Kutak za korisne tekstove

Stranica 2 / 3. Previous  1, 2, 3  Next

Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 07.08.09 22:06

Crvenilo lica

Crvenilo lica nastaje uslijed krvnih žila i prodora krvi u njih. Kod nekih ljudi postoji sklonost da se krvne žile na vanjske podražaje tipa topline, alkohola ili slično prošire unutar prodora krvi u njih. Obično se radi o rosaceji. Početno, krvne žile se nakon nekog vremena skupe i crvenilo lica nestaje. Ukoliko se podražaji ponavljaju žile ostaju trajno proširene uz razvoj novih krvnih žila. Drugi glavni uzrok crvenila lica je sunce koje potiče razvoj krvnih žila. U oba se slučaja, kod rosaceje i zbog utjecaja sunca, nalaze brojne sitne krvne žile koje su međusobno udružene, što daje crvenilo kože. Crveni ožiljci nastali primjerice od akni mogu se smanjiti istim tretmanom.

Tretmani izbora su laser, IPL uređaj ili AFT tretmani koji optičkom energijom spaljuju krvne žile. Crvenilo lica može nastati uslijed drugih razloga kod kojih navedeni uređaji ne pomažu jer krvne žilice nisu uzrok crvenila. Obično se radi o iritaciji lica uslijed vanjskih faktora ili najčešće kod neurodermatitisa. Da bi se spriječio razvoj crvenila lica preporuča se izbjegavanje provocirajućih faktora i sklanjanje od sunca uz redovitu upotrebu zaštitnih faktora. Kao pomoć za dodatno prikrivanje crvenila lica preporuča se make up sa zelenom podlogom, što maskira crvenu boju. Tretmani ne bole i nije potreban oporavak. Prosječno je potrebno 3 tretmana.

Neodimij Yag laser
Laser služi za uklanjanje većih i dublje smještenih krvnih žila koje daju tamniju nijansu crvene boje kože. S optičkom energijom spaljuju se krvne žile koje nestaju ovisno o veličini odmah nakon tretmana do par tjedana poslije. Broj tretmana je prosječno od 2 do 3.

AFT tretman
Predstavlja novost u uklanjanju crvenila kože i manjih krvnih žila. Do sada se koristio IPL uređaj koji je isto koristio optičku energiju ali uz znatno slabije rezultate. AFT je najnoviji tretman koji daje mnogo bolje rezultate u odnosu na IPL uređaj. Optičkom se energijom spaljuju krvne žile koje nestaju. Tretman se preporuča za manje krvne žile, rosaceju, crvene ožiljke te strije i površinske hemangiome. Oštećenja kože uslijed djelovanja sunca u vidu crvenila po licu, bočno na vratu i dekolteu su posebno pogodna za ovu vrstu tretmana. Nakon tretmana može se javiti smećkasta boja na mjestu tremana kao znak uništenja krvnih žila i pigmenta, što se može prikriti s puderom. Za 1 do 2 dana dolazi do ljuštenja te ostaje zdrava koža . Prvi tretman se radi slabijom snagom kako bi se vidjela reakcija klijenta na tretman, te je stoga i rezultat malo slabiji. U idućem tretmanu poveća se snaga te se nadoknadi slabiji rezultat. Potrebno je prosječno od 2 do 3 tretmana.

izvor:poliderma.hr

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
dany
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 07.08.09 22:07

Kapilare lica

Glavni uzrok razvoja kapilara i vena lica je utjecaj sunca koji stanjuje kožu te potiče otpuštanje tvari koje stvaraju nove kapilare. Kod bolesti rosaceje ili kod osoba sa sklonošću razvoja crvenila lica, postoji sklonost razvoju novih kapilara. Vene i kapilare nemaju nikakav utjecaj na zdravlje, nego su estetski problem. Do sada se koristila struja kojom su se one spaljivale. Metoda je davala slabe rezultate uz česte ožiljke kao posljedicu tretmana. Razvoj ipl uređaja koji optičkom energijom spaljuje kapilare popravio je situaciju. Veće kapilare i vene mogu se ukloniti samo laserom. Ipl uređaje može tretirati samo sitne kapilare, a koristi se uglavnom za smanjivanje crvenila kože.

Aft tretman je najnoviji tretman koji zamjenjuje stare ipl uređaje, a tretman se temelji na istom principu. Aft tretman daje mnogo bolje rezultate od ipl uređaja za male kapilare i smanjivanje crvenila lica. Laser je najbolja metoda za uklanjanje kapilara i vena bez obzira na njihovu boju i veličinu. Koristi se najviše za pojedinačne kapilare i vene. Princip tretmana temelji se na mehaničkom uništenju vena i kapilara optičkom energijom. Hemoglobin je bjelančevina u crvenom krvnom zrncu koja upija lasersku zraku te se oslobađa energija koja uništava vene i kapilare.

Kada se vide prvi rezultati?
Manje vene i kapilare nestaju odmah, dok je za veće potrebno pričekati 2 do 4 tjedna kako bi se potpuno uklonile.

Koliko je tretman potrebno?
Prvi se tretman radi slabijom snagom te su rezultati malo slabiji, što se idućim tretmanom nadoknadi. Već jedan tretman daje odlične rezultate te se promjene mogu znatno ukloniti ili većim dijelom smanjiti. Prosječno je potrebno 1 do 3 tretmana. Razmak između tretmana je oko 30 dana.

Je li tretman bolan i neugodan?
Tretman nije bolan i neugodan jer se koristi hlađenje kože hladnim zrakom, tako da osjećate manje peckanje i žarenje koje nije neugodno. Nakon tretmana dobijete led kojeg držite 20 do 30 minuta.

Koje su moguće komplikacije?
Obično se radi o prolaznom crvenilu kože koje se brzo povlači. Ožiljci su praktički zanemariva opasnost. Može se eventualno dogoditi, ako su veće kapilare ili vene blizu površine kože, da se razvije manja krasta na koži. vrlo se rijetko nakon tretmana može dogoditi naticanje tretiranog dijela.

Vraćaju li se vene i kapilare nakon tretmana?
Uništene vene i kapilare se nikad ne vraćaju. Tretman ne uklanja potpuno vene i kapilare jer to nije potrebno, a uz to postoji sklonost razvoju novih kapilara. Nekada je potrebno uraditi tretman pokoje kapilare jedanput svakih 2 do 5 godina. Vene nemaju sklonost razvoju kao kapilare. Nakon tretmana potrebno je čuvati se sunca i provocirajućih faktora koji potiču razvoj novih kapilara.

Neodimij Yag laser
Laser uklanja manje kapilare i vene dok nije pogodan za jako sitne kapilare te crvenila kože. Broj tretmana je od 1 do 3. Tretman nije bolan, osjeti se peckanje i manja nelagoda koja odmah prođe. Nakon tretmana držite led 15 minuta i idete kući. Tretman izbora za pojedinačne vene i kapilare.

AFT tretman
Tretman služi za uklanjanje sitnih kapilara i crvenila kože što uklanja optičkom energijom. Broj tretmana je od 1 do 3. Za vrijeme tretmana osjetite bljesak svjetla i manje peckanje


izvor:poliderma.hr

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
dany
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 07.08.09 22:07

Laserski peeling

Idealan tretman za osobe nakon 30-ih godina za osvježenje lica. Tretman služi za uklanjanje manjih bora, pigmentacija i zatezanje lica. Koristi se za istu svrhu kao laserski peeling erbij laserom, s tom razlikom što kod erbij lasera oporavak traje 3 do 7 dana, dok je kod frakcijskog lasera oporavak 1 do 3 dana.

Kod oštećenja kože suncem tretman je idealan način da se koža oporavi, uz uklanjanje nastalih oštećenja. Početno se tretman radio erbij laserom uz odlične rezultate, pri čemu je oporavak trajao od 5 do 7 dana. To vrijeme oporavka je za neke ljude dugo, te se javila potreba za jednako efikasnim tretmanom uz kraće vrijeme oporavka. Frakcijski laser je odgovor na to, pri čemu su rezultati bolji. Tretman nije bolan. Potreban je jedan tretman koji se može ponavljati jedanput svake 2 do 3 godine, koliko traju rezultati tretmana. Oporavak traje od 1 do 3 dana te se šminka može staviti već sljedeći dan poslije tretmana. Lice nakon tretmana poprimi brončanu boju. Nema nikakvog ograničenja u broju tretmana. Tretman još služi za smanjivanje proširenih pora i manjih ožiljaka nastalih od akni. Koža nakon tretmana bude čvršća, mekša i zategnutija, pri čemu se znatno popravi izgled i kvaliteta kože. Uklanja se umorni i beživotni izgled lica. Može se raditi i kod najosjetljivije kože. Za ljude koji nemaju vremena, a željeli bi preko noći popraviti svoj izgled lica kako bi bilo svježije i ljepše, ovo je tretman izbora. Bit tretmana je u zamjeni stare i oštećene kože potpuno novom kožom. Tretman se preporuča svakome tko je prešao 30-te godine, osobito onim osobama koje mnogo borave na suncu, jer uklanja oštećenja kože izazvana suncem.

Erbium laser
Laser skida površinske slojeve kože i manje nepravilnosti tipa proširene pore, manje pigmentacije uz bore i ožiljke. Tretman se može raditi kod problematičnog tena ili akni jer laser toplinom ubija bakterije. Oporavak nakon tretmana traje od 5 do 10 dana jer lice bude crvene boje te se koža malo ljušti. Za vrijeme tretmana osjećate manju nelagodu i peckanje. Savjetuje se uraditi najblažu varijantu radi kraćeg oporavka i jer nema nikakve nelagode. Korištenjem LED tehnologije duljina oporavka skrati se upola. Tretman se preporuča za početna oštećenja kože izazvana suncem kod mlađih ljudi.

Frakcijski laser
Osim što se uklanjaju površinski slojevi kože dolazi do potpune zamjene stare kože novom. Laser izaziva minimalno oštećenje površine kože dok se ispod kože nalaze oštećenja u obliku cilindara ili čepova koje organizam izbacuje van. Na njihovom mjestu organizam stvara novi kolagen te se koža zamijeni gotovo u cijelosti. Laser služi za skidanje bora, ožiljaka, pigmentacija i proširenih pora. Može se koristiti kod problematičnog tena i akni. Daje odlične rezultate kod pomlađivanja i osvježenja lica gdje koža poprimi sjaj i postane zategnuta. Oštećenja kože izazvana suncem uklanja najbolje od svih tretmana. Tretman ne boli i nije neugodan. Rezultat i duljina oporavka ovise o broju laserskih prijelaza, što je veći broj bolji je rezultat i dulji oporavak. Velika prednost tretmana je što ima jako kratki oporavak od 1 do 5 dana. Tretman se preporuča svakome nakon 30-ih godina, ne samo radi ljepote, jer ujedno sprječava razvoj keratoza, tj. oštećenja kože izazvana suncem iz kojih se kasnije može razviti rak kože. Savjetuje se tretman ponavljati jedanput svake 2 do 3 godine. Bez obzira koliko Vaša koža bila tanka i osjetljiva ne morate se bojati jer tretman nije agresivan, koža će biti ljepša te jača i otpornija.

izvor:poliderma.hr

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
dany
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 07.08.09 22:08

Lice tretmani

Više se nije potrebno podvrći operaciji kako biste zadržali lijepo lice. Razlog tome je izuzetan napredak tehnologije koja može gotovo u cijelosti zamijeniti operaciju i dati bolji rezultat. Jedan dio ljudi će uvijek biti pristaša neagresivnih zahvata s minimalnim oporavkom ili bez oporavka dok će drugi dati prednost operativnom zahvatu bez obzira na duljinu oporavka. Najnovija znanstvena istraživanja pokazuju da ako se nakon 30-ih godina poduzmu preventivni tretmani lice može dugo vremena zadržati mladenački izgled bez bora te na taj način odgoditi primjenu agresivnijih zahvata.

Pogrešno je čekati da se razviju bore ili lice objesi jer tada pomažu samo agresivni zahvati. Postoje brojni tretmani i tehnologije koje mogu uvelike pomoći. Kod operacije se višak kože odstrani i zašije koža, čime se postigne napetost kože. Problem je što kvaliteta i izgled kože ostaju isti kao i prije. Cilj neagresivnih tretmana je popraviti izgled i kvalitetu kože uz smanjivanje bora te zatezanje kože. Ne postoji jedan najbolji tretman koji rješava sve kombinacije raznih tretmana što bi na kraju dalo najbolje rezultate. Jedan tretman naime ne može istovremeno djelovati na sva područja: bore, pore, pigmentacije, ožiljke… Pojedini tretmani djeluje najbolje na pojedine probleme i upravo tim kombiniranjem postižemo konačno rješenje problema. Zato se savjetuje prije i nakon operacije provoditi određene tretmane kako bi rezultat bio što bolji i dulje trajao. Radiovalovi, koji su jedan od najboljih tretmana za zatezanje kože, kombiniraju se s frakcijskim laserom kako bi se uklonile pigmentacije i ožiljci. Na temelju pregleda, stanja Vaše kože i potreba određuje se vrsta tretmana ili kombinacija koja daje najbolje rezultate.

Radiovalovi
Kako godine prolaze, svjedoci smo starenja, što se najviše odražava na koži lica. Bore postaju brojnije i izraženije uz povećanje mlohavosti kože. To ne znači da se s time moramo pomiriti, jer možemo vratiti godine unazad zahvaljujući tretmanu radiovalovima uz poboljšavanje općeg izgleda i zadržavanje mladenačkog izgleda. Ciljevi tretmana su zatezanje kože, smanjivanje bora, pomlađivanje kože, naglašavanje ruba brade i prevencija starenja. Posebna pažnja posvećuje se vratu i podbratku. Vrat ne krije godine te ga je do sada bilo najteže pomladiti, a sada nakon primjene radio valova opet možete isticati vaš vrat bez da on odaje vaše godine. Nijedna operacija ne može promijeniti ili poboljšati kvalitetu te izgled kože. Tretman uz jaki efekt zatezanja kože izrazito poboljšava njenu kvalitetu i izgled tako što utječe izravno na kolagen i metabolizam. Postiže se prirodniji izgled lica jer većina operacija daje neprirodni izgled zbog prejakog efekta zatezanja kože. Kod operacija efekt zatezanja kože nastaje odstranjenjem viška kože. Jedna od prednosti tretmana je što se rezultat s vremenom postupno poboljšava te nitko ne može znati da ste uradili neki tretman, za razliku od operacija gdje je promjena drastično vidljiva. Svakodnevno će vam govoriti da bolje i ljepše izgledate. Najnovija istraživanja dokazuju da najvažniju ulogu u sprječavanju starenja, uz hranu, zaštitu od sunca i tjelesnu aktivnost, imaju preventivni tretmani. Ukoliko se tretmani započnu na vrijeme, od 30-ih godina na dalje, možete dugo vremena sačuvati mladenački izgled te agresivniji tretmani postaju nepotrebni. Pogrešno je sačekati da se koža skroz objesi jer tada pomaže samo operacija.

LED tehnologija
Koriste se posebne diode koje emitiraju žuto ili infracrveno svjetlo u svrhu pomlađivanja kože. Metoda je idealna nakon 30-ih godina, iako se koristi i kasnije. Potrebno je 6 do 8 tretmana uz mjesečno jedan tretman održavanja. Tretman traje 20 minuta, gdje se lice obasjava lampom. Bore, osobito one oko očiju, se smanjuju uz popravljanje izgleda i kvalitete kože. Lice bude napetije i izgleda svježije. Metoda je idealna za uradak u pauzi jer nije potreban oporavak. Potiče se razvoj novog kolagena uz jačanje već postojećeg.

Akvaforeza (mezoterapija bez igle)
Koristi se sedam vrsta različitih struja koje jačaju Vaše mišiće lica i vrata koji su se opustili i oslabili. Možemo reći da se radi o fitnessu za mišiće lica i vrata koji ciljano jačaju te koža postaje napetija. Najvažniji razlog primjene električne struje je prijenos kroz kožu prirodnih hranjivih tvari koje nedostaju. Do sada se za ovo koristila klasična mezoterapija gdje se brojnim ubodima igle ubrizgavaju razne tvari. Problem te metode je bolnost, nelagoda i modrice na mjestu uboda. Uslijed utjecaja električne struje mijenjaju se svojstva kože koja postaje propusna za te tvari koje inače ne mogu prodrijeti kroz kožu. Tretira se cijelo lice od čela, područje oko očiju, obrazi, bore oko usana, usne, brada, obrazi, rub čeljusti, podbradak i vrat po želji. Potrebno je 10 tretmana uz održavanje svakih 2 do 3 mjeseca jednim tretmanom.

Mikroabrazija kisikom
Mlaz vode koji ide s brzinom od 200 km/h obogaćen kisikom skida mrtve slojeve kože i potiče razvoj nove kože. Uz to se sve pore kože, pa i one najmanje, najdetaljnije očiste. Ovo je dubinsko čišćenje lica jer se tonicima i mlijekom nikad ne mogu ukloniti nečistoće s lica. Potiču se limfna drenaža i cirkulacija. Manje bore, ožiljci i pigmentacije se smanjuju. Tretman ne boli niti ostavlja crvenilo te se odmah nakon tretmana možete vratiti na posao. Preporuča se tretman ponavljati jedanput svakih nekoliko mjeseci. Tretman se osobito preporuča osobama s masnom kožom i proširenim porama jer je ovo jedini pravi način čišćenja lica od mitesera. Kod mehaničkog čišćenja zaostaju kraste i crvenilo jer te osobe često imaju osjetljivu kožu. Ukoliko imate akne ili problematičan ten tada će vam kisik pomoći jer ubija bakterije koje izazivaju akne i popravlja ten.

AFT tretman
Koristi se optička energija koja ima efekt pomlađivanja kože pri čemu se popravljaju izgled i kvaliteta kože. Prema izgledu kože i tipu promjena određuje se valna duljina. Ukoliko se radi o pigmentacijama koristi se žuta lampa dok se kod crvenila kože i krvnih žila koristi zelena lampa. Najbolji rezultati postižu se kombinacijom obje lampe. Osim uklanjanja pigmentacija i crvenila kože znatno se popravi izgled lica u smislu osvježenja lica te napetosti kože. Umorni i beživotni izgled lica se ukloni. Potrebno je 1 do 3 tretmana uz povremeni tretman održavanja jedanput godišnje. Metoda je idealna za žene nakon 30-ih godina, iako se koristi i u trećoj životnoj dobi. Tretiraju se lice, vrat, šake i dekolte. Rezultat je vidljiv odmah, ali se s vremenom popravlja. Metoda je idealna za uklanjanje znakova oštećenja kože suncem, prevencije keratoza, liječenje rosaceje i pri sklonosti crvenilu lica. Cilj tretmana kod pigmentacije i crvenila je da nastaje tamnjenje promjene što se kroz par dana ukloni. Idealna metoda za osvježenje lica, osobito kod pušača.

Neodimij Yag laser (neablativni laserski tretman)
To je tretman od kojega dobivate najviše: fotopomlađuje, liječi akne, smanjuje ožiljke, pore i mašćenje lica te uklanja dlake. Ukoliko vas muči nešto od navedenog, napomenite prije tretmana kako bi se tome posvetila najveća pažnja. Cilj tretmana je razvoj novog kolagena uz jačanje već postojećeg, uništenje lojnih žlijezda, ubrzanje metabolizma, zatezanje kože i smanjivanje bora. Potrebna su 3 tretmana uz jedan tretman održavanja godišnje. Nije potreban oporavak nakon tretmana te se on može uraditi u pauzi za ručak. Efekt pomlađivanja kože, tj. Smanjivanja bora i zatezanja kože vidljiv je 2 do 3 mjeseca nakon zadnjeg tretmana, dok se konačni rezultat vidi nakon 6 do 9 mjeseci. Ostali efekti vidljivi su odmah nakon tretmana.

Dermodynamic metoda
Koriste se laser i vakum masaža koji potiču limfnu drenažu, cirkulaciju, ubrzavaju metabolizam stanica i razvoj novog kolagena. Metoda je izuzetno blaga i ugodna tako da se opustite i gotovo zaspete za vrijeme tretmana. Tretira se cijelo lice, vrat i dekolte. Potrebno je oko 10-ak tretmana, a savjetuje se tretman održavanja ponavljati jedanput mjesečno. Lice nakon tretmana odmah zablista i ljepše izgleda.

Frakcijski radiovalovi
Ovo je tretman s kojim se najviše dobija: zatezanje lica, smanjivanje bora oko očiju i usana, smanjivanje ožiljaka te skidanje pigmentacija. Ujedno se po želji mogu dizati kapci i obrve. Tretira se cijelo lice zajedno s podbratkom koji se zateže i smanjuje. Proširene pore se smanjuju uz popravljanje problematičnog tena. Tretman traje svega 2 do 3 minute, što je dovoljno da se izmijeni izgled vašeg lica. Bitan je peeling efekt kojim se skidaju stari slojevi kože, ožiljci, bore, pigmentacije i proširene pore. Uslijed toplinskog efekta oštećuje se vezivno tkivo uz upalu, što je organizmu znak da treba stvoriti novo tkivo a postojeće ojačati uz jaki efekt pomlađivanja i zatezanja kože. Crvenilo lica traje 1 do 3 dana, a nekad se u 5 do 7 dana može javiti manje ljuštenje stare kože. Rezultat je vidljiv odmah, a tipično je da se u narednih 6 mjeseci rezultat popravlja. Potrebno je 1 do 3 tretmana.

izvor:poliderma.hr

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
dany
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 07.08.09 22:09

Fotopomlađivanje

Pod pojmom fotopomlađivanja podrazumijeva se korištenje optičke energije u svrhu pomlađivanja i oporavka kože. Upotrebljavaju se razni uređaji koji koriste optičku energiju: ipl uređaj, aft tretmani, laseri i led tehnologija. Zadnjih godina zabilježena je velika potražnja za ovim tretmanima, osobito među mlađom populacijom ovo je idealan tretman za osobe koje žele zadržati mladenački izgled te osobe koje imaju blaže ili srednje izražena oštećenja kože suncem. Metode se preporučuju ako imate neki važni događaj, a želite lijepo izgledati!

Nije potreban nikakav oporavak nakon tretmana te je idealan za osobe koje nemaju vremena, jer tretman traje kratko uz odlične rezultate. Na zapadu žene na tretmane fotopomlađivanja idu pretežno za vrijeme pauze na poslu. Tretman se temelji na stimulaciji metabolizma, razvoju novog vezivnog tkiva uz jačanje postojećeg kolagena, uklanjanju pigmentacija i crvenila kože te manjih bora. Preporuča se nakon 30-ih godina na dalje kako bi se spriječili znakovi starenja kože. Tretmanom ne samo što kupujemo vrijeme nego dajemo drugu šansu osobama koje su oštetile kožu suncem, uz zadržavanje mladenačkog izgleda kože. Prema stanju kože i potrebama, tj. Željama klijenta, određuje se uređaj za fotopomlađivanje. Najbolji se rezultati postižu kombinacijom više raznih uređaja, osobito laserskim peelingom. Tretmani nisu agresivni te se mogu ponavljati bez ograničenja, što se inače preporuča kako bi rezultat što dulje trajao.

Medicinski značaj tretmana
Tretman ima važnu preventivnu ulogu u sprječavanju razvoja aktiničkih keratoza (pogledajte usluge pod aktiničke keratoze) i tumora kože jer uklanja oštećene stanice iz kojih može nastati keratoza ili tumor kože (bazaliom, spinaliom).

Starenje
Jedan od glavnih uzroka prijevremenog starenja je sunce. Oštećenja kože zbog utjecaja sunca tijekom života se zbrajaju i postaju sve vidljivija. Najvažnija je zaštita od sunca do 18 godine života jer do tada možemo oštetiti gotovo 80% kože. Unatoč tome, kožu je potrebno štititi i paziti od sunca tijekom cijelog života.

Znaci prijevremenog starenja:

Razvoj pigmentacija - suhoća kože
Razvoj krvnih žilica - razvoj proširenih pora
Pojava sitnih bora - gubitak tonusa kože
Gubitak kvalitete kože
Kome se preporuča tretman?
Preporuča se osobama koje žele bolje izgledati, zadržati mladenački izgled bez agresivnih zahvatima, koje žele veću promjenu preko noći, a nemaju vremena za oporavak. Tretman je idealan za osobe koje imaju i žele ukloniti lakša do srednja oštećenja kože nastala od sunca.

Što se postiže tretmanom?
Nakon tretmana vaše lice izgleda svježije, nije vam potreban puder te je uklonjen beživotni izgled lica. Sitne bore se smanjuju, a pigmentacije i crvenilo kože uz kapilare se većim dijelom uklanjaju. Koža postaje mekša, glađa i napetija. Proširene pore se smanjuju. Lice bude ujednačeno, sjajno i svježe.

AFT tretman
Koristi se optička energija koja ima efekt pomlađivanja kože pri čemu se popravljaju izgled i kvaliteta kože. Prema izgledu kože i tipu promjena određuje se valna duljina. Ukoliko se radi o pigmentacijama koristi se žuta lampa dok se kod crvenila kože i krvnih žila koristi zelena lampa. Najbolji rezultati postižu se kombinacijom obje lampe. Osim uklanjanja pigmentacija i crvenila kože znatno se popravi izgled lica u smislu osvježenja lica te napetosti kože. Umorni i beživotni izgled lica se ukloni. Potrebno je 1 do 3 tretmana uz povremeni tretman održavanja jedanput godišnje. Metoda je idealna za žene nakon 30-ih godina, iako se koristi i u trećoj životnoj dobi. Tretiraju se lice, vrat, šake i dekolte. Rezultat je vidljiv odmah, ali se s vremenom popravlja. Metoda je idealna za uklanjanje znakova oštećenja kože suncem, prevencije keratoza, liječenje rosaceje i pri sklonosti crvenilu lica. Cilj tretmana kod pigmentacije i crvenila je da nastaje tamnjenje promjene što se kroz par dana ukloni. Idealna metoda za osvježenje lica, osobito kod pušača.

LED tehnologija
Koriste se posebne diode koje emitiraju žuto ili infracrveno svjetlo u svrhu pomlađivanja kože. Metoda je idealna nakon 30-ih godina, iako se koristi i kasnije. Potrebno je 6 do 8 tretmana uz mjesečno jedan tretman održavanja. Tretman traje 20 minuta, gdje se lice obasjava lampom. Bore, osobito one oko očiju, se smanjuju uz popravljanje izgleda i kvalitete kože. Lice bude napetije i izgleda svježije. Metoda je idealna za uradak u pauzi jer nije potreban oporavak. Potiče se razvoj novog kolagena uz jačanje već postojećeg.

Neodimij Yag laser (neablativni laserski tretman)
To je tretman od kojega dobivate najviše: fotopomlađuje, liječi akne, smanjuje ožiljke, pore i mašćenje lica te uklanja dlake. Ukoliko vas muči nešto od navedenog, napomenite prije tretmana kako bi se tome posvetila najveća pažnja. Cilj tretmana je razvoj novog kolagena uz jačanje već postojećeg, uništenje lojnih žlijezda, ubrzanje metabolizma, zatezanje kože i smanjivanje bora. Potrebna su 3 tretmana uz jedan tretman održavanja godišnje. Nije potreban oporavak nakon tretmana te se on može uraditi u pauzi za ručak. Efekt pomlađivanja kože, tj. Smanjivanja bora i zatezanja kože vidljiv je 2 do 3 mjeseca nakon zadnjeg tretmana, dok se konačni rezultat vidi nakon 6 do 9 mjeseci. Ostali efekti vidljivi su odmah nakon tretmana.

izvor:poliderma.hr

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
dany
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 07.08.09 22:09

Madeži

Još ni danas ne postoji pravilna definicija madeža. Tako se primjerice govori kako madež tvori posebna vrsta pigmentnih stanica uz druge vrste tkiva. Većina madeža je bezopasna, no svakako se savjetuje redovita kontrola madeža kod dermatologa barem jednom godišnje. Većina ljudi se odlučuje na odstranjenje madeža zbog estetskih razloga ili nezgodne lokacije madeža. Glavna metoda za odstranjivanje madeža je operacija, i to je jedina pravilna metoda jer se madež u cijelosti ukloni te se može uraditi histološka analiza.

Postoje druge metode koje ne mogu u cijelosti ukloniti madež, jer madež unište iznad kože dok korijen zaostaje ispod kože. U te se metode ubraja spaljivanje strujom ili zaleđivanje. Madež se uvijek nastoji operativno ukloniti, osobito kada je pigmentiran. No postoje izuzeci kada se radi o madežima na licu koji nemaju pigment. Nakon operacije zaostao bi ožiljak, osobito na licu, nosu ili čelu. Laser je metoda izbora za te slučajeve jer se gotovo ništa ne vidi nakon uklanjanja madeža. Uvjet je da osobe imaju iznad 25 godina i da madež nije pigmentiran. Iglom se daje lokalna anestezija, a tretman je bezbolan.

Erbium laser
Laser mehanički uništi madež, a ovisno o veličini madeža daje se lokalna anestezija kao u stomatologa, no ako je manji madež nije potrebna anestezija. U oba slučaja tretman nije bolan niti neugodan. Na mjestu tretmana zaostaje manja krasta koja otpada nakon sedam dana. Na mjestu tretmana ne zaostaje ožiljak nego eventualno manje površinsko oštećenje koje je gotovo neprimjetno, po potrebi se i to može korigirati. U svakom slučaju, postiže se najbolji estetski rezultat jer iza svake operacije zaostaje ožiljak, osobito ako je madež na nosu. Najčešće se radi o madežima koji nemaju boju i javljaju se nakon 40-ih godina života. Nažalost, s godinama im se povećavaju veličina i broj te se savjetuje madeže što ranije tretirati, iako nikad nije kasno.

izvor:poliderma.hr

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
dany
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 07.08.09 22:10

Nokti

Glavni sastojak nokta je keratin, po građi bjelančevina. Nokti služe prvenstveno kao zaštita rubova prstiju od ozljeda. Danas imaju prvenstveno ulogu ukrasa. Vidljivi dio nokta je mrtvo tkivo. Nokat se razvija iz posebnih stanica koje se nalaze ispod nabora kože smještenog na vrhu prsta. Te stanice su jako osjetljive na ozljede koje se zbrajaju tijekom života i odražavaju na izgled i kvalitetu kože dugi niz godina poslije. Ukoliko ste nosili uske i neudobne cipele, nemojte se čuditi da kojih 10-ak godina poslije nokti ne izgledaju jednako lijepo kao prije. Prečesto turpijanje, lakiranje i skidanje laka s noktiju jednako djeluje. Umjetni nokti se ne smiju nositi duže od par mjeseci zbog mogućeg oštećenja noktiju.

Za oblikovanje noktiju se preporuča turpijanje nakon umakanja noktiju u mlakoj vodi oko 5 minuta. Rezanje također oštećuje nokat te se preporuča samo nakon umakanja u toploj vodi. Najveći smrtni grijeh je rezanje kožice nokta jer služi kao filter ili čep na boci da ne prodru bakterije ili gljivice te izazovu infekciju. Najčešće nastaju bolne zanoktice, bijele pjege ili brazde posljedično. Za skidanje laka noktiju savjetuje se koristiti skidač laka bez acetona. Nakon pranja nokte morate uvijek namazati kremom za njegu jer nokti gube vodu 100 puta više nego koža, što je razlog pucanju i listanju noktiju. Nokti su odraz zdravlja jer se na njima odražavaju brojne bolesti i nedostatak pojedinih vitamina te minerala. Zahvaljujući laseru danas možemo liječiti gljivične infekcije i uklanjati površinske nepravilnosti noktiju

izvor:polidrma.hr

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
dany
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 07.08.09 22:10

Gljivične infekcije
I danas predstavljaju veliki problem jer su izuzetno otporne na većinu terapija i sklone vraćanju. Glavni lijek čine antimikotici, tj. lijekovi protiv gljivica. Jedino pomažu tablete, dok kreme ili lakovi imaju neznatnu ulogu osim u početnoj fazi te traže dugi period liječenja. Problem kod tableta je što se moraju dosta dugo uzimati i djeluju na jetru. Za uspješno liječenje gljivične infekcije potrebno je prokuhati sve čarape te prašiti cipele s posipom protiv gljivica. Uvijek je potrebno nošenje vlastitih papuča prilikom tuširanja na javnim mjestima.

Površinska oštećenja nokta pospješuju prodor gljivica u nokat gdje se hrane keratinom, glavnim građevnim sastojkom nokta. Sve infekcije na stopalima potrebno je liječiti jer se lako mogu proširiti na nokat. Oboljeli nokat poprima obično žućkastosmeđu boju te se lako mrvi ili lista. Novost u liječenju gljivičnih infekcija je laser. Princip je mehaničko uništenje oboljelog dijela nokta koji se u cijelosti uklanja i tako se liječi infekcija. Toplinski efekt koji se oslobađa je bitan jer uništava gljivice. Tretman ne boli i nije potrebna anestezija. Pri tretmanu osjećate toplinu. Broj tretmana je prosječno oko 3 puta.

izvor:poliderma.hr

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
dany
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 07.08.09 22:11

Ožiljci

Ožiljci nastaju kao posljedica oštećenja kože, najčešće zbog ozljede ili upalnog procesa. Organizam rastom novog vezivnog tkiva nastoji nadoknaditi nastalo oštećenje pri čemu se nastali defekt ne može nikada potpuno ukloniti. Uslijed toga nastaje ožiljak. Ožiljak ima prvenstveno estetsku ulogu, no nekad može ograničavati kretnje ako se nalazi u blizini zgloba.

Vrste ožiljaka:
Hipertrofični ožiljak – ožiljak ima crveno lividnu boju, nalazi se iznad razine kože, moguća je početna bolnost ili svrbež ožiljka, s vremenom dolazi do izravnavanja ožiljka i gubitka crvene boje.
Atrofični ožiljak – uslijed lošeg cijeljenja rane dolazi do širenja ožiljka, najčešće se nalazi na leđima kao posljedica uklanjanja madeža. Obično se nalazi kod osoba sa slabijim vezivnim tkivom.
Keloid – posebna vrsta ožiljka koja se nikad ne smanjuje, bolan je, nekad jako svrbi, širi se izvan mjesta ozljede i sklon je vraćanju nakon tretmana.
Metode za smanjivanje ožiljaka :
LED tehnologija
abrazija
peeling
laser
IPL uređaj
AFT tretman
subinczija
operacija
imiquimod
silikonske kreme
mikroabrazija kisikom
kreme na bazi vitamina A i bjelančevina
zaleđivanje tekućim dušikom
prijenos vlastite masti
intraleziono davanje kortikosteroida
punjači
Smanjivanje ožiljaka
Ožiljak se ne može nikada u cijelosti ukloniti, ali se može dosta smanjiti kako bi bio estetski prihvatljiv. Nažalost, zbog mjesta, oblika i veličine ožiljak može izazvati velike psihičke tegobe zbog narušavanja vanjskog izgleda. Bez obzira na starost ožiljka, veličinu, mjesto i uzrok nastanka, uvijek se može pomoći. Kako bi ožiljak bio što manji savjetuje se započeti tretman odmah nakon vađenja šavova. Kod ozljede također treba započeti tretman odmah nakon zarastanja kože. Kako bi rezultat bio što bolji, savjetuje se kombinacija tretmana. Danas najbolje rezultate daju laseri. Postoji više vrsta lasera koji se za to koriste: laseri koji potiču razvoj novog kolagena, laseri koji uklanjaju crvenilo spaljivanjem krvnih žila i ablativni laseri koji mehanički uklanjaju nepravilnosti kože. Jedan od nerješivih problema je što se ne može u svim slučajevima vratiti boja kod bijelih ožiljaka. Ukoliko se započne tretman, a ozljeda, tj. Upala nije bila prevelika, boja se može vratiti. U tu svrhu se koriste fototerapija, excimer ili frakcijski laseri. Novu nadu daju tretmani koji se baziraju na uzgoju vlastitih stanica koje ispunjavaju ožiljak. Prije započinjanja tretmana potrebno je individualno

Erbium laser
Laser mehanički skida površinske nepravilnosti tako da ih dovede u razinu kože ili smanjuje dubinu ožiljaka koji su ispod razine kože tako da im zagladi rubove. Ujedno stvara novi kolagen koji mjesecima nakon tretmana smanjuje ožiljke. Koristi se lokalna anestezija u obliku kreme ili kao kod stomatologa. Broj tretmana je prosječno od 1 do 3.

Frakcijski laser
Najbolja metoda za sve vrste ožiljaka bez obzira kako izgledali, kako su nastali i koliko su stari. Ujedno uklanja i pigmentacije. Tretman je bezbolan i nema oporavka. Cilj tretmana je potpuno zamijeniti tkivo ožiljka normalnim tkivom.

LED tehnologija
Brojne diode obasjavaju kožu i tako smanjuju ožiljak jer potiču zacjeljivanje kože te smanjuju komplikacije. Koriste se pred operativni zahvat kao i odmah nakon te se potiču odlični rezultati. Ujedno potiču prolaženje crvenih ožiljaka.

AFT tretmani
Optičkom energijom uništava se pigmentacija ili crvenilo kože. Tretman ne boli, a ujedno se ožiljak zaglađuje. Metoda izbora kod crvenih ožiljaka, primjerice nakon prolaza akni ili poslije operacije.

Neodimij Yag laser
Laser omekšava ožiljak i izravnava ga bez da oštećuje kožu. Tretman se bazira na zamjeni abnormalnog veziva normalnim vezivom. Rezultat je vidljiv odmah.

Frakcijski radiovalovi
Tretman se može koristiti za bilo koje vrste ožiljaka osim keloida. Princip je peeling efekt kojim se skidaju slojevi kože, tj. ožiljak pri čemu se sam ožiljak izravnava. Uslijed toplinskog efekta stvara se novo vezivno tkivo koje ispunjava ožiljak te ga dodatno smanjuje. Mogu se tretirati velike površine jer tretman traje svega nekoliko minuta.

Hladna ablacija
Metoda se temelji na toplinskom uništenju ožiljka koji se nakon toga ljušti u slojevima. Dolazi do zamjene abnormalnog vezivnog tkiva koje se nalazi u keloidima i hipetrofičnim ( uzdignutim ožiljcima ) te vraća normalno vezivno tkivo. Cilj tretmana je izravnavanje tj zaglađenje ožiljka ili keloida. Metoda je malo neugodna ali osigurava dobre rezultate.

Neablativni frakcijski laser
Laser se preporuča za sve vrste ožiljaka, posebno za ožiljke koji su izgubili pigment jer se često vrati pigmentacija, nažalost nikad do kraja. Razlog povratka pigmentacije je što okolne pigmentne stanice putuju na mjesto tretmana gdje se nasele i počnu ponovo proizvoditi pigment. Zašto se pigment ne vrati kod svih ljudi nije za sada poznato. Laser ima najveću prednost za ožiljke nastale nakon operacija i ožiljke koji su posljedica bilo koje vrste traume.

izvor:poliderma.hr

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
dany
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 07.08.09 22:12

Podbradak

Do nedavno nije postojalo adekvatno rješenje za smanjivanje podbratka. Operacije nisu mogle u cijelosti riješiti taj problem. Mnogi ljudi imaju problem s podbratkom u smislu da im visi ili im je povećan te znatno narušava fizički izgled. Genetika je bitna jer često ostali članovi u obitelji imaju isti problem. Bez obzira koliko bili na dijeti, pazili što jedete i uz redovitu fizičku aktivnost, ne možete se riješiti povećanog podbratka.

Metode radiovalovima i akvaforeza koriste se za smanjivanje blažeg i srednje izraženog podbratka. Radiovalovi su obećavajući u oba slučaja dok se akvaforeza koristi za blaže izražen podbradak. Kod tretmana radiovalovima koriste se dva posebna nastavka.

Ukoliko dobijete 1 do 2 kilograma, oni se nažalost kod tih pojedinaca uvijek točno rasporede u podbradak. Postoje dvije vrste povećanog podbratka, jednu vrstu koje čine nakupljane masne stanice, a drugu vrstu kada zbog viška kože nastaje povećan podbradak. Ukoliko se radi o masnim stanicama koje su u tom području nagomilane, koristi se unipolarni nastavak koji ih uspješno otopi uz zatezanje kože, čime se smanjuje podbradak. Kod samog viška kože bipolarni nastavak ima jaki efekt zatezanja kože uslijed čega nestaje problem visećeg podbratka. Ukoliko se radi o jako izraženom podbratku, tada je potrebno koristiti druge metode.Kod jače izraženog podbratka preporučuju se liposukcija, laserska lipoliza ili operacija. Po potrebi se pojedine metode mogu kombinirati.

Radiovalovi
Cilj je kontrolirano dubinski zagrijavanje tkiva pri čemu se masne stanice unište i izazove oštećenje vezivnog tkiva s upalom. Kao posljedica toga smanjuje se obujam podbratka i dolazi do stvaranja novog vezivnog tkiva uz efekt zatezanja kože te smanjivanja podbratka. Konačni rezultat vidljiv je 3 do 6 mjeseci nakon zadnjeg tretmana iako se nakon zadnjeg, 3-eg ili 4-og tretmana, već vidi početno smanjivanje podbratka. Tretman se preporuča za slabije do srednje povećani podbradak gdje je veća količina masnih stanica nego mlohavost kože.

Fat disove
Metoda služi za smanjivanje podbratka koji ima povećanu količinu masnog tkiva. Ukoliko se radi samo o višku kože bez masnog tkiva savjetuje se metoda radio valovima za zatezanje kože. Potrebno je oko 5 tretmana.

Frakcijski radiovalovi
Princip je isti kao kod običnih radova ali se efekt vidi odmah te je potrebno prosječno oko dva tretmana. S vremenom se rezultat poboljšava. Posebna odlika ovog tretmana je površinsko mehaničko oštećenje kože slično frakcijskom laseru te se vidi crvenilo kože do nekoliko sati poslije tretmana. Metoda izbora kod povećanog podbratka gdje dominira višak kože koji visi.

Akvaforeza (mezoterapija bez igle)
Koristi se sedam vrsta raznih električnih struja koje jačaju mišiće i napinju kožu uz smanjivanje podbratka. Pri tome kroz kožu prolaze tvari koje tope masno tkivo. Potreban je jedan tretmana.

Neodimij Yag laser
Laser oštećenjem vezivnog tkiva izaziva upalu koju organizam uklanja uz efekt zatezanja kože te posljedično smanjivanja podbratka. Konačni rezultat vidljiv je 3 do 6 mjeseci nakon zadnjeg, 3-eg tretmana.

izvor:pliderma.hr

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
dany
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 07.08.09 22:12

Pojačano znojenje

Velik broj ljudi ima probleme s pojačanim znojenjem pod pazuhom. Na sreću, kod većine je ljudi, više ili manje uspješno, to moguće kontrolirati raznim sredstvima protiv znojenja. Nažalost, postoji manja skupina ljudi kojima to nije dovoljno. Često su prisiljeni više puta dnevno mijenjati odjeću koja se uništi zbog znoja. Zbog toga imaju velike probleme, kako na poslu tako i emocionalno. U većini se slučajeva radi o nepoznatom razlogu znojenja ili više članova obitelji ima slične probleme.

Sredstva protiv pojačanog znojenja
Od sredstava protiv povećanog znojenja koriste se razni antiperspiransi, losioni i druga sredstva na bazi aluminijevih soli. Česte su iritacije ili upale kože pod pazuhom uslijed njihove primjene. Za teže slučajeve koristi se jontoforeza, tablete, odstranjivanje znojnih žlijezda liposukcijom ili operacija presijecanja živčanih puteva. Većina navedenih metoda ima brojne nuspojave koje mogu biti teže od samog pojačanog znojenja. Botox se pokazao kao najbolja moguća metoda za sada kada se sagleda rezultat, duljina trajanja efekta, bezbolnost i sigurnost tretmana.

Koja je uloga znojenja?
Glavna uloga znojenja je rashlađivanje organizma od zagrijavanja i izbacivanja štetnih tvari. Znojenje pod pazuhom nema tu ulogu niti bilo koju drugu ulogu te možemo reći da je nepotrebno. Glavnu ulogu u regulaciji znojenja ima centralni živčani sustav te pri stresu ili nerviranju dolazi do povećanog znojenja. Uloga Botoxa je u smanjenju rada žlijezda znojnica, pri čemu se većinom postižu odlični rezultati tako što blokira acetil kolin koji potiče znojenje. Tretman nije štetan niti ima ikakav utjecaj na zdravlje.

Koliko dugo traje efekt tretmana?
Rezultat traje od 3 do 10 mjeseci. Efekt počinje za 7 do 15 dana, pri čemu nije potrebno trošiti nikakva sredstva protiv znojenja. Zbog tretmana se neće povećati znojenje na drugom mjestu i neće biti jače kada prođe efekt tretmana. Nakon tretmana moguće je manje znojenje, ali ni približno kao prije tretmana. U izrazito malom postotku nekim osobama tretman ne pomaže u dovoljnoj mjeri te su potrebne druge metode.

Što je potrebno uraditi prije tretmana?
Noć prije tretmana nužno je brijanje pod pazuhom jer je potrebno na oba pazuha nacrtati kvadrantnu mrežu. Unutar svakog kvadranta vrši se ubod. Nacrta se prosječno 12 kvadranta na svakom pazuhu. Nakon tretmana nemate nikakvih ograničenja i idete odmah kući.

izvor:poliderma.hr

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
dany
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 07.08.09 22:13

Stražnjica

Stražnjica je jedan od važnijih ženskih atributa privlačnosti. Od davnina simbolizira plodnost, primjerice, postoje brojne skulpture iz prošlosti koje prikazuju naglašeniju stražnjicu. Od srednjeg se vijeka ženske oblike prikazuju kao poželjan znak privlačnosti i majčinstva. Danas u brojnim kulturama, kao što su afrička ili brazilska, žena nije privlačna ako nema veću stražnjicu. U brazilu se čak rade operacije povećanja stražnjice umetanjem silikonskih umetaka. Dok jedne žene muku muče kako smanjiti stražnjicu, druge je nastoje pod svaku cijenu povećati.

Korekcija stražnjice
Većina žena na stražnjici želi korigirati: strije, celulit, zatezanje kože, podizanje ili smanjivanje stražnjice. Metoda izbora za sve navedeno su radiovalovi koji toplinom uništavaju masne stanice, što ima efekt kao liposukcija. Uz to se oštećuje vezivno tkivo te organizam jača postojeće vezivno tkivo i stvara novi kolagen uz efekt zatezanja kože. Strije se smanjuju i zaglađuju jedino ako su bijele. Pigment se ne može vratiti, ali se rezultat može dodatno popraviti s pokušajem vraćanja pigmenta frakcijskim laserom. Konačni efekt tretmana radiovalovima je učvršćivanje, podizanje i smanjivanje stražnjice, pri čemu se celulit uklanja, a strije smanjuju. Ako je celulit dugotrajan, savjetuje se prije tretmana radiovalova uraditi 2 do 3 tretmana mezoterapije bez igle, da se metabolizam stanica ubrza.

Što je još potrebno uraditi kako bi se poboljšao rezultat?
Uz sve navedeno, potrebno je promijeniti stil života ako želite vrhunski rezultat. Potrebno je započeti ciljani program jačanja mišića, osobito stražnjice i stražnje strane bedara. Mišići imaju ulogu da podupiru i nose kože. Ukoliko nemate mišića, nema što podupirati kožu i rezultat je slabiji. Razvijanjem mišića vaša stražnjica poprima idealni oblik te je s ponosom ističete.

Tretman radiovalovima
Potrebno je 6 tretmana, a razmak između tretmana je od 7 do 20 dana. Nije potreban nikakav oporavak, a tretman je bezbolan. Nema nikakvih komplikacija. Prve rezultate vidite nakon trećeg tretmana, prvo po tome što vam odjeća bolje pristaje. Tipično za tretman je da se maksimalni rezultati vide 3 do 6 mjeseci nakon zadnjeg tretmana. Već kad ste zaboravili na tretman, iznenadite se kako vaša stražnjica dobro izgleda.

Akvaforeza (mezoterapija bez igle)
Tretmanom se stimulira metabolizam, tope se masne stanice, ubrzava se cirkulacija i limfna drenaža. Zahvaljujući sedam vrsti struja kroz kožu se ubacuju razne tvari te više nisu potrebni brojni neugodni ubodi iglom, što se koristi kod klasične mezoterapije. Potrebno je 10 tretmana. Ujedno dolazi do učvršćivanja stražnjice.

izvor:poliderma.hr

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
dany
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 07.08.09 22:13

Strije

Strije su oštećenje vezivnog tkiva nastalo uslijed prebrzog rastezanja kože. Možemo reći da su strije neka vrsta ožiljka vezivnog tkiva. Pri naglom rastezanju kože vezivno tkivo se ne može tako brzo prilagoditi i dolazi do njegova oštećenja. Za razvoj strija je, uz genetiku, najvažnija brzina rastezanja kože. Što je brže rastezanje kože to je veće oštećenje.

Genetika određuje kvalitetu kože i vezivnog tkiva. Kod pojedinih ljudi vezivno tkivo je slabije kvalitete te je povećana sklonost razvoju strija. Strije tipično nastaju kada dolazi do naglog rasta uz rastezanje kože: pubertet, debljina i trudnoća. Kod body buildera strije nastaju uslijed prebrzog rasta mišića. Tumor nadbubrežne žlijezde može zbog pojačanog lučenje hormona kortizola uzrokovati strije. Isti se hormoni koriste za brojne bolesti u obliku tableta i krema, što također može izazvati strije. Kod nekih ljudi strije nastaju iz nepoznatog razloga.

Na kojim mjestima nastaju strije?
Strije nastaju na mjestima najviše izloženim rastezanju i rastu kože: ramena, nadlaktice, grudi, trbuh, bokovi, bedra i stražnjica.

Kako izgledaju strije?
Strije u početku imaju crvenoljubičastu boju i vodoravna su oblika. Kasnije poprimaju bijelu boju. Veličina i širina znatno varira. Mogu biti široke par centimetara, a duge do 20-ak centimetara. Uglavnom su u razini kože, dok nekad znaju biti i ispod razine kože. Najčešće su međusobno paralelne.

Crvene strije
U početku strije imaju crvenoljubičastu boju zbog velikog broja krvnih žilica u njima. Ukoliko se stisnu, blijede na dodir zbog istisnute krvi. Najbolji rezultati u smanjivanju strija postižu se što ranije započetim tretmanima. Kasniji gubitak pigmenta u većini se slučajeva može spriječiti.

Bijele strije
Nerješivi problem ostaju bijele strije jer je pigment uništen i u većini slučajeva nije moguć povratak pigmenta. U svrhu vraćanja boje koristi se uređaj koji uvb zrakama stimulira razvoj pigmenta pri čemu tretman traje 4 do 9 mjeseci uz slabe rezultate. Druga mogućnost je posebni excimer laser koji daje bolje rezultate uz manji broj tretmana. Zadnju šansu pruža frakcijski laser jer je zapaženo da kod nekih osoba nakon par mjeseci od tretmana dolazi do povratka pigmenta. Za sada se malo zna o tome i nije poznato po kojemu principu laser vraća pigment. Tretman treba početi što ranije nakon razvoja strija, dok pigmentne stanice nisu skroz oštećene, i time spriječiti razvoj bijelih strija. Bez obzira na starost strija mogu se postići jako dobri rezultati, jedino što povratak pigmenta nije uvijek moguć.

Kako spriječiti razvoj strija?
Gotovo da i nema čovjeka bez strije. U većini slučajeva određenim se mjerama strije mogu dosta smanjiti. Tijekom puberteta i trudnoće ima smisla koristiti kreme protiv strija. To se odnosi naročito na djevojčice u pubertetu. Ono što je zajedničko trudnoći i pubertetu je da strije nastaju na istim mjestima: grudi, trbuh, bokovi, stražnjica i bedra. Na tim mjestima savjetuje se nanositi kreme protiv strija 1 do2 puta dnevno. Preporuča se hrana bogata bjelančevinama i dosta vitamina c. Potrebno je nastojati ne naglo povećavati tjelesnu težinu i mišićnu masu. Uvijek kod bilo koje fizičke aktivnost nosite grudnjak koji mora čvrsto držati grudi. Preporuča se što manje hodati bez grudnjaka jer se oštećuje vezivno tkivo, te uz razvoj strija dolazi do spuštanja grudi. Pred kraj trudnoće preporučuje se što češće mazati kritična mjesta kremama protiv strija.

Metode za uklanjanje strija
Strije se nikada ne mogu potpuno ukloniti, ali se mogu dosta smanjiti. Nije nikad kasno započeti tretman, iako se preporuča što ranije započeti. Za što bolje rezultate preporuča se kombinacija više raznih tretmana.

Frakcijski laser
Metoda izbora za smanjivanje strija. Osim što uklanja oštećeni dio kože sa strijama, u narednih šest mjeseci nadomješta novo vezivno tkivo na tom mjestu. Nakon tretmana na tretiranom mjestu zaostaje tamnocrvena boja koja se ljušti kroz 7 do 10 dana te je rezultat vidljiv odmah, a ujedno se i svakim danom poboljšava. Ponekad se tretmanom strije mogu posvijetliti, tj. Vrati im se boja, ali nikad potpuno. Nakon tretmana strije budu pliće, uže, manje vidljive i bojom se minimalno razlikuju od okolne kože. Potrebno je 1 do 3 tretmana.

Radiovalovi
Toplinom se ošteti vezivno tkivo pri čemu se potiče razvoj novog vezivnog tkiva. Rezultat je smanjivanje strije. Potrebno je 1 do 3 tretmana.

Neodimij Yag laser
Isti je princip tretmana i efekt kao i kod radiovalova.

AFT tretman
Tretman se koristi samo za crvene strije kako bi se optičkom energijom uništilo crvenilo spaljivanjem krvne žile.

Led tehnologija
Koriste se brojne diode koje emitiraju svjetlo određene valne duljine koje potiče razvoj novog kolagena. Tretman se koristi za crvene strije.

Frakcijski radiovalovi
Metoda se preporuča kod osoba koje imaju veću površinu zahvaćenu strijama jer se odjednom može tretirati veća površina nego s frakcijskim laserom. Koristi se za blaže do srednje teške strije. Pogodna je osobito kod osoba koje imaju strije na trbuhu uz mlohavost kože nakon poroda ili mršavljenja. Zbog peeling efekta strije se smanjuju te zbog toplinskog efekta nastaje dodatno zatezanje kože uz razvoj novog vezivnog tkiva. Kod osoba sa strijama na stražnjici metoda k tome dodatno učvršćuje stražnjicu. Sam tretman je jako brz, prosječno traje svega nekoliko minuta. Potrebno je 1 do 3 tretmana te se preporuča tretman kombinirati s frakcijskim laserom. Rezultat je vidljiv odmah nakon tretmana. Daljnji rezultati se nakon tretmana svaki dan popravljaju narednih 6 mjeseci, koliko organizam stvara novo vezivno tkivo.

Neablativni frakcijski laser
Smatra se da ova vrsta tretmana daje najbolje rezultate pogotovo kod bijelih strija gdje nema pigmenta. Nakon tretmana zapaženo je često vraćanje pigmenta uz smanjivanje strija. Većinom odmah nakon tretmana se vidi rezultat tj. promjena se može osjetiti dodirom. S obzirom na bolnost tretmana preporuča se tretman raditi na manjim površinama tijela.

izvor:poliderma.hr

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
dany
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 07.08.09 22:14

Tetovaže - uklanjanje

Povijest tetoviranja stara je gotovo koliko i čovječanstvo. Poznata je na svim kontinentima i u svim kulturama, neovisno o stupnju razvoja. Dokaze ovoj tvrdnji pronalazimo još u kamenom dobu, na crtežima po zidovima pećina. Zadnjih 5 do 10 godina dolazi do naglog porasta tetoviranja. Prvotni razlozi za tetoviranje bili su religijske prirode, no s vremenom su poprimili potpuno drugačije značenje. Tetoviranjem ističemo osobnost, stavove… No, kako s vremenom mijenjamo naše stavove i razmišljanja, tetovaže često postaju nepoželjne. Najčešći razlog uklanjanja tetovaža je zbog posla jer ih poslodavac smatra neprimjerenima. Drugi razlog je socijalne prirode, primjerice nakon poroda mnogim ženama počinju smetati. Do pojave lasera nije postojao adekvatni način uklanjanja tetovaža te su često zaostajali ružni ožiljci. Laserom se danas tetovaže odlično uklanjanju, i to bez ožiljaka.

Što je tetoviranje? Jesu li tetovaže trajne?
Tetoviranje je unošenje pigmenta, tj. tvari koja daje boju, pod kožu. Uglavnom se radi o namjernom unošenju pigmenta, iako se ponekad radi i o slučajnom unosu tipa barut kao posljedica eksplozije. Koriste se uglavnom soli metala, iako su u upotrebi drugi spojevi. Nakon unošenja pigmenta obrambene ga stanice organizma doslovce gutaju i tako ostaje trajno u njima. Odmah nakon tetoviranja dolazi do prodiranja pigmenta u dublje slojeve kože gdje ostaje trajno, a obično se nalazi u donjem dijelu drugog sloja kože. Dio pigmenta bude prenesen u limfne čvorove ili krvlju po cijelom tijelu. Možemo reći da su tetovaže doživotne. Kod starih tetovaža dolazi do dubljeg propadanja pigmenta te tetovaža može malo izblijedjeti. Jedino crvena i žuta boja nakon 20-ak godina većim dijelom nestanu.

Koji su načini uklanjanja tetovaže?
Do pojave lasera koristile su se razne metode koje su davale slab rezultat uz brojne posljedice. Najčešće su nastajali ružni i veliki ožiljci uz infekcije i gubitak pigmenta na mjestu tetovaže.

SALIBRAZIJA - najstarija metoda koja se koristila još u staroj Grčkoj.Koriste se kristali soli koji struganjem oštećuju kožu do pojave krvi. Nakon toga se na oštećenoj koži ostavi sol koja osmotskim silama izvlači pigment. Metoda daje dosta dobre rezultate, ali nema smisla govoriti o tome koliko je bolna i neugodna jer se sol drži na živoj rani.
ABRAZIJA - Koriste se razni kristali ili dijamant koji se okreću velikom brzinom i skidaju slojeve kože s pigmentom. Uz veliku bol i nelagodu zaostaju veliki ožiljci i deformiteti, a tetovaža se potpuno ne ukloni. Nakon toga rana tjednima cijeli uz oticanje tretiranog dijela.
OPERACIJA - Može se koristiti eventualno za male tetovaže. Često zaostaju veliki ožiljci jer se tetovaže najčešće nalaze na mjestima pojačane kožne napetosti, gdje koža teško cijeli.
PEELING - Upotrebljavaju se razne kemikalije koje mehanički ili putem upale uklanjanju pigment. Uz velik broj tretmana, nelagodu i bol rezultati su slabi. Veća je šansa da se otrujete nego da uklonite tetovažu.
LASERI - Koristili su se razni laseri tipa erbium, CO2, argon. Princip je bio da se tetovaža pigmenta mehanički uništi uz katastrofalne posljedice. Kako bi se tetovaža uklonila uspješno i bez posljedica potrebno je da laser ima jako kratki impuls i za tu svrhu se koriste tzv. Q switch laseri. Tek je primjenom tih lasera moguće uspješno ukloniti tetovaže. Ti laseri djeluju ciljano samo na pigment, za razliku od prvih lasera koji su uništavali pigment i okolnu kožu te su zaostajali ožiljci. IPL uređaji se ne preporučuju za uklanjanje tetovaža.
OSTALO - Postoje razne metode koje mehanički uništavaju tetovaže uz katastrofalne rezultate. Za tu svrhu se koristio tekući dušik, uništenje toplinom…
Q switch laseri
Princip rada Q switch lasera je isti kao i kod drugih lasera. Kromofora, tj. obojena tvar, u ovom slučaju pigment tetovaže, upija lasersku zraku određene valne duljine. Laseri djeluju specifično jer uništavaju samo pigment. Upijanjem laserske zrake oslobodi se energija koja uništi pigment pri čemu okolno tkivo bude pošteđeno. Ono po čemu se Q switch laseri razlikuju od ostalih lasera je što imaju izrazito kratko vrijeme trajanja laserskog impulsa. Kod njih se vrijeme trajanja laserskog impulsa mjeri u nanosekundama, a kod ostalih lasera u milisekundama. Kako bi se uništio pigment, osnovni je preduvjet ekstremno kratko trajanje laserskog impulsa! Za to se vrijeme razvije temperatura veća od par stotina stupnjeva Celzijusa koja doslovce topi pigment i pretvara ga u paru, a okolno tkivo bude pošteđeno. Svaki pigment ima određeni raspon valnih duljina koje upija:

Koliko je tretmana potrebno kako bi se uklonila tetovaža?
Teško je govoriti o prosječnom broju tretmana uslijed brojnih faktora o kojima to ovisi: o veličini te bojama tetovaže, profesionalnom ili amaterskom radu, vrsti pigmenta (je li čist ili pomiješan), dubini unosa i količini pigmenta. Najvažniji su znanje i iskustvo operatera, vrsta lasera i obrambene stanice koje uklanjaju uništeni pigment. Velike su razlike među ljudima u sposobnosti obrambenih stanica da uklone pigment. Može se reći kako prosječno treba 3 do 5 tretmana ako je profesionala tetovaža. Kod amaterskih tetovaža broj tretmana je veći, osobito jer se pigmenti miješaju i pigment nije jednakomjerno unesen u kožu, što otežava uklanjanje. Svježe tetovaže u pravilu se uklanjaju bolje nego stare, jer se kod potonjih pigment dublje smjestio pa im treba i koji tretman više. Prvo se uradi tretman slabijom snagom kako bi se ocijenila reakcija. Cilj je izazvati reakciju da tetovaža potamni, tj. pobijeli. Nakon toga zaostaje rana koja cijeli. Razmak između tretmana je oko 6 do 8 tjedana. Kod svakog idućeg tretmana postupno se povećava snaga laserskog impulsa. Tretman se ne smije započeti s većom snagom impulsa jer prvo treba ocijeniti reakciju na tretman. Savjetuje se raditi veći razmak između tretmana, koristiti slabiju lasersku snagu, jer je bolje učiniti koji tretman više kako bi se postigao vrhunski rezultat. Ako se koristi veća snaga impulsa broj tretmana je manji, ali je moguć gubitak pigmenta!

Može li se tetovaža ukloniti u cijelosti?
Možemo reći da se tetovaža ukloni gotovo u cijelosti. Moguće da ponekad zaostane obris tetovaže ili jedva naznačeni dijelovi tetovaže.

Je li tretman bolan?
Koristi se lokalna anestezija u obliku kreme koja se stavi na tetovažu te nema boli niti nelagode. Osjećate peckanje i manje žarenje, u svakom slučaju mnogo je ugodnije od samog tetoviranja.

Koje su moguće komplikacije?
Razvoj komplikacija sveden je na minimalnu moguću mjeru. Kako bi se izbjegla i najmanja komplikacija savjetuje se raditi sa slabijom snagom i koristiti veći razmak između tretmana, što u konačnici znači koji tretman više. Ako se radi s većom snagom broj tretmana je manji, ali je veći rizik od razvoj komplikacija. Moguće komplikacije:

OŽILJCI – gotovo je zanemariv razvoj. Moguće je manje oštećenje kože na površini tipa hrapavosti, što se kasnije izgladi. Osobe s keloidima imaju manji rizik za razvoj keloida na mjestu tretmana.
GUBITAK PIGMENTA – razvije se dosta rijetko. Ne dolazi do potpunog gubitka pigmenta, nego to područje može biti nešto svjetlije u odnosu na okolnu kožu. Često se s vremenom pigment sam vrati.
RAZVOJ PIGMENTACIJE – moguć je razvoj tamnije pigmentacije koja se sama povuče ili se ukloni laserom.
INFEKCIJE – minimalna mogućnost za razvoj.


izvor:poliderma.hr

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
dany
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 07.08.09 22:15

Trbuh

Trenutno je jedan od najtraženijih tretmana nekirurško oblikovanje tijela. Radi se o uklanjanju viška kože i masnih nakupina uz preoblikovanje tijela. Bez obzira koliko vježbali i pazili na prehranu, uvijek zaostaje višak kože na trbuhu i tvrdokorne masne nakupine. U većini slučajeva, obično nakon poroda ili mršavljenja, susrećete se s navedenim problemima. Nakon poroda kod nekih žena nastaju znatni deformiteti trbuha uz strije, koji se mogu smanjiti samo tretmanima.

Do sada se koristila uglavnom liposukcija i operacija kao jedina mogućnost. Rezultati metoda su neosporni, no u pitanju je cijena samog oporavka. Na trbuhu zaostaju modrice do 12 mjeseci uz izrazitu bolnost i osjetljivost trbuha na najmanji dodir. Nakon operacije zaostaje ožiljak po dužini cijelog trbuha. S razvojem tehnologije ukazuju se nove mogućnosti koje daju jako dobre rezultate, kao i operacija i liposukcija, ali bez boli, krvi i oporavka. Nakon tretmana odmah odete na posao ili u grad na piće. Bez obzira na operaciju ili liposukciju, uvijek zaostaje višak kože uz nepravilnosti, primjerice udubljenja na površini kože. Stoga, itekako ima smisla navedene metode kombinirati nakon operacije i liposukcije kako bi se poboljšao rezultat. Tretmani koji se koriste u poliklinici su radio valovi i akvaforeza. Nova metoda laserska lipoliza daje obećavajuće rezultate, kao i ultrazvuk. Navedeni tretmani su idealni za osobe koje imaju manji višak kilograma jer nisu predviđene za mršavljenje. Ukoliko se radi o debljoj osobi mogu se započeti raditi tretmani, ali je potrebno posebno započeti program mršavljenja. Inače se preporuča promjena životnog stila u smislu povećanog unosa vode i mediteranske prehrane. Gladovanje i dijete imaju samo suprotni efekt. Fizička aktivnost je dodatna mjera, pogotovo aerobnog tipa, koja je dobrodošla ne toliko radi mršavljenja nego povoljnog utjecaja na cijeli organizam. Zahvaljujući novoj tehnologiji nikad nije bilo lakše doći do idealne figure bez krvi, znoja i gladovanja.

Smanjivanje trbuha i bočnih masnih naslaga
Cilj tretmana je uništenje masnih stanica, kao liposukcija uz zatezanje kože te smanjivanje obujma trbuha. Tretman je idealan ako se radi o osobi koja nema većeg viška tjelesne težine jer tretman nije predviđen za mršavljenje, iako većina klijenata izgubi nekoliko kilograma nakon tretmana. Ukoliko osoba ima problema s tjelesnom težinom, tretman se može raditi ali potrebno je uz to početi program mršavljenja s promjenom prehrane i fizičkom aktivnosti. Dijete ne dolaze u obzir jer samo pogoršavaju postojeće stanje. Savjetuje se testiranje na hranu jer pojedinu hranu organizam ne prihvaća te se lako debljate, uz druge zdravstvene probleme, primjerice glavobolju, umor... Tretman se koristi neovisno o životnoj dobi i spolu. Bočne masne nakupine koje se ne mogu ukloniti bez obzira koliko pazili na prehranu ili tjelovježbu, tretmanom se uspješno uklanjaju. Ukoliko je rađena liposukcija ili kirurško smanjivanje trbuha, zaostale nepravilnosti kože se mogu znatno popraviti kao i ožiljak nakon operacije. Tretman je naročito pogodan nakon poroda da se brzo dovedete u formu. Višak kože se uklanja zatezanjem kože uz topljenje masnog tkiva pri čemu se cijeli trbuh preoblikuje. Vrlo brzo po odjeći možete primijetiti kako vam bolje stoji te vam dosadašnja odjeća postaje velika. Može se tretirati cijeli trbuh zajedno sa slabinama ili samo problematične regije. Po želji se mogu istovremeno ukloniti i strije. Obujam trbuha može se smanjiti do 10 cm ili do dva konfekcijska broja. Tretman se bazira na razbijanju masnih stanica i stvaranju novog kolagena uz jačanje postojećeg kolagena. To se postiže kontroliranim dubinskim zagrijavanjem.

Fat disolve metoda
Potrebno je 5 do 10 tretmana. Postižu se izuzetno dobri rezultati za smanjivanje opsega trbuha i bočnih nakupina masti. Za što bolje rezultate savjetuje se metodu kombinirati s radiovalovima ili s nekom drugom metodom.

izvor:poliderma.hr

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
dany
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 03.11.09 13:41

Napadi panike i panični poremećaj


Sven Molnar, dr. med.


Psihijatrijska bolnica "Sveti Ivan"
Zagreb, Jankomir 11


Riječ panika dolazi od grčkog termina panikon deima, a koji je označavao efekte iznenadne buke koju je proizvodio bog Pan na usamljene putnike. Korijeni današnjeg shvaćanja paničnog poremećaja nalaze se još kod Westphala (1872) i u konceptu iritabilnog srca koji je uveo Da Costa na osnovi zapažanja kod oboljelih u Američkom građanskom ratu. Freud je prvi uočio relaciju između paničnog napadaja i agorafobije.
Prije razmatranja paničnog poremećaja potrebno je razgraničiti panični poremećaj kao zasebnu dijagnostičku kategoriju od paničnih napadaja.
Po važećim psihijatrijskim klasifikacijama (DSM IV i MKB 10) najznačajnije obilježje paničnog poremećaja je prisutnost ponavljanih neočekivanih paničnih napadaja koji se javljaju najmanje jedanput mjesečno, zabrinutost oko mogućih posljedica paničnih napadaja ili značajno promijenjeno ponašanje povezano sa napadima.
Panični napadi nisu posljedica neposrednih fizioloških učinaka uzimanja psihoaktivnih tvari ili općeg zdravstvenog stanja, a ne mogu se bolje objasniti u sklopu nekog drugog duševnog poremećaja. Ovisno o tome jesu li zadovoljeni kriteriji za agorafobiju po DSM IV psihijatrijskoj klasifikaciji postavljamo dijagnozu paničnog poremećaja sa ili bez agorafobije. Panični napadi ne pojavljuju se samo u sklopu paničnog poremećaja i javljaju se i u kontekstu nekih drugih psihijatrijskih poremećaja, a kao najvažnije obilježje imaju kratkotrajno razdoblje intenzivnog straha ili nelagode koja je udružena sa najmanje 4 od 13 tjelesnih ili kognitivnih simptoma.
Napad počinje iznenada i razvija se brzo do vrhunca (obično za 10 minuta ili manje), te je često praćen osjećajem bliske ili nastupajuće propasti i osjećajem potrebe za hitnim bijegom. Trinaest tjelesnih i kognitivnih znakova paničnog napada su: lupanje srca, znojenje, drhtanje, osjećaj nedostatka zraka, osjećaj gušenja, bol ili nelagoda u prsima, mučnina ili želučane smetnje, vrtoglavica ili ošamućenost, derealizacija ili depersonalizacija, strah od gubitka kontrole ili strah da će se poludjeti, strah od smrti, trnci i navala osjećaja topline ili hladnoće. U razlikovanju paničnog napada od drugih poremećaja važno je uzeti u obzir kontekst u kome se panični napadi javljaju. Tako postoje 3 karakteristična tipa paničnih napadaja s različitim odnosima između početka napada i prisutnosti ili odsutnosti situacijskih okidača: neočekivani (bez povoda) panični napadi, u kojima početak napada nije praćen situacijskim okidačem, situacijski ograničeni (s povodom) panični napadi, u kojima se panični napad skoro bez varijacija pojavljuje neposredno nakon izlaganja određenoj situaciji ili okidaču (npr.osoba ugleda zmiju i to je uvijek okidač za trenutni panični napad) i situacijski predisponirani panični napadi, koji se češće javljaju nakon izlaganja osobe određenoj situaciji ili okidaču, ali nisu nepromjenjivo vezani za situaciju i ne javljaju se obavezno po izlaganju osobe situaciji.
Da bi se dijagnosticirao panični poremećaj panični napadi se, barem u početku razvoja poremećaja, moraju javljati neočekivano.
U SAD-u većina istraživača vjeruje da se agorafobija gotovo uvijek razvija kao komplikacija kod oboljelih od paničnog poremećaja. Termin agorafobija skovan je 1871. godine, a dolazi od grčke riječi agora koja označava javno mjesto i phobos koja označava strah. Najvažnije obilježje agorafobije je anksioznost koja se javlja na mjestima i u situacijama s kojih bi bijeg mogao biti težak ili u kojima pomoć ne bi mogla biti dostupna u slučaju situacijski predisponiranog paničnog napada. Izbjegavaju se situacije koje su izvan zone sigurnosti koju obično predstavlja bolesnikova kuća.

Objavljeno: 12.05. 2006. Zadnja promjena: 29.07. 2008.

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
dany
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 03.11.09 13:44

Utjecaj stresa na zdravljeIvana Komšić, dipl. psiholog


Centar za usmjeravanje i edukaciju NIM
Zagreb


O povezanosti stresa i bolesti govorilo se već u devetnaestom stoljeću, od kada se ta povezanost počela i istraživati. Danas i sami često prepoznajemo da je jedan od uzroka bolesti stres, a ono što je znanstveno dokazano je da stresan način života može imati značajan negativan utjecaj na dužinu života, kardiovaskularne bolesti, imunološke poremećaje i patofiziološke posljedice na normalno starenje.
Stres opisuje efekte psihosocijalnih i okolinskih faktora na fizičko ili psihičko zdravlje. Hipoteze različitih istraživanja potvrdile su da je veća mogućnost pojave zdravstvenih problema kada stresori društvene prirode izazovu psihološke ili ponašajne promjene koje izazivaju promjene u psihološkim funkcijama. Kada stresori utječu na organizam aktivira se skup psiholoških reakcija s ciljem uklanjanja prijetnje i prilagođavanja psihološkog sklopa organizma na novu situaciju. Takva reakcija naziva se reakcija na stres.
Društveni stresori i način života mogu biti važni pokretači bolesti koji mogu utjecati na dužinu života. Psihosocijalan stres je osobni odgovor primljen kroz složene društvene interakcije. Takve interakcije mogu biti ili negativne i povećati, ili pozitivne i smanjiti psihološki stres. One mogu utjecati na hormone, što dalje utječe na imunološki sustav. Stres može značajno smanjiti fizičku i psihičku toleranciju (imunološki potencijal) i izazvati napredovanje postojeće bolesti ili pokrenuti latentne poremećaje. Kontrola i supresija stresa vrlo je važna u poboljšanju kvalitete života i prevencije bolesti.
Primjer lošeg utjecaja možemo vidjeti kod ljudi koji su usamljeni ili sami. Samoća se povezuje s prijetnjom, a kao posljedica može se pojaviti povišeni krvni tlak i kardiološki problemi. Primjer utjecaja emocionalnog stresa možemo vidjeti u školama, gdje su istraživanja pokazala da tijekom ispitnih rokova kod adolescenata raste broj oboljelih od viroza. Također, stres zbog manjka kontrole na poslu ili u privatnom životu može dovesti do kardiovaskularnih bolesti. I bračni život može biti stresan, pa jedan od partnera, najčešće žena, obolijeva.
Pozitivne rezultate dale su grupe podrške, nakon kojih se razina stresa kod partnera značajno smanjila. Da bismo poboljšali kvalitetu i dužinu života potrebno je usmjeriti se na medicinu tijela i uma: opuštanje, meditaciju, laganu i zdravu hranu, pozitivno razmišljanje, podrška. Takav pristup omogućava pozitivno okruženje koje pozitivno utječe na kvalitetu života.
Prehrana je važan čimbenik koji pridonosi kvaliteti života. Odluke o nezdravim dijetama u kombinaciji s pušenjem, manjak tjelovježbe i prekomjerno konzumiranje alkoholnih pića važni su preduvjeti za razvoj bolesti.
Epidemija pretilosti postala je čest i važan predmet istraživanja. Deficiti izazvani pretilošću mogu biti i psihosocijalni i fizički. Pretilost je povezana s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, hiperlipidemije, hipertenzije, dijabetesa, poremećaja spavanja, raka, muskuloskeletnih bolesti, pankretitisa, bolesti uzrokovanih bakterijama, neplodnosti, inkontinencije i dr.. Pretili ljudi također puno češće pate od anksioznosti, nedovoljne socijalne aktivnosti i depresije. Kao jedno od rješenja problema pretilosti predlaže se mediteranska prehrana koja uključuje maslinovo ulje koje sadrži sastojke koji pomažu u liječenju i prevenciji prethodno navedenih bolesti.
Nezdrav način života (nedovoljna fizička aktivnost, pušenje, neregularna dijeta, pretjerana konzumacija alkohola i kave) dovodi se u vezu s velikim zdravstvenim problemima (kardiovaskularnim bolestima, rakom, osteoporozom) koji utječu na kvalitetu i dužinu života. Neprijateljstvo, ljutnja i agresivno ponašanje također pridonose tome.
Objavljeno: 15.07. 2009.

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
dany
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 03.11.09 13:45

Dobro je šaptati u mraku!Ivana Komšić, dipl. psiholog


Centar za usmjeravanje i edukaciju NIM
Zagreb


On hrče, ona priča u snu. On je nemiran, ona mu stalno uzima deku. Prema tome vidimo da partneri koji dijele krevet često imaju nemirne noći. Ipak, unatoč tome, većina parova ne odustaje od zajedničkog spavanja. Samo vrlo mali broj partnera odustaje od zajedničkog spavanja i prelazi u odvojene krevete, ili čak odvojene sobe.
Međutim, odvojeno spavanje često upućuje da u vezi nešto nije u redu, i da nije problem samo u nekvalitetnom snu. Tu činjenicu potvrđuje i studija profesora sociologije Paula C. Rosenblatta sa Sveučilišta Minnesota u Twin Citiesu. On je ispitao 42 para o njihovim navikama zajedničkog spavanja.
Rezultati su pokazali da većina partnera loše spava u zajedničkom krevetu, ali ne žele odvojeno spavati. Sociolozi su utvrdili da postoje dva važna razloga koja par čvrsto drže u krevetu: intimnost i osjećaj sigurnosti. Ljudi često misle da je razlog zašto parovi spavaju u istom krevetu - seks, ali to nije u potpunosti točno. Većina ljudi navodi krevet kao mjesto gdje mogu u miru razgovarati.
Druga prednost zajedničkog spavanja je da kada partneri u mraku leže jedan pred drugoga mogu zaboraviti i oprostiti međusobne nesuglasice i druge probleme. Upravo zato u narodu postoji izreka koju ujedno koristimo i kao naslov ovoga teksta: "Dobro je šaptati u mraku". Ponekad nas navečer muče čudna priviđenja, slutnje i strahovi. Tada je lijepo leći kraj nekoga, razgovarati o tome i pronaći utjehu. Za neke krevet je gnijezdo, mjesto sigurnosti i povjerenja. Prema tome, ne treba se čuditi što se kvaliteta sna nalazi na sporednom mjestu.
Ipak, sve što smo dosad naveli ne mora biti pravilo. Ima parova koji na temelju dosadašnjeg iskustva tvrde da je dobar san važniji za vezu od zajedničke komunikacije u krevetu prije spavanja.
Ono što se pojavljuje kao problem kod zajedničkog spavanje najčešće je temperatura u sobi, položaj kreveta, TV, čitanje, svjetlost, hrana u krevetu, životinje u krevetu, jutarnje buđenje i sl.. Prvo što svaki par mora napraviti kako bi izbjegao takve i slične probleme je utvrditi pravila o tome kako će spavati. Poštivanje pravila uskoro će prerasti u rutinu i rituale. Time će se izbjeći kaos, svađe i nezadovoljstvo.
Još jedno pitanje koje se odnosi na rutinu je kako ići spavati, zajedno ili odvojeno? U većini slučajeva, prije nego zaspe, partneri žele vrijeme za sebe, za razgovor, intimnost i slično. Ukoliko ne odu u isto vrijeme spavati, postoji velika vjerojatnost da će jedan partner zaspati prije nego drugi dođe. U tom slučaju trenutci za razgovore i intimnosti su nestali.
Na kraju možemo zaključiti da kada partneri dijele krevet, tada se radi o nečem višem od samog sna. Zajednička spavača soba je simbol koji označava da su partneri uistinu i par.


Preneseno iz:
Psihologie Heute
Objavljeno: 12.02. 2009.

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
dany
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 03.11.09 13:46

Mentalni trening: priprema za uspjehIvana Komšić, dipl. psiholog


Centar za usmjeravanje i edukaciju NIM
Zagreb


U atletici možemo promatrati kako skakači u vis u mislima prolaze korake i druge radnje koje će napraviti tijekom i za vrijeme skoka. Dok stoje na startnoj poziciji možemo vidjeti kako naginju glavu, pokretima tijela pokazuju kako ubrzavaju trk u mislima, i na kraju iz pokreta vidimo kada u mislima skaču.
Istu situaciju možemo vidjeti i u alpskom skijanju: vozač stoji na startnoj poziciji, oči su mu zatvorene i kreće se cijelim tijelom naprijed - nazad. Cilj takvih psihičkih priprema je sinkronizacija misaonih procesa i pokreta.
Atletičari koji se još tijekom natjecanja pitaju da li su dovoljno trenirali ili misle o posljedicama poraza, prouzročit će takvim mislima poteškoće u pokretima koje su do tada savršeno izvodili.
Ukoliko se sve dobro ne izvježba i ne promisli natjecateljski stres može biti poguban za rezultat. Potrebno je predstaviti si svaki detalj koji bi se mogao dogoditi i promijeniti uvjete natjecanja: vjetar, kiša, bol, udarac i sl. Potrebno je dobro psihički se pripremiti kako bi mogli na vrijeme i pravilno reagirati.
Mentalni trening nam omogućuje postizanje očekivanih rezultata pod psihičkim pritiskom. Onaj tko dobro naučio kontrolirati svoje misli i ukloniti negativne misli dobro će obaviti zadatak i ostvariti svoj cilj.
Mentalni trening i psihički problemi


Mentalni trening može poboljšati ne samo tjelesne vještine, već može biti koristan i kao terapija kod psihičkih problema. Koristimo ga kod svih osobnih problema i usputnih zapreka. Možemo ga koristiti u slijedećim situacijama:

 • Strahovi – na primjer kod odlaska k zubaru
 • Traumatska iskustva – na primjer nasilje ili smrt bližnjih
 • Promjene osobnosti – na primjer depresija, ovisnost, agresivnost, sramežljivost…
 • Svakodnevni problemi – na primjer zdravstveni problemi, bolesti, stres na poslu…

Kada mentalni trening koristimo u terapeutske svrhe, možemo reći da je to konstruktivan razgovor sa samim sobom. Tada intenzivno zamišljamo i proživljavamo situaciju i razmišljamo o mogućnostima i radnjama koje možemo poduzeti.
Mentalni trening kod psihičkih problema započinje tako da osoba i psihoterapeut analiziraju smetnju, identificiraju uzrok smetnje, postave ciljeve i odgovore na njih. Bitno je pronaći kvalitetnu tehniku koja je primjenjiva na konkretnu situaciju i za koju se očekuje da će dovesti do postizanja postavljenih ciljeva. Za primjer možemo uzeti studenta koji ima zadnju priliku za izlazak na ispit. U okviru mentalnog treninga on će vizualizirati cijeli proces pripreme svakodnevice, od buđenja do odlaska na spavanje. Nakon toga, tu tehniku primjenjuje na sam proces pripreme i izlaska na ispit.
Kao pomoć kod mentalnog treninga može se koristiti i zvučna snimka koja osobu vodi kroz imaginaciju i na taj način joj pomaže u suočavanju sa situacijom tj. problemom.
Mentalni trening sadrži čitav niz psihoterapijskih tehnika:

 • Konfrontacija kod specifičnih strahova
 • Predviđanje mogućih stresnih događaja ili prepreka
 • Razdvajanje različitih uzroka strahova
 • Kognitivno restrukturiranje
 • Detaljno raščlanjivanje zadržanih znanja
 • Napredovanje u malim koracima
 • Sistematičan rad na problemu
 • Ponavljanje "unutarnjih" vježbi
 • Pomirenje s vremenom
 • Reorganizacija kontrole, hrabrosti i odluka
 • Samoosnaživanje i samosigurnost
 • Skretanje
 • Fizičko opuštanje
 • Sugestivno davanje

Konkretna cjelina mentalnog treninga može se podijeliti u četiri cjeline:
Uvod


Osoba uči metode opuštanja, praćenja i restrukturacije misli. Ono što će omogućiti napredak nisu misli, već svakodnevno opušteno razmišljanje. Vizualizacijom predočavamo svakodnevicu i moguće ili postojeće probleme.
Konfrontacija


Nakon što je osoba naučila i izvježbala tehnike vizualizirajući svakodnevicu, poziva se predodžba opterećujuće situacije. Psihoterapeut vodi osobu kroz imaginaciju problematične situacije i zajednički prolaze kroz različita rješenja. Imaginacija mora biti što realnija, temeljito raščlanjena, ali istovremeno distancirana koliko je potrebno da bi se osoba mogla nositi s time i zadržati predodžbu.
Nekim osobama imaginacija je teška i ne mogu je provesti. Jedno od objašnjenja može biti uspješno potiskivanje problema. U tom slučaju terapeut vodi osobu do ciljane situacije okolnim putovima, npr. kako izgleda okolina, kakvi su mirisi i sl.
U nekim situacijama tijekom imaginacije osoba može doživjeti napad panike i intenzivnog straha. U tom slučaju potrebno je odmaknuti se od situacije koja izaziva takve reakcije i nakon što se osoba smiruje imaginacija se nastavlja. Da bi se slijedeći put izbjegao napad panike terapeut uvodi osobu u imaginaciju drugim putovima, pitanjima i kroz druge situacije povezane s ciljanom.
Savladavanje


Osoba koristi prorađene tehnike u imaginaciji problema. Kada je radnja pripremljena i prorađena kroz razgovor prelazi se na imaginaciju.
Pozitivni utjecaji mentalnog treninga:

 • Mirenje s neugodnim rješenjima ili posljedicama – na taj način izbjegavamo stres u istoj ili sličnoj realnoj situaciji
 • Osoba uči kako rješenje problema staviti u centar svojih misli i ne dozvoljava strahovima da je ometaju
 • Nedefinirana rješenja i planovi se konkretiziraju i smanjuju se izvori strahova
 • Rješenja se hijerarhijski slažu. Na taj način osoba napraviti slijedeći korak na vrijeme i ostvariti cilj.
 • Osoba uči savladavati prepreke kod teških situacija
 • Izazivaju se negativne misli i uči se kako ih ukloniti u situacijama u kojima se pojavljuju. Katastrofiziranje se relativizira.

Realan uspjeh


Terapeut vodi osobu kroz samokomunikaciju do ciljeva koje je osoba navela kao želju i mogućnost. Uspjeh se koristi kao motivacija u daljnjoj terapiji. Uspjeh mora biti realan i osoba se pomiče malim koracima naprijed. Ako je cilj postavljen nerealno visoko, učinak je kontraproduktivan. Emocije koje osoba tada doživljava su uglavnom ljutnja i izbjegavanje.
Na kraju tretmana terapeut osobi zadaje mentalni trening kao domaću zadaću, gdje osoba sama vježba kako koristiti naučene vještine tijekom nekog događaja ili neugodne situacije. Kasnije u stvarnosti osoba mora naučeno ponašanje pokazati bez dugog razmišljanja i oklijevanja. Potrebno je uvježbati kombinaciju mentalnog i praktičnog rada. Tijekom korištenja realne situacije osoba uči kako samostalno savladati prepreke.
Prvotno je mentalni trening zamišljen kao tehnika samopomoći, međutim danas se često koriti i u profesionalne svrhe. Tako se na primjer koristi kod pripremanja govora i odgovora na moguća postavljena, uglavnom neugodna, pitanja.
Ipak, kod mentalnog treninga potreban je i oprez. Potrebno je krenuti polako i postepeno se izlagati stresnim situacijama kako bismo uklonili mogućnost negativnih posljedica.
Objavljeno: 14.02. 2009.

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
dany
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 03.11.09 13:51

Lažna sjećanjaIvana Komšić, dipl. psiholog


Centar za usmjeravanje i edukaciju NIM
Zagreb


Kada se osoba sjeća događaja za koji nema svjedoka ili dokaza, tada se pitamo da li je to sjećanje stvarno. Tako na primjer ako se osoba sjeća da je vidjela krdo slonova s krilima, u to možemo teško povjerovati. Problemi se pojavljuju kada sjećanja uključuju traumu koju je uzrokovala druga osoba. Tada to sjećanje ne možemo zanemariti i ostaviti neprovjereno.
Što je zapravo sjećanje?


Za sjećanje možemo reći da je rezultat pamćenja. Prvo moramo upamtiti da bismo se mogli sjećati. Da bismo mogli objasniti sjećanje, prvo moramo objasniti pamćenje. Pamćenje je kompliciran proces koji je samo djelomično razjašnjen. Ipak, istraživanja su pokazala da pamćenje nije uvijek pouzdano. Prema tome kontinuitet pamćenja nije garancija točnosti, kao što ni gubitak pamćenja nije garancija netočnosti. Neke od teorija kažu da je pamćenje u biti rekonstrukcija koja je stvorena pod utjecajem očekivanja (naših ili okoline), emocija, krive interpretacije i drugih utjecaja iz okoline. Prema tome pogreške u pamćenju rezultiraju pogreškama u sjećanju, a time dovode i do lažnih sjećanja.
Kako nastaju lažna sjećanja


Porijeklo lažnih sjećanja nije u potpunosti poznato. Neka istraživanja pokazuju da su neka lažna sjećanja formirana vježbanjem i ponavljanjem događaja koji nam se čini interesantan. Nakon čestog zamišljanja i razmišljanja o nekom događaju mi ga možemo zapamtiti kao da se uistinu i dogodio. Dokazano je i da pamćenje uključuje rekonstrukciju, ne samo dosjećanje. Tako na primjer ako se ne možemo sjetiti dijela nekog događaja, mi ćemo ga rekonstruirati.
Sindrom lažnog sjećanja


Sindrom lažnog sjećanja možemo definirati kao stanje svijesti u kojem osoba ima velik broj sjećanja koja su kriva, a za koja najčešće misli da su se događala u djetinjstvu.
Lažna sjećanja često mogu biti vezana uz traumatske ili neobjašnjive događaje. Tako na primjer kod seksualnog zlostavljanja žrtve često potisnu dio događaja i nadomjeste ga nekim drugim događajem, npr. manje strašnim. Ono što se još smatra lažnim sjećanjima, a što sa sigurnošću ne možemo tvrditi ili provjeriti, su otmice vanzemaljaca i opsjednutost vragom.
Primjer izazivanja lažnog sjećanja


U jednom istraživanju dobrovoljci su podvrgnuti hipnozi tijekom koje je traženo da zamisle da su vidjeli jaka svjetla i da pokušaju zamisliti da su izgubljeni u vremenu i prostoru. Po završetku eksperimenta na pitanje o otmicama vanzemaljaca 91% ispitanika odgovorilo je da su doživjeli otmicu. Iz rezultata istraživanja vidimo da je lažna sjećanja moguće vrlo jednostavno kreirati. Ipak, moramo imati na umu da vrlo rijetko možemo utvrditi da li su nečija sjećanja uistinu lažna. Prije nego što se upustimo u osuđivanje i optuživanje potrebno je dobro provjeriti, bez obzira koliko neobična priča bila.
Objavljeno: 25.08. 2006.

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
dany
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 15.11.09 13:57

Koliko brinete o zdravlju?


Autor:
Marina Gradinac, dr. med.
objavljeno u broju 36 (6/04)


Pravilna prehrana i zdrav način života među najvažnijim su čimbenicima u prevenciji bolesti i potpuno ovise o nama samima. Kako ćemo jesti i kakve su nam životne navike, stvar je našega odabira, osviještenosti i informiranosti o mogućim štetnim posljedicama našeg ponašanja. Popis bolesti koje nastaju zbog neodgovarajuće prehrane svakim je danom sve duži. Način prehrane izravan je uzrok bolesti koje su vezane uz promjene na stjenkama krvnih žila i prerano starenje. Pa i u slučaju da se bolest pojavila, uz odgovarajuću terapiju pravilna prehrana i zdrav način života glavni su saveznici u liječenju.
A sada uz malo zabave otkrijte nešto više o sebi, svome stilu života, (možda) dobrim, ali i lošim navikama. Pokušajte osvijestiti ono što podsvjesno možda već znate, ali se niste usudili sebi to priznati. Kako biste si pomogli, važno je da iskreno odgovorite na postavljena pitanja.
1. Tijekom dana najčešće jedem:
a) jednom, nakon povratka s posla
b) jedem kad god za to osjetim potrebu
c) tri glavna obroka dnevno s osvježenjima u međuvremenu
2. Doručak ujutro za mene predstavlja:
a) nešto za što nemam vremena
b) priuštim ga sebi ako se uspijem izvući s posla
c) redovit početak svakog dana
3. Prvi jutarnji obrok po mom izboru:
a) za to nemam vremena, a i ne želim se dodatno debljati
b) jaja sa šunkom, kobasice ili hrenovke ili nešto od suhomesnatih proizvoda
c) pahuljice s obranim mlijekom, jogurt, voće
4. Glavne dnevne obroke najčešće konzumiram:
a) poslijepodne, kad se vratim s posla
b) kad mi se ukaže prilika
c) trudim se da to bude tri puta dnevno, uvijek u isto vrijeme
5. Moji obroci najčešće su:
a) pristupačna brza hrana koja mi štedi vrijeme
b) meso, variva, konkretna jela...
c) trudim se jesti što raznolikije, kombinirajući puno voća, povrća i žitarica
6. Ne mogu zamisliti glavni obrok bez:
a) mesa pripravljena na sve moguće načine
b) domaće hrane po receptima moje bake (s desertom na kraju)
c) različitih kombinacija voća, povrća i žitarica

7. Voće:
a) uopće ne volim
b) volim najviše u kolačima
c) redovito jedem svježe sezonsko voće
8. Povrće jedem:
a) samo kao prilog, pa nisam vegetarijanac
b) pripravljeno po tradicionalnim receptima, s obiljem začina
c) kao glavni obrok, pripravljeno na različite načine
9. Uz obroke najčešće konzumiram:
a) pivo ili vino da mi potaknu probavu
b) Coca-Colu ili neko drugo gazirano piće
c) trudim se piti što više tekućine, najčešće vode
10. Na glavni dnevni obrok obično potrošim:
a) pet do deset minuta
b) ovisno od okolnosti: od pet minuta do jednoga sata
c) trudim se osigurati mirnih pola sata vremena za glavni objed
11. Tijekom obroka:
a) najčešće gledam TV ili pročitam novine
b) nastojim raspraviti probleme sa svojom obitelji
c) trudim se u miru opustiti i osjetiti okus hrane
12. Između obroka najčešće:
a) popijem kavu ili nešto žešće da me okrijepi
b) jedem grickalice da me zabave
c) volim pojesti komad svježeg voća
13. Dnevno propješačim:
a) uglavnom se vozim osobnim automobilom
b) pješačim do stanice autobusa ili tramvaja
c) trudim se u dnevne aktivnosti uključiti najmanje pola sata pješačenja

14. Nakon posla najčešće:
a) odmaram gledajući TV
b) pripremam objed za sutrašnji dan
c) trudim se odvojiti vrijeme samo za sebe (teretana, aerobika, kino, izlazak s prijateljima)
15. Tijekom tjedna neizostavno:
a) pogledam neku utakmicu
b) odem najmanje jednom u kupnju
c) gimnasticiram
16. Vikende najčešće provodim:
a) odmarajući se od napornog tjedna i gledajući TV
b) kod rodbine i prijatelja uživajući u obiteljskim gozbama
c) trudim se otići u prirodu, negdje izvan gradske vreve
Ako ste iskreno odgovorili na sva pitanja, pogledajte što vaše životne navike govore o vama i što biste po mogućnosti trebali mijenjati, a što unaprijediti.

Najviše odgovora pod:
a) Tipičan ste predstavnik suvremene zaposlene osobe koja se puno ne brine o svome zdravlju. Nervoza, stres i emocionalna napetost vaši su svakodnevni suputnici (i vjerojatno se već odražavaju na tjelesnim funkcijama). Usporite malo životni tempo, okrenite se sebi, razmislite malo i napravite izbor hrane i tjelesnih aktivnosti koji će vas održati dulje aktivnim (i mladim). Unesite reda u aktivnosti izvan posla. Ako mislite da za ovo nemate dovoljno znanja ili jednostavno ne znate što biste mijenjali, savjetujte se s obiteljskim liječnikom. On će sigurno imati pravi savjet za vas.
b) Vi ste primjer tipičnog konzumenta, potrošački mentalitet sklon uživanju i neumjerenostima, bez razmišljanja o mogućim posljedicama. Živite i uživate život u ovom trenutku, bez pogleda u budućnost. Stara biblijska mudrost o umjerenosti u jelu i piću (i načinu života) potpuna vam je nepoznanica. Suvremeni način života osvijetlio je činjenicu da se negativne posljedice loše prehrane i nezdrava načina života više vide na onima koji imaju obilje hrane nego na onima kojima hrana nedostaje. Zadržite moto: "Za mene samo najbolje", ali birajte hranu koja će, uz užitak, pridonijeti vašem zdravlju. Uvedite redovitost i disciplinu u prehrambene navike i među aktivnosti uvrstite redovitu tjelovježbu.
c) Čestitamo! Ako ste doista iskreno odgovarali na pitanja, vi ste suvremena, osviještena osoba koja vodi brigu o sebi i svome zdravlju. Svjesni ste činjenice da su pravilan izbor hrane te uredan i discipliniran način života najbolji način unaprjeđenja zdravlja.

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
dany
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 15.11.09 13:59

Intervju: Čarolija lica


objavljeno u broju 49 (08/06)


Intervju sa Snježanom Ciglar-Jelušić
Razgovarala Dunja Antonović


Za gimnastiku lica, medicinski provjerenu metodu pomlađivanja, potrebno je izdvojiti samo desetak minuta dnevno, a prvi rezultati su nestajanje bore između nosnice i kuta usne, otvoreniji pogled i punije usne

Živjeti pod povećalom
Diktat mladosti i ljepote nameće se kao svojevrstan estetski teror, stavljajući osobito pred žene visoke i gotovo neodržive kriterije. Govoreći nam da je prirodan proces starenja nepoželjan i da ga valja prikriti, industrija često inducira fobiju od starenja i njegovih prvih znakova. Posljedice za psihu mogu biti vrlo ozbiljne, od povlačenja u sebe do težih poremećaja ličnosti, što je relativno novost za psihologiju i psihijatriju.
Primjerice, posljednjih je godina u SAD-u otkriven zabrinjavajući trend korištenja dekorativne kozmetike prije spavanja, kako u žena srednje dobi, tako i kod tinejdžerica. Detaljnije istraživanje pokazalo je da je posrijedi nova vrsta fobije, koja bi se ukratko mogla opisati kao strah od buđenja u "izvornom izdanju", zbog čega žena ima potrebu uljepšati se prije odlaska na počinak kako jutro ne bi dočekala bez šminke. Žene koje su živjele s partnerom pokazivale su veći strah od jutarnjeg suočavanja s nesavršenim izgledom te nisu mogle funkcionirati u svakodnevnom životu bez kozmetičkih preparata pri ruci. Zabilježeni su i slučajevi psihološke ovisnosti o tretmanima uljepšavanja i estetskim zahvatima, pri čemu žena gubi svaki osjećaj za realnost i mjeru.

Ljepota i žensko zdravlje
Da slika koju imamo o sebi izravno utječe na zdravlje, pokazale su brojne znanstvene studije diljem svijeta. Na tragu tih spoznaja, a potaknut iskustvima brojnih pacijentica koje je tijekom godina liječio, dr. Johannes Huber s bečke Sveučilišne klinike za ženske bolesti tvrdi kako je zadovoljstvo vlastitim izgledom u direktnoj vezi sa ženskim zdravljem. Kao voditelj Odjela za ginekološku endokrinologiju i liječenje sterilnosti, pokrenuo je mnoga istraživanja iz enokrinologije s ciljem boljeg upoznavanja utjecaja hormona na funkcije samoobnavljanja kože, ali i njezino starenje. To novo područje nazvano je estetskom endokrinologijom, upravo stoga što hormonalnu terapiju stavlja u službu ženske ljepote i samopouzdanja. Estetska endokrinologija praktičnu je primjenu našla u pripravcima za njegu kože na bazi hormona, te je uz facijalnu gimnastiku, također prema preporuci dr. Hubera, trenutačno najbolja alternativa estetskoj kirurgiji.
Djelovanje tih revolucionarnih metoda pomlađivanja može se shvatiti tek ako razumijemo mehanizme starenja kože i ulogu hormona u tom procesu. Naime, naša je koža čvrsta, napeta i elastična zahvaljujući spoju zvanom kolagen, koji se u obliku mikroskopski tankih vlakana, čvrsto i gusto isprepletenih, nalazi u srednjem sloju kože ili usmini. Pomanjkanje estrogena u klimakteriju (katkad i prije) osobito se nepovoljno odražava na kvalitetu tog sloja kože. Kako estrogen direktno stimulira stvaranje kolagena, zrela koža sve manje nadoknađuje gubitak tog čvrstog vezivnog materijala te postaje tanka i sklona ozljedama. Manjak progesterona rezultira pojačanom razgradnjom kolagena, pa je terapija temeljena na optimalnoj kombinaciji tih dvaju hormona najučinkovitija - dok estrogen "brine" za stvaranje kolagena, progesteron sprječava njegovu razgradnju. Upravo je te sastojke dr. Huber upotrijebio u kreiranju linije proizvoda za njegu zrele kože, za koje se očekuje da će revolucionirati tržište kozmetičkih proizvoda.

Facijalna gimnastika - fitness za lice
Uz savjet da se priklonimo zdravijem životu, što isključuje pušenje i dugotrajno izlaganje UV-zrakama, dr. Huber kao dopunu kozmetičkoj njezi kože preporučuje i program ciljanih vježbi za mišiće lica koji se katkad naziva i facijalnom gimnastikom. Za razliku od hormonalne terapije u kremi, koja se protiv znakova starenja bori iznutra, i to biokemijskim putem, gimnastika lica umanjuje utjecaj vanjskih činitelja na kožu.
Prema njegovoj preporuci, tu je metodu u Hrvatsku donijela Snježana Ciglar-Jelušić, koja se kozmetičkom strukom bavi više od dva desetljeća, a u svom je salonu prva u zemlji primijenila brojne spoznaje sa svjetskih stručnih kongresa i sajmova. Danas vodi edukaciju pod nazivom "Čarolija lica", tijekom koje polaznici uče tu medicinski provjerenu metodu pomlađivanja, a ekskluzivno za čitatelje Vašeg zdravlja objasnila je neke prednosti facijalne gimnastike.
Uz unutarnje, postoje i vanjski ili mehanički uzroci starenja kože. Koji su to?
Koža gubi čvrstoću zbog gravitacije i atrofije mišića. Većina mišića lica direktno je povezana s kožom. Kad se mišići rastegnu, rasteže se i koža, koja ih prati jer se zapravo prilagođava mišićima, a ne obrnuto. Tada dolazi do boranja.
Koji su prvi znakovi opuštanja kože lica?
Prva bora obično se pojavljuje na liniji od nosnice prema kutu usne, no neki ljudi nasljedno imaju čeonu boru još od djetinjstva. Slavenski tip fizionomije u djetinjstvu karakterizira okruglo lice s naglašenim punim obrazima, koje se tijekom odrastanja izduljuje i prilično opušta. Kako i mi spadamo u tu skupinu naroda, kod žena našeg podneblja često se pod utjecajem gravitacije i atrofije mišića opuštaju obrazi, što stvara dojam podbuhlog izgleda. Još neki nepogrešivi znakovi starenja lica su upala vjeđa i gubitak punoće usana.
Kad bismo trebali početi s vježbama za lice?
Ovisno o načinu života, no prosječno oko tridesete godine. S obzirom na to da mnogi od nas sjede u uredu, automobilu ili kakvom klimatiziranom prostoru po cijeli dan, da sve češće kožu izlažemo solariju, pod stresom smo, sve to može ubrzati starenje kože. Pa ima i dvadesepetogodišnjaka s borama!
Od čega se sastoji program facijalne gimnastike?
Čini ga 18 vježbi koje pokrivaju sve mišićne skupine lica i vrata. Program se uči devet tjedana uz nadzor stručne osobe, pri čemu se tjedno s mentorom obrađuju po dvije nove vježbe, nakon čega polaznici vježbaju naučene pokrete kod kuće. Na svakom sljedećem susretu provjerava se usvojeno, jer je bitno da se vježbe izvode pravilno. Za taj mali ritual potrebno je izdvojiti desetak minuta dnevno, a vježbe se izvode pred zrcalom, u smirenoj atmosferi i uz pomoć pamučnih rukavica.
Koji su prvi znakovi da vježbe radimo ispravno?
Prvi simptomi su nestajanje bore između nosnice i kuta usne, otvoreniji pogled, a usne dobivaju puniju konturu. Napredak se primjećuje iz tjedna u tjedan. Ne samo da se postiže mlađi izgled, nego lice dobiva na svježini. Ova se metoda preporučuje i tijekom dugih kura mršavljenja, pri čemu drastičan gubitak težine može rezultirati upalim licem i ovješenim izgledom kože. Ako se uz kuru mršavljenja primjenjuje i program gimnastike lica, nema neugodnih nuspojava.
Ovu metodu nazivaju još nekirurški lifting. Je li ona zamjena za estetske zahvate?
Žene su često u zabludi misleći da estetska kirurgija rješava sve, pa se nakon takvih zahvata nanovo zapuste. Lice koje je tretirano kirurški, a zatim nije njegovano, vrlo se lako prepoznaje. Samo estetska kirurgija nije dovoljna, što je i tržište pokazalo, pa su žene sve sklonije cjelovitijem pristupu zdravlju i ljepoti.

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
dany
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 15.11.09 14:00

Snaga i vitalnost muškarca - što nakon četrdesete


Autor:
Hela Švarc, mr. pharm.
objavljeno u broju 51 (12/06)


Zbog utjecaja iz okoline, stresa i psihičkih činitelja koji se javljaju zbog poremećenih hormonalnih i vegetativnih funkcija, često se javljaju problemi potencije i orgazma­

Suvremen način života nudi brojne prednosti civilizacijskog napretka, no ubrzan životni tempo, onečišćen okoliš, povećani zahtjevi na radnome mjestu te obiteljske obveze uzrokuju često ono što nazivamo stresom. Na takvu situaciju vezuju se nepravilna prehrana, premalo odmora, ali i premalo kretanja, što izaziva ubrzano starenje i promjene koje bitno smanjuju kvalitetu života.
Moderan muškarac često je izložen prevelikim zahtjevima i pritiscima, kako na radnome mjestu tako u privatnom životu. Sve to dovodi do potrebe povećanja sposobnosti organizma da se prilagođava negativnim utjecajima kojima je izložen, uz istodobno ublažavanje promjena koje u organizmu izaziva proces starenja.
Promjene hormonskog statusa - Muški organizam već se nakon 40. godine suočava s promjenama što ih uzrokuje poremećen hormonski status, koji uz stresan način života dovodi do različitih vegetativnih i psihičkih smetnji. Nakon 40. godine naglo pada izlučivanje muškog hormona testosterona i androsterona, javljaju se nervoza, nesanica i iscrpljenost, česti su problemi s prostatom i seksualne teškoće.
Prostata je muška spolna žlijezda koja pomoću aktivnih tvari u sekretu koji izlučuje održava pokretljivost spermija, omogućuje njihovo preživljavanje i štiti muški reproduktivni sustav od infekcije. Najodgovornija je za hormonalnu ravnotežu muškog organizma. Najčešći je problem dobroćudno povećanje prostate (benigna hiperplazija ili adenom prostate), čiji su simptomi učestalo i otežano mokrenje, tanak i isprekidan mokraćni mlaz, nedovoljno pražnjenje mjehura, noćno mokrenje. Smatra se da osmorica od deset muškaraca starijih od 40 godine pokazuje neki od problema povećane prostate.
Zbog štetnih utjecaja iz okoline i stresa te psihičkih činitelja koji se javljaju zbog poremećenih hormonalnih i vegetativnih funkcija, često se javljaju problemi potencije i orgazma.
Uz to, moderna odjeća, uskoga kroja i od tkanina koje ne propuštaju zrak, povisuje temperaturu u testisima i tako nepovoljno utječe na kvalitetu spermija.
Krajnje posljedice udružena djelovanja svih nabrojenih činitelja su nezadovoljavajući seksualni život i nesuglasice s partnericom.

Eliksiri iz prirode
Čovjek je već davno shvatio da uzimanjem određenih dijelova nekih biljaka i životinjskih produkata može učinkovito ublažiti takve tegobe. Moderna farmaceutska industrija prihvatila je dugogodišnja iskustva liječenja biljkama i oblikovala ih u prikladne dijetetske pripravke koji dugotrajnijim uzimanjem djelotvorno ublažavaju probleme modernog muškarca u zrelijim godinama i pomažu održavanju vitalnosti organizma.
Kao pomoć u održavanju hormonalnog statusa muškarca često se primjenjuje ekstrakt bundevinih koštica. Poznato je da sadrže biološki aktivne fitosterole koji djeluju na prostatu tako što pomažu regulaciji hormonskog statusa i pravilnom radu mokraćnog sustava. Zbog dokazanog djelovanja na poboljšanje fizioloških funkcija prostate i mokraćnog mjehura, njihov ekstrakt primjenjuje se kod poremećaja u funkciji prostate i mokraćnih putova. Redovitim uzimanjem ublažava tegobe učestalog mokrenja, jača mišićni tonus te tako normalizira pražnjenje mokraćnog mjehura.
Zahvaljujući polinezasićenim masnim kiselinama, ekstrakt bundevinih koštica snižava razinu kolesterola u krvi i sprječava razvoj ateroskleroze te na taj način dodatno sudjeluje u zaštiti od srčanog infarkta i moždanog udara. Vitamin E i selen, koji se također nalaze u bundevinim košticama, poznati su antioksidansi koji štite od ubrzana starenja organizma.
U osobito vrijedne tvari spada matična mliječ (Gelle Royale), pčelinji proizvod koji se oduvijek smatrao eliksirom mladosti. Bogat je brojnim sastojcima (ugljikohidrati, masti, masne kiseline, bjelančevine, aminokiseline, vitamini, minerali, elementi u tragovima te tvari slične hormonima - npr. auksin i biopterin). Matična mliječ povećava potrošnju kisika u tkivima i stimulira stanični metabolizam. Dokazano je i njezino antibakterijsko, antibiotsko i baktericidno djelovanje. Rezultati kliničkih ispitivanja pokazali su i povećanje potencije, a do znatnog poboljšanja spermiograma došlo je u čak 55,3 posto slučajeva. Autori smatraju da do tako povoljnih rezultata dolazi zbog toga što su za produkciju spermija i njihov transport potrebne slične tvari kao i za nastanak peludi.
Cvjetni prah ili pelud zbog svog složenog sastava važan je za izgradnju, rast, funkciju i regeneraciju cjelokupnog organizma. Bogat je vitaminima (provitamin A, vitamini B skupine, vitamini C, D i E), rutinom, mineralnim tvarima, elementima u tragovima, enzimima (koji aktiviraju stanično disanje) i bjelančevinama. Sadrži još masne kiseline i aminokiseline te antibakterijske tvari. Također, pelud sadržava androgene i estrogene tvari kao što su flavonoidi i fitosterini, koji igraju važnu ulogu u seksualnim funkcijama.
Biljne i hormonima slične tvari u peludu pozitivno djeluju na hormonalni status muškaraca. Kliničko ispitivanje dokazalo je da se nakon terapije peludom kakvoća muškog spermija znatno poboljšala, često se vraćaju snažna potencija i osjećaj uživanja u ljubavi.
U skupini pčelinjih proizvoda često se spominje i tzv. pčelinji kruh, tj. smjesa peludi različita izvora. Pčelinji kruh bogat je monosaharidima, vitaminom K i enzimima, tvarima koje igraju važnu ulogu u uravnoteženom staničnom metabolizmu.
Ginseng je biljka koja je izvanredan adaptogen, tj. poboljšava prilagodbu organizma na razne unutarnje poremećaje i vanjske, štetne utjecaje. Korijen ginsenga (Ginseng Radix) primjenjuje se kao sredstvo za profilaksu mnogih bolesti i negativnih utjecaja okoliša i suvremenog načina života. Klinička ispitivanja pokazuju da ginseng jača imunološki sustav, djeluje stimulirajuće na kardiovaskularni sustav, potpomaže regulaciju krvnog tlaka, povisuje energetski status stimulacijom staničnog metabolizma, aktivira mentalne funkcije povećanjem sposobnosti koncentracije i pamćenja te da pozitivno djeluje kod metaboličkih poremećaja kao što su povišen šećer u krvi i kolesterol.
Poticajno djelovanje na funkcioniranje cjelokupnog organizma osobito je dragocjeno kod bolesnika oboljelih od raka koji su na kemoterapiji te u bolesnika koji se oporavljaju nakon operativnog zahvata. Ginseng skraćuje vrijeme potrebno za fizički i psihički odmor nakon napornog rada ili aktivnosti. Stimulacijom i jačanjem cijelog organizma dolazi i do poboljšanja seksualnih funkcija, što potvrđuju dokazi o boljoj pokretljivosti i produljenom životu spermija.
Redovitom primjenom djelotvornih tvari biljnog i životinjskog podrijetla svaki moderan, aktivan muškarac može pridonijeti vitalnosti organizma, poboljšati radne i seksualne sposobnosti te podići cjelokupnu kvalitetu vlastitog života.

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
dany
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 15.11.09 14:02

Bioritmovi vitkosti - I dio


objavljeno u broju 30 (6/03)


Da bismo bili idealno usklađeni s kronobiologijom, trebali bismo apsorbirati 70-80% količine dnevnih obroka u prvoj polovici dana

Vjerujem da ste kao i većina žena stalno u potjeri za željenom vitkošću, koju ponekad postignete, ali nikad zauvijek. Nastala na temelju intervjua s dr. Maxom Lafontanom istraživačem iz Inserma, knjižica "Bioritmovi vitkosti" objasnit će vam kako postati gospodarom svoje tjelesne težine, podučavajući vas kako upoznati i poštivati biološke ritmove svog tijela.

Lafontan je znanstvenik koji se već godinama bavi proučavanjem masnih stanica i masnog tkiva. Njegova objašnjenja temelje se na kronobiologiji i apsolutno su jasna, a principi koji iz toga proizlaze lako se pamte i primjenjuju. Kada shvatite na koji način vaš organizam koristi ono što u njega unosite hranom, kako i u kojim uvjetima masne stanice stvaraju i troše zalihe, tada ćete znati što trebate učiniti da bi dan za danom bili gospodarom svoje tjelesne težine. Ne radi se o nikakvom čudu ili neobičnoj dijeti. Pravila koja trebate poštovati vrlo su jednostavna, lako primjenjiva i razumljiva za svakoga. Nije nametnuto nikakvo drastično odricanje, jer je, prema dr. Lafontanu, frustracija naš najveći neprijatelj. Na kraju ćete znati kako iskoristiti biološke ritmove i prednost će biti na vašoj strani!

Ritmovi koji upravljaju našim tijelom
Svakim trenutkom našeg života upravlja unutarnji sat. Dugo vremena se znalo da postoji, ali tek je 1930. g. engleski znanstvenik Bunning prvi upotrijebio izraz "biološki sat". Sve tajne tog "satnog mehanizma" još uvijek nisu otkrivene.

Trenutno je registrirano 160 bioritmova kojima je podložan ljudski organizam. Ti ritmovi imaju različitu periodičnost: vezani su uz rotaciju Zemlje oko svoje osi (traje 24 sata) pomoću vanjskih sinhronizatora koji su signali okoliša (dan-noć, svjetlo-tama...). Neki traju 20-28 sati, neki manje, dok su neki uređeni unutar 7 dana, jednog mjeseca ili godišnjih razdoblja. Također, svaka naša stanica posjeduje svoj vlastiti bioritam. Ona ne može raditi sve u isto vrijeme pa se u svezi s time primijetilo da lijekovi imaju različitu učinkovitost ovisno o satu kada se uzimaju. Masne stanice i masno tkivo također slijede vrlo precizne ritmove.


Mehanizmi stvaranja zaliha
Svaka naša masna stanica je mala, savršeno uređena tvornica koja radi 24 sata na dan. Njen zadatak je proizvoditi i trošiti zalihe "goriva" koje osiguravaju naše svakodnevne aktivnosti. Da bi stvorila zalihe, masna stanica preuzima iz krvotoka masne kiseline i šećere unesene hranom. Stanica je za to vrlo dobro opremljena, jer posjeduje dobro organizirane sustave za prikupljanje. U samoj masnoj stanici djeluje cijeli niz enzima kako bi od prikupljenih sastojaka proizveli velike molekule - trigliceride ili masnoće - koji su pohranjeni kao rezerva. Svim tim operacijama upravlja hormon inzulin. Uz njegovo prisustvo stanica prima naredbu "Spremi zalihe!", odmah aktivira sustav za preuzimanje sastojaka iz krvotoka i u isto vrijeme zatvara svoje izlaze - prelazi u fazu lipogeneze ili proizvodnje masnoća. Tako dugo dok je naša prehrana usklađena u tri obroka, sve je dobro. Razina inzulina u krvi 3 puta dostiže maksimalne vrijednosti tj. jednom za svaki obrok, a zatim se sat vremena nakon obroka vrijednost smanjuje. U određenom trenutku stanica koja više ne prima naredbu "Spremi zalihe!" dolazi u položaj "potrošnje zaliha" te započinje proces oslobađanja masnoća ili lipolize. Taj proces je to brži i intenzivniji što je veća potražnja za energijom tj. kada je čovjek fizički aktivan.


Stvari se pogoršavaju zbog činjenice da uopće nije potreban cijeli obrok da bi započelo izlučivaje inzulina. I najmanja užina dovoljna je da pokrene inzulin i njegovu naredbu: "Spremi zalihe!" te se odmah zaustavlja proces potrošnje zaliha i sve počinje ispočetka. Zbog toga je grickanje najveće zlo. Ako želimo smršaviti, prva stvar koju trebamo učiniti je sačuvati periodičnost obroka. Za povećanje tjelesne težine najviše je odgovoran poremećaj prirodnih ritmova našeg organizma zbog neredovitog uzimanja hrane i čestog grickanja, što često karakterizira naš način prehrane. Također trebate znati da je glavni katalizator izlučivanja hormona inzulina iz gušterače, šećer. No, šećeri se nalaze svuda. Na prvi pogled najbezazlenije izgleda krumpir. Treba upozoriti i na zašećerena pića - kava sa šećerom u 11 sati i eto! Ciklus je uništen. Voćni sokovi, gazirani napitci i druga pića podmukli su neprijatelj. Da! Želimo li smršaviti, moramo se odreći čak i "light" napitaka.
Nutricionisti dobro znaju da hranu većinom uzimamo nesvjesno (usta ne broje kalorije). Iz tog razloga oni od svojih pacijenata zahtijevaju da vode "dnevnik prehrane" u koji strogo bilježe sve što pojedu tijekom dana. To je ideja koju trebate zapamtiti kada se počnete debljati, a ne znate zašto. Još jedna pogreška je da nepostojeći ručak zamjenjujemo obilnom večerom. Na taj način pogoršavamo situaciju, jer organizam ima naviku većeg stvaranja zaliha navečer, a postotak hormona za potrošnju zaliha je najniži. Suprotno od današnje tendencija da se od večere napravi glavni obrok, večernji meni treba biti što slabiji. Da bismo bili idealno usklađeni s kronobiologijom, trebali bismo apsorbirati 70-80% količine dnevnih obroka u prvoj polovici dana.

Kako se oslobađaju zalihe?
Srećom, naše masno tkivo je vrlo dobro opremljeno i za oslobađanje masnoća, što je njegov drugi zadatak, budući mu je primarna uloga pribaviti gorivo za našu energetsku potrošnju. Masna stanica, kao što smo doznali, pohranjuje rezerve u obliku velikih molekula - triglicerida. Da bi ih pustila u krvotok, najprije ih treba razgraditi na manje dijelove. Trigliceridi kao takvi zaista ne mogu izaći iz stanice. Za razgradnju je zadužen enzim lipaza, prisutan u masnoj stanici. Da bi počela djelovati ne smije biti blokirana od strane inzulina, a zatim treba primiti naredbu: "Oslobodi zalihe!". Tu naredbu joj šalju dva hormona, adrenalin i noradrenalin, tzv. "hormoni stresa", jer ih zaista oslobađaju fizička aktivnost i stres (toplinski šok, fizički napad, mentalni stres...). Evo zbog čega je sjedilački način života koban za vitkost! Još je pogubniji kad se stvari zakompliciraju. Pod utjecajem hormona stresa, lipaza dijeli trigliceride na manje dijelove, masne kiseline i glicerol, i ispušta ih u krvotok. Masne kiseline se inače upotrebljavaju kao "gorivo za mišiće". Kada dođe do ove podjele, moguće su dvije stvari: ili se krećete i sagorite ih, ili se ne krećete pa neiskorištene ostaju u krvotoku, a masno tkivo, koje ne želi ništa ostaviti, pokupi ih i ponovo pretvori u trigliceride i pohrani u masnoj stanici.

Kronodijetetika
To nije dijeta, nego razumijevanje prehrane iz koje proizlazi različit način života u skladu s vašim bioritmovima. Ona vam neće omogućiti magično mršavljenje, ali će pomoći da postignete i s najmanje napora i prisile zadržite svoju težinu i figuru u najboljoj formi.
U sljedećem broju Vašeg zdravlja pročitajte nastavak - "Bioritmovi vitkosti (II dio)" - u kojem ćemo govoriti o sljedećim temama: Pohranjive ili nepohranjive tvari?, Celulit - "odmetnik od zakona", Pravo vrijeme za vježbe, Vježbanje sagorijeva masnoće, Može li se smršavjeti masažama? i Principi krono-prehrane.


Preuzeto iz knjižice Therese Hamel "Bioritmovi vitkosti"

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
dany
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 15.11.09 14:40

Aktivni i zdravi i u srebrnim godinama


Autori:
Mario Kasović, prof. tjelesne i zdravstvene kulture
Josipa Rupić, prof. tjelesne i zdravstvene kulture
Ivana Kutle, prof. tjelesne i zdravstvene kulture
objavljeno u broju 35 (4/04)


Je li moguće, kao s dobrim vinom, da s godinama budemo sve bolje? U neku ruku da, i to održavajući zdravlje i tjelesnu aktivnost. Istraživanja pokazuju da osobe treće životne dobi koje ostaju tjelesno aktivne imaju manje zdravstvenih tegoba nego što bi odgovaralo njihovim godinama.
Starenje i njegove funkcionalne posljedice različito pogađaju svakog pojedinca. Vremenom se pojavljuju anatomske promjene uzrokovane prirodnim starenjem, koje su osobito vidljive na kralješnici, tj. općenito na lokomotornom sustavu (sustavu za kretanje). U većine osoba te se promjene pojavljuju neprimjetno i polako napreduju. Zbog tihog nastanka mnogi i ne primjećuju da su tu, nego ih postaju svjesni tek nakon rutinskoga liječničkog pregleda ili pojave komplikacija.
Među spomenutima najčešće su degenerativne promjene kralješnice, koje su vrlo složene i često nepredvidive, a uzrokuju anatomske i funkcionalne promjene. Poremećaj može zahvatiti samo određeni segment, ali i veća područja, kao što su vratni, prsni ili slabinski dio kralješnice. Najteži oblici degenerativnih promjena zahvaćaju cijelu kralješnicu. Najčešće reumatske i degenerativne bolesti kralješnice su: osteoporoza, osteoartritis, degenerativne promjene diskusa, spondiloza... Prvi su simptomi degenerativnih promjena zglobova bol i oteklina te smanjena pokretljivost i funkcionalna sposobnost.
Na sreću, možemo izbjeći ili smanjiti pojavu boli u leđima u starijoj dobi. Najvažnije je održavati kralješnicu i ostatak tijela zdravima, jer redovita tjelesna aktivnost pomoći će našem zdravlju i živjet ćemo dulje i kvalitetnije.
U svijetu je sve više osoba treće životne dobi s tendencijom porasta životnog vijeka na 86 godina 2010. godine. Pohvalno je da se sve više ljudi uključuje u rekreativne programe sportskog sadržaja, ali, na žalost, većina starijih osoba još je nedovoljno tjelesno aktivna. Takva neaktivnost, kažu američki stručnjaci, uz neodgovarajuću prehranu drugi je po redu (poslije pušenja) uzrok smrtnosti u Sjedinjenim Američkim Državama. Upravo redovita tjelovježba može utjecati na poboljšanje te spriječiti pojavu nekih bolesti i poremećaja.

Prvi koraci
Prije uključivanja u određene programe vježbanja posavjetujte se s liječnikom. Porazgovarajte o vrsti aktivnosti za koju ste zainteresirani i budite sigurni da se i on slaže. Raspitajte se o kvaliteti programa, stručnoj osposobljenosti voditelja i uvjetima pod kojima se odvija. Kineziolozi, tj. profesori tjelesne i zdravstvene kulture, stručni voditelji, uputit će vas u čari programa i odgovoriti na sljedeća pitanja:

 • Je li vježbanje sigurno i zdravo za vas?
 • Koji su programi i vrste vježbi za vas najbolji?
 • Koje vježbe i položaje tijela treba izbjegavati ako imate neke teškoće sa zdravljem?
 • Što vam je od opreme potrebno i koja je najbolja za sigurno vježbanje?


Izbor programa ne prepustite slučaju
Postoje različiti programi koji u većini slučaja odgovaraju modnim trendovima, brzo se pojavljuju, a još brže nestaju. Takvi programi u mnogim slučajevima ne odgovaraju stvarnim potrebama i zdravstvenom statusu osoba koje vježbaju. Zbog loše odabrana programa pod utjecajem medija povećan je rizik nastanka novih tegoba. Ti problemi jednako pogađaju sve dobne skupine, no kod starijih osoba posljedice loše izabrana programa vježbanja mogu biti mnogo opsežnije.
Programi moraju biti usmjereni prema dijelovima koji su najviše podložni degenerativnim promjena te raznim rizicima nastanka ozljeda, a to su kralješnica, kukovi, koljena i ramena. Programi za osobe treće životne dobi moraju biti primjereni njihovoj dobi i funkcionalo-morfološkom statusu te sadržavati vježbe snage, izdržljivosti, fleksibilnosti i pokretljivosti, relaksacije i opuštanja.
Odgovarajuće vježbanje korisno je za ljude s različitim bolestima, uključujući visoki krvni tlak i šećernu bolest. Intenzitet izabranog programa mora biti prilagođen kondiciji korisnika jer svako preopterećivanje može izazvati ozbiljne ozljede. Osobe koje se kontinuirano preopterećuju postaju iscrpljene i umorne, što rezultira lošijim stanjem negoli prije vježbanja. Mnogi stručnjaci upozoravaju na to da preintenzivno vježbanje može dovesti do srčanog udara čak i kod zdravih osoba. Prilikom izbora programa valja imati na umu da svi oblici nisu jednako dobri za sve osobe. Programi aerobnog karaktera poput hodanja, trčanja, plivanja i vožnje bicikla, pri kojima se događaju ritmične kontrakcije i relaksacije velikih skupina mišića, omogućuju bolji protok krvi kroz arterije. Za izvođenja izometričkih ili statičkih vježbi, kao što su vježbe s opterećenjem, mišići ostaju u kontrakciji određeno vrijeme, zbog čega je ograničen protok krvi pritiskom na male arterije, što otežava vraćanje krvi u srce. Naglo povećanje krvnog tlaka pri izometričkim vježbama može biti opasno za osobe s bolestima srca i krvnih žila.
Fiziološke dobrobiti vježbanja prije svega se mogu pripisati održavanju funkcije srca i pluća. Kako s godinama funkcija srca opada, usporava se distribucija kisika u mišiće. Dišni sustav, uključujući i pluća, opskrbljuje tijelo kisikom i odstranjuje CO2. Vježbanje povećava srčani mišić i volumni kapacitet što pozitivno utječe na njegovu učinkovitost.
Dodatne informacije: Centar za sportsku rekreaciju osoba treće životne dobi društva za sportsku rekreaciju VITASPORT, Trg sportova 10, tel: 098/31 56 32
Zdrav način života i tjelesna aktivnost predstavljaju jedan od osnovnih preduvjeta razvijanja i održavanja tjelesnoga i psihičkog zdravlja. Pri uključivanju u organizirane programe redovite tjelesne aktivnosti valja odbaciti sve predrasude koje tjelesnu aktivnost asociraju na natjecanje, strogoću, prisilu i vojnu disciplinu. Glavni je dobitak od uloženog truda osjećaj snage, lakoće, vedrine i dobre kondicije. Ako tjelesnu aktivnost shvatimo kao nužnu potrebu, steći ćemo pozitivne navike i održati dobru tjelesnu kondiciju.
Nasuprot tomu, neaktivnost je glavni razlog mnogih zdravstvenih tegoba: kod djece se nepovoljno odražava na rast i razvoj, kod odraslih je potencijalno opasna za zdravlje, a u starijoj dobi može biti pogubna.
Nemojte odlagati jer se ovaj dan više neće vratiti, riječi su pjesnika s Dalekog istoka. Naši su svi dani i samo o nama ovisi hoćemo li ih učiniti korisnima!

U sljedećem broju čitajte: Vježbe snage za kralješnicu

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
dany
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

Stranica 2 / 3. Previous  1, 2, 3  Next

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.