Pojačano znojenje

Go down

Pojačano znojenje

Postaj by dany on 30.07.08 21:35

Pojačano znojenje

Piše. mr. sc. Ivan Vukšić, dr. med., spec. dermatovenerologije, KB Split

Pojačano znojenje (hiperhidroza) označuje pojačanu funkciju ekrinih žlijezda znojnica. Ekrine znojnice raspoređene su po cijeloj koži, broj im se kreće od 1,6 do 4 milijuna, a najgušće su na dlanovima, tabanima i pazušnim jamama (aksilama). Žljezdano tkivo smješteno je duboko u dermisu, a izvodni kanal izlazi na površinu kože nevezano uz izvodni kanal žlijezde lojnice odnosno folikula dlake. Inervirane su postganglijskim simpatičkim (acetilkolinskim) vlaknima koje kontrolira centar za znojenje u hipotalamusu. Postoje lijekovi tzv. antikolinergici koji inhibiraju živčane završetke i na taj način smanjuju znojenje. Prisutne su u koži od rođenja i od tada reagiraju na termičke i emocionalne podražaje. Za razliku od ekrinih, apokrine znojnice (mirisne žlijezde) nalaze se samo u nekim područjima (aksile, perigenitalna regija), postaju aktivne u pubertetu zbog androgenih stimulusa, funkcija u čovjeka nije jasna, a u životinjskom svijetu te žlijezde izlučuju feromone i hormone za seksualnu privlačnost, označivanje teritorija i sl. Sekret apokrinih znojnica (znoj) sterilna je otopina koja sadržava elektrolite (Na, K, Ca, Cl, bikarbonate), antimikrobne peptide, proteolitičke enzime, šećer, ureu, amonijak, epidermalni faktor rasta, imunoglobuline citokine, a u znoju se mogu naći i teški metali.
Količina i sastav znoja uvelike ovise o čimbenicima okoliša (temperatura, vlažnost zraka) i emocionalnim podražajima. U uvjetima maksimalne stimulacije mogu se izlučiti tri litre znoja u jednom satu. Postoji više metoda za određivanje količine znoja. Najvažnija funkcija znojenja je termoregulacija i održavanje ravnoteže elektrolita. Stalno znojenje omogućuje da debeli rožnati sloj na dlanovima i tabanima stalno bude vlažan što pospješuje taktilne sposobnosti i gipkost šaka i stopala. Hiperhidroza može biti fiziološka («normalna»), simptomatska i konstitucionalna.
Fiziološka hiperhidroza pojavljuje se pri pojačanom radu mišića, u toploj i vlažnoj klimi, u pretilih osoba te u trudnoći i klimakteriju.
Simptomatska hiperhidroza prati neke infektivne bolesti (TBC, upala pluća, malarija), endokrine bolesti, npr. hipertireozu, diabetes mellitus, maligne limfome i leukemije. Pojavljuje se i pri uzimanju salicilata, meprobamata, kortikosteroida, te pri trovanju nikotinom, alkoholom i zmijskim otrovom. Može biti generalizirana ili lokalizirana, a ako je nesimetrično vezana uz pojedine areale, upozorava na oštećenje živčanog sustava, od centara u mozgu do živčanih završetaka u znojnicama.
Konstitucionalna hiperhidroza je genetska nasljedna sklonost znojenju. To znači da osoba ima urođenu hiperaktivnost žlijezda znojnica na nekim dijelovima tijela te da ne mora postojati vidljivi poticaj da bi se osoba počela pretjerano znojiti.
Lokalizirana hiperhidroza najčešće je izražena u području pazuha, dlanova i tabana, a rjeđe na licu, vratu, prsima i leđima. Zbog pojačanoga znojenja u kožnim naborima npr. u područjima između prstiju, pazusima ili preponama dolazi do iritacije kože (intertrigo) te do mogućnosti razvoja gljivičnih i baterijskih infekcija. Hiperhidroza tabana često je povezana s neugodnim mirisom (bromhidroza) koji nastaje zbog bakterijske razgradnje rožnatog sloja. Pojačano znojenje dlanova pojavljuje se u osoba koje su izložene različitim kemikalijama i detritivnim sredstvima te u profesijama gdje je potrebna česta i stalna aktivnost ruku.
Hiperhidroza dlanova i tabana može biti uzrokovana pojačanomemocionalnom stimulacijom, ali i svakodnevnom uobičajenom mentalnom aktivnošću.
Nije riječ o kozmetičkom problemu jer osobe s tim poremećajem imaju poteškoća u svakodnevnim socijalnim kontaktima (rukovanje) te u pojedinim profesijama (rad s papirom, izrada metalnih proizvoda).
Stanje se lako dijagnosticira jer pacijenti pokazuju sjajne, vlažne dlanove i tabane, a postoje i metode kojima se može potvrditi povećano izlučivanje znoja no to obično nije potrebno. U nekih ljudi hiperhidroza je stalna, a u drugih pojavljuje se povremeno vezano uz jače emocionalne podražaje. Koža dlanova je vlažna, plavkastoljubičaste boje, a na tabanima pojedini areali kože bijele su boje, izgledaju kao skuhani.
Hiperhidroza pazušnih područja pojavljuje se u osoba koje imaju hiperhidrozu dlanova i tabana, ali i samostalno. Počinje poslije puberteta, poticana je emocionalnim i mentalnim podražajima. Tijekom noći obično nema znojenja, a pri jačim emocionalnim podražajima kapi znoja cijede se niz podlakticu i po koži prsnog koša. Odjeća je u tom području sasvim mokra što stvara poteškoće pri svakodnevnim aktivnostima. Postoji nasljedna sklonost za taj oblik pojačanog znojenja.
Liječenje i prevencija
U svakodnevnoj kliničkoj praksi pacijenti se najčešće obraćaju dermatologu zbog pojačanoga znojenja i neugodnih mirisa u predjelu pazušnih jama, dlanova i tabana. Prije početka liječenja pacijentima se savjetuje nošenje odgovarajuće obuće i odjeće, koja treba biti prozračna kako bi se izbjegla iritacija i maceracija (vlaženje) kože.
U lokalnom liječenju primjenjuju se različiti pripravci heksametilentetramina (urotropin), otopina formalina u vodi ili etanolu te aluminijeve soli. Povremeno se primjenjuje jontoforeza s vodom ili dodacima antikolinergijskih lijekova u posebnim uređajima. Pri jako izraženoj aksilarnojhiperhidrozi povremeno se učini resekcija aksilarnog područja da bi se odstranile znojnice, a pri hiperhidrozi dlanova i tabana u najtvrdokornijim slučajevima učini se simpatektomija, odnosno kirurško presijecanje živca koji inervira znojnice na dlanovima i tabanima.
U lokalnoj terapiji najčešće se primjenjuju aluminijeve soli jer su učinkovitije od ostalih agensa iako im točan mehanizam djelovanja nije poznat. Preparat Excipial Deoforte sadržava 15% aluminijeva klorohidrata te djeluje antiperspiracijski, antibakterijski i kao dezodorans jer sprečava razvoj bakterija na mjestima nanošenja. Namijenjen je za pazušne regije, dlanove i tabane, a nanosi se u večernjim satima na očišćenu kožu 3 - 4 dana zaredom, a potom tjedno prema potrebi. Aktivna je tvar ugrađena u Excipial kremu i preparat vrlo rijetko iritira kožu ako se pacijent pridržava preporučenog načina uporabe.

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
dany
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Pojačano znojenje

Postaj by dany on 27.10.08 9:15

Muče li i vas problemi pojačanog znojenja?
Dovedete li se zbog toga pokekad u neugodnu situaciju?
U koje doba godine vam je pojačano znojenje ili nema određeni vremenski period ?
A ko imate ili nemate problema u vezi toga što nam savjetujete da i mi prebrodimo te probleme ?

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
dany
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Pojačano znojenje

Postaj by Magdalena on 27.10.08 21:44

Mene muci,pa hodam stalno u kratkim rukavima,nosim otvorene papuce i tusiram se....nemam savjet,jer sam u promjeni pa je to zbog toga.

Magdalena
Moderator
Moderator

Gender : Female
Broj postova : 272
Age : 52
Lokacija : Osijek
Država :
Bodovi aktivnosti : 90
Registration date : 04.08.2008

[Vrh] Go down

Re: Pojačano znojenje

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.