NASILJE U ŠKOLI

Go down

NASILJE U ŠKOLI

Postaj by Palčica on 15.08.08 17:04

NASILJE U ŠKOLI

Ø Sve je više učenika koji svojim ponašanjem ometaju rad u razredu

Ø Djeca sve ranije pokazuju ponašanje koje otežava rad

Ø Djeca su više nasilna nego ranije, a nasilju su osobito skloni adolescenti

Ø Mnoga djeca pokazuju manjak bilo kakvog osjećaja brižnosti prema drugima ili osjećaja žaljenja zbog učinjenog

Ø Učitelji sve više učenika opisuju kao agresivne i neprijateljski raspoložene mlade osobe


Tko su učenici - zlostavljači?

Karakteristika tipičnog učenika-nasilnika je njegova agresivnost prema vršnjacima, ali često i prema odraslima (učitelji, roditelji). Za dječake vrijedi da su fizički jači od ostalih, naročito od žrtava. Obično su uspješni u sportu i fizičkim igrama. Žele kontrolirati i dominirati nad drugima, zabavlja ih maltretirati i povrijediti fizički slabije. Nemaju sućuti prema svojim žrtvama.

Traže pažnju i imaju potrebu biti poštovani ali ne razlikuju poštovanje od straha. Važno im je impresionirati druge.

Nisu nesigurni i tjeskobni, iako ima pojedinaca koji su i takvi. Razdražljivi su i impulzivni, teško podnose neuspjehe. Popularnost među drugim učenicima im je prosječna do ispodprosječna i opada s uzrastom. Obično ih okružuje dvoje, troje učenika. Skloni su laži, ne mogu i neće prihvatiti odgovornost, nedostaje im empatije.

Relativno rano iskazuju i antisocijalna ponašanja, odaju se pušenju, opijanju, krađama. Postoji velika vjerojatnost da će kasnije iskazivati kriminalno ponašanje.U longitudinalnom istraživanju D. Olweusa u Norveškoj, približno 60% onih koji su bili označeni kao nasilnici u 6. do 9. razredu barem je jednom osuđivano do svoje 24. godine. Od toga je njih 35-40% osuđivano tri ili više puta.Tko su učenici - žrtve?

Žrtve su u pravilu tjelesno slabija djeca od svojih vršnjaka (posebno vrijedi za dječake), manje su uspješni u sportovima, imaju slabiju tjelesnu koordinaciju. Bojažljivi su i nesigurni i lako postaju mete napada.

Premda su neki uspješni u školi i kreativnim aktivnostima, teže se potvrđuju. Nisu skloni nasilju, ne izazivaju druge i obično se povlače. Druga ih djeca zadirkuju, rugaju im se, omalovažavaju ih i sl. Često ih guraju, potežu, udaraju i sl. Uzimaju im i razbacuju stvari, knjige, novac.

Često su isključeni iz skupine vršnjaka, ne vole ih u grupama za igre. Dok su mlađi nalaze se u blizini učitelja ili drugih odraslih osoba.

Istraživanja su pokazala da zlostavljanje u školi može imati dugotrajne negativne efekte na žrtve. Tipične žrtve često se boje ići u školu ili na autobus, znaju se tužiti na glavobolje, trbobolje i dr. U odnosu na ostale učenike pokazuju manjak samopoštovanja, a izloženi su riziku da kasnije postanu anksiozni, depresivni, ponekad i suicidalni. Često pate u tišini, misle loše o sebi i imaju malo prijatelja. Može im biti teško ići u školu, koncentrirati se na rad.

Postoji manji broj učenika koji su istovremeno i žrtve, ali i zlostavljači. Radi se o tzv. »provokativnim žrtvama» i to su najčešće dječaci. Za njih je znakovito da su često nagle ćudi, nastoje uzvratiti na napade ali obično bez većeg uspjeha. Često su to hiperaktivni, nezreli učenici koji stvaraju napetost, imaju loše navike i sl., čime izazivaju nesklonost učitelja i drugih odraslih. Ponekad i sami zlostavljaju slabije od sebe.

_________________
Palčica
Palčica
Super Moderator
Super Moderator

Gender : Female
Broj postova : 720
Age : 48
Lokacija : Dalmacija
Bodovi aktivnosti : 181
Registration date : 02.08.2008

[Vrh] Go down

Re: NASILJE U ŠKOLI

Postaj by Palčica on 15.08.08 17:20

Je li vaše dijete u školi doživjelo bilo koji oblik nasilja? (RUGANJE,TUČNJAVA,ISMIJAVANJE I SL.)

Kako ste reagirali i riješili taj problem? Kako u vašoj školi na taj problem gledaju učitelji i stručni suradnici?

Ispričajte svoju priču i možda pomognete nama u rješavanju problema.

_________________
Palčica
Palčica
Super Moderator
Super Moderator

Gender : Female
Broj postova : 720
Age : 48
Lokacija : Dalmacija
Bodovi aktivnosti : 181
Registration date : 02.08.2008

[Vrh] Go down

Re: NASILJE U ŠKOLI

Postaj by Palčica on 12.10.08 11:13

Ispada da su naše škole sigurne kad se nitko nije javio na ovu temu, a svjedoci smo svakodnevnog nasilja po školskim hodnicima. Je li vas možda strah pisati o tome? Ako šutimo problem ne će nestati.

_________________
Palčica
Palčica
Super Moderator
Super Moderator

Gender : Female
Broj postova : 720
Age : 48
Lokacija : Dalmacija
Bodovi aktivnosti : 181
Registration date : 02.08.2008

[Vrh] Go down

Re: NASILJE U ŠKOLI

Postaj by Magdalena on 12.10.08 20:35

Nije me strah,nemam vremena bas :) .Mi smo imali veliki problem u skoli ,jer su Saru ismijavali zbog govora ( mi smo iz zagreba doselili u Osijek),a sve je otislo tako daleko da su joj otvoreno rekli ( cak i profesorica)da se vrati od kuda je dosla. Prilicno sam se posvadala u skoli,zapretila Ministarstvom i nadleznim sluzbama,no na kraju sam je ispisala zbog nje same ,u novoj je skoli sve bilo super i najnormalnije je zavrsila osnovnu. No,bilo je trauma,suza,srama... U srednjoj skoli nema nikakvih problema,ima prekrasnu razrednicu koja je odmah u 1.razredu postavila stvari na svoje mjesto.Ne mogu ne priznati da sam osobno bila jako razocarana postupcima profesora u skoli koja usput budi receno ima status nenasilja u skoli i tolerancije ,pa cak i pozalila sto sam uopce dosla ovdje.

Magdalena
Moderator
Moderator

Gender : Female
Broj postova : 272
Age : 52
Lokacija : Osijek
Država :
Bodovi aktivnosti : 90
Registration date : 04.08.2008

[Vrh] Go down

Re: NASILJE U ŠKOLI

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.