Kutak za korisne tekstove

Stranica 1 / 3. 1, 2, 3  Next

Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 07.08.09 22:01

Aktiničke keratoze

Aktiničke keratoze su stanja prekanceroze koja se mogu pretvoriti u spinocelularni karcinom kože. Svaka keratoza se ne mora pretvoriti u karcinom, ali postoji povećan rizik da se pojedine keratoze ipak mogu pretvoriti u karcinom. Zbog toga je potrebna stalna kontrola keratoza te njihovo odstranjivanje. Nastaju kao posljedica oštećenja kože zbog dugotrajnog izlaganju suncu. Javljaju se isključivo na mjestima koja su najviše izložena suncu: vlasište, čelo, nos, obrazi, dekolte, šake, podlaktice i potkoljenice. Dugotrajno izlaganje suncu izaziva oštećenje genetskog materijala koji izaziva nekontroliran rast stanica.

Kako izgledaju aktiničke keratoze?
Početno izgledaju kao svijetle ili smeđe mrlje koje s vremenom tamne i postaju zadebljane. S vremenom postaju suhe na površini i mogu se ljuštiti. Oblik i veličina znatno variraju, kao i njihov broj.

Kako se liječe aktiničke keratoze?
Dosadašnje metode temelje se na mehaničkom uništenju keratoza. U tu se svrhu pretežno koristilo zaleđivanje. Sve ostale metode koje se temelju na mehaničkom uništenju keratoza mogu se koristiti. Veliku novost u njihovu liječenje čine laseri i aft tretman. Kod početnih keratoza peelinzi ili mikroabrazija kisikom su metoda izbora. Aft tretman koji optičkom energijom uništava keratoze i pomlađuje kožu preporuča se kao prevencija razvoja keratoza kod osoba kojima je sunce oštetilo kožu ili kod početnih keratoza. Erbij i co2 laser odlični su kod uklanjanja debljih keratoza. Najbolje rezultate daje frakcijski laser za uklanjanje početnih i srednje debljih keratoza te za sprječavanje njihova razvoja. Upotrebom lasera ne samo što uklanjamo keratoze nego smanjujemo aktivnost gena odgovornog za mutaciju, tj. Oštećenje genetskog materijala. Od sredstava koja se mogu koristiti kod kuće imamo na raspolaganju nesteroidne protuupalne lijekove, lokalne retinoide, imiquimod i peelinge. Fotodinamska terapija daje najbolje rezultate, ali metoda je izrazito bolna i neugodna te je potreban dugotrajan oporavak. Metoda se temelji na obasjavanju keratoza svjetlom određene valne duljine uz premazivanje posebnom tvari koja se pri obasjavanju aktivira i uništi keratozu.

Sprječavanje razvoja keratoza
Potrebno je od malih nogu čuvati se dugotrajnog izlaganja suncu te koristiti obuću, odjeću i kapu za sprječavanje oštećenja kože. Uz to, najvažniju ulogu ima redovita upotreba visokih zaštitnih faktora.

Koje se metode koriste u poliklinici za uklanjanje keratoza ?

Mikroabrazija kisikom
Erbij laser
Frakcijski laser
Aft tretman

izvor:poliderma.hr

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
avatar
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 40
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 07.08.09 22:03

Bore nadusnice
Glavni uzroci razvoja bora oko usana su sunce i pušenje. Uz to, i drugi vanjski faktori, poput hladnoće, smoga i prehrane, imaju veliku ulogu. Nadusnica je pri tome najviše zahvaćena borama. Bore je potrebno mehanički ukloniti i potaknuti razvoj novog kolagena. Do nedavno je CO2 laser imao glavnu ulogu u tome i davao najbolje rezultate, ali dugi oporavak od 1 do 2 mjeseca, uz povećan rizik od komplikacija, veliki je nedostatak tretmana.

Danas glavnu ulogu u uklanjanju bora nadusnice imaju erbium i frakcijski laser jer daju slične rezultate uz oporavak od 2 do 7 dana s minimalnim komplikacijama. Prvi se puta savjetuje tretiranje cijelog područja oko usta s bradom, zbog vidne razlike između tretiranog i netretiranog dijela. Kasnije se, po potrebi, tretira samo nadusnica. Bore nije moguće 100% ukloniti, ali se one mogu znatno smanjiti. Treba voditi računa o okolnim borama i usnama koje kasnije mogu kvariti cjelokupni izgled. Usne se s godinama stanjuju te se punjačima mogu diskretno povećati ili samo naglasiti rubove. Punjačima je također moguće korigirati okolne duboke bore i kutove usana. Dlake iznad nadusnice mogu se ukloniti laserom. Bez obzira na veličinu bora nadusnica, uvijek se mogu postići više nego zadovoljavajući rezultati.

Neodimij yag laser
Laser stimulira razvoj kolagena koji smanjuje bore tako što ih ispunjava novim kolagenom. Rezultati su vidljivi za 2 do 3 mjeseca, a konačni rezultat se vidi za 6 do 9 mjeseci. Po potrebi se mogu istovremeno ukloniti i dlake s nadusnice. Oporavak nije potreban, a kvaliteta i izgled kože su poboljšani. Potrebna su tri tretmana. Tretman se koristi kod blažih bora.

Radiovalovi
Imaju isti princip djelovanja kao neodimij yag laser, ali bez efekta na dlake. Isti je broj tretmana, ali je efekt jače izražen. Radiovalovi koriste elektromagnetsku energiju, za razliku od lasera koji koristi optičku energiju. Prvi rezultati vidljivi su nekoliko mjeseci nakon tretmana. Tretman se koristi za blaže bore. Dobra strana tretmana je što zbog jakog efekta na kolagen podiže nadusnicu, što popravlja cjelokupni izgled.

Erbium laser
Metoda izbora bez obzira na izraženost bora nadusnice. Obično se koristi kod srednje i jače izraženih bora. Laser mehanički skida slojeve kože i tako uklanja bore te potiče razvoj novog kolagena. Potrebna je lokalna anestezija s injekcijom, kao kod stomatologa, ili u obliku kreme. Potrebno je 1 do 3 tretmana uz oporavak od 7 do 10 dana.

Nakon tretmana potrebna je terapija protiv herpesa, koji se javlja neovisno o tretmanu. Preporuča se nošenje posebnih flastera prvih nekoliko dana uz što češće mazanje kremom i hladne obloge. Rezultat je vidljiv odmah nakon tretmana, tj. nakon oporavka.

Ako se nakon tretmana koriste led tretmani, znatno se skraćuje oporavak, zahvaljujući njihovoj optičkoj energiji.

Frakcijski laser
Tretman koji osim bora uklanja i pigmentaciju. Oporavak traje svega 2 do 4 dana te nije potrebna anestezija. Broj tretmana je od 1 do 3. Laser ispod površine ošteti kožu u obliku cilindra, što organizam zatim izbaci i nadomjesti novim kolagenom, te tako nestaje bora. Metoda se koriste za sve oblike bora, osobito za blaže i srednje izražene bore. Rezultati su vidljivi nakon oporavka te se svakodnevno poboljšavaju u sljedećih devet mjeseci. Nakon tretmana savjetuje se zaštita od herpesa, jer se herpes javlja neovisno o tretmanu.

Frakcijski radiovalovi
Tretman se bazira na istom principu kao kod frakcijskog lasera, samo koristi elektromagnetska energija. Koristi se za sve vrste bora.

Tretman traje izrazito kratko, od 30 do 60 sekundi . Koža bude crvena od 1 do 3 dana, iako crvenilo nekad traje svega nekoliko sati pri čemu je kožu potrebno mazati kremom za njegu uz eventualne hladne obloge te uzimanje zaštite od herpesa. Rezultat je vidljiv odmah nakon tretmana, s tim da se svaki naredni dan sljedećih šest mjeseci rezultat poboljšava.

Osim uklanjanja bora često dolazi do blažeg podizanje gornje usne, što dodatno poboljšava rezultat.

izvor:poliderma.hr

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
avatar
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 40
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 07.08.09 22:04

Bore oko usta

Glavni uzroci razvoja bora oko usana su sunce i pušenje. Uz to, i drugi vanjski faktori imaju veliku ulogu: hladnoća, smog, prehrana… Nakon menopauze dolazi do spuštanja lica, što se odražava na izgled kože oko usana pri čemu nastaju nabori i druge nepravilnosti kože. Gubitkom hijaluronske kiseline iz usana smanjuje se njihov volumen, što dodatno narušava izgled kože oko usana. Na utjecaj sunca i pušenje možemo utjecati, no na sam proces starenja ne možemo utjecati nego ga usporiti.

Tretmani za pomlađivanje kože oko usana temelje se na stimulaciji razvoja novog vezivnog tkiva i mehaničkog uklanjanja bora. Do nedavno je CO2 laser imao glavnu ulogu u tome i davao najbolje rezultate, ali dugi oporavak od 1 do 2 mjeseca uz povećan rizik od komplikaciju je nedostatak. Erbij laser daje slične rezultate uz kraći oporavak. Razvojem frakcijskog lasera otvoreno je novo razdoblje u uklanjanju bora oko usana. Osim uklanjanja bora često je potrebno kombinirati druge tretmane za što bolji rezultat. Kod tankih usana može se s punjačima povećati volumen usana. Obično nakon menopauze dolazi do izrasta tamnih dlaka koje treba ukloniti. Kako bi se postigli što bolji rezultati, savjetuje se tretman uklanjanja bora oko usana započeti pri prvoj pojavi bora jer ne treba čekati da se razviju veće bore. Ako se tretman započne ranije, smanjuje se broj potrebnih tretmana - iako nikada nije kasno.

Neodimij yag laser
Laser stimulira razvoj kolagena koji smanjuje bore tako što ih ispunjava. Rezultati su vidljivi za 2 do 3 mjeseca, a konačni rezultat se vidi za 6 do 9 mjeseci. Treba napomenuti da se po potrebi mogu istovremeno ukloniti dlake s nadusnice i brade. Nije potreban oporavak, a kvaliteta i izgled kože znatno su poboljšani. Potrebna su 3 tretmana.

Radiovalovi
Imaju isti princip djelovanja kao neodimij yag laser, ali bez efekta na dlake. Isti je broj tretmana, ali je efekt jače izražen.

Erbium laser
Laser mehanički skida slojeve kože i tako uklanja bore te potiče razvoj novog kolagena. Potrebna je lokalna anestezija s injekcijom kao kod stomatologa. Potrebno je 1 do 3 tretmana uz oporavak od 7 do 20 dana. Ako se koristi led tehnologija, znatno se skraćuje oporavak. Po potrebi se može ciljano ići na pojedinačne duboke bore.

Frakcijski laser
Tretman koji osim bora uklanja i pigmentaciju. Oporavak traje svega 2 do 4 dana te nije potrebna anestezija. Broj tretmana je od 1 do 3. Laser ošteti kožu ispod površine u obliku cilindra što organizam izbaci i nadomjesti novim kolagenom, te tako nestaje bora. Metoda izbora, osobito za pušačke bore.

Mikroabrazija kisikom
Koristi se samo za male, sitne i početne bore. Mlaz vode koji ide velikom brzinom mehanički uklanja bore. Potrebno je u prosjeku ponoviti oko 3 tretmana.

Frakcijski radiovalovi
Tretman ima dvostruki učinak: peeling efekt i zatezanje kože pri čemu se stvara novo vezivno tkivo što dodatno smanjuje bore. Koristi se struja visoke frekvencije koja stvara elektromagnetsko polje, tj. radio valove koji velikom brzinom mijenjaju smjer kretanja.Pri tome se djeluje na molekule vode koje se okreću te nastaje energija koja oštećuje vezivno tkivo što izaziva upalu. Nastalo oštećenje i upala znak su organizmu da stvori novo vezivno tkivo, a postojeće ojača uz jak efekt zatezanja i pomlađivanja kože. Peeling efekt nastaje kontaktom nastavaka u obliku šiljaka koji u dodiru s kožom izazivaju ljuštenje kože, tj. peeling efekt pri čemu se uklanja stara oštećena koža i zamjenjuje novom mladom kožom. Pri tome se uklanjaju površinske nepravilnosti tipa bore, ožiljci, pigmentacije i proširene pore. Tretman traje izrazito kratko, 30 do 60 sekundi te ne osjetite gotovo nikakvu nelagodu zbog brzine tretmana. Koža bude crvena od 1 do 3 dana, iako crvenilo nekad traje svega nekoliko sati pri čemu je kožu potrebno mazati kremom za njegu uz eventualne hladne obloge. Rezultat je vidljiv odmah nakon tretmana s tim da se svaki naredni dan sljedećih 6 mjeseci rezultat poboljšava.

Potrebno je od 1 do 3 tretmana. Tretman se preporuča posebno za bore nastale uslijed sunca ili pušenja. Osim uklanjanja bora često dolazi do blažeg podizanje gornje uste što dodatno poboljšava rezultat. Znakovi starenja i oštećenja kože u času se uklanjaju pri čemu s ponosom ističete vaše usne.


izvor:polidera.hr

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
avatar
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 40
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 07.08.09 22:04

Bore na čelu

Bore na čelu su najčešće mimičke bore nastale kretnjama mišića frontalisa koji se sastoji iz više dijelova. Zbog brojnih kretnji te nepravilnog korištenja mišića na prijelazima i između slojeva mišića oštećuje se vezivno tkivo, što je uzrok nastajanju bora. Genetika ima velik utjecaj, jer ako je jedan od vaših roditelja imao bore na čelu, osobito ako je to otac, tada su mogućnosti da ih i vi dobijete znatno veće. Bore se s godinama povećavaju i postaju sve izraženije. Kod osoba koje obiteljski imaju izražene bore čelu savjetuje se početi tretmane prije razvoja bora. Možemo reći da je sada Botox metoda izbora smanjivanja bora na čelu zbog odličnih rezultata, praktičnosti i jer nema ozbiljnih komplikacija.

Postoje i druge opcije za smanjivanje bora, kao primjerice operacija, koja daje trajnije rezultate. Ostale metode daju slabije i kratkotrajne rezultate. Bore na čelu nisu znak starenja. Jedan od glavnih uzroka zašto se ljudi odlučuju smanjiti ih jest što odaju dojam zabrinutosti ili namrgođenosti. Glavni uzrok razvoja bora je nepravilno korištenje mišića koje se usvoji tijekom života, a tijekom života je nažalost nemoguće ispraviti način korištenja mišića. Drugi problem je što ne možemo svjesno kontrolirati pokrete mišića koji odaju određene izraze lica.

Botox
Cilj tretmana je smanjivanje pokreta mišića, uslijed kojih nastaju bore, tako što ih Botoxom privremeno oslabimo. Ne želimo 100% ukloniti bore jer bi dobili neprirodan izgled lica. Želimo što više smanjiti bore kako bi se zadržao prirodni izgled pri čemu i je dalje moguće raditi pokrete čelom.

Tretman nije bolan, samo se na pojedinim mjestima osjeća manja nelagoda.

Oporavak nakon tretmana nije potreban. Prvi tretman namjerno je nešto slabiji kako bismo vidjeli jeste li zadovoljni rezultatom te se po potrebi kasnije može uraditi korekcija. Razlog tome je što ako prejako uradimo tretman, mogućnost poništavanja efekta Botoxa je ograničena te moramo čekati da efekt sam prestane djelovati. Efekt prosječno traje od 3 do 10 mjeseci, nakon čega se sve vraća u prvobitno stanje bez trajnih promjena. Kod dijela ljudi na mjestu tretmana smanjuje se znojenje čela te se kod nekih osoba umanjuju učestale glavobolje, dok nakon tretmana rijetko može nastati prolazna glavobolja. Od nuspojava može nastati prolazno spuštanje kapka što se određenim kapima uspješno rješava. Tretmani održavanja savjetuju se 1 do 2 puta godišnje te su svaki puta rezultati sve dulji i bolji, a doze koje se koriste sve su manje. Mikrodoze, male doze Botoxa, odlično su rješenje kod početnih bora ili prevencije razvoja bora kod ljudi koji su genetski opterećeni s borama.

izvor:pliderma.hr

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
avatar
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 40
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 07.08.09 22:05

Bore oko očiju

Bore oko očiju su kombinacija bora uslijed slabljenja vezivnog tkiva te mimičkih bora koje nastaju uslijed pokreta mišića. Zato je potrebna kombinacija više različitih tretmana kako bi rezultati bili što bolji. Ne treba čekati razvoj većih bora već se savjetuje započeti tretmane početkom 30-ih godina. Kreme za bore oko očiju imaju preventivnu ulogu, osim onih na bazi bjelančevina i sličnog djelovanja kao botox, te uklanjaju bore oko očiju.

Podizanje kapaka i smanjivanje bora oko očiju
Kad samo zbrojimo koliko puta trepnemo kapcima tijekom jednoga dana, dođemo do jako velikog broja, a kamoli tijekom samo jedne godine. Utjecaj gravitacije i slabljenje vezivnog tkiva dodatno potiču spuštanje kapaka. Većinu znakova starenja možemo uspješno prikriti, ali ne i spuštanje kapaka, što znatno narušava izgled i daje nam umoran izgled. Ukoliko se radi o početnom ili srednje izraženom spuštanju kapaka tretman radio valovima je prvi korak prije operacije da se to ispravi. Cilj tretmana je potaknuti jačanje vezivnog tkiva i time podizanje kapaka. Osim gornjih kapaka tretiraju se i donji kapci kako bi rezultat bio što bolji. Bez obzira kako je dobro izvršena operacija dizanja kapaka, uvijek ostaju ožiljci bez obzira koliko bili diskretni. Mnogo je lakše ponoviti tretman nego operaciju. Ispod donjih kapaka kod nekih se ljudi nalaze jastučići kože koji daju umoran izgled. Te jastučiće kože čine masne stanice koje tretman topi i vraća ponovo svježi i odmorni izgled. Bore oko očiju se uspješno uklanjaju uz jako osvježenje područja oko očiju. Jačanjem cirkulacije podočnjaci se mogu smanjiti.

Neodimij yag laser
Laser izaziva toplinsko oštećenje kože i upalu kojom se popravlja nastalo oštećenje. Pri tome se jača postojeći kolagen i stvara novi uz efekt zatezanja kože. Potrebna su 3 tretmana. Rezultat je vidljiv za 2 do 3 mjeseca nakon zadnjeg tretmana, s tim da se konačni rezultat vidi za 6 do 9 mjeseci. Rezultat traje od 1 do 2 godine. Savjetuje se jedanput godišnje tretman održavanja. Nije potreban oporavak.

Radiovalovi
Imaju isti princip djelovanja kao neodimij yag laser, ali daju bolji rezultat. Broj tretmana je isti s tim da efekt traje dulje. Savjetuje se jedanput godišnje tretman održavanja. Nije potreban oporavak.

Akvaforeza
Pomoću sedam vrsta različitih struja vrši se stimuliranje mišića uz zatezanje kože. Ujedno se vrši dubinsko hranjenje kože jer se pomoću struje ubacuju posebne tvari. Potrebno je oko 10 tretmana gdje se savjetuje tretiranje cijelog lica.

Led tehnologija
Metoda koja pomoću posebnih dioda koje emitiraju svjetlo određene valne duljine potiče razvoj novog kolagena uz zatezanje kože. Tretira se cijelo lice. Potrebno je 6 do 8 tretmana mjesečno, a nakon toga jedan tretman održavanja.

Frakcijski laser
Velika je pomoć za uklanjanje bora oko očiju. Uz bezbolnost tretmana oporavak traje 2 do 4 dana. Uklanja se stari kolagen i zamjenjuje novim uz površinski peeling kože, što dodatno uklanja bore. Potrebno je 1 do 3 tretmana. Rezultat je vidljiv odmah, ali konačni rezultat se vidi za 3 do 6 mjeseci nakon tretmana. Za vrijeme tretmana osjećate toplinu i žarenje.

Frakcijski radiovalovi
Tretman ima dvostruki učinak: peeling efekt i zatezanje kože pri čemu se stvara novo vezivno tkivo što dodatno smanjuje bore. Koristi se struja visoke frekvencije koja stvara elektromagnetsko polje, tj. radio valove koji velikom brzinom mijenjaju smjer kretanja.Pri tome se djeluje na molekule vode koje se okreću te nastaje energija koja oštećuje vezivno tkivo što izaziva upalu. Nastalo oštećenje i upala znak su organizmu da stvori novo vezivno tkivo, a postojeće ojača uz jak efekt zatezanja i pomlađivanja kože. Peeling efekt nastaje kontaktom nastavaka u obliku šiljaka koji u dodiru s kožom izazivaju ljuštenje kože, tj. peeling efekt pri čemu se uklanja stara oštećena koža i zamjenjuje novom mladom kožom. Pri tome se uklanjaju površinske nepravilnosti tipa bore, ožiljci, pigmentacije i proširene pore. Tretman traje izrazito kratko, 30 do 60 sekundi te ne osjetite gotovo nikakvu nelagodu zbog brzine tretmana. Koža bude crvena od 1 do 3 dana, iako crvenilo nekad traje svega nekoliko sati pri čemu je kožu potrebno mazati kremom za njegu uz eventualne hladne obloge. Rezultat je vidljiv odmah nakon tretmana s tim da se svaki naredni dan sljedećih 6 mjeseci rezultat poboljšava.

Treba od 1 do 3 tretmana. Tretman se može koristiti nakon 30-te godine kao prevencija ili za uklanjanje nastalih bora. Istovremeno po želji možete podignuti obrve ili gornje kapke.

Aft tretman
Koristi se optička energija koja potiče razvoj novog kolagena i zateže kožu. Potrebno je 1 do 3 tretmana. Rezultat je vidljiv odmah, ali se s vremenom i povećava.

Botox
Botox djeluje tako da sprječava grčenje mišića, a time i razvoj bora. Tretman traje od 3 do 10 mjeseci. Vrše se tri uboda sa strane i po potrebi jedan ispod oka kako bi se uklonile bore ispod donjeg kapka. Tretman nije bolan niti neugodan. Nema nikakvog oporavka.


izvor:poliderma.hr

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
avatar
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 40
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 07.08.09 22:06

Crvenilo lica

Crvenilo lica nastaje uslijed krvnih žila i prodora krvi u njih. Kod nekih ljudi postoji sklonost da se krvne žile na vanjske podražaje tipa topline, alkohola ili slično prošire unutar prodora krvi u njih. Obično se radi o rosaceji. Početno, krvne žile se nakon nekog vremena skupe i crvenilo lica nestaje. Ukoliko se podražaji ponavljaju žile ostaju trajno proširene uz razvoj novih krvnih žila. Drugi glavni uzrok crvenila lica je sunce koje potiče razvoj krvnih žila. U oba se slučaja, kod rosaceje i zbog utjecaja sunca, nalaze brojne sitne krvne žile koje su međusobno udružene, što daje crvenilo kože. Crveni ožiljci nastali primjerice od akni mogu se smanjiti istim tretmanom.

Tretmani izbora su laser, IPL uređaj ili AFT tretmani koji optičkom energijom spaljuju krvne žile. Crvenilo lica može nastati uslijed drugih razloga kod kojih navedeni uređaji ne pomažu jer krvne žilice nisu uzrok crvenila. Obično se radi o iritaciji lica uslijed vanjskih faktora ili najčešće kod neurodermatitisa. Da bi se spriječio razvoj crvenila lica preporuča se izbjegavanje provocirajućih faktora i sklanjanje od sunca uz redovitu upotrebu zaštitnih faktora. Kao pomoć za dodatno prikrivanje crvenila lica preporuča se make up sa zelenom podlogom, što maskira crvenu boju. Tretmani ne bole i nije potreban oporavak. Prosječno je potrebno 3 tretmana.

Neodimij Yag laser
Laser služi za uklanjanje većih i dublje smještenih krvnih žila koje daju tamniju nijansu crvene boje kože. S optičkom energijom spaljuju se krvne žile koje nestaju ovisno o veličini odmah nakon tretmana do par tjedana poslije. Broj tretmana je prosječno od 2 do 3.

AFT tretman
Predstavlja novost u uklanjanju crvenila kože i manjih krvnih žila. Do sada se koristio IPL uređaj koji je isto koristio optičku energiju ali uz znatno slabije rezultate. AFT je najnoviji tretman koji daje mnogo bolje rezultate u odnosu na IPL uređaj. Optičkom se energijom spaljuju krvne žile koje nestaju. Tretman se preporuča za manje krvne žile, rosaceju, crvene ožiljke te strije i površinske hemangiome. Oštećenja kože uslijed djelovanja sunca u vidu crvenila po licu, bočno na vratu i dekolteu su posebno pogodna za ovu vrstu tretmana. Nakon tretmana može se javiti smećkasta boja na mjestu tremana kao znak uništenja krvnih žila i pigmenta, što se može prikriti s puderom. Za 1 do 2 dana dolazi do ljuštenja te ostaje zdrava koža . Prvi tretman se radi slabijom snagom kako bi se vidjela reakcija klijenta na tretman, te je stoga i rezultat malo slabiji. U idućem tretmanu poveća se snaga te se nadoknadi slabiji rezultat. Potrebno je prosječno od 2 do 3 tretmana.

izvor:poliderma.hr

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
avatar
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 40
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 07.08.09 22:07

Kapilare lica

Glavni uzrok razvoja kapilara i vena lica je utjecaj sunca koji stanjuje kožu te potiče otpuštanje tvari koje stvaraju nove kapilare. Kod bolesti rosaceje ili kod osoba sa sklonošću razvoja crvenila lica, postoji sklonost razvoju novih kapilara. Vene i kapilare nemaju nikakav utjecaj na zdravlje, nego su estetski problem. Do sada se koristila struja kojom su se one spaljivale. Metoda je davala slabe rezultate uz česte ožiljke kao posljedicu tretmana. Razvoj ipl uređaja koji optičkom energijom spaljuje kapilare popravio je situaciju. Veće kapilare i vene mogu se ukloniti samo laserom. Ipl uređaje može tretirati samo sitne kapilare, a koristi se uglavnom za smanjivanje crvenila kože.

Aft tretman je najnoviji tretman koji zamjenjuje stare ipl uređaje, a tretman se temelji na istom principu. Aft tretman daje mnogo bolje rezultate od ipl uređaja za male kapilare i smanjivanje crvenila lica. Laser je najbolja metoda za uklanjanje kapilara i vena bez obzira na njihovu boju i veličinu. Koristi se najviše za pojedinačne kapilare i vene. Princip tretmana temelji se na mehaničkom uništenju vena i kapilara optičkom energijom. Hemoglobin je bjelančevina u crvenom krvnom zrncu koja upija lasersku zraku te se oslobađa energija koja uništava vene i kapilare.

Kada se vide prvi rezultati?
Manje vene i kapilare nestaju odmah, dok je za veće potrebno pričekati 2 do 4 tjedna kako bi se potpuno uklonile.

Koliko je tretman potrebno?
Prvi se tretman radi slabijom snagom te su rezultati malo slabiji, što se idućim tretmanom nadoknadi. Već jedan tretman daje odlične rezultate te se promjene mogu znatno ukloniti ili većim dijelom smanjiti. Prosječno je potrebno 1 do 3 tretmana. Razmak između tretmana je oko 30 dana.

Je li tretman bolan i neugodan?
Tretman nije bolan i neugodan jer se koristi hlađenje kože hladnim zrakom, tako da osjećate manje peckanje i žarenje koje nije neugodno. Nakon tretmana dobijete led kojeg držite 20 do 30 minuta.

Koje su moguće komplikacije?
Obično se radi o prolaznom crvenilu kože koje se brzo povlači. Ožiljci su praktički zanemariva opasnost. Može se eventualno dogoditi, ako su veće kapilare ili vene blizu površine kože, da se razvije manja krasta na koži. vrlo se rijetko nakon tretmana može dogoditi naticanje tretiranog dijela.

Vraćaju li se vene i kapilare nakon tretmana?
Uništene vene i kapilare se nikad ne vraćaju. Tretman ne uklanja potpuno vene i kapilare jer to nije potrebno, a uz to postoji sklonost razvoju novih kapilara. Nekada je potrebno uraditi tretman pokoje kapilare jedanput svakih 2 do 5 godina. Vene nemaju sklonost razvoju kao kapilare. Nakon tretmana potrebno je čuvati se sunca i provocirajućih faktora koji potiču razvoj novih kapilara.

Neodimij Yag laser
Laser uklanja manje kapilare i vene dok nije pogodan za jako sitne kapilare te crvenila kože. Broj tretmana je od 1 do 3. Tretman nije bolan, osjeti se peckanje i manja nelagoda koja odmah prođe. Nakon tretmana držite led 15 minuta i idete kući. Tretman izbora za pojedinačne vene i kapilare.

AFT tretman
Tretman služi za uklanjanje sitnih kapilara i crvenila kože što uklanja optičkom energijom. Broj tretmana je od 1 do 3. Za vrijeme tretmana osjetite bljesak svjetla i manje peckanje


izvor:poliderma.hr

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
avatar
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 40
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 07.08.09 22:07

Laserski peeling

Idealan tretman za osobe nakon 30-ih godina za osvježenje lica. Tretman služi za uklanjanje manjih bora, pigmentacija i zatezanje lica. Koristi se za istu svrhu kao laserski peeling erbij laserom, s tom razlikom što kod erbij lasera oporavak traje 3 do 7 dana, dok je kod frakcijskog lasera oporavak 1 do 3 dana.

Kod oštećenja kože suncem tretman je idealan način da se koža oporavi, uz uklanjanje nastalih oštećenja. Početno se tretman radio erbij laserom uz odlične rezultate, pri čemu je oporavak trajao od 5 do 7 dana. To vrijeme oporavka je za neke ljude dugo, te se javila potreba za jednako efikasnim tretmanom uz kraće vrijeme oporavka. Frakcijski laser je odgovor na to, pri čemu su rezultati bolji. Tretman nije bolan. Potreban je jedan tretman koji se može ponavljati jedanput svake 2 do 3 godine, koliko traju rezultati tretmana. Oporavak traje od 1 do 3 dana te se šminka može staviti već sljedeći dan poslije tretmana. Lice nakon tretmana poprimi brončanu boju. Nema nikakvog ograničenja u broju tretmana. Tretman još služi za smanjivanje proširenih pora i manjih ožiljaka nastalih od akni. Koža nakon tretmana bude čvršća, mekša i zategnutija, pri čemu se znatno popravi izgled i kvaliteta kože. Uklanja se umorni i beživotni izgled lica. Može se raditi i kod najosjetljivije kože. Za ljude koji nemaju vremena, a željeli bi preko noći popraviti svoj izgled lica kako bi bilo svježije i ljepše, ovo je tretman izbora. Bit tretmana je u zamjeni stare i oštećene kože potpuno novom kožom. Tretman se preporuča svakome tko je prešao 30-te godine, osobito onim osobama koje mnogo borave na suncu, jer uklanja oštećenja kože izazvana suncem.

Erbium laser
Laser skida površinske slojeve kože i manje nepravilnosti tipa proširene pore, manje pigmentacije uz bore i ožiljke. Tretman se može raditi kod problematičnog tena ili akni jer laser toplinom ubija bakterije. Oporavak nakon tretmana traje od 5 do 10 dana jer lice bude crvene boje te se koža malo ljušti. Za vrijeme tretmana osjećate manju nelagodu i peckanje. Savjetuje se uraditi najblažu varijantu radi kraćeg oporavka i jer nema nikakve nelagode. Korištenjem LED tehnologije duljina oporavka skrati se upola. Tretman se preporuča za početna oštećenja kože izazvana suncem kod mlađih ljudi.

Frakcijski laser
Osim što se uklanjaju površinski slojevi kože dolazi do potpune zamjene stare kože novom. Laser izaziva minimalno oštećenje površine kože dok se ispod kože nalaze oštećenja u obliku cilindara ili čepova koje organizam izbacuje van. Na njihovom mjestu organizam stvara novi kolagen te se koža zamijeni gotovo u cijelosti. Laser služi za skidanje bora, ožiljaka, pigmentacija i proširenih pora. Može se koristiti kod problematičnog tena i akni. Daje odlične rezultate kod pomlađivanja i osvježenja lica gdje koža poprimi sjaj i postane zategnuta. Oštećenja kože izazvana suncem uklanja najbolje od svih tretmana. Tretman ne boli i nije neugodan. Rezultat i duljina oporavka ovise o broju laserskih prijelaza, što je veći broj bolji je rezultat i dulji oporavak. Velika prednost tretmana je što ima jako kratki oporavak od 1 do 5 dana. Tretman se preporuča svakome nakon 30-ih godina, ne samo radi ljepote, jer ujedno sprječava razvoj keratoza, tj. oštećenja kože izazvana suncem iz kojih se kasnije može razviti rak kože. Savjetuje se tretman ponavljati jedanput svake 2 do 3 godine. Bez obzira koliko Vaša koža bila tanka i osjetljiva ne morate se bojati jer tretman nije agresivan, koža će biti ljepša te jača i otpornija.

izvor:poliderma.hr

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
avatar
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 40
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 07.08.09 22:08

Lice tretmani

Više se nije potrebno podvrći operaciji kako biste zadržali lijepo lice. Razlog tome je izuzetan napredak tehnologije koja može gotovo u cijelosti zamijeniti operaciju i dati bolji rezultat. Jedan dio ljudi će uvijek biti pristaša neagresivnih zahvata s minimalnim oporavkom ili bez oporavka dok će drugi dati prednost operativnom zahvatu bez obzira na duljinu oporavka. Najnovija znanstvena istraživanja pokazuju da ako se nakon 30-ih godina poduzmu preventivni tretmani lice može dugo vremena zadržati mladenački izgled bez bora te na taj način odgoditi primjenu agresivnijih zahvata.

Pogrešno je čekati da se razviju bore ili lice objesi jer tada pomažu samo agresivni zahvati. Postoje brojni tretmani i tehnologije koje mogu uvelike pomoći. Kod operacije se višak kože odstrani i zašije koža, čime se postigne napetost kože. Problem je što kvaliteta i izgled kože ostaju isti kao i prije. Cilj neagresivnih tretmana je popraviti izgled i kvalitetu kože uz smanjivanje bora te zatezanje kože. Ne postoji jedan najbolji tretman koji rješava sve kombinacije raznih tretmana što bi na kraju dalo najbolje rezultate. Jedan tretman naime ne može istovremeno djelovati na sva područja: bore, pore, pigmentacije, ožiljke… Pojedini tretmani djeluje najbolje na pojedine probleme i upravo tim kombiniranjem postižemo konačno rješenje problema. Zato se savjetuje prije i nakon operacije provoditi određene tretmane kako bi rezultat bio što bolji i dulje trajao. Radiovalovi, koji su jedan od najboljih tretmana za zatezanje kože, kombiniraju se s frakcijskim laserom kako bi se uklonile pigmentacije i ožiljci. Na temelju pregleda, stanja Vaše kože i potreba određuje se vrsta tretmana ili kombinacija koja daje najbolje rezultate.

Radiovalovi
Kako godine prolaze, svjedoci smo starenja, što se najviše odražava na koži lica. Bore postaju brojnije i izraženije uz povećanje mlohavosti kože. To ne znači da se s time moramo pomiriti, jer možemo vratiti godine unazad zahvaljujući tretmanu radiovalovima uz poboljšavanje općeg izgleda i zadržavanje mladenačkog izgleda. Ciljevi tretmana su zatezanje kože, smanjivanje bora, pomlađivanje kože, naglašavanje ruba brade i prevencija starenja. Posebna pažnja posvećuje se vratu i podbratku. Vrat ne krije godine te ga je do sada bilo najteže pomladiti, a sada nakon primjene radio valova opet možete isticati vaš vrat bez da on odaje vaše godine. Nijedna operacija ne može promijeniti ili poboljšati kvalitetu te izgled kože. Tretman uz jaki efekt zatezanja kože izrazito poboljšava njenu kvalitetu i izgled tako što utječe izravno na kolagen i metabolizam. Postiže se prirodniji izgled lica jer većina operacija daje neprirodni izgled zbog prejakog efekta zatezanja kože. Kod operacija efekt zatezanja kože nastaje odstranjenjem viška kože. Jedna od prednosti tretmana je što se rezultat s vremenom postupno poboljšava te nitko ne može znati da ste uradili neki tretman, za razliku od operacija gdje je promjena drastično vidljiva. Svakodnevno će vam govoriti da bolje i ljepše izgledate. Najnovija istraživanja dokazuju da najvažniju ulogu u sprječavanju starenja, uz hranu, zaštitu od sunca i tjelesnu aktivnost, imaju preventivni tretmani. Ukoliko se tretmani započnu na vrijeme, od 30-ih godina na dalje, možete dugo vremena sačuvati mladenački izgled te agresivniji tretmani postaju nepotrebni. Pogrešno je sačekati da se koža skroz objesi jer tada pomaže samo operacija.

LED tehnologija
Koriste se posebne diode koje emitiraju žuto ili infracrveno svjetlo u svrhu pomlađivanja kože. Metoda je idealna nakon 30-ih godina, iako se koristi i kasnije. Potrebno je 6 do 8 tretmana uz mjesečno jedan tretman održavanja. Tretman traje 20 minuta, gdje se lice obasjava lampom. Bore, osobito one oko očiju, se smanjuju uz popravljanje izgleda i kvalitete kože. Lice bude napetije i izgleda svježije. Metoda je idealna za uradak u pauzi jer nije potreban oporavak. Potiče se razvoj novog kolagena uz jačanje već postojećeg.

Akvaforeza (mezoterapija bez igle)
Koristi se sedam vrsta različitih struja koje jačaju Vaše mišiće lica i vrata koji su se opustili i oslabili. Možemo reći da se radi o fitnessu za mišiće lica i vrata koji ciljano jačaju te koža postaje napetija. Najvažniji razlog primjene električne struje je prijenos kroz kožu prirodnih hranjivih tvari koje nedostaju. Do sada se za ovo koristila klasična mezoterapija gdje se brojnim ubodima igle ubrizgavaju razne tvari. Problem te metode je bolnost, nelagoda i modrice na mjestu uboda. Uslijed utjecaja električne struje mijenjaju se svojstva kože koja postaje propusna za te tvari koje inače ne mogu prodrijeti kroz kožu. Tretira se cijelo lice od čela, područje oko očiju, obrazi, bore oko usana, usne, brada, obrazi, rub čeljusti, podbradak i vrat po želji. Potrebno je 10 tretmana uz održavanje svakih 2 do 3 mjeseca jednim tretmanom.

Mikroabrazija kisikom
Mlaz vode koji ide s brzinom od 200 km/h obogaćen kisikom skida mrtve slojeve kože i potiče razvoj nove kože. Uz to se sve pore kože, pa i one najmanje, najdetaljnije očiste. Ovo je dubinsko čišćenje lica jer se tonicima i mlijekom nikad ne mogu ukloniti nečistoće s lica. Potiču se limfna drenaža i cirkulacija. Manje bore, ožiljci i pigmentacije se smanjuju. Tretman ne boli niti ostavlja crvenilo te se odmah nakon tretmana možete vratiti na posao. Preporuča se tretman ponavljati jedanput svakih nekoliko mjeseci. Tretman se osobito preporuča osobama s masnom kožom i proširenim porama jer je ovo jedini pravi način čišćenja lica od mitesera. Kod mehaničkog čišćenja zaostaju kraste i crvenilo jer te osobe često imaju osjetljivu kožu. Ukoliko imate akne ili problematičan ten tada će vam kisik pomoći jer ubija bakterije koje izazivaju akne i popravlja ten.

AFT tretman
Koristi se optička energija koja ima efekt pomlađivanja kože pri čemu se popravljaju izgled i kvaliteta kože. Prema izgledu kože i tipu promjena određuje se valna duljina. Ukoliko se radi o pigmentacijama koristi se žuta lampa dok se kod crvenila kože i krvnih žila koristi zelena lampa. Najbolji rezultati postižu se kombinacijom obje lampe. Osim uklanjanja pigmentacija i crvenila kože znatno se popravi izgled lica u smislu osvježenja lica te napetosti kože. Umorni i beživotni izgled lica se ukloni. Potrebno je 1 do 3 tretmana uz povremeni tretman održavanja jedanput godišnje. Metoda je idealna za žene nakon 30-ih godina, iako se koristi i u trećoj životnoj dobi. Tretiraju se lice, vrat, šake i dekolte. Rezultat je vidljiv odmah, ali se s vremenom popravlja. Metoda je idealna za uklanjanje znakova oštećenja kože suncem, prevencije keratoza, liječenje rosaceje i pri sklonosti crvenilu lica. Cilj tretmana kod pigmentacije i crvenila je da nastaje tamnjenje promjene što se kroz par dana ukloni. Idealna metoda za osvježenje lica, osobito kod pušača.

Neodimij Yag laser (neablativni laserski tretman)
To je tretman od kojega dobivate najviše: fotopomlađuje, liječi akne, smanjuje ožiljke, pore i mašćenje lica te uklanja dlake. Ukoliko vas muči nešto od navedenog, napomenite prije tretmana kako bi se tome posvetila najveća pažnja. Cilj tretmana je razvoj novog kolagena uz jačanje već postojećeg, uništenje lojnih žlijezda, ubrzanje metabolizma, zatezanje kože i smanjivanje bora. Potrebna su 3 tretmana uz jedan tretman održavanja godišnje. Nije potreban oporavak nakon tretmana te se on može uraditi u pauzi za ručak. Efekt pomlađivanja kože, tj. Smanjivanja bora i zatezanja kože vidljiv je 2 do 3 mjeseca nakon zadnjeg tretmana, dok se konačni rezultat vidi nakon 6 do 9 mjeseci. Ostali efekti vidljivi su odmah nakon tretmana.

Dermodynamic metoda
Koriste se laser i vakum masaža koji potiču limfnu drenažu, cirkulaciju, ubrzavaju metabolizam stanica i razvoj novog kolagena. Metoda je izuzetno blaga i ugodna tako da se opustite i gotovo zaspete za vrijeme tretmana. Tretira se cijelo lice, vrat i dekolte. Potrebno je oko 10-ak tretmana, a savjetuje se tretman održavanja ponavljati jedanput mjesečno. Lice nakon tretmana odmah zablista i ljepše izgleda.

Frakcijski radiovalovi
Ovo je tretman s kojim se najviše dobija: zatezanje lica, smanjivanje bora oko očiju i usana, smanjivanje ožiljaka te skidanje pigmentacija. Ujedno se po želji mogu dizati kapci i obrve. Tretira se cijelo lice zajedno s podbratkom koji se zateže i smanjuje. Proširene pore se smanjuju uz popravljanje problematičnog tena. Tretman traje svega 2 do 3 minute, što je dovoljno da se izmijeni izgled vašeg lica. Bitan je peeling efekt kojim se skidaju stari slojevi kože, ožiljci, bore, pigmentacije i proširene pore. Uslijed toplinskog efekta oštećuje se vezivno tkivo uz upalu, što je organizmu znak da treba stvoriti novo tkivo a postojeće ojačati uz jaki efekt pomlađivanja i zatezanja kože. Crvenilo lica traje 1 do 3 dana, a nekad se u 5 do 7 dana može javiti manje ljuštenje stare kože. Rezultat je vidljiv odmah, a tipično je da se u narednih 6 mjeseci rezultat popravlja. Potrebno je 1 do 3 tretmana.

izvor:poliderma.hr

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
avatar
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 40
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 07.08.09 22:09

Fotopomlađivanje

Pod pojmom fotopomlađivanja podrazumijeva se korištenje optičke energije u svrhu pomlađivanja i oporavka kože. Upotrebljavaju se razni uređaji koji koriste optičku energiju: ipl uređaj, aft tretmani, laseri i led tehnologija. Zadnjih godina zabilježena je velika potražnja za ovim tretmanima, osobito među mlađom populacijom ovo je idealan tretman za osobe koje žele zadržati mladenački izgled te osobe koje imaju blaže ili srednje izražena oštećenja kože suncem. Metode se preporučuju ako imate neki važni događaj, a želite lijepo izgledati!

Nije potreban nikakav oporavak nakon tretmana te je idealan za osobe koje nemaju vremena, jer tretman traje kratko uz odlične rezultate. Na zapadu žene na tretmane fotopomlađivanja idu pretežno za vrijeme pauze na poslu. Tretman se temelji na stimulaciji metabolizma, razvoju novog vezivnog tkiva uz jačanje postojećeg kolagena, uklanjanju pigmentacija i crvenila kože te manjih bora. Preporuča se nakon 30-ih godina na dalje kako bi se spriječili znakovi starenja kože. Tretmanom ne samo što kupujemo vrijeme nego dajemo drugu šansu osobama koje su oštetile kožu suncem, uz zadržavanje mladenačkog izgleda kože. Prema stanju kože i potrebama, tj. Željama klijenta, određuje se uređaj za fotopomlađivanje. Najbolji se rezultati postižu kombinacijom više raznih uređaja, osobito laserskim peelingom. Tretmani nisu agresivni te se mogu ponavljati bez ograničenja, što se inače preporuča kako bi rezultat što dulje trajao.

Medicinski značaj tretmana
Tretman ima važnu preventivnu ulogu u sprječavanju razvoja aktiničkih keratoza (pogledajte usluge pod aktiničke keratoze) i tumora kože jer uklanja oštećene stanice iz kojih može nastati keratoza ili tumor kože (bazaliom, spinaliom).

Starenje
Jedan od glavnih uzroka prijevremenog starenja je sunce. Oštećenja kože zbog utjecaja sunca tijekom života se zbrajaju i postaju sve vidljivija. Najvažnija je zaštita od sunca do 18 godine života jer do tada možemo oštetiti gotovo 80% kože. Unatoč tome, kožu je potrebno štititi i paziti od sunca tijekom cijelog života.

Znaci prijevremenog starenja:

Razvoj pigmentacija - suhoća kože
Razvoj krvnih žilica - razvoj proširenih pora
Pojava sitnih bora - gubitak tonusa kože
Gubitak kvalitete kože
Kome se preporuča tretman?
Preporuča se osobama koje žele bolje izgledati, zadržati mladenački izgled bez agresivnih zahvatima, koje žele veću promjenu preko noći, a nemaju vremena za oporavak. Tretman je idealan za osobe koje imaju i žele ukloniti lakša do srednja oštećenja kože nastala od sunca.

Što se postiže tretmanom?
Nakon tretmana vaše lice izgleda svježije, nije vam potreban puder te je uklonjen beživotni izgled lica. Sitne bore se smanjuju, a pigmentacije i crvenilo kože uz kapilare se većim dijelom uklanjaju. Koža postaje mekša, glađa i napetija. Proširene pore se smanjuju. Lice bude ujednačeno, sjajno i svježe.

AFT tretman
Koristi se optička energija koja ima efekt pomlađivanja kože pri čemu se popravljaju izgled i kvaliteta kože. Prema izgledu kože i tipu promjena određuje se valna duljina. Ukoliko se radi o pigmentacijama koristi se žuta lampa dok se kod crvenila kože i krvnih žila koristi zelena lampa. Najbolji rezultati postižu se kombinacijom obje lampe. Osim uklanjanja pigmentacija i crvenila kože znatno se popravi izgled lica u smislu osvježenja lica te napetosti kože. Umorni i beživotni izgled lica se ukloni. Potrebno je 1 do 3 tretmana uz povremeni tretman održavanja jedanput godišnje. Metoda je idealna za žene nakon 30-ih godina, iako se koristi i u trećoj životnoj dobi. Tretiraju se lice, vrat, šake i dekolte. Rezultat je vidljiv odmah, ali se s vremenom popravlja. Metoda je idealna za uklanjanje znakova oštećenja kože suncem, prevencije keratoza, liječenje rosaceje i pri sklonosti crvenilu lica. Cilj tretmana kod pigmentacije i crvenila je da nastaje tamnjenje promjene što se kroz par dana ukloni. Idealna metoda za osvježenje lica, osobito kod pušača.

LED tehnologija
Koriste se posebne diode koje emitiraju žuto ili infracrveno svjetlo u svrhu pomlađivanja kože. Metoda je idealna nakon 30-ih godina, iako se koristi i kasnije. Potrebno je 6 do 8 tretmana uz mjesečno jedan tretman održavanja. Tretman traje 20 minuta, gdje se lice obasjava lampom. Bore, osobito one oko očiju, se smanjuju uz popravljanje izgleda i kvalitete kože. Lice bude napetije i izgleda svježije. Metoda je idealna za uradak u pauzi jer nije potreban oporavak. Potiče se razvoj novog kolagena uz jačanje već postojećeg.

Neodimij Yag laser (neablativni laserski tretman)
To je tretman od kojega dobivate najviše: fotopomlađuje, liječi akne, smanjuje ožiljke, pore i mašćenje lica te uklanja dlake. Ukoliko vas muči nešto od navedenog, napomenite prije tretmana kako bi se tome posvetila najveća pažnja. Cilj tretmana je razvoj novog kolagena uz jačanje već postojećeg, uništenje lojnih žlijezda, ubrzanje metabolizma, zatezanje kože i smanjivanje bora. Potrebna su 3 tretmana uz jedan tretman održavanja godišnje. Nije potreban oporavak nakon tretmana te se on može uraditi u pauzi za ručak. Efekt pomlađivanja kože, tj. Smanjivanja bora i zatezanja kože vidljiv je 2 do 3 mjeseca nakon zadnjeg tretmana, dok se konačni rezultat vidi nakon 6 do 9 mjeseci. Ostali efekti vidljivi su odmah nakon tretmana.

izvor:poliderma.hr

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
avatar
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 40
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 07.08.09 22:09

Madeži

Još ni danas ne postoji pravilna definicija madeža. Tako se primjerice govori kako madež tvori posebna vrsta pigmentnih stanica uz druge vrste tkiva. Većina madeža je bezopasna, no svakako se savjetuje redovita kontrola madeža kod dermatologa barem jednom godišnje. Većina ljudi se odlučuje na odstranjenje madeža zbog estetskih razloga ili nezgodne lokacije madeža. Glavna metoda za odstranjivanje madeža je operacija, i to je jedina pravilna metoda jer se madež u cijelosti ukloni te se može uraditi histološka analiza.

Postoje druge metode koje ne mogu u cijelosti ukloniti madež, jer madež unište iznad kože dok korijen zaostaje ispod kože. U te se metode ubraja spaljivanje strujom ili zaleđivanje. Madež se uvijek nastoji operativno ukloniti, osobito kada je pigmentiran. No postoje izuzeci kada se radi o madežima na licu koji nemaju pigment. Nakon operacije zaostao bi ožiljak, osobito na licu, nosu ili čelu. Laser je metoda izbora za te slučajeve jer se gotovo ništa ne vidi nakon uklanjanja madeža. Uvjet je da osobe imaju iznad 25 godina i da madež nije pigmentiran. Iglom se daje lokalna anestezija, a tretman je bezbolan.

Erbium laser
Laser mehanički uništi madež, a ovisno o veličini madeža daje se lokalna anestezija kao u stomatologa, no ako je manji madež nije potrebna anestezija. U oba slučaja tretman nije bolan niti neugodan. Na mjestu tretmana zaostaje manja krasta koja otpada nakon sedam dana. Na mjestu tretmana ne zaostaje ožiljak nego eventualno manje površinsko oštećenje koje je gotovo neprimjetno, po potrebi se i to može korigirati. U svakom slučaju, postiže se najbolji estetski rezultat jer iza svake operacije zaostaje ožiljak, osobito ako je madež na nosu. Najčešće se radi o madežima koji nemaju boju i javljaju se nakon 40-ih godina života. Nažalost, s godinama im se povećavaju veličina i broj te se savjetuje madeže što ranije tretirati, iako nikad nije kasno.

izvor:poliderma.hr

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
avatar
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 40
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 07.08.09 22:10

Nokti

Glavni sastojak nokta je keratin, po građi bjelančevina. Nokti služe prvenstveno kao zaštita rubova prstiju od ozljeda. Danas imaju prvenstveno ulogu ukrasa. Vidljivi dio nokta je mrtvo tkivo. Nokat se razvija iz posebnih stanica koje se nalaze ispod nabora kože smještenog na vrhu prsta. Te stanice su jako osjetljive na ozljede koje se zbrajaju tijekom života i odražavaju na izgled i kvalitetu kože dugi niz godina poslije. Ukoliko ste nosili uske i neudobne cipele, nemojte se čuditi da kojih 10-ak godina poslije nokti ne izgledaju jednako lijepo kao prije. Prečesto turpijanje, lakiranje i skidanje laka s noktiju jednako djeluje. Umjetni nokti se ne smiju nositi duže od par mjeseci zbog mogućeg oštećenja noktiju.

Za oblikovanje noktiju se preporuča turpijanje nakon umakanja noktiju u mlakoj vodi oko 5 minuta. Rezanje također oštećuje nokat te se preporuča samo nakon umakanja u toploj vodi. Najveći smrtni grijeh je rezanje kožice nokta jer služi kao filter ili čep na boci da ne prodru bakterije ili gljivice te izazovu infekciju. Najčešće nastaju bolne zanoktice, bijele pjege ili brazde posljedično. Za skidanje laka noktiju savjetuje se koristiti skidač laka bez acetona. Nakon pranja nokte morate uvijek namazati kremom za njegu jer nokti gube vodu 100 puta više nego koža, što je razlog pucanju i listanju noktiju. Nokti su odraz zdravlja jer se na njima odražavaju brojne bolesti i nedostatak pojedinih vitamina te minerala. Zahvaljujući laseru danas možemo liječiti gljivične infekcije i uklanjati površinske nepravilnosti noktiju

izvor:polidrma.hr

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
avatar
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 40
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 07.08.09 22:10

Gljivične infekcije
I danas predstavljaju veliki problem jer su izuzetno otporne na većinu terapija i sklone vraćanju. Glavni lijek čine antimikotici, tj. lijekovi protiv gljivica. Jedino pomažu tablete, dok kreme ili lakovi imaju neznatnu ulogu osim u početnoj fazi te traže dugi period liječenja. Problem kod tableta je što se moraju dosta dugo uzimati i djeluju na jetru. Za uspješno liječenje gljivične infekcije potrebno je prokuhati sve čarape te prašiti cipele s posipom protiv gljivica. Uvijek je potrebno nošenje vlastitih papuča prilikom tuširanja na javnim mjestima.

Površinska oštećenja nokta pospješuju prodor gljivica u nokat gdje se hrane keratinom, glavnim građevnim sastojkom nokta. Sve infekcije na stopalima potrebno je liječiti jer se lako mogu proširiti na nokat. Oboljeli nokat poprima obično žućkastosmeđu boju te se lako mrvi ili lista. Novost u liječenju gljivičnih infekcija je laser. Princip je mehaničko uništenje oboljelog dijela nokta koji se u cijelosti uklanja i tako se liječi infekcija. Toplinski efekt koji se oslobađa je bitan jer uništava gljivice. Tretman ne boli i nije potrebna anestezija. Pri tretmanu osjećate toplinu. Broj tretmana je prosječno oko 3 puta.

izvor:poliderma.hr

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
avatar
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 40
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 07.08.09 22:11

Ožiljci

Ožiljci nastaju kao posljedica oštećenja kože, najčešće zbog ozljede ili upalnog procesa. Organizam rastom novog vezivnog tkiva nastoji nadoknaditi nastalo oštećenje pri čemu se nastali defekt ne može nikada potpuno ukloniti. Uslijed toga nastaje ožiljak. Ožiljak ima prvenstveno estetsku ulogu, no nekad može ograničavati kretnje ako se nalazi u blizini zgloba.

Vrste ožiljaka:
Hipertrofični ožiljak – ožiljak ima crveno lividnu boju, nalazi se iznad razine kože, moguća je početna bolnost ili svrbež ožiljka, s vremenom dolazi do izravnavanja ožiljka i gubitka crvene boje.
Atrofični ožiljak – uslijed lošeg cijeljenja rane dolazi do širenja ožiljka, najčešće se nalazi na leđima kao posljedica uklanjanja madeža. Obično se nalazi kod osoba sa slabijim vezivnim tkivom.
Keloid – posebna vrsta ožiljka koja se nikad ne smanjuje, bolan je, nekad jako svrbi, širi se izvan mjesta ozljede i sklon je vraćanju nakon tretmana.
Metode za smanjivanje ožiljaka :
LED tehnologija
abrazija
peeling
laser
IPL uređaj
AFT tretman
subinczija
operacija
imiquimod
silikonske kreme
mikroabrazija kisikom
kreme na bazi vitamina A i bjelančevina
zaleđivanje tekućim dušikom
prijenos vlastite masti
intraleziono davanje kortikosteroida
punjači
Smanjivanje ožiljaka
Ožiljak se ne može nikada u cijelosti ukloniti, ali se može dosta smanjiti kako bi bio estetski prihvatljiv. Nažalost, zbog mjesta, oblika i veličine ožiljak može izazvati velike psihičke tegobe zbog narušavanja vanjskog izgleda. Bez obzira na starost ožiljka, veličinu, mjesto i uzrok nastanka, uvijek se može pomoći. Kako bi ožiljak bio što manji savjetuje se započeti tretman odmah nakon vađenja šavova. Kod ozljede također treba započeti tretman odmah nakon zarastanja kože. Kako bi rezultat bio što bolji, savjetuje se kombinacija tretmana. Danas najbolje rezultate daju laseri. Postoji više vrsta lasera koji se za to koriste: laseri koji potiču razvoj novog kolagena, laseri koji uklanjaju crvenilo spaljivanjem krvnih žila i ablativni laseri koji mehanički uklanjaju nepravilnosti kože. Jedan od nerješivih problema je što se ne može u svim slučajevima vratiti boja kod bijelih ožiljaka. Ukoliko se započne tretman, a ozljeda, tj. Upala nije bila prevelika, boja se može vratiti. U tu svrhu se koriste fototerapija, excimer ili frakcijski laseri. Novu nadu daju tretmani koji se baziraju na uzgoju vlastitih stanica koje ispunjavaju ožiljak. Prije započinjanja tretmana potrebno je individualno

Erbium laser
Laser mehanički skida površinske nepravilnosti tako da ih dovede u razinu kože ili smanjuje dubinu ožiljaka koji su ispod razine kože tako da im zagladi rubove. Ujedno stvara novi kolagen koji mjesecima nakon tretmana smanjuje ožiljke. Koristi se lokalna anestezija u obliku kreme ili kao kod stomatologa. Broj tretmana je prosječno od 1 do 3.

Frakcijski laser
Najbolja metoda za sve vrste ožiljaka bez obzira kako izgledali, kako su nastali i koliko su stari. Ujedno uklanja i pigmentacije. Tretman je bezbolan i nema oporavka. Cilj tretmana je potpuno zamijeniti tkivo ožiljka normalnim tkivom.

LED tehnologija
Brojne diode obasjavaju kožu i tako smanjuju ožiljak jer potiču zacjeljivanje kože te smanjuju komplikacije. Koriste se pred operativni zahvat kao i odmah nakon te se potiču odlični rezultati. Ujedno potiču prolaženje crvenih ožiljaka.

AFT tretmani
Optičkom energijom uništava se pigmentacija ili crvenilo kože. Tretman ne boli, a ujedno se ožiljak zaglađuje. Metoda izbora kod crvenih ožiljaka, primjerice nakon prolaza akni ili poslije operacije.

Neodimij Yag laser
Laser omekšava ožiljak i izravnava ga bez da oštećuje kožu. Tretman se bazira na zamjeni abnormalnog veziva normalnim vezivom. Rezultat je vidljiv odmah.

Frakcijski radiovalovi
Tretman se može koristiti za bilo koje vrste ožiljaka osim keloida. Princip je peeling efekt kojim se skidaju slojevi kože, tj. ožiljak pri čemu se sam ožiljak izravnava. Uslijed toplinskog efekta stvara se novo vezivno tkivo koje ispunjava ožiljak te ga dodatno smanjuje. Mogu se tretirati velike površine jer tretman traje svega nekoliko minuta.

Hladna ablacija
Metoda se temelji na toplinskom uništenju ožiljka koji se nakon toga ljušti u slojevima. Dolazi do zamjene abnormalnog vezivnog tkiva koje se nalazi u keloidima i hipetrofičnim ( uzdignutim ožiljcima ) te vraća normalno vezivno tkivo. Cilj tretmana je izravnavanje tj zaglađenje ožiljka ili keloida. Metoda je malo neugodna ali osigurava dobre rezultate.

Neablativni frakcijski laser
Laser se preporuča za sve vrste ožiljaka, posebno za ožiljke koji su izgubili pigment jer se često vrati pigmentacija, nažalost nikad do kraja. Razlog povratka pigmentacije je što okolne pigmentne stanice putuju na mjesto tretmana gdje se nasele i počnu ponovo proizvoditi pigment. Zašto se pigment ne vrati kod svih ljudi nije za sada poznato. Laser ima najveću prednost za ožiljke nastale nakon operacija i ožiljke koji su posljedica bilo koje vrste traume.

izvor:poliderma.hr

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
avatar
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 40
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 07.08.09 22:12

Podbradak

Do nedavno nije postojalo adekvatno rješenje za smanjivanje podbratka. Operacije nisu mogle u cijelosti riješiti taj problem. Mnogi ljudi imaju problem s podbratkom u smislu da im visi ili im je povećan te znatno narušava fizički izgled. Genetika je bitna jer često ostali članovi u obitelji imaju isti problem. Bez obzira koliko bili na dijeti, pazili što jedete i uz redovitu fizičku aktivnost, ne možete se riješiti povećanog podbratka.

Metode radiovalovima i akvaforeza koriste se za smanjivanje blažeg i srednje izraženog podbratka. Radiovalovi su obećavajući u oba slučaja dok se akvaforeza koristi za blaže izražen podbradak. Kod tretmana radiovalovima koriste se dva posebna nastavka.

Ukoliko dobijete 1 do 2 kilograma, oni se nažalost kod tih pojedinaca uvijek točno rasporede u podbradak. Postoje dvije vrste povećanog podbratka, jednu vrstu koje čine nakupljane masne stanice, a drugu vrstu kada zbog viška kože nastaje povećan podbradak. Ukoliko se radi o masnim stanicama koje su u tom području nagomilane, koristi se unipolarni nastavak koji ih uspješno otopi uz zatezanje kože, čime se smanjuje podbradak. Kod samog viška kože bipolarni nastavak ima jaki efekt zatezanja kože uslijed čega nestaje problem visećeg podbratka. Ukoliko se radi o jako izraženom podbratku, tada je potrebno koristiti druge metode.Kod jače izraženog podbratka preporučuju se liposukcija, laserska lipoliza ili operacija. Po potrebi se pojedine metode mogu kombinirati.

Radiovalovi
Cilj je kontrolirano dubinski zagrijavanje tkiva pri čemu se masne stanice unište i izazove oštećenje vezivnog tkiva s upalom. Kao posljedica toga smanjuje se obujam podbratka i dolazi do stvaranja novog vezivnog tkiva uz efekt zatezanja kože te smanjivanja podbratka. Konačni rezultat vidljiv je 3 do 6 mjeseci nakon zadnjeg tretmana iako se nakon zadnjeg, 3-eg ili 4-og tretmana, već vidi početno smanjivanje podbratka. Tretman se preporuča za slabije do srednje povećani podbradak gdje je veća količina masnih stanica nego mlohavost kože.

Fat disove
Metoda služi za smanjivanje podbratka koji ima povećanu količinu masnog tkiva. Ukoliko se radi samo o višku kože bez masnog tkiva savjetuje se metoda radio valovima za zatezanje kože. Potrebno je oko 5 tretmana.

Frakcijski radiovalovi
Princip je isti kao kod običnih radova ali se efekt vidi odmah te je potrebno prosječno oko dva tretmana. S vremenom se rezultat poboljšava. Posebna odlika ovog tretmana je površinsko mehaničko oštećenje kože slično frakcijskom laseru te se vidi crvenilo kože do nekoliko sati poslije tretmana. Metoda izbora kod povećanog podbratka gdje dominira višak kože koji visi.

Akvaforeza (mezoterapija bez igle)
Koristi se sedam vrsta raznih električnih struja koje jačaju mišiće i napinju kožu uz smanjivanje podbratka. Pri tome kroz kožu prolaze tvari koje tope masno tkivo. Potreban je jedan tretmana.

Neodimij Yag laser
Laser oštećenjem vezivnog tkiva izaziva upalu koju organizam uklanja uz efekt zatezanja kože te posljedično smanjivanja podbratka. Konačni rezultat vidljiv je 3 do 6 mjeseci nakon zadnjeg, 3-eg tretmana.

izvor:pliderma.hr

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
avatar
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 40
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 07.08.09 22:12

Pojačano znojenje

Velik broj ljudi ima probleme s pojačanim znojenjem pod pazuhom. Na sreću, kod većine je ljudi, više ili manje uspješno, to moguće kontrolirati raznim sredstvima protiv znojenja. Nažalost, postoji manja skupina ljudi kojima to nije dovoljno. Često su prisiljeni više puta dnevno mijenjati odjeću koja se uništi zbog znoja. Zbog toga imaju velike probleme, kako na poslu tako i emocionalno. U većini se slučajeva radi o nepoznatom razlogu znojenja ili više članova obitelji ima slične probleme.

Sredstva protiv pojačanog znojenja
Od sredstava protiv povećanog znojenja koriste se razni antiperspiransi, losioni i druga sredstva na bazi aluminijevih soli. Česte su iritacije ili upale kože pod pazuhom uslijed njihove primjene. Za teže slučajeve koristi se jontoforeza, tablete, odstranjivanje znojnih žlijezda liposukcijom ili operacija presijecanja živčanih puteva. Većina navedenih metoda ima brojne nuspojave koje mogu biti teže od samog pojačanog znojenja. Botox se pokazao kao najbolja moguća metoda za sada kada se sagleda rezultat, duljina trajanja efekta, bezbolnost i sigurnost tretmana.

Koja je uloga znojenja?
Glavna uloga znojenja je rashlađivanje organizma od zagrijavanja i izbacivanja štetnih tvari. Znojenje pod pazuhom nema tu ulogu niti bilo koju drugu ulogu te možemo reći da je nepotrebno. Glavnu ulogu u regulaciji znojenja ima centralni živčani sustav te pri stresu ili nerviranju dolazi do povećanog znojenja. Uloga Botoxa je u smanjenju rada žlijezda znojnica, pri čemu se većinom postižu odlični rezultati tako što blokira acetil kolin koji potiče znojenje. Tretman nije štetan niti ima ikakav utjecaj na zdravlje.

Koliko dugo traje efekt tretmana?
Rezultat traje od 3 do 10 mjeseci. Efekt počinje za 7 do 15 dana, pri čemu nije potrebno trošiti nikakva sredstva protiv znojenja. Zbog tretmana se neće povećati znojenje na drugom mjestu i neće biti jače kada prođe efekt tretmana. Nakon tretmana moguće je manje znojenje, ali ni približno kao prije tretmana. U izrazito malom postotku nekim osobama tretman ne pomaže u dovoljnoj mjeri te su potrebne druge metode.

Što je potrebno uraditi prije tretmana?
Noć prije tretmana nužno je brijanje pod pazuhom jer je potrebno na oba pazuha nacrtati kvadrantnu mrežu. Unutar svakog kvadranta vrši se ubod. Nacrta se prosječno 12 kvadranta na svakom pazuhu. Nakon tretmana nemate nikakvih ograničenja i idete odmah kući.

izvor:poliderma.hr

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
avatar
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 40
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 07.08.09 22:13

Stražnjica

Stražnjica je jedan od važnijih ženskih atributa privlačnosti. Od davnina simbolizira plodnost, primjerice, postoje brojne skulpture iz prošlosti koje prikazuju naglašeniju stražnjicu. Od srednjeg se vijeka ženske oblike prikazuju kao poželjan znak privlačnosti i majčinstva. Danas u brojnim kulturama, kao što su afrička ili brazilska, žena nije privlačna ako nema veću stražnjicu. U brazilu se čak rade operacije povećanja stražnjice umetanjem silikonskih umetaka. Dok jedne žene muku muče kako smanjiti stražnjicu, druge je nastoje pod svaku cijenu povećati.

Korekcija stražnjice
Većina žena na stražnjici želi korigirati: strije, celulit, zatezanje kože, podizanje ili smanjivanje stražnjice. Metoda izbora za sve navedeno su radiovalovi koji toplinom uništavaju masne stanice, što ima efekt kao liposukcija. Uz to se oštećuje vezivno tkivo te organizam jača postojeće vezivno tkivo i stvara novi kolagen uz efekt zatezanja kože. Strije se smanjuju i zaglađuju jedino ako su bijele. Pigment se ne može vratiti, ali se rezultat može dodatno popraviti s pokušajem vraćanja pigmenta frakcijskim laserom. Konačni efekt tretmana radiovalovima je učvršćivanje, podizanje i smanjivanje stražnjice, pri čemu se celulit uklanja, a strije smanjuju. Ako je celulit dugotrajan, savjetuje se prije tretmana radiovalova uraditi 2 do 3 tretmana mezoterapije bez igle, da se metabolizam stanica ubrza.

Što je još potrebno uraditi kako bi se poboljšao rezultat?
Uz sve navedeno, potrebno je promijeniti stil života ako želite vrhunski rezultat. Potrebno je započeti ciljani program jačanja mišića, osobito stražnjice i stražnje strane bedara. Mišići imaju ulogu da podupiru i nose kože. Ukoliko nemate mišića, nema što podupirati kožu i rezultat je slabiji. Razvijanjem mišića vaša stražnjica poprima idealni oblik te je s ponosom ističete.

Tretman radiovalovima
Potrebno je 6 tretmana, a razmak između tretmana je od 7 do 20 dana. Nije potreban nikakav oporavak, a tretman je bezbolan. Nema nikakvih komplikacija. Prve rezultate vidite nakon trećeg tretmana, prvo po tome što vam odjeća bolje pristaje. Tipično za tretman je da se maksimalni rezultati vide 3 do 6 mjeseci nakon zadnjeg tretmana. Već kad ste zaboravili na tretman, iznenadite se kako vaša stražnjica dobro izgleda.

Akvaforeza (mezoterapija bez igle)
Tretmanom se stimulira metabolizam, tope se masne stanice, ubrzava se cirkulacija i limfna drenaža. Zahvaljujući sedam vrsti struja kroz kožu se ubacuju razne tvari te više nisu potrebni brojni neugodni ubodi iglom, što se koristi kod klasične mezoterapije. Potrebno je 10 tretmana. Ujedno dolazi do učvršćivanja stražnjice.

izvor:poliderma.hr

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
avatar
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 40
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 07.08.09 22:13

Strije

Strije su oštećenje vezivnog tkiva nastalo uslijed prebrzog rastezanja kože. Možemo reći da su strije neka vrsta ožiljka vezivnog tkiva. Pri naglom rastezanju kože vezivno tkivo se ne može tako brzo prilagoditi i dolazi do njegova oštećenja. Za razvoj strija je, uz genetiku, najvažnija brzina rastezanja kože. Što je brže rastezanje kože to je veće oštećenje.

Genetika određuje kvalitetu kože i vezivnog tkiva. Kod pojedinih ljudi vezivno tkivo je slabije kvalitete te je povećana sklonost razvoju strija. Strije tipično nastaju kada dolazi do naglog rasta uz rastezanje kože: pubertet, debljina i trudnoća. Kod body buildera strije nastaju uslijed prebrzog rasta mišića. Tumor nadbubrežne žlijezde može zbog pojačanog lučenje hormona kortizola uzrokovati strije. Isti se hormoni koriste za brojne bolesti u obliku tableta i krema, što također može izazvati strije. Kod nekih ljudi strije nastaju iz nepoznatog razloga.

Na kojim mjestima nastaju strije?
Strije nastaju na mjestima najviše izloženim rastezanju i rastu kože: ramena, nadlaktice, grudi, trbuh, bokovi, bedra i stražnjica.

Kako izgledaju strije?
Strije u početku imaju crvenoljubičastu boju i vodoravna su oblika. Kasnije poprimaju bijelu boju. Veličina i širina znatno varira. Mogu biti široke par centimetara, a duge do 20-ak centimetara. Uglavnom su u razini kože, dok nekad znaju biti i ispod razine kože. Najčešće su međusobno paralelne.

Crvene strije
U početku strije imaju crvenoljubičastu boju zbog velikog broja krvnih žilica u njima. Ukoliko se stisnu, blijede na dodir zbog istisnute krvi. Najbolji rezultati u smanjivanju strija postižu se što ranije započetim tretmanima. Kasniji gubitak pigmenta u većini se slučajeva može spriječiti.

Bijele strije
Nerješivi problem ostaju bijele strije jer je pigment uništen i u većini slučajeva nije moguć povratak pigmenta. U svrhu vraćanja boje koristi se uređaj koji uvb zrakama stimulira razvoj pigmenta pri čemu tretman traje 4 do 9 mjeseci uz slabe rezultate. Druga mogućnost je posebni excimer laser koji daje bolje rezultate uz manji broj tretmana. Zadnju šansu pruža frakcijski laser jer je zapaženo da kod nekih osoba nakon par mjeseci od tretmana dolazi do povratka pigmenta. Za sada se malo zna o tome i nije poznato po kojemu principu laser vraća pigment. Tretman treba početi što ranije nakon razvoja strija, dok pigmentne stanice nisu skroz oštećene, i time spriječiti razvoj bijelih strija. Bez obzira na starost strija mogu se postići jako dobri rezultati, jedino što povratak pigmenta nije uvijek moguć.

Kako spriječiti razvoj strija?
Gotovo da i nema čovjeka bez strije. U većini slučajeva određenim se mjerama strije mogu dosta smanjiti. Tijekom puberteta i trudnoće ima smisla koristiti kreme protiv strija. To se odnosi naročito na djevojčice u pubertetu. Ono što je zajedničko trudnoći i pubertetu je da strije nastaju na istim mjestima: grudi, trbuh, bokovi, stražnjica i bedra. Na tim mjestima savjetuje se nanositi kreme protiv strija 1 do2 puta dnevno. Preporuča se hrana bogata bjelančevinama i dosta vitamina c. Potrebno je nastojati ne naglo povećavati tjelesnu težinu i mišićnu masu. Uvijek kod bilo koje fizičke aktivnost nosite grudnjak koji mora čvrsto držati grudi. Preporuča se što manje hodati bez grudnjaka jer se oštećuje vezivno tkivo, te uz razvoj strija dolazi do spuštanja grudi. Pred kraj trudnoće preporučuje se što češće mazati kritična mjesta kremama protiv strija.

Metode za uklanjanje strija
Strije se nikada ne mogu potpuno ukloniti, ali se mogu dosta smanjiti. Nije nikad kasno započeti tretman, iako se preporuča što ranije započeti. Za što bolje rezultate preporuča se kombinacija više raznih tretmana.

Frakcijski laser
Metoda izbora za smanjivanje strija. Osim što uklanja oštećeni dio kože sa strijama, u narednih šest mjeseci nadomješta novo vezivno tkivo na tom mjestu. Nakon tretmana na tretiranom mjestu zaostaje tamnocrvena boja koja se ljušti kroz 7 do 10 dana te je rezultat vidljiv odmah, a ujedno se i svakim danom poboljšava. Ponekad se tretmanom strije mogu posvijetliti, tj. Vrati im se boja, ali nikad potpuno. Nakon tretmana strije budu pliće, uže, manje vidljive i bojom se minimalno razlikuju od okolne kože. Potrebno je 1 do 3 tretmana.

Radiovalovi
Toplinom se ošteti vezivno tkivo pri čemu se potiče razvoj novog vezivnog tkiva. Rezultat je smanjivanje strije. Potrebno je 1 do 3 tretmana.

Neodimij Yag laser
Isti je princip tretmana i efekt kao i kod radiovalova.

AFT tretman
Tretman se koristi samo za crvene strije kako bi se optičkom energijom uništilo crvenilo spaljivanjem krvne žile.

Led tehnologija
Koriste se brojne diode koje emitiraju svjetlo određene valne duljine koje potiče razvoj novog kolagena. Tretman se koristi za crvene strije.

Frakcijski radiovalovi
Metoda se preporuča kod osoba koje imaju veću površinu zahvaćenu strijama jer se odjednom može tretirati veća površina nego s frakcijskim laserom. Koristi se za blaže do srednje teške strije. Pogodna je osobito kod osoba koje imaju strije na trbuhu uz mlohavost kože nakon poroda ili mršavljenja. Zbog peeling efekta strije se smanjuju te zbog toplinskog efekta nastaje dodatno zatezanje kože uz razvoj novog vezivnog tkiva. Kod osoba sa strijama na stražnjici metoda k tome dodatno učvršćuje stražnjicu. Sam tretman je jako brz, prosječno traje svega nekoliko minuta. Potrebno je 1 do 3 tretmana te se preporuča tretman kombinirati s frakcijskim laserom. Rezultat je vidljiv odmah nakon tretmana. Daljnji rezultati se nakon tretmana svaki dan popravljaju narednih 6 mjeseci, koliko organizam stvara novo vezivno tkivo.

Neablativni frakcijski laser
Smatra se da ova vrsta tretmana daje najbolje rezultate pogotovo kod bijelih strija gdje nema pigmenta. Nakon tretmana zapaženo je često vraćanje pigmenta uz smanjivanje strija. Većinom odmah nakon tretmana se vidi rezultat tj. promjena se može osjetiti dodirom. S obzirom na bolnost tretmana preporuča se tretman raditi na manjim površinama tijela.

izvor:poliderma.hr

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
avatar
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 40
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 07.08.09 22:14

Tetovaže - uklanjanje

Povijest tetoviranja stara je gotovo koliko i čovječanstvo. Poznata je na svim kontinentima i u svim kulturama, neovisno o stupnju razvoja. Dokaze ovoj tvrdnji pronalazimo još u kamenom dobu, na crtežima po zidovima pećina. Zadnjih 5 do 10 godina dolazi do naglog porasta tetoviranja. Prvotni razlozi za tetoviranje bili su religijske prirode, no s vremenom su poprimili potpuno drugačije značenje. Tetoviranjem ističemo osobnost, stavove… No, kako s vremenom mijenjamo naše stavove i razmišljanja, tetovaže često postaju nepoželjne. Najčešći razlog uklanjanja tetovaža je zbog posla jer ih poslodavac smatra neprimjerenima. Drugi razlog je socijalne prirode, primjerice nakon poroda mnogim ženama počinju smetati. Do pojave lasera nije postojao adekvatni način uklanjanja tetovaža te su često zaostajali ružni ožiljci. Laserom se danas tetovaže odlično uklanjanju, i to bez ožiljaka.

Što je tetoviranje? Jesu li tetovaže trajne?
Tetoviranje je unošenje pigmenta, tj. tvari koja daje boju, pod kožu. Uglavnom se radi o namjernom unošenju pigmenta, iako se ponekad radi i o slučajnom unosu tipa barut kao posljedica eksplozije. Koriste se uglavnom soli metala, iako su u upotrebi drugi spojevi. Nakon unošenja pigmenta obrambene ga stanice organizma doslovce gutaju i tako ostaje trajno u njima. Odmah nakon tetoviranja dolazi do prodiranja pigmenta u dublje slojeve kože gdje ostaje trajno, a obično se nalazi u donjem dijelu drugog sloja kože. Dio pigmenta bude prenesen u limfne čvorove ili krvlju po cijelom tijelu. Možemo reći da su tetovaže doživotne. Kod starih tetovaža dolazi do dubljeg propadanja pigmenta te tetovaža može malo izblijedjeti. Jedino crvena i žuta boja nakon 20-ak godina većim dijelom nestanu.

Koji su načini uklanjanja tetovaže?
Do pojave lasera koristile su se razne metode koje su davale slab rezultat uz brojne posljedice. Najčešće su nastajali ružni i veliki ožiljci uz infekcije i gubitak pigmenta na mjestu tetovaže.

SALIBRAZIJA - najstarija metoda koja se koristila još u staroj Grčkoj.Koriste se kristali soli koji struganjem oštećuju kožu do pojave krvi. Nakon toga se na oštećenoj koži ostavi sol koja osmotskim silama izvlači pigment. Metoda daje dosta dobre rezultate, ali nema smisla govoriti o tome koliko je bolna i neugodna jer se sol drži na živoj rani.
ABRAZIJA - Koriste se razni kristali ili dijamant koji se okreću velikom brzinom i skidaju slojeve kože s pigmentom. Uz veliku bol i nelagodu zaostaju veliki ožiljci i deformiteti, a tetovaža se potpuno ne ukloni. Nakon toga rana tjednima cijeli uz oticanje tretiranog dijela.
OPERACIJA - Može se koristiti eventualno za male tetovaže. Često zaostaju veliki ožiljci jer se tetovaže najčešće nalaze na mjestima pojačane kožne napetosti, gdje koža teško cijeli.
PEELING - Upotrebljavaju se razne kemikalije koje mehanički ili putem upale uklanjanju pigment. Uz velik broj tretmana, nelagodu i bol rezultati su slabi. Veća je šansa da se otrujete nego da uklonite tetovažu.
LASERI - Koristili su se razni laseri tipa erbium, CO2, argon. Princip je bio da se tetovaža pigmenta mehanički uništi uz katastrofalne posljedice. Kako bi se tetovaža uklonila uspješno i bez posljedica potrebno je da laser ima jako kratki impuls i za tu svrhu se koriste tzv. Q switch laseri. Tek je primjenom tih lasera moguće uspješno ukloniti tetovaže. Ti laseri djeluju ciljano samo na pigment, za razliku od prvih lasera koji su uništavali pigment i okolnu kožu te su zaostajali ožiljci. IPL uređaji se ne preporučuju za uklanjanje tetovaža.
OSTALO - Postoje razne metode koje mehanički uništavaju tetovaže uz katastrofalne rezultate. Za tu svrhu se koristio tekući dušik, uništenje toplinom…
Q switch laseri
Princip rada Q switch lasera je isti kao i kod drugih lasera. Kromofora, tj. obojena tvar, u ovom slučaju pigment tetovaže, upija lasersku zraku određene valne duljine. Laseri djeluju specifično jer uništavaju samo pigment. Upijanjem laserske zrake oslobodi se energija koja uništi pigment pri čemu okolno tkivo bude pošteđeno. Ono po čemu se Q switch laseri razlikuju od ostalih lasera je što imaju izrazito kratko vrijeme trajanja laserskog impulsa. Kod njih se vrijeme trajanja laserskog impulsa mjeri u nanosekundama, a kod ostalih lasera u milisekundama. Kako bi se uništio pigment, osnovni je preduvjet ekstremno kratko trajanje laserskog impulsa! Za to se vrijeme razvije temperatura veća od par stotina stupnjeva Celzijusa koja doslovce topi pigment i pretvara ga u paru, a okolno tkivo bude pošteđeno. Svaki pigment ima određeni raspon valnih duljina koje upija:

Koliko je tretmana potrebno kako bi se uklonila tetovaža?
Teško je govoriti o prosječnom broju tretmana uslijed brojnih faktora o kojima to ovisi: o veličini te bojama tetovaže, profesionalnom ili amaterskom radu, vrsti pigmenta (je li čist ili pomiješan), dubini unosa i količini pigmenta. Najvažniji su znanje i iskustvo operatera, vrsta lasera i obrambene stanice koje uklanjaju uništeni pigment. Velike su razlike među ljudima u sposobnosti obrambenih stanica da uklone pigment. Može se reći kako prosječno treba 3 do 5 tretmana ako je profesionala tetovaža. Kod amaterskih tetovaža broj tretmana je veći, osobito jer se pigmenti miješaju i pigment nije jednakomjerno unesen u kožu, što otežava uklanjanje. Svježe tetovaže u pravilu se uklanjaju bolje nego stare, jer se kod potonjih pigment dublje smjestio pa im treba i koji tretman više. Prvo se uradi tretman slabijom snagom kako bi se ocijenila reakcija. Cilj je izazvati reakciju da tetovaža potamni, tj. pobijeli. Nakon toga zaostaje rana koja cijeli. Razmak između tretmana je oko 6 do 8 tjedana. Kod svakog idućeg tretmana postupno se povećava snaga laserskog impulsa. Tretman se ne smije započeti s većom snagom impulsa jer prvo treba ocijeniti reakciju na tretman. Savjetuje se raditi veći razmak između tretmana, koristiti slabiju lasersku snagu, jer je bolje učiniti koji tretman više kako bi se postigao vrhunski rezultat. Ako se koristi veća snaga impulsa broj tretmana je manji, ali je moguć gubitak pigmenta!

Može li se tetovaža ukloniti u cijelosti?
Možemo reći da se tetovaža ukloni gotovo u cijelosti. Moguće da ponekad zaostane obris tetovaže ili jedva naznačeni dijelovi tetovaže.

Je li tretman bolan?
Koristi se lokalna anestezija u obliku kreme koja se stavi na tetovažu te nema boli niti nelagode. Osjećate peckanje i manje žarenje, u svakom slučaju mnogo je ugodnije od samog tetoviranja.

Koje su moguće komplikacije?
Razvoj komplikacija sveden je na minimalnu moguću mjeru. Kako bi se izbjegla i najmanja komplikacija savjetuje se raditi sa slabijom snagom i koristiti veći razmak između tretmana, što u konačnici znači koji tretman više. Ako se radi s većom snagom broj tretmana je manji, ali je veći rizik od razvoj komplikacija. Moguće komplikacije:

OŽILJCI – gotovo je zanemariv razvoj. Moguće je manje oštećenje kože na površini tipa hrapavosti, što se kasnije izgladi. Osobe s keloidima imaju manji rizik za razvoj keloida na mjestu tretmana.
GUBITAK PIGMENTA – razvije se dosta rijetko. Ne dolazi do potpunog gubitka pigmenta, nego to područje može biti nešto svjetlije u odnosu na okolnu kožu. Često se s vremenom pigment sam vrati.
RAZVOJ PIGMENTACIJE – moguć je razvoj tamnije pigmentacije koja se sama povuče ili se ukloni laserom.
INFEKCIJE – minimalna mogućnost za razvoj.


izvor:poliderma.hr

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
avatar
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 40
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 07.08.09 22:15

Trbuh

Trenutno je jedan od najtraženijih tretmana nekirurško oblikovanje tijela. Radi se o uklanjanju viška kože i masnih nakupina uz preoblikovanje tijela. Bez obzira koliko vježbali i pazili na prehranu, uvijek zaostaje višak kože na trbuhu i tvrdokorne masne nakupine. U većini slučajeva, obično nakon poroda ili mršavljenja, susrećete se s navedenim problemima. Nakon poroda kod nekih žena nastaju znatni deformiteti trbuha uz strije, koji se mogu smanjiti samo tretmanima.

Do sada se koristila uglavnom liposukcija i operacija kao jedina mogućnost. Rezultati metoda su neosporni, no u pitanju je cijena samog oporavka. Na trbuhu zaostaju modrice do 12 mjeseci uz izrazitu bolnost i osjetljivost trbuha na najmanji dodir. Nakon operacije zaostaje ožiljak po dužini cijelog trbuha. S razvojem tehnologije ukazuju se nove mogućnosti koje daju jako dobre rezultate, kao i operacija i liposukcija, ali bez boli, krvi i oporavka. Nakon tretmana odmah odete na posao ili u grad na piće. Bez obzira na operaciju ili liposukciju, uvijek zaostaje višak kože uz nepravilnosti, primjerice udubljenja na površini kože. Stoga, itekako ima smisla navedene metode kombinirati nakon operacije i liposukcije kako bi se poboljšao rezultat. Tretmani koji se koriste u poliklinici su radio valovi i akvaforeza. Nova metoda laserska lipoliza daje obećavajuće rezultate, kao i ultrazvuk. Navedeni tretmani su idealni za osobe koje imaju manji višak kilograma jer nisu predviđene za mršavljenje. Ukoliko se radi o debljoj osobi mogu se započeti raditi tretmani, ali je potrebno posebno započeti program mršavljenja. Inače se preporuča promjena životnog stila u smislu povećanog unosa vode i mediteranske prehrane. Gladovanje i dijete imaju samo suprotni efekt. Fizička aktivnost je dodatna mjera, pogotovo aerobnog tipa, koja je dobrodošla ne toliko radi mršavljenja nego povoljnog utjecaja na cijeli organizam. Zahvaljujući novoj tehnologiji nikad nije bilo lakše doći do idealne figure bez krvi, znoja i gladovanja.

Smanjivanje trbuha i bočnih masnih naslaga
Cilj tretmana je uništenje masnih stanica, kao liposukcija uz zatezanje kože te smanjivanje obujma trbuha. Tretman je idealan ako se radi o osobi koja nema većeg viška tjelesne težine jer tretman nije predviđen za mršavljenje, iako većina klijenata izgubi nekoliko kilograma nakon tretmana. Ukoliko osoba ima problema s tjelesnom težinom, tretman se može raditi ali potrebno je uz to početi program mršavljenja s promjenom prehrane i fizičkom aktivnosti. Dijete ne dolaze u obzir jer samo pogoršavaju postojeće stanje. Savjetuje se testiranje na hranu jer pojedinu hranu organizam ne prihvaća te se lako debljate, uz druge zdravstvene probleme, primjerice glavobolju, umor... Tretman se koristi neovisno o životnoj dobi i spolu. Bočne masne nakupine koje se ne mogu ukloniti bez obzira koliko pazili na prehranu ili tjelovježbu, tretmanom se uspješno uklanjaju. Ukoliko je rađena liposukcija ili kirurško smanjivanje trbuha, zaostale nepravilnosti kože se mogu znatno popraviti kao i ožiljak nakon operacije. Tretman je naročito pogodan nakon poroda da se brzo dovedete u formu. Višak kože se uklanja zatezanjem kože uz topljenje masnog tkiva pri čemu se cijeli trbuh preoblikuje. Vrlo brzo po odjeći možete primijetiti kako vam bolje stoji te vam dosadašnja odjeća postaje velika. Može se tretirati cijeli trbuh zajedno sa slabinama ili samo problematične regije. Po želji se mogu istovremeno ukloniti i strije. Obujam trbuha može se smanjiti do 10 cm ili do dva konfekcijska broja. Tretman se bazira na razbijanju masnih stanica i stvaranju novog kolagena uz jačanje postojećeg kolagena. To se postiže kontroliranim dubinskim zagrijavanjem.

Fat disolve metoda
Potrebno je 5 do 10 tretmana. Postižu se izuzetno dobri rezultati za smanjivanje opsega trbuha i bočnih nakupina masti. Za što bolje rezultate savjetuje se metodu kombinirati s radiovalovima ili s nekom drugom metodom.

izvor:poliderma.hr

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
avatar
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 40
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 03.11.09 13:41

Napadi panike i panični poremećaj


Sven Molnar, dr. med.


Psihijatrijska bolnica "Sveti Ivan"
Zagreb, Jankomir 11


Riječ panika dolazi od grčkog termina panikon deima, a koji je označavao efekte iznenadne buke koju je proizvodio bog Pan na usamljene putnike. Korijeni današnjeg shvaćanja paničnog poremećaja nalaze se još kod Westphala (1872) i u konceptu iritabilnog srca koji je uveo Da Costa na osnovi zapažanja kod oboljelih u Američkom građanskom ratu. Freud je prvi uočio relaciju između paničnog napadaja i agorafobije.
Prije razmatranja paničnog poremećaja potrebno je razgraničiti panični poremećaj kao zasebnu dijagnostičku kategoriju od paničnih napadaja.
Po važećim psihijatrijskim klasifikacijama (DSM IV i MKB 10) najznačajnije obilježje paničnog poremećaja je prisutnost ponavljanih neočekivanih paničnih napadaja koji se javljaju najmanje jedanput mjesečno, zabrinutost oko mogućih posljedica paničnih napadaja ili značajno promijenjeno ponašanje povezano sa napadima.
Panični napadi nisu posljedica neposrednih fizioloških učinaka uzimanja psihoaktivnih tvari ili općeg zdravstvenog stanja, a ne mogu se bolje objasniti u sklopu nekog drugog duševnog poremećaja. Ovisno o tome jesu li zadovoljeni kriteriji za agorafobiju po DSM IV psihijatrijskoj klasifikaciji postavljamo dijagnozu paničnog poremećaja sa ili bez agorafobije. Panični napadi ne pojavljuju se samo u sklopu paničnog poremećaja i javljaju se i u kontekstu nekih drugih psihijatrijskih poremećaja, a kao najvažnije obilježje imaju kratkotrajno razdoblje intenzivnog straha ili nelagode koja je udružena sa najmanje 4 od 13 tjelesnih ili kognitivnih simptoma.
Napad počinje iznenada i razvija se brzo do vrhunca (obično za 10 minuta ili manje), te je često praćen osjećajem bliske ili nastupajuće propasti i osjećajem potrebe za hitnim bijegom. Trinaest tjelesnih i kognitivnih znakova paničnog napada su: lupanje srca, znojenje, drhtanje, osjećaj nedostatka zraka, osjećaj gušenja, bol ili nelagoda u prsima, mučnina ili želučane smetnje, vrtoglavica ili ošamućenost, derealizacija ili depersonalizacija, strah od gubitka kontrole ili strah da će se poludjeti, strah od smrti, trnci i navala osjećaja topline ili hladnoće. U razlikovanju paničnog napada od drugih poremećaja važno je uzeti u obzir kontekst u kome se panični napadi javljaju. Tako postoje 3 karakteristična tipa paničnih napadaja s različitim odnosima između početka napada i prisutnosti ili odsutnosti situacijskih okidača: neočekivani (bez povoda) panični napadi, u kojima početak napada nije praćen situacijskim okidačem, situacijski ograničeni (s povodom) panični napadi, u kojima se panični napad skoro bez varijacija pojavljuje neposredno nakon izlaganja određenoj situaciji ili okidaču (npr.osoba ugleda zmiju i to je uvijek okidač za trenutni panični napad) i situacijski predisponirani panični napadi, koji se češće javljaju nakon izlaganja osobe određenoj situaciji ili okidaču, ali nisu nepromjenjivo vezani za situaciju i ne javljaju se obavezno po izlaganju osobe situaciji.
Da bi se dijagnosticirao panični poremećaj panični napadi se, barem u početku razvoja poremećaja, moraju javljati neočekivano.
U SAD-u većina istraživača vjeruje da se agorafobija gotovo uvijek razvija kao komplikacija kod oboljelih od paničnog poremećaja. Termin agorafobija skovan je 1871. godine, a dolazi od grčke riječi agora koja označava javno mjesto i phobos koja označava strah. Najvažnije obilježje agorafobije je anksioznost koja se javlja na mjestima i u situacijama s kojih bi bijeg mogao biti težak ili u kojima pomoć ne bi mogla biti dostupna u slučaju situacijski predisponiranog paničnog napada. Izbjegavaju se situacije koje su izvan zone sigurnosti koju obično predstavlja bolesnikova kuća.

Objavljeno: 12.05. 2006. Zadnja promjena: 29.07. 2008.

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
avatar
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 40
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 03.11.09 13:44

Utjecaj stresa na zdravljeIvana Komšić, dipl. psiholog


Centar za usmjeravanje i edukaciju NIM
Zagreb


O povezanosti stresa i bolesti govorilo se već u devetnaestom stoljeću, od kada se ta povezanost počela i istraživati. Danas i sami često prepoznajemo da je jedan od uzroka bolesti stres, a ono što je znanstveno dokazano je da stresan način života može imati značajan negativan utjecaj na dužinu života, kardiovaskularne bolesti, imunološke poremećaje i patofiziološke posljedice na normalno starenje.
Stres opisuje efekte psihosocijalnih i okolinskih faktora na fizičko ili psihičko zdravlje. Hipoteze različitih istraživanja potvrdile su da je veća mogućnost pojave zdravstvenih problema kada stresori društvene prirode izazovu psihološke ili ponašajne promjene koje izazivaju promjene u psihološkim funkcijama. Kada stresori utječu na organizam aktivira se skup psiholoških reakcija s ciljem uklanjanja prijetnje i prilagođavanja psihološkog sklopa organizma na novu situaciju. Takva reakcija naziva se reakcija na stres.
Društveni stresori i način života mogu biti važni pokretači bolesti koji mogu utjecati na dužinu života. Psihosocijalan stres je osobni odgovor primljen kroz složene društvene interakcije. Takve interakcije mogu biti ili negativne i povećati, ili pozitivne i smanjiti psihološki stres. One mogu utjecati na hormone, što dalje utječe na imunološki sustav. Stres može značajno smanjiti fizičku i psihičku toleranciju (imunološki potencijal) i izazvati napredovanje postojeće bolesti ili pokrenuti latentne poremećaje. Kontrola i supresija stresa vrlo je važna u poboljšanju kvalitete života i prevencije bolesti.
Primjer lošeg utjecaja možemo vidjeti kod ljudi koji su usamljeni ili sami. Samoća se povezuje s prijetnjom, a kao posljedica može se pojaviti povišeni krvni tlak i kardiološki problemi. Primjer utjecaja emocionalnog stresa možemo vidjeti u školama, gdje su istraživanja pokazala da tijekom ispitnih rokova kod adolescenata raste broj oboljelih od viroza. Također, stres zbog manjka kontrole na poslu ili u privatnom životu može dovesti do kardiovaskularnih bolesti. I bračni život može biti stresan, pa jedan od partnera, najčešće žena, obolijeva.
Pozitivne rezultate dale su grupe podrške, nakon kojih se razina stresa kod partnera značajno smanjila. Da bismo poboljšali kvalitetu i dužinu života potrebno je usmjeriti se na medicinu tijela i uma: opuštanje, meditaciju, laganu i zdravu hranu, pozitivno razmišljanje, podrška. Takav pristup omogućava pozitivno okruženje koje pozitivno utječe na kvalitetu života.
Prehrana je važan čimbenik koji pridonosi kvaliteti života. Odluke o nezdravim dijetama u kombinaciji s pušenjem, manjak tjelovježbe i prekomjerno konzumiranje alkoholnih pića važni su preduvjeti za razvoj bolesti.
Epidemija pretilosti postala je čest i važan predmet istraživanja. Deficiti izazvani pretilošću mogu biti i psihosocijalni i fizički. Pretilost je povezana s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, hiperlipidemije, hipertenzije, dijabetesa, poremećaja spavanja, raka, muskuloskeletnih bolesti, pankretitisa, bolesti uzrokovanih bakterijama, neplodnosti, inkontinencije i dr.. Pretili ljudi također puno češće pate od anksioznosti, nedovoljne socijalne aktivnosti i depresije. Kao jedno od rješenja problema pretilosti predlaže se mediteranska prehrana koja uključuje maslinovo ulje koje sadrži sastojke koji pomažu u liječenju i prevenciji prethodno navedenih bolesti.
Nezdrav način života (nedovoljna fizička aktivnost, pušenje, neregularna dijeta, pretjerana konzumacija alkohola i kave) dovodi se u vezu s velikim zdravstvenim problemima (kardiovaskularnim bolestima, rakom, osteoporozom) koji utječu na kvalitetu i dužinu života. Neprijateljstvo, ljutnja i agresivno ponašanje također pridonose tome.
Objavljeno: 15.07. 2009.

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
avatar
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 40
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 03.11.09 13:45

Dobro je šaptati u mraku!Ivana Komšić, dipl. psiholog


Centar za usmjeravanje i edukaciju NIM
Zagreb


On hrče, ona priča u snu. On je nemiran, ona mu stalno uzima deku. Prema tome vidimo da partneri koji dijele krevet često imaju nemirne noći. Ipak, unatoč tome, većina parova ne odustaje od zajedničkog spavanja. Samo vrlo mali broj partnera odustaje od zajedničkog spavanja i prelazi u odvojene krevete, ili čak odvojene sobe.
Međutim, odvojeno spavanje često upućuje da u vezi nešto nije u redu, i da nije problem samo u nekvalitetnom snu. Tu činjenicu potvrđuje i studija profesora sociologije Paula C. Rosenblatta sa Sveučilišta Minnesota u Twin Citiesu. On je ispitao 42 para o njihovim navikama zajedničkog spavanja.
Rezultati su pokazali da većina partnera loše spava u zajedničkom krevetu, ali ne žele odvojeno spavati. Sociolozi su utvrdili da postoje dva važna razloga koja par čvrsto drže u krevetu: intimnost i osjećaj sigurnosti. Ljudi često misle da je razlog zašto parovi spavaju u istom krevetu - seks, ali to nije u potpunosti točno. Većina ljudi navodi krevet kao mjesto gdje mogu u miru razgovarati.
Druga prednost zajedničkog spavanja je da kada partneri u mraku leže jedan pred drugoga mogu zaboraviti i oprostiti međusobne nesuglasice i druge probleme. Upravo zato u narodu postoji izreka koju ujedno koristimo i kao naslov ovoga teksta: "Dobro je šaptati u mraku". Ponekad nas navečer muče čudna priviđenja, slutnje i strahovi. Tada je lijepo leći kraj nekoga, razgovarati o tome i pronaći utjehu. Za neke krevet je gnijezdo, mjesto sigurnosti i povjerenja. Prema tome, ne treba se čuditi što se kvaliteta sna nalazi na sporednom mjestu.
Ipak, sve što smo dosad naveli ne mora biti pravilo. Ima parova koji na temelju dosadašnjeg iskustva tvrde da je dobar san važniji za vezu od zajedničke komunikacije u krevetu prije spavanja.
Ono što se pojavljuje kao problem kod zajedničkog spavanje najčešće je temperatura u sobi, položaj kreveta, TV, čitanje, svjetlost, hrana u krevetu, životinje u krevetu, jutarnje buđenje i sl.. Prvo što svaki par mora napraviti kako bi izbjegao takve i slične probleme je utvrditi pravila o tome kako će spavati. Poštivanje pravila uskoro će prerasti u rutinu i rituale. Time će se izbjeći kaos, svađe i nezadovoljstvo.
Još jedno pitanje koje se odnosi na rutinu je kako ići spavati, zajedno ili odvojeno? U većini slučajeva, prije nego zaspe, partneri žele vrijeme za sebe, za razgovor, intimnost i slično. Ukoliko ne odu u isto vrijeme spavati, postoji velika vjerojatnost da će jedan partner zaspati prije nego drugi dođe. U tom slučaju trenutci za razgovore i intimnosti su nestali.
Na kraju možemo zaključiti da kada partneri dijele krevet, tada se radi o nečem višem od samog sna. Zajednička spavača soba je simbol koji označava da su partneri uistinu i par.


Preneseno iz:
Psihologie Heute
Objavljeno: 12.02. 2009.

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
avatar
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 40
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 03.11.09 13:46

Mentalni trening: priprema za uspjehIvana Komšić, dipl. psiholog


Centar za usmjeravanje i edukaciju NIM
Zagreb


U atletici možemo promatrati kako skakači u vis u mislima prolaze korake i druge radnje koje će napraviti tijekom i za vrijeme skoka. Dok stoje na startnoj poziciji možemo vidjeti kako naginju glavu, pokretima tijela pokazuju kako ubrzavaju trk u mislima, i na kraju iz pokreta vidimo kada u mislima skaču.
Istu situaciju možemo vidjeti i u alpskom skijanju: vozač stoji na startnoj poziciji, oči su mu zatvorene i kreće se cijelim tijelom naprijed - nazad. Cilj takvih psihičkih priprema je sinkronizacija misaonih procesa i pokreta.
Atletičari koji se još tijekom natjecanja pitaju da li su dovoljno trenirali ili misle o posljedicama poraza, prouzročit će takvim mislima poteškoće u pokretima koje su do tada savršeno izvodili.
Ukoliko se sve dobro ne izvježba i ne promisli natjecateljski stres može biti poguban za rezultat. Potrebno je predstaviti si svaki detalj koji bi se mogao dogoditi i promijeniti uvjete natjecanja: vjetar, kiša, bol, udarac i sl. Potrebno je dobro psihički se pripremiti kako bi mogli na vrijeme i pravilno reagirati.
Mentalni trening nam omogućuje postizanje očekivanih rezultata pod psihičkim pritiskom. Onaj tko dobro naučio kontrolirati svoje misli i ukloniti negativne misli dobro će obaviti zadatak i ostvariti svoj cilj.
Mentalni trening i psihički problemi


Mentalni trening može poboljšati ne samo tjelesne vještine, već može biti koristan i kao terapija kod psihičkih problema. Koristimo ga kod svih osobnih problema i usputnih zapreka. Možemo ga koristiti u slijedećim situacijama:

 • Strahovi – na primjer kod odlaska k zubaru
 • Traumatska iskustva – na primjer nasilje ili smrt bližnjih
 • Promjene osobnosti – na primjer depresija, ovisnost, agresivnost, sramežljivost…
 • Svakodnevni problemi – na primjer zdravstveni problemi, bolesti, stres na poslu…

Kada mentalni trening koristimo u terapeutske svrhe, možemo reći da je to konstruktivan razgovor sa samim sobom. Tada intenzivno zamišljamo i proživljavamo situaciju i razmišljamo o mogućnostima i radnjama koje možemo poduzeti.
Mentalni trening kod psihičkih problema započinje tako da osoba i psihoterapeut analiziraju smetnju, identificiraju uzrok smetnje, postave ciljeve i odgovore na njih. Bitno je pronaći kvalitetnu tehniku koja je primjenjiva na konkretnu situaciju i za koju se očekuje da će dovesti do postizanja postavljenih ciljeva. Za primjer možemo uzeti studenta koji ima zadnju priliku za izlazak na ispit. U okviru mentalnog treninga on će vizualizirati cijeli proces pripreme svakodnevice, od buđenja do odlaska na spavanje. Nakon toga, tu tehniku primjenjuje na sam proces pripreme i izlaska na ispit.
Kao pomoć kod mentalnog treninga može se koristiti i zvučna snimka koja osobu vodi kroz imaginaciju i na taj način joj pomaže u suočavanju sa situacijom tj. problemom.
Mentalni trening sadrži čitav niz psihoterapijskih tehnika:

 • Konfrontacija kod specifičnih strahova
 • Predviđanje mogućih stresnih događaja ili prepreka
 • Razdvajanje različitih uzroka strahova
 • Kognitivno restrukturiranje
 • Detaljno raščlanjivanje zadržanih znanja
 • Napredovanje u malim koracima
 • Sistematičan rad na problemu
 • Ponavljanje "unutarnjih" vježbi
 • Pomirenje s vremenom
 • Reorganizacija kontrole, hrabrosti i odluka
 • Samoosnaživanje i samosigurnost
 • Skretanje
 • Fizičko opuštanje
 • Sugestivno davanje

Konkretna cjelina mentalnog treninga može se podijeliti u četiri cjeline:
Uvod


Osoba uči metode opuštanja, praćenja i restrukturacije misli. Ono što će omogućiti napredak nisu misli, već svakodnevno opušteno razmišljanje. Vizualizacijom predočavamo svakodnevicu i moguće ili postojeće probleme.
Konfrontacija


Nakon što je osoba naučila i izvježbala tehnike vizualizirajući svakodnevicu, poziva se predodžba opterećujuće situacije. Psihoterapeut vodi osobu kroz imaginaciju problematične situacije i zajednički prolaze kroz različita rješenja. Imaginacija mora biti što realnija, temeljito raščlanjena, ali istovremeno distancirana koliko je potrebno da bi se osoba mogla nositi s time i zadržati predodžbu.
Nekim osobama imaginacija je teška i ne mogu je provesti. Jedno od objašnjenja može biti uspješno potiskivanje problema. U tom slučaju terapeut vodi osobu do ciljane situacije okolnim putovima, npr. kako izgleda okolina, kakvi su mirisi i sl.
U nekim situacijama tijekom imaginacije osoba može doživjeti napad panike i intenzivnog straha. U tom slučaju potrebno je odmaknuti se od situacije koja izaziva takve reakcije i nakon što se osoba smiruje imaginacija se nastavlja. Da bi se slijedeći put izbjegao napad panike terapeut uvodi osobu u imaginaciju drugim putovima, pitanjima i kroz druge situacije povezane s ciljanom.
Savladavanje


Osoba koristi prorađene tehnike u imaginaciji problema. Kada je radnja pripremljena i prorađena kroz razgovor prelazi se na imaginaciju.
Pozitivni utjecaji mentalnog treninga:

 • Mirenje s neugodnim rješenjima ili posljedicama – na taj način izbjegavamo stres u istoj ili sličnoj realnoj situaciji
 • Osoba uči kako rješenje problema staviti u centar svojih misli i ne dozvoljava strahovima da je ometaju
 • Nedefinirana rješenja i planovi se konkretiziraju i smanjuju se izvori strahova
 • Rješenja se hijerarhijski slažu. Na taj način osoba napraviti slijedeći korak na vrijeme i ostvariti cilj.
 • Osoba uči savladavati prepreke kod teških situacija
 • Izazivaju se negativne misli i uči se kako ih ukloniti u situacijama u kojima se pojavljuju. Katastrofiziranje se relativizira.

Realan uspjeh


Terapeut vodi osobu kroz samokomunikaciju do ciljeva koje je osoba navela kao želju i mogućnost. Uspjeh se koristi kao motivacija u daljnjoj terapiji. Uspjeh mora biti realan i osoba se pomiče malim koracima naprijed. Ako je cilj postavljen nerealno visoko, učinak je kontraproduktivan. Emocije koje osoba tada doživljava su uglavnom ljutnja i izbjegavanje.
Na kraju tretmana terapeut osobi zadaje mentalni trening kao domaću zadaću, gdje osoba sama vježba kako koristiti naučene vještine tijekom nekog događaja ili neugodne situacije. Kasnije u stvarnosti osoba mora naučeno ponašanje pokazati bez dugog razmišljanja i oklijevanja. Potrebno je uvježbati kombinaciju mentalnog i praktičnog rada. Tijekom korištenja realne situacije osoba uči kako samostalno savladati prepreke.
Prvotno je mentalni trening zamišljen kao tehnika samopomoći, međutim danas se često koriti i u profesionalne svrhe. Tako se na primjer koristi kod pripremanja govora i odgovora na moguća postavljena, uglavnom neugodna, pitanja.
Ipak, kod mentalnog treninga potreban je i oprez. Potrebno je krenuti polako i postepeno se izlagati stresnim situacijama kako bismo uklonili mogućnost negativnih posljedica.
Objavljeno: 14.02. 2009.

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
avatar
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 40
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 03.11.09 13:51

Lažna sjećanjaIvana Komšić, dipl. psiholog


Centar za usmjeravanje i edukaciju NIM
Zagreb


Kada se osoba sjeća događaja za koji nema svjedoka ili dokaza, tada se pitamo da li je to sjećanje stvarno. Tako na primjer ako se osoba sjeća da je vidjela krdo slonova s krilima, u to možemo teško povjerovati. Problemi se pojavljuju kada sjećanja uključuju traumu koju je uzrokovala druga osoba. Tada to sjećanje ne možemo zanemariti i ostaviti neprovjereno.
Što je zapravo sjećanje?


Za sjećanje možemo reći da je rezultat pamćenja. Prvo moramo upamtiti da bismo se mogli sjećati. Da bismo mogli objasniti sjećanje, prvo moramo objasniti pamćenje. Pamćenje je kompliciran proces koji je samo djelomično razjašnjen. Ipak, istraživanja su pokazala da pamćenje nije uvijek pouzdano. Prema tome kontinuitet pamćenja nije garancija točnosti, kao što ni gubitak pamćenja nije garancija netočnosti. Neke od teorija kažu da je pamćenje u biti rekonstrukcija koja je stvorena pod utjecajem očekivanja (naših ili okoline), emocija, krive interpretacije i drugih utjecaja iz okoline. Prema tome pogreške u pamćenju rezultiraju pogreškama u sjećanju, a time dovode i do lažnih sjećanja.
Kako nastaju lažna sjećanja


Porijeklo lažnih sjećanja nije u potpunosti poznato. Neka istraživanja pokazuju da su neka lažna sjećanja formirana vježbanjem i ponavljanjem događaja koji nam se čini interesantan. Nakon čestog zamišljanja i razmišljanja o nekom događaju mi ga možemo zapamtiti kao da se uistinu i dogodio. Dokazano je i da pamćenje uključuje rekonstrukciju, ne samo dosjećanje. Tako na primjer ako se ne možemo sjetiti dijela nekog događaja, mi ćemo ga rekonstruirati.
Sindrom lažnog sjećanja


Sindrom lažnog sjećanja možemo definirati kao stanje svijesti u kojem osoba ima velik broj sjećanja koja su kriva, a za koja najčešće misli da su se događala u djetinjstvu.
Lažna sjećanja često mogu biti vezana uz traumatske ili neobjašnjive događaje. Tako na primjer kod seksualnog zlostavljanja žrtve često potisnu dio događaja i nadomjeste ga nekim drugim događajem, npr. manje strašnim. Ono što se još smatra lažnim sjećanjima, a što sa sigurnošću ne možemo tvrditi ili provjeriti, su otmice vanzemaljaca i opsjednutost vragom.
Primjer izazivanja lažnog sjećanja


U jednom istraživanju dobrovoljci su podvrgnuti hipnozi tijekom koje je traženo da zamisle da su vidjeli jaka svjetla i da pokušaju zamisliti da su izgubljeni u vremenu i prostoru. Po završetku eksperimenta na pitanje o otmicama vanzemaljaca 91% ispitanika odgovorilo je da su doživjeli otmicu. Iz rezultata istraživanja vidimo da je lažna sjećanja moguće vrlo jednostavno kreirati. Ipak, moramo imati na umu da vrlo rijetko možemo utvrditi da li su nečija sjećanja uistinu lažna. Prije nego što se upustimo u osuđivanje i optuživanje potrebno je dobro provjeriti, bez obzira koliko neobična priča bila.
Objavljeno: 25.08. 2006.

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
avatar
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 40
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

Stranica 1 / 3. 1, 2, 3  Next

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.