Kutak za korisne tekstove

Go down

Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 12.12.10 19:56

Što učiniti kada vam se brak raspada?
Često puta sama ljubav nije dovoljna za spas braka, posebno kada partneri imaju tajne jedan pred drugim, mnogo vremena provode odvojeni i ne uključuju jedan drugog u svoj život, dolazi do sve veće emocionalne odvojenosti...


Kada vam se brak raspada, imate osjećaj kao da vam se raspada cijeli život. Koji god razlog raspada braka bio, to je razdoblje u vašem životu koje nećete rado pamtiti, ma kakav na kraju ishod bio. Naša je preporuka da pokušate spasiti brak ukoliko smatrate da je vrijedan spašavanja. Jedan od prijelomnih trenutaka može sigurno biti kada vaš partner ili vi, odlučite živjeti odvojeno.

Možda će vam se prvi trenutak činiti da razdvojenost ne može biti dobra za brak ili pomirbu, no razdvojenost možda i nije toliko loša solucija, te ćete vi i vaš partner dobiti vremena da malo razmislite o svojim osjećajima i postupcima, te nakon toga sjednete i pokušate riješiti probleme.

Ono što je najvažnije u tim trenucima je da poštujete želje svoje partnera. Ako zatraži da se razdvojite na neko vrijeme, nemojte tu mogućnost odmah odbacivati. S time ćete samo nadolijevati ulje na vatru, a vaš partner će imati osjećaj zarobljenosti te će zbog toga još više imati potrebu da ode od vas. Još uvijek možete spašavati brak iako ne živite skupa.

Ako možda niste u kontaktu prvih nekoliko dana od početka odvojenog života to i nije tako nešto strašno. No, više od toga i nije dobar znak. Pokušajte kontaktirati, pa i razgovarati telefonski. Posebno je važno da vaš muž ostane u kontaktu s djecom, ako ju imate, te da i dalje zajednički donosite odluke oko njihovog odgoja. Briga i ljubav prema djeci može vas podsjetiti koliko se u biti volite i koliko vam je stalo da ovaj brak opstane.
Oproštaj i istina

Nemojte upirati prste i kriviti sve oko sebe zato što vam se brak raspada, posebno ne svojeg partnera, jer uzrečica „pas se sam ne grize“ vrijedi i za vaš brak, iako sigurno da postoje situacije kada je jedna strana više kriva nego druga. Krivljenje primjerice partnerove rodbine, također može uzrokovati velike probleme, što će vas i partnera još više razdvojiti, jer će se on osjećati povrijeđeno i ozlojeđeno.

U većini slučajeva, brakovi se raspadaju zbog pogrešaka oba partnera, pa ukoliko shvatite koje su vaše greške, možete se ispričati i pokušati popraviti. Isto vrijedi i za partnera. Ukoliko nema obostrane suradnje, do pomirbe će teško doći. Naime, ključno je da i vi oprostite svojem partneru, te ostavite gorku prošlost iza vas i krenete ispočetka. Ovaj korak je možda i najteži od svega i vjerojatno će trebati proći dosta vremena da u potpunosti oprostite. Isto vrijedi i za drugu stranu. Također, jedna od najvažnijih komponenta pomirbe je da nestane tajni između vas, jer istina je jedna od najvažnijih komponenti kada vam se brak raspada, ali je isto tako vrlo važna za novi početak, ako do njega dođe.

Dakle, kao supružnici morate sve međusobno dijeliti, bilo ono lijepo ili ružno. Naime, često puta sama ljubav koju osjećate nije dovoljna da se brak održi. Posebno kada partneri imaju tajne jedan pred drugim, mnogo vremena provode odvojeni i ne uključuju jedan drugog u svoj život, dolazi do sve veće emocionalne odvojenosti, do te mjere da nemaju ništa zajedničko.
Srušite zidove i razgovarajte

No, često emocije mogu biti i prepreka spašavanju braka. Ukoliko osjećate bijes, mržnju, ljuti ste na sebe, partnera i cijeli svijet, tada je to još jedna zapreka koju morate nadići. Vi se na neki način odvajate od svojeg partnera kako vas ne bi i jače povrijedio, te gradite „zid“. To je najčešće uzrok nemogućnosti komunikacije, jer vam vaše emocije to neće dopuštati. Često se takav zid stvara sa strane oba partnera.

Kada se to dogodi, pokušajte isključiti svoje osjećaje barem na trenutak, izaći iz svoje čahure i pokušati sagledati situaciju iz partnerove perspektive. Vjerujemo da ćete nešto novo otkriti o sebi, ali i o partneru. Najveći efekt bi se dobio kada bi i vaš partner pokušao isto. Naime, nakon toga, komunikacija bi vam bila mnogo lakša.

Odvojite vremena za razgovor o svojim emocijama, budite iskreni jedan prema drugome. Doista slušajte jedan drugog, nemojte prekidati jedan drugoga, otvorite svoju dušu. Nakon nekoliko ozbiljnih razgovora, vjerujemo da ćete znati što treba učiniti. Naravno, sve što kažete jedan drugom morate potkrijepiti i djelima, jer će inače sve ostati na praznim riječima.

izvor:žena.hr

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
avatar
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 12.12.10 19:57

Brakovi koji ne mogu uspjeti?
Neki brakovi ipak imaju manje šanse da završe sretno


Sve je lijepo kad stupamo u brak. Zaljubljeni smo, sigurni da smo dobro birali. Ne sumnjamo ni trenutka da sad već dobro poznajemo partnera: da, to je osoba s kojom želimo provesti ostatak života! Možda su moguća još neka mala iznenađenja, neke sasvim beznačajne sitnice, ali sve u svemu – sigurni smo da je to ono što tražimo.

Fino. Ali s druge strane, malo zbunjuje činjenica da su u to vjerovali svi oni parovi koji su se poslije odlučili na razvod. Takvih nije malo, danas razvodom završava već svaki četvrti brak, a taj broj sve više i više raste! Hm, čudno… Ali bit će da su oni svi uletjeli u brak naglo, ne upoznavši se dobro. Da, to mora biti odgovor!

Ništa bolji ni lošiji od drugih

Na žalost, nije baš tako. Nisu svi propali brakovi iznikli iz kratkih i neozbiljnih veza. I nije istina da su ljudii čiji brak propadne sve redom nezrele, egoistične osobe. Ruku na srce, da stavite u jednu prostoriju grupu "sretno vjenčanih", i uz njih onda grupu "nesretno razvedenih", sigurno je da ne biste mogli razlučiti koji su koji. I jedni i drugi su ponekad nervozni, ponekad veseli, ponekad spremni slušati svoje partnere, a ponekad toliko pod stresom da nisu za nikakav suvisli razgovor.

Ma baš kao i svi mi.

"Rizični brakovi"

Neki brakovi ipak imaju manje šanse da završe sretno. Na osnovu iskustva, bračni savjetnici tvrde da sljedeće grupe brakova spadaju u grupu "rizičnijih", odnosno onih u kojima je vjerojatnije da bi moglo doći do problema:

- brakovi sklopljeni između izrazito mladih ljudi
- oni u kojima su supružnici nižeg stupnja obrazovanja
- bračne zajednice u kojima se često javljaju financijski problemi
- mješoviti brakovi: supružnici su različite nacionalnosti, vjeroispovijesti i sl.
- ako su se i vaši roditelji razveli
- ako često volite kritizirati partnera
- ako partnerove pritužbe odmah odbijate (umjesto da saslušate njegove argumente, odmah zauzimate obrambeni stav)

Naravno da se gore navedeni kriteriji ne mogu shvatiti kao pravilo. Ako spadate u bilo koju od tih grupa, ili možda čak u više njih, to ne znači da će vaš brak nužno biti nesretan ili da će završiti razvodom!

Bračna terapija: kome bi mogla više koristiti?

U posljednje vrijeme dosta se u svijetu piše o učinkovitosti bračne terapije. Sva moguća i nemoguće istraživanja pokazuju da uspjeh rada bračnih (obiteljskih) savjetnika ovisi o velikom broju faktora.

(Ma tko bi to rekao! – i za to su im bila potrebna tolika istraživanja???)

Ali kad smo već počeli sa statistikom, nastavimo još malo u tom tonu. Slijedi lista parova koji bi mogli imati najveće koristi od odlaska u bračno savjetovalište:

- mlađi parovi
- parovi s modernim pogledima na život
- oni koji se još uvijek vole
- parovi koji doista žele da im bračni savjetnik pomogne! (nisu li to svi? – nisu!)

S druge strane, sljedeće kategorije imaju najmanje šanse da profitiraju od razgovora s bračnim savjetnikom:
- parovi koji su čekali predugo da odu na terapiju (pa su sukobi otišli predaleko)
- oni u kojima jedan od partnera ni pod koju cijenu ne želi ostati u braku
- parovi koji nisu spremni poslušati savjete bračnog terapeuta

Zašto neki brakovi ipak opstaju

Znanstvenici upozoravaju da "sretni parovi" ostaju u braku, premda i njihovi brakovi prolaze kroz krize. Kako to uspijevaju? Tajna je u spremnosti da dijalogom, odnosno razgovorom u kojemu se poštuju stavovi i emocije oboje partnera, riješe sve probleme i razlike.

Stoga se čini da se i cilj bračne terapije i rada bračnih savjetovališta mora promijeniti. Umjesto da pokušaju promijeniti brak, bračni savjetnici trebaju zavađene supružnike naučiti komunikaciji!

A što mogu napraviti sami partneri, još prije nego se obrate bračnom savjetniku? Jednostavno je: ne čekajte trenutak kad više ne bude povratka. Obratite se za pomoć dok sukobi još nisu eskalirali preko svake mjere – jer poslije toga više nećete trebati pomoć bračnog terapeuta, nego čarobnjaka! Ili barem odvjetnika...

izvor: sretne veze

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
avatar
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 12.12.10 19:58

Najveće greške koje uništavaju ljubav
Jadikovanje i nerazumijevanje upropastiti će i sretne veze. Što sve udaljuje partnere?


Na početku svake priče sve izgleda jednostavno i neposredno. Razumijemo se i lako izražavamo osjećaje, pažljivi smo i puni razumijevanja za ukus i želje partnera.
Kasnije, kad se odnos učvrsti ili se odlučimo za zajednički život, rađaju se prve teškoće. Prvim znacima krize treba posvetiti pozornost jer ukoliko dulje zanemarimo netrpeljivost i nerazumijevanje, oni mogu odjednom eksplodirati i upropastiti vezu.
Prvo što treba učiniti je iskreno razgovarati s partnerom.
Još bolje je na vrijeme prepoznati i izbjegavati pogrešno ponašanje, koje može uništiti život u dvoje.

NJENE GREŠKE

1. Ljubomorna je i kontrolira svaki njegov korak.
Svaki joj je njegov telefonski razgovor sumnjiv, a kad izlazi, obuzimaju je strah i briga. Što ako je sastanak izgovor, izmišljen da bi se sastao s nekom ženom? Besmislen je pokušaj da bolesnu ljubomoru objasnimo razumnim argumentima. Kontroliranje i praćenje izražavaju bolesnu vezanost i simptom su snažnog osjećaja manje vrijednosti. Treba postići sklad osjećaja i prije svega više vjerovati u sebe.

2. I kod kuće neprestano razmišlja o poslu.
Stalno priča o poslu i žali se: naporno radno vrijeme, neprestani sastanci, nesuglasice s kolegama. Čak i za stolom, u trenucima odmora, neprestano razmišlja o vremenu u uredu. Pretjerano isticanje vlastite aktivnosti otkriva strah da možda nismo dovoljno važni i želju za neprestanim priznanjima, a govori i o teškoćama u ostvarivanju čvrstih odnosa s drugim ljudima i oslobađanju nakupljene napetosti. Obasipanje partnera vlastitim problemima nije dobra strategija. Idealno bi bilo postaviti granicu između privatnog života i onog izvan kuće, i u svakome nastojati pronaći pozitivne strane.

3. Pažnju poklanja samo djetetu.
Otkad se rodilo, ona ne vidi nikoga osim djeteta. Mužu poklanja samo mrvicu pažnje te se odjednom udaljuju. Za mnoge žene dijete postaje jedini predmet veze s partnerom. Stoga je dobro preispitati se i vidjeti ne pretjerujemo li. Kad smo u troje, ljubav treba ravnomjerno rasporediti, kako se muškarac ne bi osjećao isključenim iz privilegiranog odnosa majke i djeteta. Samo će tako pažnja prema djetetu obogatiti život u dvoje, a ne stvoriti rivalstvo.

4. O svemu odlučuje sama.
Odlučna je i stroga. O svemu ima svoje mišljenje i uvijek zna što hoće. Ne podnosi nametanje, a na sebe preuzima sve organizacijske zadatke, vodi računa o obiteljskom budžetu i dominira u odnosu.
Tko isključuje partnera iz donošenja odluka, pokazuje strah od takmičenja i može izazvati opasno rivalstvo. Ali, odricanje dijela vlasti ne znači gubitak vlastite uloge u odnosu. Naprotiv, to će samo olakšati obveze i pružiti povjerenje i prostor drugome.

5. Traži da joj uvijek položi račune.
Mnoge su žene opsjednute željom da sve znaju o svom muškarcu, špijuniraju ga, raspituju se, kombiniraju... Slaganjem tako prikupljenih "kamenčića" njen se partner polako pretvara u sasvim drugu osobu od one koju je doživjela na početku veze, odnosno braka. Inzistirati na tome da joj on polaže račune za svaku sitnicu, da bude uvijek otvoren prema njoj, pretvorit će se u veliko opterećenje. I za nju i za njega. On će nesvjesno početi skrivati pred njom i najbezazlenije stvari, zatvoriti se u sebe, a ona će se, opet, izluđivati što joj se on ne povjerava. Zapamtite, čovjek uvijek treba nešto zadržati i za sebe.
Male tajne vezi daju neponovljiv šarm, a takva je veza daleko jača kad se treba oduprijeti unutarnjim ili vanjskim problemima.

6. Svaku stvar želi raditi zajedno.
Kad se zaljubimo, želimo sve raditi zajedno. Kasnije, kad se osjećaji ustale, počinjemo osjećati potrebu za samo svojim prostorom i vremenom. Zajedničko dijeljenje svake stvari gasi želju da i dalje tražimo jedno drugo i šteti našem erotskom životu. Neposredno je i štetno opterećivati se nesigurnostima drugog - valja dogovoriti pravila igre i organizirati si zajednički život počevši od malih stvari i podijeliti obveze.

7. Manijak je čistoće i reda.
Kuća je poput muzeja, nevolja je prošeće li netko parketom bez papuča ili uđe u kuću s mokrim kišobranom. Strast za čistoćom i urednošću pod svaku cijenu skriva duboku nesigurnost i očajnička je obrana teritorija sa strogim pravilima koje je odredila samo ona. To je nastojanje da se "sve drži pod kontrolom", bez da se ostavi mjesta mašti. Pretjerivanje i frustracije pobijedit ćemo traženjem novih interesa i prijateljstava izvan kuće, koji će nam pomoći da se bolje osjećamo.

8. Sve mu uvijek saspe u lice.
Ona se nikad ne libi da mu, kad joj nešto smeta, ne birajući riječi, odmah to i kaže. No, veza dvoje ljude nije kutija za odlaganje smeća. U afektu se štošta može reći, i ne misleći tako. Bilo bi bolje, prije nego što odreagira, da se malo "ohladi" i tek kad se dovoljno smirila s njim porazgovara o nastalom problemu. Takvom taktikom i njega će "omekšati": razgovara li s njime smireno, mnogo su veće šanse da se problem riješi na obostrano zadovoljstvo. Napadne li ga istog trenutka, on će odgovoriti protunapadom ili joj okrenuti leđa i demonstrativno zalupiti vrata za sobom.


NJEGOVE GREŠKE

1. Već dulje vremena ne misli na nježnost.
Ona bi željela da je nježan, ljubazan, nepogrešiv u svim sitnicama i da udovoljava njenim željama, a on na to sve manje misli. Bolje je odmah pobuniti se i izraziti želju za pažnjom, jer potisnute napetosti mogu odjednom eksplodirati. Čak i "provokativno" ponašanje može za "rastresenog" partnera biti uspješan poticaj. Npr., kupiti seksi spavaćicu i vidjeti opaža li on to. Ali, to treba činiti mirno i pritom se zabavljati. Ako se loše osjećamo, bolje je o tome porazgovarati bez optuživanja. Samo kroz razgovor može se doći do rješenja.

2. On je uvijek najpametniji.
Kad se govori o pripadniku jačeg spola, mnogi muškarci taj "epitet" shvaćaju doslovce. Oni zaista misle da su u svemu naj, naj. Nije im dovoljno što intelektualno popuju, što ženama stalno nabijaju na nos da su u svemu pametniji i da sve bolje znaju, nego se petljaju u svaku sitnicu. Bilo da prigovaraju ženi zašto je potrošila novac na nešto što im, smatraju, ne treba, bilo da nije dovoljno brinula o djetetu pa se ono razboljelo. S takvim je muškarcima vrlo teško, ali ipak ima načina da im se ukaže na njihovo ponašanje. U opuštenim zajedničkim trenucima porazgovarajte o tom problemu, recite mu da svatko ima pravo na grešku, ali da to nije razlog za beskrajne prodike. Poslužite se i lukavstvom: dovedite ga u situaciju da sam mora rješavati kućne probleme. Jeste li razmišljali o tome da odete rodbini ili prijateljima na dva-tri dana, a njega ostavite samoga s djecom? Takvo iskustvo na vlastitoj koži vjerojatno će ga prizemljiti.

3. Prema drugim ženama ponaša se kao Don Juan.
Na cesti se okreće za svakom djevojkom. Nastoji privući njenu pažnju, suviše govori. Ukratko, njegovo ponašanje je neugodno. Treba otkriti zašto to radi. Sviđaju li mu se druge žene? Gleda li ih kao izazov ili kao da šalje poruku vlastitoj partnerici? Treba mu dati do znanja da pretjerivanje ima suprotan učinak. I možda, ponekad mu vratiti milo za drago kako bi sam osjetio koliko je to neugodno. Još bolje, doživljavati to kao zajedničku igru. Kako? Morate za njega biti poželjni. Dovoljno je istaknuti najsenzualnije dijelove tijela kako biste privukli poglede drugih muškaraca. Njemu će biti prirodno da pažnju usredotoči na vlastitu partnericu kako bi je "zaštitio" od mogućih suparnika.

4. Nikad ne pomaže u kućanskim poslovima.
Na riječima je jednakost dobra, štoviše, sveta je. Na djelu pak očekuje se da o kućanskim poslovima: glačanju, pranju posuđa i sl. brigu uvijek vodi ona. Što učiniti? Jasno izraziti želju da i on sudjeluje u obvezama: "Ja ću pripremiti ručak, ti pripremi stol", "Ja ću staviti sušiti rublje, ti idi plati račune". Sve dok pomoć ne preraste u naviku. Važno je ne skrivati očekivanja i želje, nego na pristojan način izazvati određeno ponašanje, koje će s vremenom postati spontano.

5. Ne želi se baviti djecom.
Djeca se igraju, idu u školu, prehlade se. Njega međutim to ne brine mnogo. Jer puno radi i jer je "dovoljna mama". Da bismo izbjegli takvu situaciju, od samog ga početka treba uključiti u brigu oko djece. Muškarac se mora osjetiti odgovornim, odijevajući dijete, razgovarajući s učiteljem, vodeći dijete na neku aktivnost ili kod prijatelja. Roditelji moraju biti složni u načinu odgoja, što ne znači da izmjenjuju uloge, jer svatko mora zadržati svoju.

6. Večeri provodi pred televizorom.
Dosada je ubrzo stigla. Ranije je svaku nedjelju provodio s njom, sada odlazi na stadion s prijateljima. A navečer, kod kuće neprestano gleda televiziju. Treba mu reći: "Dragi moj, to tako ne ide. Ja se dosađujem." Ipak, često se prilagodimo, bez da mu kažemo vlastite želje, uvjereni da "ih on mora sam shvatiti". Ponekad se partner na početku pokazuje drukčijim: pun je inicijative, pažljiv i nježan. Kasnije se odjednom otkrije u pravom svjetlu. Praviti se da se ništa nije dogodilo, nadajući se da će se on promijeniti i da će s vremenom sve doći na svoje mjesto, besmisleno je. Samo razgovorom može se odnosu vratiti živost.

7. Njegova je majka savršena i nedodirljiva.
Mama? Uvijek je na prvom mjestu. Savršena u svakoj prilici, puna ljubavi i brige i razumije ga bolje od bilo koga. Vrlo opasna tema koja često dovodi do svađe i svako suprotstavljanje je besmisleno. Ne uviđa li sam, treba mu otvoriti oči i odlučno ga podsjetiti da u ženi ili zaručnici nikad neće naći osobine neke druge osobe, najmanje svoje majke. Bez natjecanja s likom majke, treba istaknuti razlike, kako bi naučio cijeniti upravo te posebne osobine svoje partnerice.

8. Nikad je ne izvodi van.
Potpisom pred matičarom veza se pretvorila u brak, a potom je brak za nju postao zatvor. Zašto? Brak je za njega svršeni čin. Ženu nikad ne izvodi van, bilo u kino, bilo u posjet prijateljima, na večeru. Potpuno se opustio smatrajući da njihovu vezu više ne treba graditi, da ženi ne treba posvećivati pažnju kao u danima zabavljanja. To je jedna od njegovih najvećih grešaka. Svaku vezu, zvala se ona zabavljanje ili brak, treba njegovati. Zajednička šetnja gradom već će razbiti monotoniju svakodnevice. Sitni znaci pažnje i poneki zajednički izlazak bez djece ojačat će vezu, dati i jednome i drugome snage da se nose sa svakodnevnim problemima.

izvor:žena.hr

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
avatar
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 12.12.10 20:00

Često puta sama ljubav nije dovoljna za spas braka, posebno kada partneri imaju tajne jedan pred drugim, mnogo vremena provode odvojeni i ne uključuju jedan drugog u svoj život, dolazi do sve veće emocionalne odvojenosti.

Kada vam se brak raspada, imate osjećaj kao da vam se raspada cijeli život. Koji god razlog raspada braka bio, to je razdoblje u vašem životu koje nećete rado pamtiti, ma kakav na kraju ishod bio. Naša je preporuka da pokušate spasiti brak ukoliko smatrate da je vrijedan spašavanja. Jedan od prijelomnih trenutaka može sigurno biti kada vaš partner ili vi, odlučite živjeti odvojeno.

Možda će vam se prvi trenutak činiti da razdvojenost ne može biti dobra za brak ili pomirbu, no razdvojenost možda i nije toliko loša solucija, te ćete vi i vaš partner dobiti vremena da malo razmislite o svojim osjećajima i postupcima, te nakon toga sjednete i pokušate riješiti probleme.

Ono što je najvažnije u tim trenucima je da poštujete želje svojeg partnera. Ako zatraži da se razdvojite na neko vrijeme, nemojte tu mogućnost odmah odbacivati. S time ćete samo nadolijevati ulje na vatru, a vaš partner će imati osjećaj zarobljenosti te će zbog toga još više imati potrebu da ode od vas. Još uvijek možete spašavati brak iako ne živite skupa.

Ako možda niste u kontaktu prvih nekoliko dana od početka odvojenog života to i nije tako nešto strašno. No, više od toga i nije dobar znak. Pokušajte kontaktirati, pa i razgovarati telefonski. Posebno je važno da vaš muž ostane u kontaktu s djecom, ako ju imate, te da i dalje zajednički donosite odluke oko njihovog odgoja. Briga i ljubav prema djeci može vas podsjetiti koliko se u biti volite i koliko vam je stalo da ovaj brak opstane.

Oproštaj i istina
Nemojte upirati prste i kriviti sve oko sebe zato što vam se brak raspada, posebno ne svojeg partnera, jer uzrečica "pas se sam ne grize" vrijedi i za vaš brak, iako sigurno da postoje situacije kada je jedna strana više kriva nego druga. Krivljenje primjerice partnerove rodbine, također može uzrokovati velike probleme, što će vas i partnera još više razdvojiti, jer će se on osjećati povrijeđeno i ozlojeđeno.

U većini slučajeva, brakovi se raspadaju zbog pogrešaka oba partnera, pa ukoliko shvatite koje su vaše greške, možete se ispričati i pokušati popraviti. Isto vrijedi i za partnera. Ukoliko nema obostrane suradnje, do pomirbe će teško doći. Naime, ključno je da i vi oprostite svojem partneru, te ostavite gorku prošlost iza vas i krenete ispočetka. Ovaj korak je možda i najteži od svega i vjerojatno će trebati proći dosta vremena da u potpunosti oprostite. Isto vrijedi i za drugu stranu.

Također, jedna od najvažnijih komponenta pomirbe je da nestane tajni između vas, jer istina je jedna od najvažnijih komponenti kada vam se brak raspada, ali je isto tako vrlo važna za novi početak, ako do njega dođe.

Dakle, kao supružnici morate sve međusobno dijeliti, bilo ono lijepo ili ružno. Naime, često puta sama ljubav koju osjećate nije dovoljna da se brak održi. Posebno kada partneri imaju tajne jedan pred drugim, mnogo vremena provode odvojeni i ne uključuju jedan drugog u svoj život, dolazi do sve veće emocionalne odvojenosti, do te mjere da nemaju ništa zajedničko.

Srušite zidove i razgovarajte
No, često emocije mogu biti i prepreka spašavanju braka. Ukoliko osjećate bijes, mržnju, ljuti ste na sebe, partnera i cijeli svijet, tada je to još jedna zapreka koju morate nadići. Vi se na neki način odvajate od svojeg partnera kako vas ne bi i jače povrijedio, te gradite "zid". To je najčešće uzrok nemogućnosti komunikacije, jer vam vaše emocije to neće dopuštati. Često se takav zid stvara sa strane oba partnera.

Kada se to dogodi, pokušajte isključiti svoje osjećaje barem na trenutak, izaći iz svoje čahure i pokušati sagledati situaciju iz partnerove perspektive. Vjerujemo da ćete nešto novo otkriti o sebi, ali i o partneru. Najveći efekt bi se dobio kada bi i vaš partner pokušao isto. Naime, nakon toga, komunikacija bi vam bila mnogo lakša.

Odvojite vremena za razgovor o svojim emocijama, budite iskreni jedan prema drugome. Doista slušajte jedan drugog, nemojte prekidati jedan drugoga, otvorite svoju dušu. Nakon nekoliko ozbiljnih razgovora, vjerujemo da ćete znati što treba učiniti. Naravno, sve što kažete jedan drugom morate potkrijepiti i djelima, jer će inače sve ostati na praznim riječima.

izvor:žena.hr

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007
avatar
dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 41
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.