Kako prepoznati početak porođaja

Go down

Kako prepoznati početak porođaja

Postaj by dany on 18.06.08 11:58

Kako prepoznati početak porođaja?

Rastom ploda u maternici, povećava se i veličina maternice. Već u prvom tromjesečju njezina stjenka odeblja. To je uobičajen nalaz kod pregleda trudnice u vrijeme rane trudnoće. Napredovanjem trudnoće i rastom ploda, stjenka se polako stanjuje. Miąić maternice je tijekom većeg dijela trudnoće relaksiran, a vrat maternice (cerviks) tvrd i zatvoren.
Prije nastupa porođaja događaju se promjene u misiću i vratu maternice. Dolazi do procesa tzv. sazrijevanja vrata maternice. On postupno omeksava, skraćuje se i konačno, otvara se da bi omogućio prolaz ploda. Usporedno s početkom promjena na vratu maternice, javljaju se i promjene na materničnom misiću koji se biokemijski priprema za stvaranje i prenosenje podrzaja koji će dovesti do pojave trudova.
Pod utjecajem hormona dolazi također do omeksavanja vezivnog tkiva dna male zdjelice. Tkivo postaje mekse i elastičnije te dopusta određenu rastezljivost za vrijeme prolaska ploda.
Maternica se sporadično kontrahira tijekom cijele trudnoće. Te kontrakcije nastaju samo u pojedinim segmentima maternice, nekoordinirane su i trudnice ih često ni ne osjećaju. One se nazivaju Braxton-Hicksove kontrakcije.
Sve navedene promjene prilično su klinički nevidljive. No neke od njih ipak mogu upozoriti buduću majku da se blizi trenutak porođaja.
U posljednja četiri tjedna trudnoće aktivnost misića maternice postaje sve jača i sve vise koordinirana. To se moze zamijetiti kao tzv. lazni ili prethodni trudovi. Oni su rijetki, slabi i kratkotrajni.
Oko 24h prije početka pravih trudova javljaju se tzv pripremni trudovi koji postaju sve jači i sve česći. Rodilja tada mze zamijetiti da se plod umirio, odnosno da se smanjio broj pokreta koje majka osjeća i to je normalna pojava pred porođaj. Kada se trudovi, kod prvorotke, počnu javljati periodički po dva u 10 minuta tada smatramo da su nastupili pravi trudovi i tada bi se trebali uputiti u rodiliste. Kod viserotki se savjetuje zenama da se upute u rodiliste čim trudovi poprime određeni ustaljeni ritam, jer kod njih porođaj traje kraće i sve opisane pojave zbivaju se brze.
Početku pojave trudova moze prethoditi ispadanje cervikalnog čepa. To je gusti, viskozni sekret iz cerviksa koji ispadne kada se cerviks počne otvarati pod utjecajem pripremnih trudova . Njegova je funkcija zatvaranje cervikalnog kanala za vrijeme trudnoće.
Vaľno je napomenuti da svaki porođaj ne započinje na jednak način. Navedene promjene katkad ne moraju biti tako jasne i zamjetne. Nastupu porođaja u određenom broju slučajeva prethodi prsnuće vodenjaka. U tom slučaju se ne smije čekati pojava trudova već se trebate odmah uputiti u rodiliste gdje će vas dalje pripremiti za porođaj. Prsnućem vodenjaka nestaje barijera koja je izolirala plod od vanjskog okruzenja te je time plod izlozen različitim vanjskim utjecajima, odnosno infekcijama. Plod nije ugrozen ako porođaj napreduje očekivanim tempom, međutim kod produljenih porođaja koji su počeli prsnućem vodenjaka, liječnik će ordinirati antibiotik jos za vrijeme porođaja da bi se spriječio razvoj infekcije i majke i djeteta. Jednako tako treba znati da normalan porođaj katkada moze započeti sukrvicom. Pojava sukrvice također je znak da treba krenuti u rađaonicu. Ukoliko se radi o jačem krvarenju treba se sto hitnije javiti u bolnicu.

prof.dr.sc. Josip Đelmis
Nikica Ljubas, dr.med.
avatar
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 40
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kako prepoznati početak porođaja

Postaj by dupinka on 14.07.08 13:32

a može započeti i učestalim odlaskom na wc (velika nužda) pa ti onda misliš da si nešto krivo pojela i dođeš u rodilište skoro pa kasno 😁
a da ironija bude još i veća po struci si med. sestra Rolling Eyes
(svaka sličnost sa stvarnim ljudima je slučajna) :P

_________________
avatar
dupinka
Super Moderator
Super Moderator

Gender : Female
Broj postova : 1065
Age : 32
Lokacija : zagreb
Zanimanje : med. sestra
Država :
Bodovi aktivnosti : 148
Registration date : 29.06.2008

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.