Je li vaše dijete nadareno?

Go down

Je li vaše dijete nadareno?

Postaj by Palčica on 27.12.11 20:51

Ovo je pitanje koje si postavljaju mnogi roditelji. Naći odgovor na to pitanje nije tako jednostavno jer su posebno nadarena djeca individualci. Nadarena djeca se razlikuju jedno od drugoga kao što su i ona manje nadarena različita. Ipak, nadarena djeca imaju dovoljno zajedničkog da nam je moguće odrediti je li dijete zapravo posebno nadareno ili ne. Samo morate znati na koje stvari obratiti pažnju.


Značajke i karakteristike
Roditelji se često pitaju da li im je dijete nadareno kad vide dokaze naprednijih sposobnosti. Primjerice, djeca koja rano nauče čitati, imaju izvrsnu memoriju ili se lako povezuju s odraslima. Možete ocijeniti da li vam dijete spada u tu kategoriju ako pogledate listu osobina koje imaju nadarena djeca. Ipak, morate zapamtiti da dijete ne mora imati sve ove kvalitete da bi spalo u kategoriju nadarenog djeteta.

Razvojni temelj
Nadarenost često dolazi iz obitelji, pa tako mnoge osobine koje ukazuju na nadarenost odlikuju i članove obitelji. Može se dogoditi da roditelji vide znakove nadarenosti ali ih smatraju savršeno normalnim, prosječnim ponašanjem. Isto tako, roditelji često gledaju listu karakteristika nadarene djece i nisu sigurni da li njihovo dijete doista ima tu kvalitetu. Zato je dobro uspoređivati razvoj djeteta s temeljima koji se smatraju prosječnim razvojem svakog djeteta. I provjerite što znači napredni razvoj.

Super osjetljivost ili preosjetljivost
Mnoga nadarena djeca imaju jedno ili više super osjeta. Takvoj djeci je lakše povrijediti osjećaje ili mogu biti osjetljiva na glasne zvukove ili im smetati uzorak na čarapama. Dijete također može imati višak energije i biti stalno u pokretu. Važno je znati da nemaju sva nadarena djeca ove osobine.

Različita viđenja pojma ´nadaren´
Mnogi roditelji imaju problem s uviđanjem i potvrđivanjem da li je zapravo njihovo dijete nadareno ili je radi proturječnih definicija pojma ´nadaren´. Ne mora značiti da svatko tko koristi ovaj termin misli na iste osobine. Ako naučite nešto o povijesti ovoj termina i promjenama u njegovu značenju, pomoći ćete sebi da shvatite što ´nadarenost´ znači i lakše odrediti da li i vaše dijete spada u tu kategoriju.

Testovi inteligencije
Ovi testovi mogu pomoći roditeljima da odrede da li im je dijete nadareno. Imajte na umu da stručnjaci ne preporučaju ova testiranja prije pete godine, najbolje niti prije devete jer rezultati ne moraju biti točni. Obično nije niti potrebno raditi testove inteligencije osima ako upisujete dijete u školu za nadarene ili slično. Testiranje može samo umiriti roditelje koji imaju sumnje u sposobnosti svoga djeteta.

_________________
avatar
Palčica
Super Moderator
Super Moderator

Gender : Female
Broj postova : 720
Age : 48
Lokacija : Dalmacija
Bodovi aktivnosti : 181
Registration date : 02.08.2008

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.