Serklaža

Go down

Serklaža

Postaj by vesnac on 03.10.08 20:01

Pozdrav svima

može li mi tko reci sto je tocno serklaza?
Jucer na pregledu doktorica me sprasila na bolovanje (jos sam uvijek radila) uz prijetnju serklaže ako se do iduceg pregleda pocnem otvarati. Za sada je sve ok, ali je nesto kod mene mekano (nisam na zalost zapamtila sto)

Po tome sam skuzila da je to neka vrsta sivanja ili tako nesto, ali ne znam nista konkretnije.

Koliko je to ozbiljno ili opasno?
koliko stvarno moram mirovati? Mogu li kuhati, pospremati ili moram non stop lezati

Hvala
avatar
vesnac
VIP
VIP

Gender : Female
Broj postova : 94
Age : 42
Lokacija : Velika Gorica
Zanimanje : prof. mat. i inf.
Bodovi aktivnosti : 13
Registration date : 19.08.2008

[Vrh] Go down

Re: Serklaža

Postaj by marina_emilie on 03.10.08 21:59

Serklaža ili ne?

Za sprečavanje ili zaustavljanje prijevremenih trudova koriste se lijekovi koje nazivamo tokolitici. Najčešće se koristi tvar ritodrin. U hitnim slučajevima primjenjuje se i kao infuzija. Popratna pojava tokolitika je ubrzani rad, odnosno osjećaj lupanja srca ili drhtanje ruku. Kako bi se suzbile te popratne pojave, trudnici će se prepisati lijekovi koji se inače koriste u liječenju srčanih bolesti, a uzimat će ih samo za vrijeme uzimanja tokolitika.
Ako se utvrdi da je skraćeno grlo maternice i da je kanal prohodan, liječnik će procijeniti je li potrebna operacija. Njegova će odluka ovisiti o tome koliko traje trudnoća, je li trudnica već ranije rađala te je li već bilo operativnih zahvata na grlu maternice. Operativnim zahvatom zatvara se grlo maternice šavom ili trakom, kako bi kanal postao neprohodan, a takav zahvat naziva se serklaža (cerclage). Obavlja se u kratkotrajnoj općoj anesteziji, a traje oko 5 do 15 minuta i nosi mali rizik ako je pravilno procijenjeno da ga treba obaviti. U suprotnom, više šteti nego što koristi trudnoći. Šav, odnosno traka, serklaže bit će skinut u 38. tjednu trudnoće, a ranije samo ako je porođaj prijevremeno započeo, a neuspješni su pokušaji zaustavljanja.
U slučajevima prijetećeg porođaja, ako nisu prsnuli plodovi ovoji, treba svakako primijeniti lijekove koji ubrzavaju sazrijevanje pluća čeda. Tako će se smanjiti njegove poteškoće s disanjem poslije porođaja.
Ako trudnica kojoj prijeti prijevremeni porođaj nema u blizini bolnicu s pedijatrijskim odjelom koji može pružiti odgovarajuću njegu prijevremeno rođenom čedu, treba je uputiti u veći centar. Manje je rizičan prijevoz trudnice, nego prijevoz nedonoščeta u inkubatoru.
Prijevremeni porođaj treba obaviti tako da rizik za dijete bude najmanji mogući. To znači da će se za svaku trudnicu pažljivo planirati kako dovršiti trudnoću, a odluka ovisi o mnogim faktorima, kao što su trajanje trudnoće, položaj djeteta (zadak ili glava), prsnuće ovoja, stanje grla maternice te opće stanje majke. Svakako treba procijeniti i šanse za preživljavanje djeteta. U našoj je sredini mogućnost da dijete od 500 g preživi ipak malene. Zato je odluka roditelja pritom vrlo važna.
Iako se nedonoščad češće rada carskim rezom, ne znači da je to uvijek najbolji izbor. O svakoj trudnici razgovara čitav tim liječnika i kad razmotre sve nabrojane činjenice, donijet će najbolju odluku. To znači da će se svako dijete roditi na što poštedniji način, kako bi se izbjegle komplikacije koje bi mu poslije mogle neposredno ugrožavati život ili utjecati na njegov razvoj.

preuzeto iz Pliva zdravlje
avatar
marina_emilie
Srebrni član
Srebrni član

Gender : Female
Broj postova : 186
Age : 31
Lokacija : ZAGREB
Bodovi aktivnosti : 16
Registration date : 16.08.2008

[Vrh] Go down

Re: Serklaža

Postaj by marina_emilie on 03.10.08 22:01

Oštećeni vrat maternice (cerviks)
U normalnoj trudnoći vrat maternice (cerviks) ostaje čvrsto zatvoren do početka trudova. No, ako je često bilo pobačaja nakon trećeg mjeseca trudnoće, to se moglo događati i zato što je vrat maternice bio preslabo zatvoren, on se otvara pa fetus izlazi iz maternice prerano.

Liječenje

Liječnik vam može predložiti mali zahvat – da se vrat maternice na početku trudnoće opšije s nekoliko šavova, odnosno podvezivanje cerviksa (tzv. serklaža). Pred kraj trudnoće, ili nakon početka trudova, šavovi se izvade.
Pročitajte i:
Što je to točno oslabljen cerviks?
Koji su uzorci oslabljenog cerviksa?
Opširnije o liječenju


Što je to točno oslabljen cerviks?
Cerviks je otvor između maternice i porođajnog kanala, odnosno vrat maternice. Kada krenu trudovi cerviks se počinje otvarati kako bi propustio bebu da prođe u porođajni kanal. Tokom trudnoće, cerviks je zatvoren, držeči fetus i plodnu vodu, odnosno posteljicu, na jednom mjestu.

U jednoj od 100 trudnoća cerviks popušta pod pritiskom rastućeg fetusa i počinje se otvarati. To se obično događa nakon 13. tjedna trudnoće. Taj problem se zove oštećeni vrat maternice ili oslabljen cerviks.

Ako se cerviks počne otvarati, posteljica će se početi rastezeti prema porođajnom kanalu te na kraju i puknuti, što će rezultirati spontanim pobačajem ili prijevremenim porodom. Procjenjeno je da 20-25% svih spontanih pobačaja u drugom trimestru su zapravo uzrokovani oslabljenim cerviksom.

Koji su uzorci oslabljenog cerviksa?

Oslabljeni cerviks može biti uzrokovan:

  • urođena malformacija maternice ili cerviksa
  • prethodne operacije ili biopsije maternice i cerviksa
  • prethodne trudnoće, posebno težak prethodni porod
  • prethodni pobačaji u kasnijoj trudnoći


Opširnije o liječenju

Ako se oslabljeni cerviks uoči na vrijeme moguće je spriječiti prekid trudnoće. Pomoću podvezivanja cerviksa, odnosno postupka koji se naziva serklaža, liječnik će zašiti cerviks, a šavovi će ga držati zatvorenim dok beba ne bude dovoljno razvijena za porod. U nekim slučajevima, uz serklažu, liječnik će vam prepisati i lijekove. Uspješnost ove metode je velika, 85 - 90% trudnoća sa serklažom uspješno se privede kraju.
U slučaju kada se problem oslabljenog cerviksa pojavi u kasnoj trudnoći prepisuju se lijekovi i strogo mirovanje.

Nažalost, jednom kada se cerviks oslabi, ništa se ne može napraviti kako bi se opet očvrsnuo. No, preventivne metode zadržavanja trudnoće, popot serklaže i lijekova, najčešće pomažu uspješnom dovršenju trudnoće i rađanju zdravog djeteta.
avatar
marina_emilie
Srebrni član
Srebrni član

Gender : Female
Broj postova : 186
Age : 31
Lokacija : ZAGREB
Bodovi aktivnosti : 16
Registration date : 16.08.2008

[Vrh] Go down

Re: Serklaža

Postaj by leptirić on 05.08.09 10:09

ja sam bila na serklaži,za dva tj mi trebaju šav skinuti
avatar
leptirić
Zlatni član
Zlatni član

Gender : Female
Broj postova : 245
Age : 34
Lokacija : u mislima daleko...
Zanimanje : komercijalist
Država :
Bodovi aktivnosti : 122
Registration date : 30.08.2008

[Vrh] Go down

Re: Serklaža

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.