih liski, dugih i više od 20 cm. Cvjetovi su bijeli sa žutom ili crvenom mrljom, obostrano simetrični i združeni u velike, uspravne grozdaste cvatove. Plodovi su veliki, okrugli, zelenkasti i bodljikavi tobolci koji se otvaraju trima zaklopcima, a sadrže tri velike sjajne i smeđe sjemenke - divlje kestene. Prirodno je kesten rasprostranjen u dijelu Balkana (Grčka i Bugarska), a uzgojem postaje omiljeno stablo u parkovima Europe. Supke ploda su sočne, gorkasta okusa, obavijene tvrdom smeđom ovojnicom i sadrže puno škroba.

Dijelovi biljke koji se koriste
U tradicionalnoj medicini koristili su se pripravci dobiveni iz mnogih dijelova biljke, uključujući koru, list i plod. U modernoj fitoterapiji koriste se pripravci ploda divljeg kestena kojima je i dokazano kliničko djelovanje.

Kemijski sastav
Plod divljeg kestena, uz škrob, sadrži lipide, heterozide flavonola i do 10 posto saponozida (escin). Escin je zapravo smjesa nekoliko različitih saponozida, a sam plod sadrži sterole poput stigmsterola i beta-sitosterola. Ovojnica ploda sadrži tanine i proantocijanodole, a kora drveta sadrži veći udio kumarina (eskulozid) i tanine.

Indikacije
Biljka je u službenoj kliničkoj fitoterapiji odobrena za liječenje kronične venske insuficijencije, tegoba s proširenim venama te subjektivnih simptoma teških i otečenih nogu. Europske regulatorne agencije, poput ESCOP-a, odobrile su upotrebu kestena kao lijeka na temelju 13 kliničkih studija u kojima je dokazano povoljno djelovanje njegova ekstrakta kod takvih tegoba.
Uz glavnu indikaciju, divlji kesten koristi se i kod tegoba poput hemoroida, a u tradicionalnoj fitoterapiji s biljkama sinergijskog učinka i kod bolnih menstruacija te povećanja prostate. No, povoljno djelovanje u tim bolestima nije klinički ispitano.

Način primjene i doze

Vodene iscrpine i tinkture
Premda se u tradicionalnoj upotrebi kadšto opisuju upotrebe vodenih i vodeno-alkoholnih iscrpaka, danas su takvi pripravci zaboravljeni. Razlog leži u tome što vodene iscrpine ne sadrže ljekovite tvari ploda kestena, a alkoholni ekstrakti ih sadrže u niskoj dozi. Stoga se takvi pripravci ne sugeriraju za upotrebu

Suhi standardizirani ekstrakti
Suhi standardizirani ekstrakti najčešće su ljekoviti oblik divljeg kestena koji se pojavljuje u dodacima prehrani i lijekovima. Suhi ekstrakti standardizirani su na escin (bude ga 15 do 25 posto u ekstraktu), a najčešće se mogu naći u obliku kapsula i tableta.
Većina ljudi, nažalost, najviše griješi u dozi. Dnevno je potrebno uzimati onu količinu suhog ekstrakta koji sadrži najmanje 60 mg escina, a optimalno je uzimati dozu koja sadrži 100 do 120 mg escina. Ta dnevna doza mora se raspodijeliti u dvije do tri manje doze. Budući da je divlji kesten posve sigurna biljka, ne treba izbjegavati korištenje maksimalno propisane doze.
SIPF ekstrakt (integralna suspenzija ljekovitog bilja) relativno je noviji i vrlo djelotvoran proizvod jer sadrži visoke razine proantocijanodola i tanina, a ne samo escina. Sinergijska kombinacija tih grupa spojeva osigurava optimalnu djelotvornost. Koristi se u dozi od 3 mL dva do tri puta dnevno. U slučaju akutnih tegoba s hemoroidima, koristi se u dozi od 5 mL tri do četiri puta na dan.

Gelovi i masti za vanjsku primjenu
Gelovi i masti moraju sadržavati 2 posto escina. Valja zapamtiti da se pripravci za vanjsku primjenu uvijek koriste u kombinaciji s oralnim pripravcima divljeg kestena.

Biljke koje se koriste zajedno s kestenom
Za liječenje tegoba venskog sustava, uz divlji kesten, koriste se:

 • žuti kokotac (Melilotus officinalis) - u obliku standardiziranih ekstrakata i SIPF-a, te gelova za lokalno nanošenje. Bitno je znati koliko spoja kumarina sadrži ekstrakt, jer se ne smije prelaziti doza od 50 mg kumarina na dan.
 • veprina (Ruscus aculeatus) - dolazi obično u obliku ekstrakata standardiziranih na ruskogenin. Dnevna doza ekstrakta mora sadržavati 7 do 11 mg ruskogenina.
 • eterična ulja čempresa (Cupressus sempervirens) i tršlje (Pistacia lentiscus) - koriste se isključivo kao pripravci za nanošenje na kožu. 50 kapi eteričnog ulja čempresa i 50 kapi tršlje pomiješaju se sa 30 mL hladno prešanog ulja tamanua (Calophyllum inophylum) i 70 mL isključivo hladno prešanog ulja suncokreta. Nanosi se jednom do dva puta dnevno na područja proširenih vena.


Kontraindikacije i nuspojave
Divlji kesten vrlo je sigurna biljka. Vrlo rijetko javljaju se alergijske reakcije, svrbež nakon nanošenja gela ili masti s divljim kestenom, a mučnine se rijetko javljaju nakon uzimanja oralnih pripravaka. Sigurno se koristi tijekom dojenja. Za upotrebu u trudnoći treba sa savjetovati s liječnikom, no zasad regulatorne agencije ne zabranjuju njegovu uporabu.

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
dany
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 11.12.10 15:43

Što je prehlada?

- prehlada je blaža infekcija nosa i grla, koja traje najviše tjedan dana

- uzrokuju je virusi i to najčešće adeno i rhino virusi

- mlađa djeca, koja idu u vrtić ili su tek krenula u školu, zbog svakodnevnog kontakta s drugom djecom te zbog toga što u njih imunološki sustav nije u potpunosti razvijen prehlađena su i dvanaestak puta godišnje

- starija djeca imaju razvijeniji imunološki sustav pa se u njih prehlada javlja nekoliko puta tijekom godine

- odrasli su prehlađeni prosječno 2-3 puta godišnje

- u pušača se prehlada javlja češće uz izraženije simptome.

Simptomi prehlade

•hunjavica
•začepljen nos
•kihanje
•grlobolja
•kašalj
•povišena temperatura javlja se uglavnom u male djece.
Komplikacije uzrokovane prehladom

Simptomi prehlade traju obično nekoliko dana, najdulje do jednog tjedna, bez obzira uzimate li lijekove ili ne. Ako imate astmu, kronični bronhitis ili emfizem, uobičajeni simptomi se mogu pogoršati i trajati nekoliko tjedana, iako je prehlada već prošla.
U inače zdravih ljudi komplikacije uzrokovane prehladom su rijetke. U osjetljivih ljudi može se javiti upala sinusa ili uha i produljiti trajanje kašlja.

Što je gripa?

•gripa ili influenca je zarazna infekcija gornjeg dišnog sustava izazvana virusima
•postoje tri tipa virusa influence: virus A, B ili C
•virusi se neprekidno mijenjaju pa ljudski organizam ne može razviti prirodni imunitet
•iako virusi gripe kolaju svijetom cijele godine, gripa se javlja uglavnom zimi
•virusi A i B izazivaju gripu s jako izraženim simptomima i često su uzročnici epidemija
•virus C izaziva gripu u vrlo blagom obliku, ponekad bez simptoma
•virusi se prenose s čovjeka na čovjeka kapljičnim putem.
Simptomi gripe

U odraslih:

•visoka temperatura preko 39ºC, ponekad praćena zimicom
•bolovi u mišićima i zglobovima
•iscrpljenost
•kašalj
•glavobolja
•šmrcanje
•grlobolja.
U djece

Simptomi gripe u djece slični su simptomima u odraslih. Međutim, djeca obično imaju višu temperaturu. U predškolske djece teško je na prvi pogled reći je li riječ o gripi jer slične simptome mogu izazvati i neki drugi virusi.

Komplikacije uzrokovane gripom

Gripa je ozbiljnija bolest od prehlade i može biti fatalna za starije ljude, osobe s kroničnim bolestima i osobe sa slabijim imunološkim sustavom. Najčešće komplikacije su:

•upala pluća izazvana virusom influence
•bakterijska upala pluća
•bronhitis
•miokarditis i perikarditis
•upala uha
•upala sinusa
•Reyev sindrom u djece koja u vrijeme kad uzimaju lijekove koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu imaju gripu
•febrilne konvulzije kao posljedica visoke temperature u djece mlađe od tri godine.
•U ljudi s astmom i drugim kroničnim bolestima pluća može doći do pogoršanja uobičajenih simptoma i povećanja rizika za razvoj upale pluća.
Kako spriječiti prehladu i gripu?

Dok se protiv gripe možete cijepiti, prehladu je nažalost vrlo teško spriječiti. Sljedeći savjeti bit će od koristi u sprečavanju i prehlade i gripe:

•izbjegavajte boravak u zatvorenim prostorijama u kojima boravi mnogo ljudi
•izbjegavajte bliski kontakt s osobama koje imaju prehladu ili gripu pogotovo prva dva do tri dana
•često perite ruke, osobito nakon rukovanja ili dodira s predmetima koje je upotrebljavala bolesna osoba
•držite ruke dalje od nosa ili očiju
•ne koristite se ručnikom kojim se koristi bolesna osoba
•ako su vaša djeca prehlađena ili imaju gripu, nakon igre operite njihove igračke
•provjetravajte i ovlažujte prostorije u kojima boravite
•obogatite prehranu svježim voćem i povrćem
•cijepite se protiv gripe.


Ako ste prehlađeni ili imate gripu, vodite računa o drugima:

•prekrijte nos i usta kad kašljete ili kišete
•upotrebljavajte jednokratne, papirnate maramice i bacite ih odmah nakon uporabe.
Cijepljenje protiv gripe

Najbolji način prevencije protiv gripe je cijepljenje, koje se provodi od početka listopada do sredine studenoga. Cijepiti se treba svake godine jer virusi influence brzo mutiraju pa se zbog zaštite od novih tipova gripe svake godine razvijaju nova cjepiva. Cjepivo ne može izazvati gripu, ali se možete nekoliko dana osjećati bolesno i slabo ili čak imati blago povišenu temperaturu, jače reakcije izuzetno su rijetke. Na mjestu uboda mogu su pojaviti bol, oteklina i crvenilo koje u pravilu nestaju nakon dva dana.

Kome se preporučuje cijepljenje protiv gripe?

Cijepljenje protiv gripe nije obavezno. Međutim, zbog komplikacija koje mogu biti posljedica gripe cijepljenje se preporučuje:

•svim osobama starijim od 65 godina
•svim kroničnim bolesnicima, posebice odraslima i djeci starijoj od 6 mjeseci s kroničnim bolestima srca i pluća, pa i onima koji imaju astmu
•zdravstvenim djelatnicima, volonterima i svima onima koji se brinu za kronične bolesnike, starije osobe i djecu
•svim oboljelima od HIV-infekcije
•ženama koje planiraju trudnoću i bit će trudne više od tri mjeseca u sezoni gripe
•djeci starijoj od 6 mjeseci na kontinuiranoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu. Ako dobiju gripu kada uzimaju takve lijekove, mogu dobiti Reyev sindrom.
Tko se ne smije cijepiti protiv gripe?

•osobama koje su alergične na bilo koju komponentu cjepiva
•ako imate neku akutnu bolest, temperaturu ili se ne osjećate dobro.
Što možete učiniti ako ste dobili prehladu i gripu?

•uzimajte mnogo tekućine
•odmarajte se
•ovlažujte zrak u prostoriji u kojoj boravite
•uzmite bezreceptne proizvode. Ovo nisu lijekovi koji liječe virusnu infekciju, ali će vam pomoći da lakše prebrodite gripu i prehladu
•ne uzimajte antibiotike na vlastitu ruku. Prehlada i gripa su virusne bolesti i antibiotici vam ne mogu pomoći. Tek ako se jave komplikacije kao što su bakterijska infekcija sinusa, uha, bronhitis, upala pluća liječnik će vam, ako je potrebno, propisati antibiotik.
Kada se trebate javiti svom liječniku ako imate prehladu i gripu?

Ako imate simptome prehlade ili gripe ne morate se odmah javiti svom liječniku, pogotovo ako ste inače zdravi. Ali u sljedećim slučajevima nazovite odmah svog liječnika:

•ako se simptomi pogoršaju
•ako simptomi traju dulje od nekoliko dana
•ako ste se osjetili malo bolje, pa su se nakon toga javili ozbiljniji simptomi kao što je mučnina, povraćanje, visoka temperatura, tresavica i zimica, bolovi u prsima, kašalj praćen gustim žuto-zelenim iskašljajem
•ako ste kronični plućni ili srčani bolesnik.

izvor:Belupo

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
dany
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 14.12.10 12:33

Taktike za brzu pobjedu nad prehladom i napornim virusima
Dan bi bilo najpametnije započeti zobenim pahuljicama s puno bobičastog voća, koje je izvrstan antioksidans. Malo živciranja može ubrzati oporavak od bolesti
Zadnja izmjena prije 1 sat, 52 minute Piše: Nikolina Bađun


Fotolia
Stres nije toliko loš koliko zvuči jer pomaže kod prehlade Obilan i zdrav doručak, i to što ranije, prvi je korak u borbi protiv prehlade jer povećava razinu gama interferona za 450 posto, pokazalo je nizozemsko istraživanje. Prirodni je borac protiv virusa, a ako preskočite doručak, smanjit ćete njegovu razinu za 17 posto. Stoga bi bilo najpametnije početi dan, primjerice, zobenim pahuljicama s puno bobičastog voća, koje je izvrstan antioksidans.


Čak i stres nije toliko loš kao što zvuči. Tad se luče hormoni adrenalin i kortizol, koji “upozoravaju” tijelo na potencijalnu opasnost od infekcije. Imunološki sustav na to odgovara pojačanom proizvodnjom imunoloških stanica te tako štiti i od prehlada. No to vrijedi samo za kratkotrajan stres.


1. Echinacea štiti od virusa

Nakon doručka i samo ako osjećate da bi vas mogla “uloviti” prehlada, bilo bi dobro uzeti tabletu s ekstraktom biljke echinacee, preporučuje britanski virolog Ron Cutler. No s tom “terapijom” valja prestati nakon dva tjedna.


2. Aktivni su otporniji

Ljudi koji redovito vježbaju imaju 25 posto manje izglede od dišnih infekcija nego oni kojima je milije izležavanje, tvrde američki znanstvenici. Ne samo da se teže zaraze virusom nego im i prehlade kraće traju.


3. Meso i jaja su bolji

Umjesto lagane juhe od povrća i nemasne piletine za ručak radije odaberite jelo koje obiluje proteinima. Crveno meso, riba, jaja i mlijeko grade imunološke stanice i hormone koji potiču obranu organizma od prehlada.


4. Zeleni čaj je neizostavan

Tijekom cijelog dana dobro je piti zeleni čaj, a idealno bi bilo popiti barem tri šalice. Od svih čajeva ima najviši udio antioksidansa i flavonoida koji jačaju imunitet te štite od prehlade i gripe. Uz to sadrži i vitamin C.

5. Maramica se odmah baca
Ako je upotrijebite samo jedanput, papirnatu maramicu najbolje je odmah baciti. Virus s jednog mjesta na maramici može se proširiti po cijeloj i zbog toga ćete se njezinim ponovnim korištenjem sporije riješiti prehlade.


6. Utopljen nos - prva linija obrane

Na niskim temperaturama važno je i što toplije se odjenuti jer ćete se i tako obraniti od virusa. No bilo bi osobito dobro zaštititi nos. U njemu se nalaze dlačice kojima mora biti toplo da bi štitile od virusa i bakterija.


7. Osam sati sna za imunitet

Ako skratite san za 40 posto, odnosno ako spavate četiri umjesto uobičajenih sedam sati, oslabit ćete imunitet za 50 posto. Tijelo će se najbolje obraniti od virusa ako svaki dan odspavate osam sati.


8. Voda i sol ublažavaju upalu

Grgljajući toplu vodu, spriječit ćete pogoršanje upale grla. Stavite što više soli u vodu i grgljajte tako da vam je glava nagnuta unatrag. Vjerojatno će malo peći na početku, no uspjeh je zajamčen.


9. Kupkom protiv prehlade

Topla kupka također olakšava simptome prehlade, opušta tijelo, jača imunitet i poboljšava cirkulaciju. Najbolje bi bilo biti u kadi barem 15 minuta, a temperatura kupke ne bi smjela biti mnogo viša od tjelesne.


izvor:24sata

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
dany
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 03.05.12 10:41

lonsion protiv opadanja kose


/slika/43727/Priprema1
U 1, 2 L proključale vode staviti koprivu (ja sam koristila čaj od koprive)
2
Ostaviti poklopljeno 2 sata izvan štednjaka
3
Nakon 2 sata zagrijati vodu i koprivu; ali ne smije proključati.
4
Maknuti lonac sa štednjaka ;dodati kamilicu( ja sam koristila sušeni cvijet),odmah poklopiti i ostaviti 2 sata.
5
Potom procjediti ,te dodati vinski ocat.Dobro promjesati.
6
Svako drugo vece mazati kosu losionom i malo izmasirati. Posluživanje
Prije 3 god.jako mi je pocela padati kosa:čak su mi se napravili i visoki čelavi zalisci.Redovno sam odlazila kod nekoliko dermatologa, pa i van domovine,te uistinu koristila hrpu šampona,ampula,losiona,maski i popila kompletnu mjesecnu proizvodnju Hair od Natural Wealth-a,a sve po preporuci lijecnika,međutim kosa je i dalje padala,meni to jednostavno nije pomagalo.Prije 4 mj.sam otišla “plakati” baki sva ocajna od problema jer moje kose ima po cijelom stanu i u odjeci svih ukućana.Baka mi je našla recept u nekoj staroj bilježnici i ja sam si ga odmah napravila i pocela koristiti.Prvih 10 dana sam mazala svaku vece;uzela bi kozmetički tufer nakvasila ga losionom i mazala vlasiste-nisam kvasila kosu,samo lagano mazala vlasiste,nisam cak niti masirala.I svaki dan sam ali doslovce kada se sjetim ocistila režanj česnjaka,prepolovila ga i njime istrljala mjesta bez kose.Nakon mj dana kosa je vidno prestala padati,ubrzo sam sluzbeno bila odsutna od doma,a bez mogucnosti da ponesem to sa sobom,tako da sam prekinula kuru….sada sam si opet napravila,a kosa na mojim zaliscima je duga cca 3 cm.

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
dany
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 03.05.12 10:43

zbog čega opada kosa ??

Svaka žena bi voljela imati svilenkastu, sjajnu i bujnu kosu. Lijepa kosa je prirodni ukras, ona ukazuje na zdravlje i unutrašnje zadovoljstvo. Na muškarce djeluje kao erotski signal. Kada kosa iznenada počne opadati, i to značajno, onda to više nije kozmetički problem žene. Opadanje kose može biti i odraz nedovoljnog samopouzdanja. Srećom, lijeka za to ima. Najvažnije je da prije nego što počnete koristiti sredstva protiv opadanja kose isključite ozbiljnu bolest koja bi mogla biti uzrok. Poremećaj rada štitnjače, dijabetes ili anemija zahtijevaju liječenje, kako bi se moglo zaustaviti i opadanje kose.

Često u organizmu osobe kojoj opada kosa nedostaje samo željezo. Postoje i bezopasni čimbenici, koji srećom mogu biti otklonjeni. Nedostatak minerala, željeza, cinka ili selena u krvi. Žene, koje imaju jače krvarenje za vrijeme menstruacije, češće su podložne ovom problemu. Žene koje uzimaju sredstva za liječenje raka ili lijekove za srce i cirkulaciju također mogu imati problema sa opadanjem kose. Kad se prestane sa uzimanjem takvih lijekova, kosa prestaje opadati. Kontinuirani stres ili iznenadni šok, na primjer smrt bližnjeg, mogu biti uzrok opadanja kose.

Ako dnevno izgubite 80 do 100 dlaka, ne brinite, nove dlake će narasti, jer je to potpuno normalan fiziološki proces. Najčešći uzrok opadanja kose je ipak nasljedni čimbenik. Često je to slučaj kod žena u klimaksu, poslije poroda ili u pubertetu. Dolazi do poremećaja hormona, određene stanice na koži glave reagiraju preosjetljivo i zbog toga opada kosa.
_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
dany
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 03.05.12 10:44

Spriječite ispadanje kose
Zdrava i lijepa kosa čini nas zadovoljnima, samouvjerenima i poželjnima. No, kosa nije samo naš ukras. Ona je i svojevrsni indikator svega onoga što se dešava u našem tijelu i duši. Po kosi možemo zaključiti u kakvom je stanju naš organizam i kakvog smo raspoloženja. Naša kosa reagira ne samo na stres, bolesna stanja ili nepravilnu prehranu, nego i na utjecaje iz okoline, na zagađeni zrak, na prekomjerno izlaganje suncu, vjetru ili hladnoći. Kosa se buni i protiv neadekvatnog šampona, suviše vrućeg fena ili agresivne boje. Postaje ili pretjerano masna ili pretjerano suha, ili beživotno visi ili ju je nemoguće ukrotiti. No, najčešće reagira na način na koji smo svi posebno osjetljivi, prekomjerno ispada. Stoga pogled na češalj pun ispalih vlasi predstavlja dovoljan razlog za preispitivanje načina na koji živimo ili se odnosimo prema svojoj kosi.

Iako smo svi jako osjetljivi na ispadanje kose, stručnjaci drže da nas 50 do 80, pa čak i do 100 ispalih vlasi dnevno uopće ne bi trebalo zabrinjavati. Kosa se prirodno regenerira, stare vlasi ispadaju i ustupaju mjesto novima, što je posebno prisutno i uočljivo na jesen i u proljeće.
Naprotiv, više od 100 vlasi dnevno dovoljan su razlog za zabrinutost i traženje uzroka koji su doveli do prekomjernog ispadanja kose.

Razlozi pak mogu biti mnogobrojni. Među najučestalijim su razlozima za ispadanje kose poremećaji razine hormona koji mogu nastati kao posljedica specifičnih životnih faza, primjerice nakon poroda, u klimakteriju, u starijoj dobi, nakon prestanka uzimanja kontracepcijskih pilula ili drastičnih dijeta, ali i psihičkog pritiska, tj. stresa kao posljedice kriza u profesionalnom ili privatnom životu. Nadalje, prekomjerno ispadanje kose može upućivati i na različita oboljenja, primjerice štitnjače, jetre, bubrega, te poremećaje u radu imunološkog sustava. Ispadanje kose moguće je i zbog nedostatka cinka i željeza u organizmu, upalnih procesa, ali i pod utjecajem određenih lijekova, primjerice antibiotika. Naravno, drastično ispadanje kose može biti uzrokovano i nepravilnom njegom i tretiranjem kose. Primjerice, upotrebom šampona koji nije primjeren tipu kose, prečestom primjenom sredstava za bojenje ili kovrčanje kose, suviše visokom temperaturom prilikom oblikovanja frizure i slično.

No, ispadanje kose zbog navedenih razloga uglavnom prestaje nakon što se u organizmu, bilo prirodno, bilo nakon naše ili stručne intervencije, ponovo uspostavi ravnoteža. No, ako drastičnije ispadanje kose, dakle više od 100 vlasi dnevno, potraje dulje od četiri tjedna, treba odmah potražiti pomoć liječnika, koji će utvrditi uzroke i preporučiti odgovarajući tretman.

U skladu s izrekom bolje spriječiti nego liječiti, za zdravlje kose može se mnogo učiniti. Ispadanje kose može se spriječiti pravilnom njegom, adekvatnom prehranom, primjenom posebnih kura i pakunga u razdoblju u kojem kosa više ispada, te općenito zdravim načinom života.

Evo nekoliko važnih savjeta:


•za njegu kose koristite češalj i četku načinjenu od ekoloških materijala
•prije pranja kosu dobro očetkajte četkom kako biste otklonili nečistoću i razmrsili vlasi
•za pranje koristite isključivo mlaku tekuću vodu
•za pranje kose koristite šampon koji je prilagođen tipu vaše kose (tip kose mijenja se s godinama života)
•prilikom određivanja količine šampona budite što štedljiviji, malo je više nego dovoljno
•šampon ne nanosite direktno na kosu, nego ga prethodno razrijedite vodom (mješavinu priredite u posebnoj bočici)
•šampon nanosite uz nježno masiranje kože glave vrhovima prstiju
•šampon ostavite djelovati kraće vrijeme te ga potom strpljivo i temeljito isperite vodom
•nakon pranja kosu nemojte grubo trljati ručnikom, jer je mokra kosa posebno osjetljiva, nego je kratkotrajno otarite uz nježno gnječenje, a potom omotajte mekim, zagrijanim ručnikom
•iz istog razloga je nemojte energično četkati četkom, nego je nježno raščešljajte češljem
•sredstva za oblikovanje frizure nanosite isključivo na kosu te poštedite kožu glave
•uvijek kada je to moguće kosu sušite prirodno, na zraku
•kako vrućina oštećuje i kožu i kosu, sušilo držite oko 20 cm udaljeno od kose te izbjegavajte suviše vruć zrak
•češljeve, četke i pomagala za oblikovanje frizure održavajte čistima
•za bojenje, kovrčanje i friziranje kose koristite isključivo dermatološki i ekološki testirane preparate
•nikad nemojte u isto vrijeme ili s manjim razmakom bojiti i kovrčati kosu
•nakon kovrčanja, kosu nemojte prati najmanje 3 dana, ali je svako jutro navlažite običnom ili još bolje mineralnom vodom u dozi koja se može kupiti u ljekarnama
•što češće masirajte glavu jer masaža opušta kožu i stabilizira rad lojnih žlijezda te potiče opskrbljenost korijena kose krvlju, hranjivim tvarima i kisikom
•na jesen i u proljeće ili u razdoblju u kojem primijetite da vam kosa više ispada priuštite si posebne kure (ampule, maske za kosu ili dodatke prehrani) koje izaberite u dogovoru s dermatologom ili ga pripremite jednostavno kod kuće od maslinova ulja i žumanca
•veliku pažnju posvetite zaštiti kose te njezi nakon utjecaja sunčevih zraka, vjetra, hladnoće te izlaganja u solariju, sauni, kupanja u moru, bazenu i slično
•kako i kosa, jednako kao i naš organizam, ovisi o vodi, dnevno pijte 2 do 3 litre tekućine
•kako su za kosu najvažniji vitamin C, bjelančevine, cink, željezo i biotin, osigurajte ih prehranom temeljenom na voću, povrću, ribi, morskim plodovima, mesu, jetri, mliječnim proizvodima te cjelovitim žitaricama, kao i dodatcima prehrani kupljenim u ljekarni
•negativne posljedice stresa koje se ogledaju i kroz prekomjerno ispadanje kose, razgrađujte psihičkim relaksiranjem, tjelesnom aktivnošću te dostatnim spavanjem
_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
dany
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

Stranica 3 / 3. Previous  1, 2, 3

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.