Frustracije i zadovoljstvo kod odgoja tinejdžera

Go down

Frustracije i zadovoljstvo kod odgoja tinejdžera

Postaj by Palčica on 04.09.08 21:35

Frustracije i zadovoljstvo kod odgoja tinejdžera

Većinu roditelja je strah djetetovog ulaska u pubertet

Većina roditelja, priznali to ili ne, reagira sa strahom na ulazak djeteta u pubertet. Sjetimo se samo svojih tinejdžerskih godina - čudim se kako su naši roditelji uopće preživjeli naše ispade, bijes, ludovanje hormona i stavove. Činilo se kao da su naši roditelji preko noći došli od toga da znaju sve na to da ništa ne znaju, od razumijevanja naših snova i nadanja do toga da uopće ne znaju tko smo i što želimo od života. Prisjećajući se toga, znamo da odgajanje tinejdžera nije jednostavno i ne možemo ni zamisliti kako ćemo preživjeti to iskušenje.
Bilo bi puno lakše odgajati tinejedžere kad bi imali odgovore na sva pitanja i detaljne upute kako to učiniti. Nema sumnje da želimo najbolje svojoj djeci, ali što činiti kad izgubimo staloženost i uvučemo se u još jednu svađu oko prijatelja, odjeće ili auta? Ima li uopće nade da još koji puta svi zajedno odemo na ugodan obiteljski odmor? Kako znati da li je naš tinejdžer melankoličan ili pati od depresivnog poremećaja? Ako se radi o depresiji, što treba učiniti da mu pomognemo?

Iako možemo dočekati tinejdžerske godine našeg djeteta prestravljeni, istina je da odgoj tinejdžera može biti jako zahvalan. Evo četiri savjeta kako prebroditi te tinejdžerske godine:

1. Prepoznajte svoj utjecaj
Iako bi naši tinejdžeri prije propali u zemlju nego to priznali, još uvijek imamo veliki utjecaj na njih. Možda vam se ne čini da vas slušaju, ali oni to čine. Tijekom stresnih perioda kada smo dovedeni u iskušenje, da li zagristi mamac i izreći svoje ultimatume ili se uvući u svađu, bitno je zapamtiti da smo im još uvijek uzor. Što češće se uzdignemo iznad tih svađa, više koristi će tinejdžeri imati.

2. Olabavite spone
Teško je prihvatiti to da je svrha tinejdžerskih godina odvajanje i diferencijacija od roditelja. Kad naši tinejdžeri počnu razvijati vlastiti ukus i mišljenje, a osobito kad traže da se odnosimo prema njima kao “prema odraslima”, teško je pronaći pravu ravnotežu između zadržavanja kontrole i dozvoljavanja toga da njeguju vlastitu individualnost. Naše je pravo i dužnost postaviti pravila i standarde, ali ne možemo ih postaviti arbitrarno. Ako naši tinejdžeri dokažu da im možemo vjerovati, moramo im dati prostora za rast.

3. Budite oprezni
Ako vaše dijete još nije u tim godinama, teško je zamisliti da je odgoj tinejdžera teži od odgoja malog djeteta, no to jest tako. Možda smo im dali više slobode, no to ne znači da ih trebamo skroz pustiti. Svi tinejdžeri imaju tajne, a naš je zadatak pobrinuti se da te tinejdžerske tajne nisu potencijalno opasne za njih ili druge. To ne znači da morate kopati po njihovim stvarima (povjerenje treba djelovati obostrano), no to znači da budete upleteni u njihov život i svjesni njihovih aktivnosti i prijatelja.

4. Slušajte ušima i srcem
Tinejdžeri su poznati po svojoj nekomunikativnosti, zato je slušanje vrlo bitno. To znači da morate slušati onda kada govore, ali i kada ne govore. Tišina vam mnogo toga može reći, zato je bitno da naučite interpretirati različite vrste tišine. Također trebate naučiti slušati pitajući ih. To ne znači da trebate obasuti tinejdžera sa pitanjima, već da ih pitate za mišljenje i iskreno saslušate što imaju za reći – bez osude ili ispravljanja. Svi tinejdžeri traže podršku, i iako većina prolazi kroz razdoblja u kojima osjećaju da nemaju podršku svojih vršnjaka, mi im možemo popuniti praznine.

Nema sumnje da je odgoj tinejdžera vrlo izazovan. A stvarnost je da možda i nećete vidjeti koristi od vašeg truda nekoliko godina. No kad posvetite vrijeme i razvijete vještine učinkovitog odgajanja svoga tinejdžera, osjetit ćete zadovoljstvo, sada i u budućnosti.

Izvor: Žena.hr

_________________
avatar
Palčica
Super Moderator
Super Moderator

Gender : Female
Broj postova : 720
Age : 47
Lokacija : Dalmacija
Bodovi aktivnosti : 181
Registration date : 02.08.2008

[Vrh] Go down

Re: Frustracije i zadovoljstvo kod odgoja tinejdžera

Postaj by Palčica on 04.09.08 21:36

Kako se ponaša tvoj tinejdžer?
Što mu najviše smeta i zbog čega najčešće ulazite u sukobe?

_________________
avatar
Palčica
Super Moderator
Super Moderator

Gender : Female
Broj postova : 720
Age : 47
Lokacija : Dalmacija
Bodovi aktivnosti : 181
Registration date : 02.08.2008

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.